Predstavitve

Raziskovanje novih priložnosti

Mercedes-Benz razred X: slovenska predstavitev

Daleč od tega, da določeni Mercedes-Benzovi modeli ne bi bili znani po svojih terenskih zmogljivosti, a je novi razred X za znamko kljub temu raziskovanje novih priložnosti. Tokrat v segmentu poltovornjakov, ki so od zdaj naprej lahko tudi bolj prestižnega izvora.

Zgodba o prvem Mercedes-Benzovem poltovornjaku se je v medijih pred približno tremi leti začela pisati z Daimlerjevo napovedjo, da se podajajo v zanje nov tržni segment lahkih poltovornjakov, kjer so se odločili za preverjeno sodelovanje z navezo Renault-Nissan. Razred X si tako deli zasnovo z Nissan Navaro, na enaki platformi pa je izdelan tudi Renaultov Alaskan, ki ni na voljo na slovenskem trgu.

Naravno okolje

Mercedes-Benz razred X (16)Pri znamki so že s predstavitvijo dveh oblikovalskih konceptov, ki sta najavljali serijsko različico, dali vedeti, da bodo svoje napore usmerili v precej različne skupine končnih uporabnikov. Drugače povedano, razred X je lahko tako ultimativni dodatek urbanih voznikov, ki so ustvarjalci novih modnih trendov, kot tudi zanesljiv in zmogljiv spremljevalec pri vsakodnevnih delovnih obveznostih na gradbišču, v vinogradu ali pri obrtniških delih.

Pri vprašanju, katero je torej pravo naravno okolje prvega prestižnega velikoserijskega poltovornjaka, je zato več možnih odgovorov, ki so vsi po vrsti pravilni. Kot je v šali pripomnil eden od kolegov na predstavitvi, se razred X zagotovo odlično znajde pred ljubljansko Opero, enako pa ne bo imel težav na zasneženi Pokljuki ali na še zahtevnejših terenih. V tem smislu so zasnovani tudi nivoji paketov opreme – Pure, Progressive in Power.


Razred X v številkah – dolžina: 5.340 mm, širina: 1.916 mm, višina: 1.819 mm, odmik od tal: 221 mm (zadnja prema), medosna razdalja: 3.150 mm, pristopni kot: 30.1 stopinj, izstopni kot: 25.9 stopinj, največji nagibni kot: 49 stopinj, previsni kot: 22 stopinj, največja sposobnost vzpenjanja: 100 %, prevozna globina vode: 600 mm, največja dolžina kesona: 1.587 mm, največja širina kesona: 1.560 mm, višina bočne obloge kesona: 474 mm, največja nosilnost: 1.037 kg, največja vlečna zmogljivost: 3.500 kg.


V tehničnem pogledu je razred X zasnovan na vzvojno togi jekleni letveni šasiji, opremljen z večvodilno togo zadnjo premo ter ima nameščene obese prednjih koles z dvojnim prečnim vodilom. Po drugi strani je oblikovno dodobra usklajen z drugimi modeli znamke Mercedes-Benz, kar je verjetno tudi najmočnejši adut, ko se bo potrebno prebiti pred bolj uveljavljene tekmece. Slednje še posebej velja za vse, ki v potniškem prostoru cenijo nekaj več udobja, izbranih materialov in sodobnih tehnoloških dodatkov.

Mercedes-Benz razred X (2)Še ena od prednosti, ki jo izpostavljajo pri znamki, so pogonske alternative. Kupcem je trenutno na voljo 2,3-litrski dizelski štirivalnik v različicah X 220 d (120 kW, 403 Nm pri 1.500–2.500 vrt./min) ali X 250 d (140 kW, 450 Nm pri 1.500–2.500 vrt./min) v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki si ga lahko omislijo s standardnim zadnjim ali vklopljivim štirikolesnim pogonom 4Matic (z opcijsko blokado diferenciala na zadnji premi). Vrh ponudbe bo od sredine letošnjega leta predstavljal trilitrski dizelski šestvaljnik v različici X 350 d (190 kW, 550 Nm) s stalnim štirikolesnim pogonom (High/Low Range) in samodejnim menjalnikom 7G-Tronic Plus.

Začetna cena za Mercedes-Benzov novi poltovornjak znaša 36.130 evrov (z vključenim DDV oz. 29.610 evrov brez DDV) za izvedenko X 220 d, ki je na voljo le s paketom opreme Pure. Celotni cenik modela, vključno z lepim številom funkcionalnih dodatkov, najdete na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Raziskovanje novih priložnosti"


Firediver
2 leta 4 meseci nazaj

Kaj pomeni “največja sposobnost vzpenjanja: 100%”? Da se lahko povzpne po popolnoma navpični steni? To bi pa rad videl!!!!

thunderbolt
2 leta 4 meseci nazaj

Najprej se malo pozanimaj predno pises neumnosti.

Firediver
2 leta 4 meseci nazaj

Z velikim veseljem napišem neumnost, da vidim, kdo se bo nad mojim postom delal arogantnega vseveda.

thunderbolt
2 leta 4 meseci nazaj

Se enkrat preberi svoj komentar, pa bos videl definicijo arogantnega vseveda.

2 leta 4 meseci nazaj

Ne gre za kot vzpona, ampak za to, da se lahko vzpne pod največjim kotom naklona (45 st.), če ima seveda pod kolesi primerno podlago.

Ivan36
2 leta 4 meseci nazaj

Tako pa gre še Panda iz leta 1995 ali še prej 1985.”če ima seveda pod kolesi primerno podlago.”

 
Ključna za vzpon
Še večje ambicije