Predstavitve

Obraz prihodnosti

Honda e: virtualna slovenska predstavitev

Honda e za znamko predstavlja pomemben mejnik osebne mobilnosti prihajajočega odobja ter je s svojo simpatično retro podobo že postala prepoznaven obraz prihodnosti.

Začnimo na koncu

Honda e 2020 (10)Hondi e smo iz različnih razlogov v preteklih letih namenili res veliko pozornosti, že od trenutka, ko smo v Ženevi leta 2017 prvič videli koncept Urban EV, zato tokrat začenjamo pri cenah. Urbani električni avtomobil je slovenskim kupcem na voljo v dveh različicah. Cena za vstopno Hondo e v osnovi znaša 35.990 evrov, medtem ko je naprednejša Honda e Advance na voljo od 39.990 dalje. Pri zastopniku so v ceniku odšteli še subvencijo Eko sklada, ki za električne avtomobile znaša trenutno 6.000 evrov, več podrobnosti pa si lahko ogledate v priloženem ceniku.

Glede na veliko globalno zanimanje za Hondo e je razumljivo, da je število razpoložljivih vozil na našem trgu za letošnje leto omejeno zgolj na nekaj primerkov, namenjenih prvenstveno praktičnemu prikazu potencialnim kupcem.

Nova zasnova

Honda e 2020 (13)Osnovo štirisedežne Honde e predstavlja nova električna platforma, za katero je značilna tipična namestitev litij-ionskega baterijskega sklopa s 192 celicami kapacitete 35,5 kWh pod dno vozila, kar naj bi ugodno vplivalo tudi na vozno dinamiko z znižanjem težišča vozila. Inženirji so s sredinsko namestitvijo baterije in elektromotorja zadaj poskrbeli za optimalo razporeditev mase vozila med obema osema v razmerju 50:50. Vstopna izvedenka ima nameščen elektromotor s 100 kW (136 KM) moči in 315 Nm navora, močnejša e Advance pa s 113 kW (154 KM) moči in enako najvišjo vrednostjo navora. Najvišja hitrost vozila je v obeh primerih omejena na 145 km/h.

Zaradi svojih kompaktnih dimenzij in zasnove platforme je Honda e prvenstveno namenjena vožnji v mestih in njihovi okolici, o čemer priča tudi podatek o predvidenem največjem dosegu, ki znaša z eno polnitvijo dobrih 220 km (WLTP).


Honda e v številkah – dolžina: 3.894 mm, širina: 1.752 mm, višina: 1.512 mm, medosna razdalja: 2.538 mm, oddaljenost od tal: 145 mm, prostornina prtljažnika: 171-861 litrov.


Honda e 2020 (2)Odprtina za priklop polnilnega kabla je na poenostavljeno oblikovanem avtomobilu nameščena sredinsko na prednjem pokrovu, kjer ne bo težav z njenim iskanjem. Baterija je z namenom večje učinkovitosti in podaljšanja življenjske dobe tekočinsko temperirana (poleti hlajena in pozimi ogrevana), njeno polnjenje pa lahko poteka s priklopom tip 2 (AC) ali hitro preko hitrega polnilnika CCS2 (DC). V najbolj idealnem scenariju hitrega polnjenja z zmogljivostjo 50 kW je mogoče baterijo do 80 % zmogljivosti napolniti v 31 minutah.

polnjenje Honda eDodano vrednost v prihodnosti bo uporabnikom predstavljala možnost dvosmernega pretoka energije, ki ga Honda prototipno razvija s specializiranim podjetjem Evtec. Ta poleg klasičnega polnjenja vozila iz domačega ali javnega omrežja predvideva tudi vračanje presežne energije v pametno omrežje za optimizirano uravnavanje ponudbe in povpraševanja.

Retro in sodobno

Če simpatična podoba male električne Honde z gladkimi površinami spominja na vozila preteklosti, se vsakršni dvomi o njeni naprednosti končajo še preden vstopimo v potniško kabino, ki spominja na racionalno opremljeno dnevno sobo. Zunaj namreč nima nameščenih klasičnih vzvratnih ogledal, saj sta ju zamenjali dve kameri, kljuke za vstop pa so futuristično pogreznjene v površino vrat.

Honda e 2020 (37)Na površinah pred voznikom in sopotnikom je nameščenih kar pet zaslonov, skrajna dva (dimenzije 6 palcev) sta namenjena prikazu prej omenjenih zunanjih kamer, pred voznikom je 8,8-pačni zaslon za prikaz najpomembnejših potovalnih informacij, sredinsko pa ga dopolnjujeta ločena 12,3-palčna zaslona za voznika in sovoznika. Naštetim lahko dodamo v različici e Advance še digitalni zaslon, ki s standardnim ali širokokotnim pogledom nadomešča klasični prikaz vzvratnega ogledala.

Vse skupaj predstavlja kombinacijo, ki nikakor ni za nasprotnike pretirane digitalizacije, čeprav po drugi strani velja dodati, da deluje na račun dobro premišljene enostavne namestitve zelo skladno in nenaporno. Po prvih nekaj kilometrih lahko dodam, da se pogleda in upravljanja zaslonov človek hitro navadi, nekoliko moteče za moj okus je le to, da je ob pravilni namestitvi rok na volanu moten pogled na skrajno levi zaslon, ki prikazuje sliko bočne zunanje kamere.

Honda e 2020 (34)Honda e nadgrajuje princip povezljivosti preko sistemov Apple CarPlay in Android Auto s priročno možnostjo prikaza zunanjih naprav na vgrajenih multimedijskih zaslonih (funkcija My Room v mirovanju) ter funkcionalnostmi aplikacije MyHonda+. Sodobna varnostna pomagala so združena v skupku tehnologij z imenom Honda Sensing, med katerimi kot novosti za evropski trg  izpostavljajo sistem obveščanja o speljevanju vozila spredaj, sistem za preprečevanje speljevanja v primeru zaznane ovire ter funkcijo zaviranja pri nizki hitrosti.

Mala Honda e se v urbanih središčih odlično znajde, je okretna in opremljena s sodobnimi pomagali, ki vozniku lahko močno olajšajo izzive mestne vožnje, od zastojev do parkiranja. Rekla bi, da uvodno spoznavanje in odkrivanje vsebine obsežnih menijev radovednemu uporabniku vzame vsaj dobro uro ali dve, kar me spominja na nakup novega telefona druge znamke. Potem pa vse steče kot običajno, voznik si prilagodi avtomobil lastnim željam in potrebam ter vse manj brska po zaslonih. Kakšnega pa kdaj celo ugasne …

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Honda.

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Obraz prihodnosti"


svadreb
10 meseci 24 dni nazaj

Kaj neki to pomeni: …”Ta poleg klasičnega polnjenja vozila iz domačega ali javnega omrežja predvideva tudi vračanje presežne energije v pametno omrežje za optimizirano uravnavanje ponudbe in povpraševanja”.
Kak presežek naj bi vračal? Pomoje ima lahko samo manjko energije, če ima tako kratek doseg ???!!!

4momo
10 meseci 25 dni nazaj

Kakšen 1,3 disel ali 1,4turbo bencinc bi bil prava strela, lahek, hiter, malo kuril zaradi male teže. (lahko kakšen “kers” zraven” ki pomaga pri startu ali pospeševanju)

RedBaron
10 meseci 27 dni nazaj

Bolj smiselno bi se mi zdelo, če bi takle avto imel nek 75 – 90 KM motor… in daljši doseg

Blinder
10 meseci 27 dni nazaj

naneslo bi na bolj malo razlike v dosegu. Ta avto je tezek 1500 kg, z samo 90 km bi bil pocasen

VW-T4
10 meseci 26 dni nazaj

Ta avto bi rabil bencinski motor s 75KM, imel bi 800kg, pokuril ne bi nič, tankat bi ga rabil enkrat na dva mesca…

jack86
10 meseci 26 dni nazaj

Žal to ni res. 90km pri elektro pogonu, je precej drugače kot pri kalsičnih motorjih. Navor!

Matey_
10 meseci 26 dni nazaj

Ubistvu ne … takojšnji navor ti da samo občutek hudega pospeška, ker je pač moč takoj na voljo. Samo razmerje moč/teža pa je isto za vse. Tako, da čeprav je občutek, da avto potegne ni nč posebnga….

ban
10 meseci 27 dni nazaj

čunga lunga

10 meseci 27 dni nazaj

Cute! Te modernizirane retro oblike so mi prav hude! Alpine a110, tole… Edino cene so v zadnjem času milo rečeno absurdne.

 
Ohranja značaj
Maneken in MVP