Predstavitve

Za nove dogodivščine

Peugeot Rifter: slovenska predstavitev

V zelo verjetnem primeru, da vas bo ob tokratnem zapisu stresel občutek že videnega, se ne motite. Kljub temu, da se Peugeot, Opel in Citroën izjemno trudijo najti različne ciljne (pod)skupine kupcev za njihov potniško-dostavniški trojček, je zaradi enotne zasnove med njimi dosti težje najti razlike kot enake lastnosti.

Podrobnosti

Peugeot Rifter (24)Zaradi skupne zasnove in res številnih podobnosti  bi bila največja škoda, če bi se Peugeot Rifter, Citroën Berlingo in Opel Combo Life med seboj ločili le po maloprodajnih cenah in kombinacijah opremskih paketov. V tem primeru bi verjetno tudi v tokratni izdaji namreč premočno zmagal Berlingo, h kateremu se že nekaj časa vračajo številni zadovoljni uporabniki, tudi zaradi dobrega razmerja med vloženim in dobljenim. Na tem mestu morda ni odveč pripomniti, da kljub predpremierni predstavitvi v začetku junija pri Oplu še vedno niso objavili uradnega cenika za Combo Life.

Seveda je naslednji na seznamu razlik emblem na maski in vse, kar je z njim povezano – od nekoliko drugačnega oblikovanja uporabno škatlaste zunanjosti in prilagodljive prostorne notranjosti pa nenazadnje do prodajno-servisnih partnerjev, ki so še kako pomembni tako v prodajnem procesu kot tudi (še bolj) za vzdrževanje dobrega splošnega stanja vozila.
peugeot-rifter-4x4-1600x1067Na koncu so tu še podrobnosti, s katerimi so se tokrat morali najbolj potruditi pri znamki Peugeot, ki je zadnja pred zbranimi slovenskimi mediji naštevala lastnosti modela. Rifter, ki nadomešča potniško izpeljanko Partner Tepee, je po mnenju znamke bolj kot racionalnim družinam namenjen t.i. dnevnim raziskovalcem, ki so avanturistično navdahnjeni. Prav ti naj bi znali ceniti lastnosti, ki jih med trojico premore le Rifter: zasnovo notranjosti i-Cockpit z manjšim volanskim obročem, nameščenim pod osrednjim sklopom merilnikov, dodatno sredinsko konzolo med prednjima sedežema s prostorom za shranjevanje, nekoliko bolj dinamiki naklonjene vozne lastnosti, zunanje terenske dodatke in 30 mm višji odmik od vozne podlage (180 mm) ter, če denar res ne bo faktor, možnost predelave v štirikolesno gnano različico. Za dodelavo Rifterja v zmogljivo terensko vozilo poskrbijo pri partnerskem podjetju Dangel, ki je že ob razkritju modela pripravilo atraktiven koncept Rifter 4×4.

Pridih križancev

Peugeotovi oblikovalci so se znašli pred izzivom, kako kakovostno in trpežno modularno osnovo Rifterja ponuditi publiki v nekoliko bolj atraktivni obliki, ki odraža vrednote znamke. Rešitev so našli v prej omenjeni povezavi s terenskim pridihom križancev, zato so modelu ob dvignjenem podvozju privoščili še večja kolesa ter izrazite zaščite spodnjih delov vrat, spodnjega dela karoserije, blatniških košev in odbijačev. Zunanjo podobo dopolnjuje svetlobni podpis, ki na zadnjem delu nudi nov pristop k prikazu sledi mačjih krempljev, spredaj pa postane bolj zanimiv z drugo stopnjo opremljenosti, ki uvaja prednja žarometa z eliptičnim modulom in dnevne luči v tehniki LED.


Rifter v številkah – dolžina: L1 4.403 mm, L2 4.753 mm; širina: 1.848 mm; višina: L1 1.874 mm, L2 1.879 mm; medosna razdalja: L1 2.785 mm, L2 2.975 mm; prostornina prtljažnika: L1 65-775-1.414-3.500 litrov, L2 209-1.050-1.672-4.000 litrov.


Peugeot Rifter (14)V notranjosti so polno izkoristili modularno prilagodljivost prostora z namestitvijo in premeščanjem oziroma preklapljanjem naslona sovoznikovega sedeža, tremi individualnimi sedeži v drugi vrsti ter šestim in sedmim sedežem tretje vrste, ki imata po potrebi 130 mm vzdolžnega pomika. Seveda pa uporabniku v notranjosti nič ne pove bolj jasno, da sedi v Peugeotu, kot namestitev voznikovega delovnega prostora v značilnem okolju i-Cockpit, kjer nad sredinsko konzolo od opreme Allure dalje kraljuje 8-palčni zaslon na dotik (3,5 palcev v osnovni izvedenki Active).

Dizel ali bencin

Peugeot Rifter (9)Zaenkrat Rifter ostaja povsem klasično gnan. Bencinski izvedbi sta zasnovani na 1,2-litrskem agregatu PureTech v izvedbi 130 KM S&S z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8 (napovedan za sredino leta 2019) ter PureTech 110 KM S&S s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Osnova za dizelske različice je 1,5-litrski agregat BlueHDi, na katerem so sestavljeni modeli 130 KM S&S s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, 100 KM s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ter 75 KM s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Bere še več prometnih znakov

Peugeot Rifter (10)Ob tem, da je lahko Peugeot Rifter sodobno povezan z vsem, kar se dogaja v svetu, premore večino znamkinih vozniških pomagal, ki se s časom seveda razvijajo in postajajo vse bolj napredna. Da ne bi prešla v naštevanje, si lahko v priloženem ceniku ogledate, kateri so na voljo serijsko in za katere je potrebno doplačati. Morda le zanimivost, ki je povezana z delovanjem sistema prepoznave prometnih znakov – ob razbiranju znakov za omejitve hitrosti zna po novem sistem prepoznati še znake stop, prepovedan promet v eno smer, prepovedano prehitevanje in prenehanje prepovedi prehitevanja.

Cene za novi Rifter se pričnejo pri 18.150 evrih, kolikor je potrebno odšteti za osnovni dizelski 1.5 BlueHDi 75 z opremo Active.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Naraščajoče vznemirjenje
Vse večja pričakovanja