Predstavitve

Stavi na uporabnost

Fiat Tipo: slovenska predstavitev

Pri Fiatu se je pričela prodaja močno osvežene druge generacije modela Tipo, kjer so paleto razširili z izvedenko Cross.

Tipo nove dobe smo prvič spoznali spomladi leta 2016 na ženevskem avtosalonu, kot nadaljevanje uspešne zgodbe prve generacije, ki so jo proizvajali med letoma 1988 in 1995. Že lani so pri proizvajalcu napovedali obsežno prenovo, ki se je dotaknila praktično vseh elementov, od osvežitve zunanjosti, do uvedbe novih sodobnih tehnologij ter optimizacije pogonskih sklopov.

Še križanec

Fiat Tipo (7)Prenova je na zunanjosti Tipa vidna po preoblikovani sprednji maski in mreži hladilnika z novim emblemom znamke, nekoliko drugačna je oblika odbijačev, prednji in zadnji žarometi pa so opcijsko oziroma pri boljših različicah nadgrajeni tudi s tehniko LED. Izvedenka Cross po zunanjosti spominja na trendovske križance ter ima terensko navdahnjene odbijače in prage, dodana je zaščita podvozja, hkrati pa ima slabe štiri centimetre večji odmik od vozne podlage (160 mm). Na voljo je le v petvratni različici, dimenzijsko pa je v primerjavi s klasičnim petvratnim Tipom nekoliko višja, širša in daljša.


Tipo v številkah – dolžina: 4.368 mm (5v )/4.386 mm (Cross)/4.571 mm (karavan), širina: 1.792 mm/1.802 mm (Cross), višina: 1.495 mm/1.556 mm (Cross), medosna razdalja: 2.638 mm, prostornina prtljažnika: 440 l (5v in Cross)/ 550 l (karavan).


Fiat Tipo (24)Potniška kabina je prenovljena tako z vidika uporabljenih materialov kot tudi z novimi tehnologijami. Običajno analogno ploščo z manjšim zaslonom v višjih nivojih opreme nadomešča digitalna s 7-palčnim zaslonom TFT. Nov je tudi infozabavni sistem Uconnect 5, ki smo ga v praksi spoznali že pri električnem modelu 500 in ima v najboljši različici  10,25-palčni zaslon na dotik (serijsko 7-palčni). Ob sposobnosti zrcaljenja zaslona pametnega telefona (za Apple CarPlay in Android Auto) je v paketu Tech na voljo še površina za njegovo brezžično polnjenje. Tipo je poleg tega lahko opremljen s širokim naborom naprednih sistemov za pomoč vozniku (ADAS).

Klasična izbira

Fiat Tipo (14)Prenova Tipa obsega tudi motorno paleto. Na bencinski strani je namesto 1,4-litrskega agregata na voljo novi močnejši litrski trivaljnik družine Firefly GSE T3 s 74 kW (100 KM) in 190 Nm pri 1.500 vrt./min., pri katerem naj bi umerili menjalnik na način, da zagotavlja odzivnost v mestnem prometu in udobje na avtocesti (pri potovalni hitrosti 130 km/h prepreči delovanje motorja v vrtljajih nad 3.200 vrt./min.). Dizelsko možnost predstavlja 1,6-litrski agregat MultiJet z močjo 96 kW (130 KM) in 320 Nm najvišje navorske vrednosti. Ponudbo naj bi do konca leta dopolnil še 1,5-litrski bencinski agregat (96 kW/130 KM) s tehnologijo blagega hibrida.

Uradne cene za novi Tipo se pričenjajo 16.240 evrih za petvratni model z opremo Easy in litrskim trivaljnikom, na katerega trgovci nudijo 8 % rednega popusta in dodaten evrski tisočak v primeru izbire financiranja (13.940 evrov z upoštevanjem obeh popustov). Za karavan je potrebno dodati še tisoč evrov in upoštevati, da je na voljo samo z bencinskim motorjem, izvedenka Cross pa je dražja za 1.500 evrov (cenik). Za vse, ki imajo raje boljše opremljene izvedenke, so pri zastopniku pripravili paleto bencinskih modelov Opening Edition.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Stavi na uporabnost"


1 leto 7 meseci nazaj

Kakšen plastik fantastik. V slikah slišim škripanje in trdo plastiko. Blak

desmodromica
1 leto 6 meseci nazaj

Da slišiš škripanje, je samo produkcija neosnovanih predsodkov in fantazmagorij…avto je zelo solidno sestavljen in udoben, ima pa T-croc gršo plastiko, če smo že pri tem. Za isti denar poje Tipo mnogoterega konkurenta, kolegica ga je kupila iz zaloge in ima za ceno spakedrane Dacie avto, ki je velik kot golf in še večji pritljažnik ter 2x bolj udoben. Še vedno se mi zahvaljuje…:)

Firediver
1 leto 6 meseci nazaj

Vse je odvisno od tega, kakšno kanto je kolegica vozila prej.
Glede na to, da ga je vzela iz zaloge, najbrž tudi ni pretirano izbirčna glede detajlov. Važno, da je uporabno.
Tipo lahko poje marsikaterega konkurenta, ampak če ga ni v izboru želja, pač ne more zmagati…

desmodromica
1 leto 6 meseci nazaj

Sedeži so po komodnosti(glede konkurence) razred zase, z lepo oblikovano ledveno oporo tako spredaj kot zadaj. Za 11.200€ je bil to daleč najboljši nakup in ni skupaj rapidno znešen kot crappy fabia, dacia ali kaj drugega za ta denar. Za to vsoto tudi ne moreš pričakovati ne vem kakšnih detajlov…pa jih vseeno kar nekaj najdeš. Sploh pa je velik kot golf za omenjeni denar, motor zelo tih, vožnja prijetna, city volan, kaj še hočeš. Izbor želja: folk itak kupi kar mu po tv in radijski postaji oglašujejo, brez lastne presoje.

matejxx
1 leto 7 meseci nazaj

Bedasto, da delajo neko Cross izvedbo, ki samo dvigne ceno. Da bi pa ponudili kakšen 4×4 pogon, v normalen avto, pa jim na pamet ne pride. Potem ti pa ne preostane drugega, kot da greš kupovati Nemce, ker oni še vsaj delajo navadne karavane (ne zvišane), ki ti ponujajo 4×4

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Saj tudi nemci ponujajo zvišane, allroad, recimo. Bedasto? Višji avto, lažje premagovanje ovir, lažji vstop, boljša preglednost.

matejxx
1 leto 7 meseci nazaj

Vem, da ponujajo tudi zvišane avte, toda na voljo imaš pa tudi samo klasičnega karavana s 4×4 pogonom. Kar pri drugih proizvajalcih skoraj, da nimaš.

Že navaden karavan je skoraj, da previsok, ne pa da bi še kupoval te zvišane verzije. Višji avto, grši izgled, slabša lega v ovinkih, …

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Ne vem koliko si star, ampak, eni smo takšne lastnosti prerasli. Zdaj bolj stavimo na udobje, kot lego.Tudi bolj športna vožnja ne bo vrgla zvišanega avta iz ovinka, za dirke pa so drugi stroji za na to primerni stezi.

matejxx
1 leto 7 meseci nazaj

Razumem, da so želje različne. Toda napisal sem, da še samo nemške znamke ponujajo avto, ki to omogočajo – quattro, 4motion, xdrive,… Potem pa ne preostane drugega, kot da kupiš nemca . In mladi si pač ne mislimo kupovati avte za upokojence. In seveda, športna vožnja ne bo vrgla višjega avta iz ovinka, toda ni pa tistega užitka voziti tak avto.

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Delno se strinjam s teboj, ampak, tudi karavan zaostaja za limuzino ali HB. Sam tudi ne bi kupil avta, ki je nestabilen. Obstajajo tudi bolj vodljivi crosoverji. 😉 ps- od kolegice sin, malo čez 20, si je kupil novega 2008 🙂

JG2
1 leto 7 meseci nazaj

Volvo ima v obeh svojih karavanskih verzijah možnost AWD. Prav tako ima možnost izbire AWD tako pri bencinskih kot tudi dizelskih agregatih in pri obeh verzijah karavana imaš možnost izbire AWD hibridnega (električnega) pogona kot tudi povišane oz. t.i. Cross country verzije z AWD opcijami, zoper tako pri bencinarjih kot tudi pri dieslih.

srcnik
1 leto 7 meseci nazaj

Volvo je že premium, fiat je bolj v rangu škode…

Blinder
1 leto 7 meseci nazaj

Kaj za en nesmisel je to? “naj bi umerili menjalnik na način, da zagotavlja odzivnost v mestnem prometu in udobje na avtocesti (pri potovalni hitrosti 130 km/h prepreči delovanje motorja v vrtljajih nad 3.200 vrt./min.)”

meganer
1 leto 7 meseci nazaj

Spat mlinček pa 20000

Ajoj, kam gre tole ……..

xxl
1 leto 7 meseci nazaj

Hm, lahko je ugoden, če nisi zahteven. Cross 1,0, z nekaj dodatkov preseže 20 000. Veliko, malo? 1,0 100 KM, hmmm…

 
Pionir prihodnosti
Za še boljšo uporabniško izkušnjo