Reportaže

Najbolj prepričljiv kompaktni križanec

Pred vami so naše ugotovitve in zaključki obširne primerjave križancev segmenta C, ki smo jih s kolegi iz še sedmih medijev opravili v zadnjih tednih preteklega meseca.

Konkurenti

Za vse, ki niste spremljali naših predhodnih zapisov, najprej kratek uvod. V projektu PRIMA smo se tokrat odločili, da posvetimo pozornost ponudbi križancev segmenta C, ki se v zadnjih letih v Evropi prodajajo kot vroče žemljice. Kar nekaj časa bi lahko razpravljali o tem, kaj je najpogostejši vzrok, zaradi katerega se kupci danes odločajo za ta razred avtomobilov, med naštetimi možnostmi pa bi najverjetneje pogosto našli višji položaj sedenja in posledično boljšo preglednost, občutek varnosti ter praktično prilagodljivost prostora v notranjosti.

Veliko so k popularnosti križancev dodali tudi sami proizvajalci, ki iščejo in predstavljajo vedno nove variacije na temo. Tako ni nič nenavadnega, da imajo v okviru enega razreda celo dva predstavnika, če sledimo napovedim za prihodnjih nekaj let, pa se bo na trgu znašlo še več novih konkurentov.

PRIMA je za primerjavo od zastopnikov znamk prevzela Hyundai TucsonKio SportageNissan QashqaiOpel Grandland XPeugeot 3008Renault KadjarSeat AtecoToyoto C-HR in Volkswagen Tiguan. Med neizpolnjenimi željami so tokrat ostali Jeep Compass, Škoda Karoq in SsangYong Korando.


V projektu PRIMA sodelujemo: Avto Fokus, Dnevnik, Finance, Komotar Minuta, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Me lahko privabi in prepriča?

Čeprav so osebni dejavniki tisti, ki smo jih v naši razpredelnici kriterijev postavili na zadnje mesto, so enako, če ne še bolj pomembni pri ožjem izboru kandidatov, s katerimi bi se bodoči lastnik želel pobliže spoznati. Kaj je torej tisto, kar nas nagovarja, prepriča, da sploh resno razmišljamo o tem, da bi se odpravili do salona, si ga ogledali v živo ter preizkusili na cesti?

Zagotovo na tem mestu lahko govorimo o dejavnikih, kot so pripadnost znamki, na primer zaradi pozitivnih izkušenj iz preteklosti, priporočila tistih, ki jim zaupamo, všečen videz ter prepričljivost avtomobila v celoti, torej vključno z izborom opreme, naborom materialov notranjosti in še čim.

subjektivni

Zgornji rezultati točkovanja naših medijev najbrž niso posebno presenečenje, saj v množici avtomobilov tudi na naših cestah Toyota C-HR s svojimi drznimi in atraktivnimi linijami ter Peugeot 3008, ki je v aktualni generaciji doživel hvalevredno metamorfozo, vzbujata veliko pozornosti. Kar nekatere navduši, druge odvrača, njuno napredno oblikovanje zagotovo razdvaja publiko, česar ne bi mogli reči za bolj umirjene in neizstopajoče (dolgočasne?) linije nekaterih drugih predstavnikov razreda, ki ciljajo na bolj zadržane kupce.

Je praktičen, dovolj prostoren?

Velikost in prilagodljivost notranjosti je pogosto tisti prvi dejavnik, kjer modeli odlično opravijo, še ravno zadovoljijo ali neslavno pogrnejo. Seveda najprej opazimo, kako se počutimo v potniški kabini, kar je še posebej pomembno za voznika, slej ko prej pa odpremo tudi prtljažni prostor in v mislih vanj zlagamo opremo, ki smo jo vajeni prevažati s seboj.

Za meritve potniškega prostora so bili zadolženi kolegi iz Volana in Avto Fokusa. Najprej si je Iztok nastavil pravilen položaj za volanom in se presedel za vozniški sedež, na zadnji klopi pa se mu je pridružil Borut. Merili smo oddaljenost glav od stropa in ugotovili, da so vsi križanci dovolj prostorni, saj se tudi višjerasli Borut ni nikjer dotikal stropa. Podobno je bilo pri kolenih, kjer je bilo prostora dovolj, vsi so dobili tudi vse točke za enostavno nameščanje otroškega sedeža.

IMG_9393Merili smo vstopno odprtino za dostop do zadnjih sedežev in sicer v višini glave trupa. Razlike v seštevku so bile tudi okoli 30 centimetrov, torej 15 na posamezno merjenje, kjer nas je presenetilo, da Toyota C-HR ni bila nič slabša od ostalih. Zaradi manjše višine je odprtina nižja, kar pa Iztoka ni motilo, da bi skočil v notranjost brez bolečih posledic. Ko govorimo o udobju, obstajajo razlike, čeprav se povsod sedi dokaj udobno. Kakšen prekratek sedalni del, pretrd sedež, premalo bočne opore …

Pri uporabnosti smo ocenjevali število odlagališč, iskali mesto za dve plastenki (0,5 in 1,5 litra), žep za voznikovim sedežem, pospravljali mapo (A4) v predal pred sovoznikom ter odlagali telefon in denarnico. Kakovost materialov smo ugotavljali z vsemi razpoložljivimi (pri)ročnimi (nelaboratorijskimi) metodami, ergonomijo pa na podlagi tega ali so za klimo ter radio fizična stikala, je zaslon na dotik hiter in intuitiven, kako je s stikali na volanu …

DSC_6533Pri ocenjevanju uporabnosti prtljažnika, ki sta ga prevzela člana Dnevnika, so nam bili v pomoč štirje kovčki različnih velikosti in ena velika športna torba. Osnovne ugotovitve? Bolj kot kdajkoli doslej se je pokazala usklajenost prostornine iz tehničnih podatkov z dejansko uporabnostjo. Daleč najbolj uporabna na tem področju sta Volkswagen Tiguan in Seat Ateca, ki se jima je približal Peugeot 3008 (vsi trije so imeli ob tem tudi najnižjo višino nakladalnega robu), po pričakovanjih pa je najbolj skromen prtljažnik Toyote CH-R, ki pa je imela, zanimivo, najvišjo odprtino med konkurenti. Z vzvodom za preklop naslonskega dela sedežev iz prtljažnega dela sta se tokrat izkazala Renault Kadjar in Volkswagen Tiguan.

uporabnost

V vrednotenju potniškega prostora prednjači Kia Sportage, ki je na račun dostopa in udobja na zadnji klopi prehitela Volkswagen Tiguan. Slednji je kljub temu prevzel prvo mesto v celotnem sklopu, predvsem na račun uporabnosti relativno velikega prtljažnega prostora.

Kako se pelje?

Kategorija, ki je za nekatere z naskokom najbolj pomembna, medtem ko so drugi mnenja, da zadošča, če jih avtomobil popelje zanesljivo in udobno. Da bi znali svoje vtise glede krmiljenja, vzmetenja, nagibanja in vsega drugega, kar se tiče dinamike vožnje, opisati tako enim kot drugim, smo kompaktne križance dodobra zvozili tako na običajnih cestah različnih kategorij kot tudi v centru varne vožnje AMZS na Vranskem. Tam so nam prijazni inštruktorji namestili stožce za hitro vijuganje, preizkusili pa smo tudi intenzivno zaviranje pri hitrostih 60km/h in 100 km/h – ne toliko zaradi zavorne poti, temveč bolj zaradi občutka pri polnem zaviranju. Pri ocenjevanju smo med drugim upoštevali še glasnost motorja v prostem teku ter pri hitrosti 50 km/h.

Kot običajno smo si vzeli čas tudi za nadzorovano merjenje povprečne porabe na relacijski vožnji, ki so jo natančno izračunali kolegi iz Siolovega Avtomota. Testni krog je bil po podatkih zunanje navigacijske naprave dolg 122,7 kilometrov, ki smo jih prevozili po avtocesti, v umirjeni in dinamični vožnji po regionalnih cestah in nenazadnje v počasnem tempu mestnega vrveža. Pred začetkom in po koncu vožnje smo povsem napolnili rezervoar za gorivo, vmes pa smo na postankih beležili podatke o prevoženih kilometrih in porabi po potovalnem računalniku. Vsem devetim tekmecem smo, če so imeli to možnost, nastavili vozni profil na Normal in prižgali sistem stop&start. Vsi so imeli nameščene zimske pnevmatike, zunanja temperatura je bila približno pet stopinj Celzija, ceste so bile suhe, vreme pa delno jasno.

vozne lastnosti

Razlika med najvišjo in najnižjo povprečno porabo na testnem krogu je znašala 0,91 litra, kot najbolj varčen pa se je izkazal Opel Grandland X, ki je edini porabil manj kot šest litrov (5,98 l). Toyota C-HR je največ privarčevala v mestu, prednost pa izgubila na avtocesti, kar ponovno potrjuje naše dosedanje izkušnje, da je lahko izjemno varčna, če se le vozite po pravi kombinaciji cest. Ker je imel Volkswagen Tiguan najmočnejši motor, je posledično v skupnem porabil največ goriva. V vozni dinamiki sta bila med najbolj prepričljivimi Seat Ateca in Volkswagen Tiguan, medtem ko sta nas precej bolj hladne pustila Renault Kadjar in Nissan Qashqai.

Seštevek je prinesel novega zmagovalca kategorije, Toyoto C-HR, ki je na tem področju za las prehitela Seat Ateco.

Gre v korak s časom?

Če nam je to všeč ali ne, avtomobili dobivajo vse več sodobnih pomagal s področja varnosti, priročnosti, komunikacije in udobja potnikov. Andrej in IMG_8992Grega iz Žurnala24 sta jih razčlenila na kar 23 postavk in dodobra preizkusila njihovo delovanje, na Vranskem pa smo varno preverili še sisteme za samodejno zaviranje pri mestnih hitrostih. No, naše priporočilo je, da se zaenkrat kljub vsemu najbolj zanesete nase, saj so pri hitrosti 40 km/h trčenje povsem preprečili Toyota C-HR, Nissan Qashqai, Kia Sportage in Hyundai Tucson*, skoraj uspešni pa so bili Opel Grandland X, Peugeot 3008 in Volkswagen Tiguan. Renault Kadjar je v prvem poskusu začel zavirati tik pred oviro, v drugem pa neusmiljeno “ubil” blazino. Zavirala ni Seat Ateca, kjer AEB deluje na principu radarja, ne kamere/lidarja, naletna tarča pa ni imela nameščenega kovinskega elementa, kar je morda vplivalo na rezultat.

Z asistenčnimi sistemi sta  najbolj vsestransko oborožena člana skupine Volkswagen, zelo dobri na tem področju so še Toyota C-HR ter dvojček skupine PSA. Po drugi strani imajo nekaj prostora za izboljšave pri Renaultu Kadjar, ki zaostaja tudi za povezanim Nissanom Qashqai. V tem cenovnem razredu praktično vsi ponujajo zaslon na dotik, kjer velikosti variirajo od 3,7 palcev, najpogostejše velikosti 5 palcev do Peugeotovih 8 palcev. Poleg Peugeota 3008 ima serijsko digitalne merilnike pred voznikom še Renault Kadjar.

PRIMA sodobne tehnologije (5)Slovensko z uporabniki še vedno komunicirata le Volkswagen Tiguan in Renault Kadjar, kar predstavlja izziv za zastopnike ostalih znamk. Opazili smo precejšnje razlike v logičnosti in odzivnosti vmesnikov, kjer se zdi najlažje obvladljiv vmesnik skupine Volkswagen, ne podpiramo pa trenda umikanja fizičnega vrtljivega gumba za glasnost. Največ radijskih postaj je ulovil Renault Kadjar.

Vmesnika Apple Car Play in Android Auto sta še redkost, prav tako možnost dostopa do spleta – oboje je škoda, ker ima večina navigacijskih sistemov nekoliko slabši prikaz zemljevidov, kar uporabnika še bolj vabi k uporabi pametnega telefona. Ko govorimo o asistenci na daljavo, sta širše zastavljena Volkswagov in Oplov sistem, vsi pa bodo v bližnji prihodnosti morali poskrbeti vsaj za serijsko delovanje sistema e-call.

 

pripomočki_popravek

Pod črto je bil pri založenosti s pripomočki za varnejšo in udobnejšo vožnjo še najbolj prepričljiv Volkswagen Tiguan, ki mu sledita Opel Grandland X in Seat Ateca. Na drugi strani se bodo za boljši rezultat morali potruditi tako v skupini Hyundai-Kia kot tudi v zvezi Renault-Nissan.

Si ga lahko privoščim?

Vse do sedaj naštete lastnosti so pri izbiri novega avtomobila lahko bolj ali manj pomembne in stvar posameznikovih preferenc. A se po drugi strani pogosto takšne zgodbe začnejo in končajo pri denarju. Na srečo je močna konkurenca očitno poskrbela tudi za precejšnjo homogenost, ko je govora o ponudbah na trgu. A za prave informacije se je bilo treba tudi tokrat odpraviti po prodajnih salonih.

Naša cenovna primerjava je bila v dobršnji meri pogojena že z izbiro pogonskega sklopa, zato smo se morali tudi pri opremljenosti usmeriti v zgornji del ponudbe s cenikov – z izjemo Toyote C-HR, kjer je pri hibridu zaradi bogate osnovne konfiguracije zadoščal že vstopni paket. To pomeni, da smo pri vozilih upoštevali nadstandarden paket varnosti (z vključenim samodejnim mestnim zaviranjem v sili), in kar se da poenotili večino najpogostejših doplačilnih dodatkov v tem cenovnem razredu (navigacija, kombinacija prednjih in zadnjih parkirnih senzorjev ter vzvratne kamere, zatemnjena zadnja stranska stekla, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, električno preklopljivi zunanji ogledali ipd.).

Presenetljivo je, da so bili modeli dodobra izenačeni že po izhodiščnih cenah na ceniku (cca 27.300-28.300 €), z izjemo bistveno višjih cen Kie Sportage, Volkswagna Tiguan in Hyundaija Tucson. Upoštevanje popustov, ki jih trgovci odštejejo strankam pri nakupu brez financiranja, je cene še bolj izenačilo – pet modelov se je znašlo v razponu cca 25.100-26.100 €, navzgor pa je odločno odstopala le še Kia Sportage, ki je bila od drugega sledilca (Volkswagna Tiguan) še vedno dražja kar dobrih 1.500 €.

cene

Popusti na cene brez financiranja so segali od 1.000 € do 3.600 €, pri čemer nekatere znamke še vedno pogojujejo višje popuste z izbranim pogonskim sklopom ali določenim paketom dodatne opreme. V tem letnem času pa določeni trgovci nudijo za minimalno doplačilo ali celo brezplačno tudi komplet zimskih pnevmatik oziroma druge “zimske” opreme.

Pri stroških zavarovanja in rednega vzdrževanja smo upoštevali obdobje pet let in 100 tisoč prevoženih kilometrov. Kot najcenejše se je po prejetih uradnih podatkih pokazalo servisiranje Opla Grandland X (694 €) in Hyundaija Tucson (774 €). Manj kot tisoč evrov stane še servisiranje Renaulta Kadjar (889 €). Razpon stroškov vzdrževanja ostalih sega skoraj do 1.600 €, zanimivo pa je morda tudi to, da se člani avtomobilskih skupin niso uskladili pri zaračunavanju rednih servisov.

TCO

Po vsem seštevanju, odštevanju, primerjanju in usklajevanju smo zaključili, da je velik del konkurentov cenovno zelo primerljiv, kot najbolj ekonomsko smiseln nakup pa se je izkazala Seatova Ateca, ki sta ji tesno sledila Renault Kadjar in Grandland X. Še največje odstopanje je tokrat predstavljala Kia Sportage, ki enostavno ni bila dovolj konkurenčna niti pri nakupni ceni niti pri stroških lastništva.

Ko zberemo vse vtise in podatke …

… je čas za seštevke. Na tej točki niso več potrebne posebne razlage, saj številke govorijo zase.

skupni_popravek

 

Naša obširna in poglobljena primerjava  kompaktnih križancev je prinesla novega PRIMA zmagovalca – Peugeot 3008. Rezultat niti ni preveliko presenečenje, saj gre za avtomobil, ki najprej poskrbi za prepričljiv prvi vtis, nato zapeljuje z dodelano notranjostjo, zadovolji na področju voznih lastnosti, spada v zgornjo polovico, ko govorimo o sodobnih pomagalih, in je na koncu na voljo za sprejemljiv denar.

 

razvrstitev_popravek

Glede na to, da smo s kolegi z vsemi modeli na primerjavi prebili precej časa, smo si o njih ustvarili kar dobro sliko. Upamo, da smo jo v pregledu z različnih vidikov uspeli čim bolje prenesti tudi vam.

Urška Radolović (Foto: PRIMA, Nissan.)

*Na prvi ponovitvi preizkusa samodejnega zaviranja smo zaradi napake v komunikaciji preizkušali testno vozilo Hyundai Tucson, ki ni bilo opremljeno s sistemom AEB, zato se tudi ni zaustavilo pred oviro. Test smo ponovili z vozilom s sistemom samodejnega zaviranja v sili, ki je deloval brezhibno, zato smo v skladu s tem popravili točkovanje ter posodobili infografike v prispevku.

Mnenja uporabnikov

38 komentarjev za "Najbolj prepričljiv kompaktni križanec"


2 leta 9 meseci nazaj

Glede na to, da skušam ostati zvest znamki Renault, in sem obenem avtomobilistični analfabet, me je lestvica nemalo presenetila. Pozitivno kot negativno. Negativno z voznimi lastnostmi in uporabnostjo oziroma pozitivno z ekonomičnostjo modela te znamke. Prvo vprašanje ob prebrani listi testnih modelov pa je bilo: zakaj Kadjar in ne Koleos (2WD)? Kaj ni slednji bolj enakovreden tekmec recimo Tiguanu? Kje sta Mazda in Nissan X-trail?! Tudi sicer mi je Koleos precejšnja neznanka glede primerjave z ostalimi konkurenti. In obenem stilistično, poleg Tuscona, všečen.

robertos_664
2 leta 9 meseci nazaj

Qashqai in Kadjar se za moje pojme peljeta dobro. Ne vem pa, zakaj je bolj pomembno pri družinskem SUV, da ima lego na cesti kot športnik, udobje pa je na drugem mestu.. Meni je udobje na prvem.
X-trail je pa v klasi Kodiaqa in CR-V saj je večji, podaljšani Qashqai. Prav tako Koleos..

xxl
2 leta 9 meseci nazaj

Imam Kadjara in sem presenečen nad dobrimi voznimi lastnosti, glede na to, da je SUV. Mislim, da vem o čem govorim, do zdaj sem vozil Alfe, zadnja je bila Giulietta. Avto pa tudi ima 130 KM in če jih primerjaš z ostalimi tukaj, ima največ navora, najboljši pospešek in končno, razen Tiguana, kateri je 2,0 150 KM. Tako da, ne verjemi vsemu, kar prebereš na netu, ne rabiš niti meni.

pskoda
2 leta 9 meseci nazaj

Kadjar tce 130 z ročnim ima 10.1s z auto menjalnikom 10.7s do 100km/h. Tiguan tdi 150 ima z ročnim 9.3s in isto z dsg tako, da ne vem kje tebi, da je hitrejši od tiguana pa sem dal primerjavo z renojevim bencinarjem?
Aja pa renojev dci 130 ima 320Nm, vwjev tdi 150 pa 340Nm

xxl
2 leta 9 meseci nazaj

In kje sem jaz napisal, da je hitrejši in ima več navora od Tiguana? Drugače pa imam 1,6 Dci in njega sem primerjal z ostalimi, RAZEN z Tiguanom.

svetilnik
2 leta 9 meseci nazaj

Zmagovalec je znamka, ki je zelo problematična glede okvar napram ostalim in pa zelo draga kar se tiče rezervnih delov in servisov. Tudi jaz pravim, manjka še Mazda 😉

pleomax
2 leta 9 meseci nazaj

https://www.zurnal24.si/avto/jd-power-zanesljivost-avtomobili-2017-294377

http://avto.info/Novosti/GTU_porocilo_2014__peugeot_508_Najbolj_zanesljiv_predstavnik_zgornjega_srednjega_razreda/

To sta 2 primera na hitro,ki popolnoma ovržeta tvoje gostilniško mnenje. In govoriš o cenah servisov,potem pa z mazdo ven butneš? 😂😂 Sploh ko imaš starejši avto ti pripadakar nekaj popusta pri pežoju,celo toliko,da ljudje na pooblaščenih servisih naročajo oroginalne dele za 206-ke,ker se ne izplača drugih kupovat. Pač nesramna se mi zdi neka izjava brez neke osnove in dvomim,da imaš z vsemi znamkami in cenami izkušnje. Jaz ti lahko takoj povem,da je vw občutno dražji pri servisih in rezervnih delih.

svetilnik
2 leta 9 meseci nazaj

Imel sem novega peugeota, poznam ljudi kateri so in imajo to znamko vozil… in ne hvala, nikoli več 😉 Ravno kakšen teden nazaj se je znancu pokvarila turbina v dve leti starem peugeotu, hibridu 😉
Kar pa se mazd tiče, z njimi nimam izkušenj, vem, da so servisi in deli dragi, vem pa tudi po govoricah uporabnikov, da so narejene kot se šika 😉
Pa še to… na to statistiko ne padam, ker so še druge in vse imajo različne rezultate. Isto kot pr gumah, ADAC ima svoje rezultate, AvtoBild svoje, spet drugi svoje… larifari 😉

pleomax
2 leta 9 meseci nazaj

Saj ima garancijo…Brez skrbi,tudi mazde niso imune na okvare. Sem ti napisal primer zgoraj. Imel si novega peugeota in tvoji znanci 15 let nazaj. Češka je tudi bila 15 let nazaj kar precej slabša od Slovenije,pa si jo poglej danes. So nas prehiteli po levi in desni 😉

2 leta 9 meseci nazaj

To je pa zanimiv test sploh , ker so Nemške firme bolj proti dnu razporedelnice, če bi ga delali naši novinarji, bi bil VAG sigurno vsaj med prvimi tremi ali kar na samem vrhu po zanesljivosti.

pskoda
2 leta 9 meseci nazaj

qashqai je največ na cesti, ki vozi brez luči oz vozijo samo z dnevnimi. Jaz bi jih prepovedal

2 leta 9 meseci nazaj

Avto finance navajajo podatke za prodajo suvov v E- 2017. EU trg še naprej vodi nissan qashqai, v letošnjih prvih treh četrtletjih je prepričal več kot 195 tisoč kupcev (8,2 odstotka več kot lani). Na drugem mestu se je utrdil volkswagen tiguan s prodajo 179 tisoč vozil in kar 45 odstotno rastjo in peugeot 3008 s prodajo 122.984 vozil se je uvrstil na tretje mesto. Na desetem mestu je Toyota C-HR, ki prodaja predvsem hibridne različice. Letos je v Evropi prepričala že prek 54 tisoč kupcev.

In kam ste že vi uvrstili qashqaija ,aja na predzadnje mesto, vsa čast vašemu strokovnemu delu, kupci kot vidim mislijo povsem drugače in v svetu to največ šteje.

cashy
2 leta 9 meseci nazaj

Ta test izbira najboljši avto med obravnavano konkurenco, ne najbolj všečen, kar navadno rezultira v najbolj prodajan avto. Všečnosti se ne da objektivno meriti, prodajne številke pa same od sebe povedo, kdo je najbolj uspešen v prodaji, zakar tudi ne rabiš nobenega testa.

xxl
2 leta 9 meseci nazaj

Eno je stroka, drugo smo mi, povprečni kupci.In stroka pravi, da sta Kadjar iun Kaškaj na dnu, čeprav ne zaostajata prav kaj dosti za konkurenco.In da kupci ne kupujejo na podlagi strokovnosti, sta dokaz prav ta dva sorodna avta, ki dosegata čisto drugačne prodajne številke.

pskoda
2 leta 9 meseci nazaj

Resnica je pa ta, da bodo zelo težko prodali rabljenega bencinarja oz se bo veliko lažje prodal rabljen dizel.

ps.: naj jih gre nekdo prijavit, da javno onesnažujejo okolje z smrdlivci

Locher
2 leta 9 meseci nazaj

Za pokoro zmoli tri Očenaše in štiri Zdrave Marije!

 
Imel sem prav in to dvakrat
Dobil bo skoraj vse, kar imajo veliki