Predstavitve

Ključna za vzpon

Seat Arona: slovenska predstavitev

Najnovejši Seatov manjši križanec dopolnjuje ponudbo znamke ter je kot eden od številnih tekmecev v popularnem in hitro rastočem segmentu ključnega pomena za rast skupne prodaje.

Brez njih ne gre

Sploh ni pomembno ali se nad križanci navdušujete ali so čisto zadnja vrsta avtomobila, ki bi si ga želeli v svoji garaži. Praktično vsi velikoserijski proizvajalci avtomobilov so že nekaj časa nazaj doumeli, da brez njih enostavno ne bo šlo. Zgodba je nekoliko zamegljena, saj ne vemo prav dobro ali so vsesplošno navdušenje nad cestnimi mešančki ustvarile želje in potrebe potrošnikov ali kar proizvajalci sami, se je pa moda nedvomno prijela.

Seat Arona (1)Tako se lahko končno tudi pri Seatu veselijo, da bodo povečali skupno število prodanih avtomobilov na račun Arone, ki sicer spada v enak velikostni razred kot Ibiza. Če bodo seveda, kot so danes z nekaj tihe želje v glasu povedali pri zastopniku, v proizvodnji lahko zadovoljili povpraševanju kupcev brez daljših čakalnih dob, ki bi koga odvrnile od nakupa.

Popularnejša od večje sestre?

Seat Arona se dodobra zgleduje po večji Ateci, ki si je v preteklem letu izborila kar lep položaj med konkurenco, tik pod vrh pa se je uvrstila tudi v našem PRIMA testu kompaktnih križancev.  Glede na to, da so Aroni pri proizvajalcu, kljub za številko manjši zasnovi na platformi MQB A0, namenili skoraj vse lastnosti Atece, bo zagotovo imela veliko možnosti za prepričevanje potrošnikov. Poleg tega je še nekoliko bolj živahna, saj na primer omogoča izbiro med kar 68 različnimi kombinacijami zunanjosti (različne barve laka za spodnji del karoserije, streho ter stebrička A in C) in ima številne možnosti prilagoditve okusu posameznika.


Arona v številkah – dolžina: 4.138 mm, širina: 1.870 mm, višina: 1.543 mm, odmik od tal: 190 mm, medosna razdalja: 2.566 mm, prostornina prtljažnika: 400-1.380 litrov. 


Seat Arona (10)In prav v tem slogu so pri Seatu zasnovali tudi celotno komunikacijsko strategijo, saj nagovarjajo uporabnike, ki so lahko mladi ali mladostni ali pa le dovolj samosvoji, da se z novo Arono živahnega videza in karakterja z veseljem zapeljejo – med tednom po mestu, za vikend pa na potep v neznano. Za vse, ki ne morejo ali ne želijo nameniti za malega križanca preveč denarja, so pripravili vstopne različice, ki nudijo relativno zadovoljiv nabor opreme za zagotavljanje varnosti in udobja. Za druge, ki si želijo privoščiti vse, kar Arona lahko nudi, pa sta na voljo elegantni paket Xcellence ali športni paket FR, kjer cene segajo čez dvajset evrskih tisočakov.

Tipično z bencinskim motorjem

Kljub temu, da bo Arona na voljo tudi z 1,6-litrskim dizelskim agregatom TDI (70 kW s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 85 kW s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, pri obeh je na voljo še dvosklopkovni sedemstopenjski samodejni menjalnik DSG), lahko veliko večino prodaje pričakujemo v pogonskih kombinacijah bencinskega agregata 1.0 TSI (70 kW ali 85 kW) z ročnim menjalnikom (5-stopenjski pri šibkejši in 6-stopenjski pri močnejši različici) oziroma dvosklopkovnim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Vrh ponudbe predstavlja bencinski 1.5 TSI (110 kW) s tehnologijo izklopa valjev, ki je na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, a le pri športni izvedenki FR. Okoljsko sprejemljivejša alternativa je agregat 1.0 TGI s predelavo na stisnjeni zemeljski plin, ki pa bo na voljo šele konec letošnjega leta.


Sodobne tehnologije v Aroni:

  • asistenčni sistem za nadzor prometa Front Assist, asistenca za speljevanje na klancu Hill Hold Control, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika Tiredness Recognition, senzor za dež in osvetljenost, funkcija samodejnega zaviranja po trku Multi-collision Brake, opozorilo na prečni promet zadaj Rear Cross Traffic Alert, senzor za mrtvi kot, parkirna krmilna asistenca za bočno in prečno parkiranje Park Assist, prilagodljivi tempomat ACC s funkcijo Stop&Go;
  • povezljivost in udobje: zaklepanje in zagon brez ključa Kessy, kamera za vzvratno vožnjo, 8-palčni zaslon na dotik, predal za brezžično polnjenje telefonov z ojačevalnikom signala GSM, avdio sistem Beats, tehnologije Apple Car Play, Android Auto in MirrorLink, aplikacija Seat DriveApp;
  • v drugi polovici leta 2018: digitalni merilniki, glasovna asistenca Amazon Alexa.

Vstopna cena Arone z bencinskim agregatom 1.0 TSI (70 kW) in paketom opreme Reference znaša 14.990 evrov ter se zniža za evrskega tisočaka, če se odločite za nakup s hišnim financiranjem. Spodobno opremljena različica se bo po hitri oceni gibala nekje okrog 18 tisoč evrov, kar pa niti ni več prav poceni. Ampak toliko pač stane vstop v svet avtomobilske mode. Celoten cenik si lahko ogledate na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Ključna za vzpon"


wildbliw
2 leta 1 mesec nazaj

Žal ta avto izgleda res lepo izključno iz strani. Zadaj ke že podpovprečen, spredaj tipičen poznan Seat in za znotraj je nekdo zadel v nulo (kot jogurtov lonček). Aja, pričara pa nostalgično razpoloženje ob pogledu na števce. Golf 2 je bil res legenda!

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Ma ne vem, vsi začnejo z navidez ugodno ceno, če hočeš nekaj spodobnega, pa si že pri 20 000 evra.Je sploh še kakšen spodoben avto za spodobno ceno?

meganer
2 leta 1 mesec nazaj

Moje osebno mnenje je da je trenutno Dacia najbol realno ocenjena. Poglej recimo Dokkerja z max opremo recimo cca. 13700, navi, kamera, …… novi daster ima vso opremo z usnjom vred za pod 20000. Vsi gledajo koliko zvezdic ima na crashu, ampak je potrebno pogledat kje jih izgublja (ni zvoka pri nepripetim pasom, ne zaznava mrtvega kota, ….. ) za tistih par procentov mislim, da niso ostali avti v praksi toliko boljši. Se je pa potrebno zavedati, da so danes avti narejeni za max 10 let in ene 250000 km. Novi duster koliko sem videl ima že vse v blagu na vratih za razliko od Arone in to že za 16700 dci110.

Ivan36
2 leta 1 mesec nazaj

In sedaj vsi avto novinarčki doživljajo orgazme pred temi mini SUV in velikimi. Ene par let nazaj pa vsi PROTI!
(Brez njih ne gre
Sploh ni pomembno ali se nad križanci navdušujete ali so čisto zadnja vrsta avtomobila, ki bi si ga želeli v svoji garaži. Praktično vsi velikoserijski proizvajalci avtomobilov so že nekaj časa nazaj doumeli, da brez njih enostavno ne bo šlo. Zgodba je nekoliko zamegljena, saj ne vemo prav dobro ali so vsesplošno navdušenje nad cestnimi mešančki ustvarile želje in potrebe potrošnikov ali kar proizvajalci sami, se je pa moda nedvomno prijela.)

frgo
2 leta 1 mesec nazaj

Ježešna, sliko nižje pa hyundai kona, ki v primerjavi s temle izgleda kot visoka moda. Seat očitno postaja španska škoda.

grizli
2 leta 1 mesec nazaj

Kona in visoka moda?! Bolj kičast in neokusen avto bi težko oblikovali. V živo je Arona prava lepotica v primerjavi s Kono.

frgo
2 leta 1 mesec nazaj

Kona je seveda kičasta in je jasno, da ko so oblikovalci opravili svoje delo, so oblikovali še kar naprej in naprej. Je pa vsaj drugačna od povprečja. Po drugi strani arone niso oblikovali oblikovalci ampak inženirji. Z ravnilom. Za oblikovanje nič točk od 10.

Firediver
2 leta 1 mesec nazaj

Bravo Seat! Z odliko iz leta v leto izgubljaš svojo dušo in se pogrezaš v monotonijo koncernskega oblikovanja.

McLaren
2 leta 1 mesec nazaj

Kdaj ze je Seat mel duso? A to mislis “lepotca” od Toledota, stare Ibize al pa mogoce najlepsega med vsemi, Malago? Meni se ravno zadnji Seat modeli zdijo korak v pravo smer. Leon mi je eden boljsih predstavnikov v svojem razredu nova Ibiza tud se kar zgleda. To da pa delajo krizance je pa samo lov za kupci, ki se ga grejo cisto vsi proizvajalci

Firediver
2 leta 1 mesec nazaj

Ta današnja seatova duša oblikovno zgleda kot da še nikoli ni bila bolj prodana VrAGu.

Ivan36
2 leta 1 mesec nazaj

Folk iz EX Yuge pozna komaj 1. Ibizo od SEAT iz leta 1993, še te so bile redke v Yugi! Šele letnik 1995 je bil bolj prisoten CRONO model iz ITalije.

 
Dosegljiv športnik
Raziskovanje novih priložnosti