Predstavitve

Novodobni hibridni junak

Toyota RAV4: slovenska predstavitev

Toyota je na RAV4 upravičeno zelo ponosna. Že pred četrt stoletja je postal pionir razreda športnih terencev ter s tem vizionarsko naznanil sodobne trende, zdaj pa je z atraktivnim videzom, hibridnim pogonskim sklopom ter sodobnimi vozniškimi pomagali ponovno v najboljši formi, pripravljen zadovoljiti želje vse bolj zahtevnih kupcev.

Prepričljiv nastop

Toyota RAV4 (10)Pred petimi leti bi se težko zgodilo, da bi me kdo ustavil na parkirišču ob kakšni Toyoti, z novim RAV4 so me že na prvi vožnji. Karizmatični prvi mož proizvajalca Akio Toyoda je torej nedvomno izpolnil svojo obljubo, da ne bodo več delali dolgočasnih avtomobilov, pri čemer velja poudariti, da se dolgočasje ni nanašalo le na videz.

Peta generacija RAV4 je prvi SUV, ki so ga pri Toyoti zasnovali na novi arhitekturi TNGA (natančneje, platformi K, ki si jo deli s Camryjem), kar je v praksi prineslo kar nekaj prednosti. Med pomembnejšimi so nedvomno zmanjšanje mase vozila, znižanje težišča ter povečanje togosti šasije, ki neposredno vplivajo na vozno dinamiko, po drugi strani pa so imeli inženirji možnost prerazporediti dimenzijska razmerja – podaljšati medosno razdaljo na račun krajših previsov – kar je ugodno vplivalo na prostornost potniškega in prtljažnega dela.


RAV4 v številkah – dolžina: 4.600 mm, širina: 1.855 mm, višina: 1.685 mm (s strešnimi nosilci), medosna razdalja: 2.690 mm, odmik od podlage: 190 mm (hibrid) oz. 195 mm (bencinski pogon), prostornina prtljažnika: 580-1.690 l.


Toyota RAV4 (26)Da notranjost ni le bolj prostorna, potrjuje še par prilagoditev novinca. Na račun spremenjene zasnove je armaturna plošča nameščena nižje in s tem omogoča vozniku boljšo preglednost, podoben vpliv ima zoženje stebrička A. Za njegovo optimalno počutje skrbi izboljšano nameščanje položaja volana (predvsem po globini), medtem ko bodo potniki na zadnjih sedežih cenili dodatne milimetre v širino, dolžino za noge ter, ne nepomembno, sredinsko nameščene ventilacijske odprtine.

Toyota RAV4 (21)Prtljažnik v peti generaciji RAV4 premore 79 litrov več kot pri predhodniku, je globji, v dveh nivojih, ob podiranju naslonskega dela (v razmerju 60:40) pa zdaj tudi pri hibridnih izvedenkah nastane ravno dno. Med pridobitvami, ki izboljšujejo praktičnost uporabe, velja omeniti še opcijsko prostoročno odpiranje prtljažnih vrat.

Tako za potniški kot tudi prtljažni del pri znamki še poudarjajo, da so namenili precej več pozornosti zaznavni kvaliteti vozila, torej občutku, ki ga uporabnik dobi pri ogledovanju in otipavanju končne obdelave različnih materialov vidnih površin. Jasno, da imajo s tem pri japonskem proizvajalcu precej izkušenj iz prestižnejšega Lexusa, gre pa seveda vedno za vprašanje razmerja med vložkom in rezultatom.

Posodobitev sodobnih pripomočkov

Toyota RAV4 (27)Toyota RAV4 ima sredinsko nameščen zaslon infozabavnega sistema Toyota Touch 2, ki ima v osnovni različici bencinske verzije 7 palcev, pri hibridu pa 8 palcev. Uporabnike naj bi razveselila hitrejši zagon in boljša odzivnost.

Med sodobnimi pomagali je pomemben še nabor varnostnih sistemov, ki jih Toyota v določenem obsegu v RAV4 vključuje že serijsko, za najbolj zahtevne pa so na voljo razširjeni (360-stopinjski pregled okolice vozila, zaznava vozil v mrtvem kotu med vožnjo in pri vzvratnem speljevanju s parkirnega prostora) v opcijskem paketu Tech oziroma pri najvišjih stopnjah opreme.

Skoraj vsi bodo hibridi

Verjetno ni posebno presenečenje, da se devet od desetih kupcev med pogonskimi opcijami odloči za hibrid, kljub temu pa je v ponudbi še cenejša dvolitrska bencinska različica (129 kW/175 KM) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim ali posodobljenim štirikolesnim pogonom.

Toyota RAV4 (7)Hibridni pogonski sklop ostaja prepričljiv prodajni argument RAV4. V novi generaciji so mu nadeli ime Hybrid Dynamic Force, njegove osnovne elemente pa predstavljajo 2,5-litrski bencinski štirivaljnik, planetno gonilo, nikelj metal-hidridna baterija (6,5 Ah) ter eden oz. dva sinhronska motorja s trajnimi magneti za skupno sistemsko moč 160 kW/218 KM z dvokolesnim oz. 163 kW/222 KM s štirikolesnim pogonom AWD-i. Med izboljšavami štirikolesnega pogona AWD-i izpostavljajo povečanje prenosa navora na zadnji kolesni par (od 100:0 do 20:80), kar pride še posebej prav na neutrjenih ali spolzkih podlagah, Prav za obvladovanje slednjih je na voljo vozni način Trail, ki z lokalnim zaviranjem koles brez oprijema simulira zaporo diferenciala.

Cene za bencinski RAV4 se pričenjajo pri 28.900 evrih, medtem ko je hibrid na voljo po cenah od 33.300 evrov dalje. Za prvi vtis prilagam cenika bencinske in hibridne izvedenke, za končno ceno pa, kot običajno, svetujem obisk lokalnega pooblaščenega trgovca, kjer vam bodo nekaj povedali še o aktualnih prodajnih ugodnostih.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Novodobni hibridni junak"


tha_man
3 meseci 11 dni nazaj

Rdeč mi ravno ni, v beli barvi pa je v živo prav lep. Notranjost je tudi všečna, sploh v bež barvi, štrlečemu ekranu navkljub. Škoda da niso z novim modelom izrabili priložnosti in se dokončno znebili klasičnega bencinarja ter ponudili osnovnega hibrida pod 30k, če ga že tako reklamirajo. Očitno brez klasike še vedno ne gre. Mogoče leta 2025…

Bucko99
3 meseci 10 dni nazaj

2-3k € bi ga lahko pocenili s 2.0 hibridom, ki bi bil pomoje najbolje prodajana varianta…

whitee
3 meseci 11 dni nazaj

Notranjost je v bež zelo lepa. Zunaj mi po slikah ni bil najbolj všeč, pa sem ga danes v živo videl in moram reč, da zgleda zelo postavno.

ironmaiden
3 meseci 11 dni nazaj

vsaj nima “fake” izpuhe kot je danes moda.

JG2
3 meseci 11 dni nazaj

Meni zgleda super, pa prejšnja generacija tudi, res dobro delajo in všeč mi je da na daleč vidiš da ne skrivajo da gre za Japonsko vozilo.

chad
3 meseci 12 dni nazaj

Oblikovalsko mi je celostno top, ker izgleda drugačen in masiven. Ga bom šel sigurno zapeljat. Škoda, da ni petvaljnik glede na prostornino.

 
Še dve izvedenki za aktiven življenjski slog
Ohranja praktično prostorsko zasnovo