Predstavitve

Junak za nove čase

Renault Clio: slovenska predstavitev

Pri Renaultu vedo, kako pomembno je, da s Cliom ostanejo v vrhu segmenta malih kombilimuzin, zato so ga v peti generaciji dobro pripravili ne le za spopad s trenutnim stanjem konkurence, temveč so stopili še korak naprej.

Pomembna novost

O novem Cliu smo v letošnjem letu že veliko pisali, tako v napovedih, ob razkritju konec januarja, v času ženevskega salona, kot tudi v obdobju tik pred začetkom proizvodnje julija letos v Revozu, ko je Novo mesto obiskala njegova produktna vodja Jelka Kurnik.

Renault Clio (13)Veliko pompa okrog malega avtomobila, bi si človek mislil, a se hkrati velja opomniti, da ima Clio praktično status slovenskega avtomobila, saj je že od leta 1994 najbolje prodajani model na našem trgu, poleg tega, da ga izdelujejo v Revozu. Za proizvajalca je seveda še bolj pomembno, da je Clio od leta 2013 dalje po prodaji v vrhu evropskega segmenta B ter drugi med vsemi modeli na trgu, torej količinsko izdaten proizvod, pri katerem si ne smejo privoščiti napak. Verjetno so se tudi zato poslužili pri kupcih preverjene smeri oblikovanja, ko gre za njegovo zunanjost, ter se bolj podrobno posvetili zasnovi in digitalizaciji notranjosti.

Izdatnih dimenzij

Renault Clio (11)Ob nekoliko kompaktnejših zunanjih merah, pri katerih je novi Clio 12 mm krajši ter do 48 mm nižji od predhodnika, so v notranjosti na račun uporabe modularne platforme CMF-B s prerazporeditvijo razmerij oblikovalci uspeli zagotoviti več prostora tako za potnike kot tudi za njihovo prtljago. Prav na prtljažni prostor so v tem pogledu še posebej ponosni, saj so ga povečali na kar 391 litrov, kar predstavlja največ v segmentu. Njegovo uporabnost povečujeta dvojno dno in dejstvo, da ob preklapljanju naslona zadnjih sedežev zadaj dobimo ravno dno za prevoz predmetov. Prtljažnika po novem ne zmanjšujejo niti elementi avdio sistema Bose, poleg tega pa je v notranjosti tudi več odlagalnih prostorov.


Clio v številkah – dolžina: 4.050 mm, širina: 1.798 mm, višina: 1.440 mm, medosna razdalja: 2.583 mm, prostornina prtljažnika: 366 (dizelski) – 391 (bencinski) – 1.069 (zložena zadnja klop) litrov.


Notranjost pa je doživela pomemben preskok tudi na področju izbire in obdelave materialov, kjer so tršo plastiko nadomestile mehkejše površine armaturne plošče in oblečene obloge vrat. Drugačna je tudi oblika sedežev, pri katerih je najprej opaziti nove vzglavnike. Osrednja konzola je nekoliko dvignjena ter usmerjena proti vozniku. Prijeten vtis nadgrajuje možnost izbire različnih barvnih kombinacij in nastavitve ambientalne osvetlitve.

Renault Clio (2)Novi Clio je med drugim že v osnovni sestavi opremljen s prednjima in zadnjimi žarometi v polni tehniki LED (svetlobni podpis C-shape od opreme Intens dalje), sistemi za ohranjanje vozila na voznem pasu, aktivno zaviranje v sili ter prepoznavo prometnih znakov, boste pa zato v njem morda pogrešali klimatsko napravo in avtoradio, ki ju v nivo opreme Life prinaša šele paket Cool (700 evrov doplačila).

Easy Drive, Easy Connect, Multi Sense …

Če ga še niste, bo najbolje, da čim prej osvojite Renaultov slovarček sodobnih pomagal, ki so povezani z digitalizacijo voznikovega okolja. Pred voznikom je lahko nameščena kombinacija klasičnih merilnikov z vmesnim črno-belim prikazovalnikom podatkov, od opreme Intens dalje so merilniki delno digitalizirani z barvnim zaslonom velikosti 7 palcev, še letos pa naj bi v ponudbo dodali tudi povsem digitalizirane prikazovalnike na 10-palčnem barvnem zaslonu. Osrednji zaslon novega infozabavnega sistema Easy Link lahko meri 7 ali 9,3 palcev, pri proizvajalcu pa poudarjajo, da je nov uporabniški vmesnik bistveno bolj ergonomičen, intuitiven in enostaven. Sama lahko potrdim še, da mu za razliko od predhodnikov ne manjka odzivnosti, marsikomu pa bo pomembno tudi dejstvo, da si lahko prilagodi dostop do najpogosteje uporabljanih funkcij.

Renault Clio (9)Easy Drive je skupno ime za nabor Renaultovih vozniških pomagal, med katere spadajo samodejni nadzor snopa žarometov, regulator in omejevalnik hitrosti, opcijska prilagodljivi regulator hitrosti ter pomočnik za ohranjanje na voznem pasu (skupaj tvorita sistem za lažje sledenje gostemu avtocestnemu prometu za različico TCe 130 EDC), sistem pomoči pri zaviranju v sili (zaznava kolesarjev in pešcev), opozorilnik za mrtvi kot, sistem prepoznave prometnih znakov (z navigacijo tudi opozorilnik na prekoračitev hitrosti), 360-stopinjska kamera, parkirni pomočniki ter zadnja kamera

Še najbolj znan vam je verjetno sistem Multi Sense, ki omogoča prilagoditev prednastavljenih voznih lastnosti avtomobila željam in trenutnemu razpoloženju uporabnika. Njegovo upravljanje je poenostavljeno s t.i. klavirskimi tipkami pod osrednjim zaslonom.

Hibrid v 2020

V ponudbi Clia so zaenkrat tri bencinske različice razpona moči od 56-96 kW ter dve dizelski izvedenki s 63 kW oziroma 85 kW moči. Menjalnik EDC je na voljo v kombinaciji z najmočnejšim TCe 130.

Hibridni E-Tech, ki bo združeval 1,6-litrski bencinski agregat z dvema elektromotorjema ter baterijo kapacitete 1,2 kWh (za cca 6 km izključno električnega načina) pri znamki napovedujejo za leto 2020.

V nakup novega Clia se odpravite z vsaj 10.990 evri, razen če greste ponj že v septembru, ko vas pri trgovcih čaka še evrski tisočak popusta. Več podrobnosti si lahko ogledate v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Sheme: Renault.

Mnenja uporabnikov

30 komentarjev za "Junak za nove čase"


mrtwelvetrees
1 leto 21 dni nazaj
Ivan36
1 leto 24 dni nazaj

Glede na medosno ima kar 3 cm več dolžine od Octavia 1 kar pomeni, da bo karavan odlična zamenjava za stare Octavie TOUR do letnika 2008! (dolžina: 4.050 mm, širina: 1.798 mm, višina: 1.440 mm, medosna razdalja: 2.583 mm, prostornina prtljažnika: 366 (dizelski) – 391 (bencinski) – 1.069 (zložena zadnja klop) litrov.)

mrtwelvetrees
1 leto 24 dni nazaj

Me prav zanima koliko bodo dali garancije na to malo baterijo za hibrida, ne vem če bo zdržala 10 let ? Ker pri hibridih je tako, ko je baterija slaba ali zanič, se poraba poveča. Potem pa je spet velik strošek za to baterijo.

xxl
1 leto 24 dni nazaj

Meni je načeloma vseeno, ker ga najpozneje po petih letih prodam.

J.McLane
1 leto 21 dni nazaj

Tudi če ga po 5ih letih prodaš je pomembno kako zdrži baterija, saj to direktno vpliva na izgubo vrednosti. Posledično si lahko za isti strošek morda ogleduješ nek drug boljši avto. Jasno pri novem proizvodu je to čista špekulacija, je pa vseeno nek neznan riziko, s preizkušeno tehniko te neznanke ni, vsaj ne v taki meri.

Ivan36
1 leto 24 dni nazaj

Haha kaki izbruhi sreče, da delamo NOVI Clio, potem pa VSI kupijo 5 let Stari Audi A3 ali 7 let A4 1.6 TDi za 11.999€

1 leto 24 dni nazaj

Z velikooooo manj opreme, kot je ima novi Clio za isti dnar :’D

frgo
1 leto 24 dni nazaj

feltne so pa le 19″, pa 4 prstani na ključih dosti bolj impresionirajo kot dvigalka…

1 leto 24 dni nazaj

Ja pač po balkansko. Balkanci ne slovijo kot racionalni ljudje ali pač? Zadnje cajte pa vsekakor videvam vse več Nemcev v Dusterjih hmmm.

Locher
1 leto 23 dni nazaj

Menim, da avto počasi ampak vztrajno izgublja kot statusni simbol.

1 leto 23 dni nazaj

No ja, res je. Dejmo počakat še prihodnjo krizo, da se stvari malo poresetirajo. Folk je ratau zelo debilen v zadnjih letih od tega blagostanja. Kriza je dobra za mentalni reset. Ko pride kriza noben ne bo razmišljau o krogih, Sline, M in Amg look značkah. Bo navadni 100hp clio čisto dovolj.

MORDOR
1 leto 25 dni nazaj

Jaz si trenutno lastim clia 4 z 0.9 trivaljnikom. Tale novi clio zna biti zanimiv nakup ampak bi vzel verjetno 1.3 motor. Samo kolikor sem seznanjen je ta samo s samodejnim menjalnikom.

 
Zvezdni roj
Štiri desetletja dediščine