Predstavitve

Ohranja značaj

Mercedes-Benz razred E: virtualna slovenska predstavitev

Letošnja pomlad je Mercedes-Benzovemu razredu E prinesla prenovo. Model, ki ga označujejo kot srce znamke, zveste kupce nagovarja z brezčasno eleganco in najsodobnejšo tehniko.

Deseta generacija

Mercedes-Benz razred E (4)Ker pri znamki jemljejo zgodbo razreda E precej široko, štejejo aktualno generacijo kot že deseto po vrsti. Pri tem začenjajo njeno zgodbo v letu 1936, ko so javnosti prvič predstavili model 170 V (W136), znan po širokem naboru karoserijskih izvedenk (dvo- in štirivratna limuzina, štirivratna taksi izvedenka, štirivratni kabriolet, dvosedežni dvovratni kabriolet in štirisedežni dvovratni kabriolet, dodatne izvedenke za reševalne službe, policijo, trgovino in obrt) ter dejstvu, da je Mercedes-Benz prav z njim leta 1947 ponovno zagnal proizvodnjo po zaključku druge svetovne vojne.

Razred E z novodobnim poimenovanjem poznamo od leta 1993 ter je pri kupcih znamke zelo priljubljen. Temu lahko dodamo, da so mu kupci očitno zvesti, saj naj bi se za ponovni nakup razreda E odločilo kar osem od desetih uporabnikov. Zanj pri znamki pravijo, da je vedno bil in bo ostal poslovna limuzina.

Vtis dinamike

Mercedes-Benz razred E (6)Prenova prinaša izrazitejši videz, ki ga že pri vstopnem modelu poudarja centralno nameščen emblem znamke (prej del paketa Avantgarde). Sprednji del poleg tega zaznamujejo serijski žarometi v tehniki LED (opcijsko MultiBeam), spremenjen pokrov motorja, več dodatkov v videzu kroma in sijočih elementov ter prilagojene reže za zajem zraka, ki poudarjajo športnost in dinamični značaj. Zadek je prepoznaven po spremenjeni optiki luči karavana, limuzinska izvedenka pa tudi po dvodelni obliki žarometov, širši odprtini prtljažnika ter novem zadnjem odbijaču.


razred E v številkah – dolžina: 4.935 mm (karavan 4.945 mm), širina: 1.852 mm, višina: 1.460 mm, medosna razdalja: 2.939 mm, prostornina prtljažnika: 540 litrov(karavan 640-1.820 litrov).


V notranjosti bo po prenovi na voljo nekaj novih barvnih kombinacij oblazinjenja in dekorativnih elementov, spremenjena je tudi zasnova prednjih sedežev. V karavanski izvedenki je serijsko vključeno električno odpiranje prtljažnih vrat, na razpolago pa ostaja tudi možnost doplačila za dodatna zadnja sedeža, ki omogočata varen prevoz dveh otrok do višine 115 cm.

Prenova je ob limuzini, karavanu in izvedenki All Terrain seveda zajela tudi kupe in kabriolet.

Znanilec sodobne dobe

Mercedes-Benz razred E (15)V razredu E najdemo najbolj svežo različico multimedijskega sistema MBUX z dvema 10,25-palčnima zaslonoma (opcijsko 12,3-palčnima), nameščenima pod skupno površino. V razvoju so se med drugim posvetili posodobitvi funkcionalnosti volanskega obroča v povezavi z asistirano vožnjo, saj so na njem po novem nameščena kapacitivna tipala, ki zaznavajo fizično navzočnost voznikovih rok na obroču. Upravljanje sistema MBUX ostaja raznoliko, ob glasovnem upravljanju in haptičnih površinah na volanskem obroču je na voljo še drsno stikalo na sredinski konzoli, če vas ne motijo sledi prstov, pa je na dotik seveda občutljiv tudi zaslon.

Model je ob prenovi po pričakovanjih prevzel vse najsodobnejše rešitve s področja vozniških pomagal, med katerimi posebej izpostavljajo aktivno asistenco za vožnjo v koloni (na avtocesti lahko vozniku pomaga ohranjati smer in vzdrževati varno razdaljo pri hitrosti do približno 60 km/h). Za aktualne in bodoče lastnike novega Mercedes ni odveč niti razmislek o doplačilu za varnostna paketa Urban Guard (Plus), ki preko aplikacije Mercedes me obveščata o morebitnih poškodbah in poskusih kraje ter omogočata deaktivacijo pametnega ključa oziroma sledenje ukradenemu vozilu (aktivacija za obdobje treh let v paketu Plus).

Elektrifikacija pogonske palete

Mercedes-Benz razred E (3)Prenovljeni razred E je pri nas voljo s sedmimi bencinskimi (145-450 kW) in štirimi dizelskimi (118-243 kW) motorji ter dvema priključnima hibridoma, pri čemer je na voljo kar nekaj kombinacij s štirikolesnim pogonom 4Matic. Vse agregate dopolnjuje samodejni menjalnik, v primeru “običajnih” različic gre za 9G-Tronic, modeli AMG pa so opremljeni z 9-stopenjskim menjalnikom AMG Speedshift.

Bencinski pogonski sklopi so, z izjemno različic AMG, nadgrajeni z 48-voltno tehnologijo. Sicer pa sta bencinski 300e in dizelski 300de na voljo kot priključna hibrida z litij-ionsko baterijo (13,5 kWh) in električnim dosegom preko 50 km (WLTP).

Pogonska paleta v modelih AMG ostaja nespremenjena, pri čemer sta najmočnejši izvedbi rezervirani za limuzinski in karavanski model. Različica E 53 4Matic+ ima 320 kW, E 63 4Matic+ 420 kW in E 63 S 4Matic+ 450 kW nazivne moči. Kot glavno tehnično novost so pri znamki opredelili možnost doplačila za „drift mode“ pri različici E 53 4Matic+.

Cene za limuzino razreda E se pričenjajo pri 51.900 evrih za vstopno dizelsko izvedenko E 200 d; doplačilo za karavan znaša 3.500 evrov, za All Terrain pa 6.000 evrov. Vstopni kupe je različica 220 d s ceno 57.900 evrov, če jim dodate še približno šest evrskih tisočakov, si lahko omislite kabriolet. Vse verzije AMG imajo šestmestne cene, več podrobnosti pa najdete v spodaj priloženih cenikih.

cenik limuzine razreda E

cenik karavana razreda E

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

39 komentarjev za "Ohranja značaj"


desmodromica
2 meseci 24 dni nazaj

Za 52k dobiš vstopnega 1.6 dci, pa če to ni glamurozno? Kaj je to neko “štancanje” od MBja, huda kvantiteta, polna plastike. Škoda besed, sem ga vozil za 80k plus, ni me prepričal. Sedeži ceneni kot v dacii, nisem se počutil nekaj ekstravagantno ali, da bi imel občutek, da vozim nek prestižen avto…velike zaslone pa ima, to pa.

chad
3 meseci 6 dni nazaj

Znotraj je potrebno obvezno doplačati, da ni tiste piano plastike, nikakor ne paše in še praske so takoj

golfabimu
3 meseci 5 dni nazaj

V 6ih letih piano black plastike ( sicer ne v MB) ne morem rečt, da je spraskano kaj. Prstni odtisi ipd… se pa pozna ja.

chad
3 meseci 1 dan nazaj

Potem to ni ta površina. V petki imam same mikrolise, še celo vzorec lesa je, ni enobarvno kot tukaj

wildbliw
3 meseci 1 dan nazaj

Očitno je to odvisno od kvalitete materiala.

ban
3 meseci 6 dni nazaj

Men je pa ta avto top, škoda ker ga ne morem imet.

wildbliw
3 meseci 6 dni nazaj

Saj tehnološko je res top. Ne smemo mu delati krivice. Tudi, če ga pogledaš od strani, vidiš vrhunske feltne, ki pa oblikovno nikakor ne gredo skupaj s karoserijo. Ta je s strani, kot bi oblikovalec ostal brez odgovora, kako. Ni nobene odločnosti, ni pa tudi absolutne oblikovne čistosti. Nekaj vmes, samo “extrude” in ne diraj, da ne bi bilo slabše, kot je. Da se razumemo, vseeno je že dosti bolje, kot je bilo pred face-liftom.

xxl
3 meseci 6 dni nazaj

Ne dvomim, ampak za to ceno je kar nekaj izbire, tudi znotraj znamke, razen, če si res želiš takšne limuzine. Jaz ne.

xxl
3 meseci 7 dni nazaj

Zakaj toliko nepotrebne debate okrog avta, katerega večina tukaj nikoli ne bo imela, pa ne mislim samo na denarno plat? Dinozaver, meni totalno nezanimiv in neprivlačen, kljub temu, da je poln napredne tehnologije.

golfabimu
3 meseci 6 dni nazaj

Ne vem zakaj potem še prispevaš k nepotrebnim debati? Si začutil dolžnost očitno.

xxl
3 meseci 6 dni nazaj

Tako kot ti, očitno.

golfabimu
3 meseci 1 dan nazaj

A bejž no bejž. A to je tista fora To si ti kaj sm pa jst?

wildbliw
3 meseci 1 dan nazaj

Načeloma se pričakuje resna debata. Od xxl komentar je bil povsem na mestu, saj se nekateri očitno zelo prizadevajo diskreditirati poglobljene ocene in tehtna mnenja.

wildbliw
3 meseci 7 dni nazaj

Drugače pa je oblikovno prejšnja generacija svetlobna leta pred tole, ki je zdaj aktualna. Tisto je bil zares lep avto. Tudi barvna paleta je bila prava paša za oči. Imej je tri podvariante. Najlepša mi je bila druga z deljenimi lučmi. Tretja pa je bila že rahlo neskladna. Tole zdaj me pa spredaj na eno žemljico spominja. Priznam pa to, da je zadek odlično rešen, ampak žal samo zadek. Govorim o zunanjosti seveda.

wildbliw
3 meseci 6 dni nazaj
wildbliw
3 meseci 6 dni nazaj
 
Odraščanje v vseh pogledih
Obraz prihodnosti