Predstavitve

Jesenski utrinki

Ford Ranger in Tourneo Custom m-HEV: slovenska predstavitev

Pri slovenskem zastopniku znamke Ford so si za jesensko osvežitev pustili nekaj novosti, ki so sicer že nekaj časa v njihovi ponudbi.

Blagi hibrid za varčnejši Tourneo Custom

Ford Custom mHEV 2019 (1)Dobro leto po predstavitvi posodobljene družine Custom je Ford ponudil kupcem pogonsko različico, ki povečuje učinkovitost 2,0-litrskega motorja EcoBlue v različicah s 96 kW (130 KM) oziroma 136 kW (185 KM) na podlagi dodanega 48-voltnega sistema blagega hibrida. Osnovni razlog za tovrstno nadgradnjo je seveda povsem jasen, zmanjšanje porabe ter posledično stroškov in emisij škodljivih snovi, kar je še posebej pomembno pri intenzivni (poslovni) uporabi. Hkrati pa gre na nek način tudi za uvodni, najmanjši korak k resnejši elektrifikaciji palete gospodarskih vozil, ki jo je znamka napovedala s prihajajočima priključno hibridnim in električnim pogonskim sklopom.

Prednosti sistema blagega hibrida so najbolj očitne pri mestnih vožnjah s pogostim ustavljanjem in speljevanjem, kjer naj bi ob določenih pogojih prinesla tudi do 8 % prihranka pri porabi goriva. Pogonski sklop, ki je na voljo v kombinaciji z ročnim menjalnikom, ima vgrajen zaganjalnik/generator s pogonom prek jermena (BISG), kar omogoča pridobivanje in shranjevanje energije med upočasnjevanjem vozila (pod hitrostjo 12 km/h tudi samodejno izklopi motor, za razliko od klasičnih sistemom start/stop pa še vedno deluje električni servo krmiljenje in klimatizacija). V obratni vlogi pa z uporabo shranjene energije v bateriji pod sovoznikovim sedežem pri delovni temperaturi zagotavlja dodaten navor (55 Nm) motorju pri običajni vožnji in pospeševanju ter poskrbi za napajanje električnih potrošnikov vozila.

Med sodobnimi pomagali, ki so na voljo v Customu, so pri zastopniku izpostavili nadgrajeni sistem za nadzor mrtvih kotov BLIS plus, ki omogoča prilagojeno zaznavanje na podlagi vnešenih podatkov o dolžini priklopnega vozila, ter sistem aktivne pomoči pri parkiranju za usmerjanje v bočna in pravokotna parkirna mesta (in iz njih).

Cenik potniškega Customa najdete na tej povezavi.

Poltovornjak za mesto in teren

Ford Ranger (2)Kljub temu, da smo se z najbolj ekstremno različico prenovljenega Rangerja srečali že septembra, smo tokrat obnovili novosti, ki jih je modelu prinesla letošnja prenova. Največja se je zgodila na področju pogonskih sklopov, kjer v ponudbi modela ni več 3,2-litrskega agregata. Slednjega je nadomestil dvolitrski dizelski EcoBlue v različici bi-turbo (z visokotlačnim turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo in nizkotlačnim turbopolnilnikom s fiksno geometrijo), ki razvije 157 kW (213 KM) moči in 500 Nm navora ter je na voljo s Fordovim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Zamenjava za 2,2-litrski TDCi je dvolitrski EcoBlue s sistemom SCR in enojnim turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo, ki je na voljo v Rangerju v dveh izvedenkah s 96 kW (130 KM; 6-stopenjski ročni menjalnik) oziroma 125 kW (170 KM; 6-stopenjski ročni ali 10-stopenjski samodejni menjalnik) moči.

Ko je govora o spremembah zunanjosti, so na prvi pogled vidne nova poenotena maska, spremenjen prednji odbijač, reže hladilnika in dnevne luči v tehniki LED. V barvno paleto so dodali odtenek srebrne Diffused in različico modre Lightning, za Wildtrak pa oranžni odtenek Saber. Nekoliko je osvežena tudi notranjost modelov, kjer je pri boljših izvedenkah sredinsko nameščen 8-palčni zaslon multimedijskega sistema Sync3. Prvič je v modelu lahko na voljo tudi Fordov sistem Keyless z gumbom za zagon motorja. Različici Limited in Wildtrak sta opremljeni z zadnjo stranico s preprostim dvigom, ki olajša njeno dvigovanje.

Cenik modela Ranger najdete na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Okolju prijaznejša
Oblika pred prostornostjo