Predstavitve

Možnost za uspeh

Škoda Scala: slovenska predstavitev

Glede na to, da se zanimanje kupcev za klasične kombilimuzine in limuzine v primerjavi s križanci drastično zmanjšuje, pred Scalo ni prav lahka naloga. Pri Škodi so se zato potrudili, da ji za popotnico namenijo čim več praktičnih in zanimivih lastnosti, da bi imela kar najboljše možnosti za uspeh.

Scala ali Kamiq?

Kako zelo so se križanci vseh velikostnih razredov uspeli prebiti na sezname želja voznikov, lepo kažejo rezultati ankete, ki so jo pred dnevi izvedli na uradnem profilu Facebook Škode Slovenija. Svojim sledilcem so namreč zastavili vprašanje ali bi raje zapeljali model Scala ali spoznali novi Kamiq, odgovori pa so bili povsem v skladu s pričakovanji. Kar sedem od desetih bi se jih namreč raje seznanilo (beri: videlo in pretipalo) z najmanjšim križancem, ki so ga predpremierno razstavili v novem Škodinem salonu Avtohiše Klemenčič na Brezovici in bo v prodaji predvidoma v zadnjem kvartalu letošnjega leta, kot pa sedlo in zapeljalo z novo Scalo, ki je že naprodaj.

Škoda Kamiq

Drugačen pristop

Škoda Scala (4)Zgodba o Scali je sicer že dobro znana. Pri znamki niso bili pretirano navdušeni nad tržnim deležem modela Rapid v spodnjem srednjem razredu, zato so se odločili za drastičen rez. Začeli so pri imenu in nadaljevali s še pomembnejšo potezo, prehodom na novo koncernsko modularno platformo MQB, zaradi katere je Scala, kot indirektna naslednica Rapida, lahko večja tako po zunanjih in notranjih merah, hkrati pa ji omogočajo uporabo vseh sodobnih rešitev, ki so povezane s poenoteno tehniko.


Scala v številkah – dolžina: 4.362 mm, širina: 1.793 mm, višina: 1.471 mm, medosna razdalja: 2.649 mm, prostornina prtljažnika: 467-1.410 l.


Scalo so pri znamki težko pričakovali, zato pred njenim razkritjem v Tel Avivu ni manjkalo napovedi s postopnim curljanjem vseh pomembnih informacij. Bistveno sporočilo vseh pa je bilo, da predstavlja prihajajoči model velik korak naprej, tako na področju tehnike kot tudi oblikovanja.

Evolucija Škodinega oblikovalskega jezika, ki jo je napovedoval koncept Vision RS, se je pri Scali odrazila v nekaj najbolj izpostavljenih oblikovalskih elementih: trikotnih prednjih žarometih v tehniki LED (polna tehnika LED kot opcija), obsežnih stranskih steklenih površinah, zadnjih žarometih in smernikih, ki prehajajo z zadka v bok, ter podaljšanem zadnjem steklu (opcijsko), na katerem je namesto emblema znamke zapisano ime modela.

Digitalizacija

Škoda Scala (12)Tudi  notranjost je zasnovana sodobno, pri čemer vrh ponudbe predstavljajo opcijski digitalni prikazovalniki (10,25-palčni zaslon pred voznikom), ki vozniku nudijo vse prednosti digitalizacije – če si jih seveda želi. V nasprotnem primeru je v vseh različicah opreme še vedno na voljo kombinacija klasičnih merilnikov z vmesnim 3,5-palčnim črno belim digitalnim zaslonom, dobro znanim iz sorodnih modelov. Sredinski infozabavni zasloni so odvisni od izbrane enote ter merijo od 6,5 pa vse do 9,2 palcev.

V skladu s spremenjeno prodajno strategijo je Scala po želji kupca lahko opremljena s širokim naborom dodatkov, ki jih včasih pri znamki ni bilo pričakovati v tem velikostnem razredu. Nekaj opcij je povezanih z udobjem in uporabnostjo (ogrevan volanski obroč in vetrobransko steklo, električno preklopljiva vlečna kljuka in odpiranje vrat prtljažnika …), drugi pa so vsebinsko vezani na aktivno varnost (prilagodljivi radarski tempomat, sistem adaptivnih žarometov, Side Assist, Lane Assist …).

Več bencinskih izvedenk

Škoda Scala (7)Glede na aktualne trende je razumljivo, da se je motorna paleta prilagodila v smeri večje ponudbe bencinskih izvedenk. Na dizelski strani je tako na voljo le 1,6-litrski TDI (85 kW/115 KM)  s 6-stopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom DSG. Bencinske različice pa temeljijo na litrskem trivaljniku TSI oziroma 1,5-litrskem TSI s tehnologijo izklopa valjev, pri čemer se nazivne moči gibajo od 66-110 kW.

Vstopna cena za Škodo Scala je 15.046 evrov, več podrobnosti o paketih opreme in ostalih cenah pa najdete v priloženem ceniku. Na njem boste žal zaman iskali cene opcij, a si pri poizvedbah lahko pomagate tudi z že delujočim konfiguratorjem.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Možnost za uspeh"


limas
1 leto 1 mesec nazaj

Yugo skala je bil zadnji model pred propadom Zastave.
Še ena folcvagnova cvetka imenovana skala. Prepričujejo nas, da gre za avto C segmenta, ki je dejansko B+ in je sestavljen na platformi polota. Bolj opremljene različice se cenovno približujejo audiju A4. S prihajajočo globalno ekonomsko ceno se bodo tudi za skalo cene spustile na realne vrednosti od 13.000 do 17.000e.

Gosic
1 leto 1 mesec nazaj

Zadevo videl v petek na cesti. Zelo pozabljiv in neopazen dizajn. V prodajo ne dvomim, saj gre za VW v drugi obleki ter agresiven marketing.

jankometka
1 leto 1 mesec nazaj

Tole mi zgleda kar nekaj…verjetno če bi jo videl na cesti nebi niti vedel da je tole novi model…zelo pozabljiv

1 leto 1 mesec nazaj

Joj daj glava me zaboli za kaki dnar prodajajo kup plastike znotraj, sprednje luči me spominjajo na seata, kuferam pa na volvota.

1 leto 1 mesec nazaj

Glih malo prej sem bral intervju direktroja Škode v Sloveniji. On ima visoke cilje v Sloveniji… Mislim da s takim lineupom kot je sedaj, totalno kr nekej, brez karakterja in brez rdeče niti, bodo te visoki cilji zelo težko dosegljivi.

 
Zvezda kompaktne elegance
Vse lepši in naprednejši