Novice

Druga generacija Opel Mokke se najprej predstavlja v električni izvedenki

Ponudba pogonskih sklopov se bo kasneje razširila še na klasične bencinske in dizelske motorje, za začetek pa so se pri znamki odločili, da odprejo naročila za baterijsko-električno izvedenko Mokka-e.

Kako zelo je pomembna elektrifikacija prodajne palete za znamke, dobro ponazarjajo tudi besede, s katerimi je novo Mokko najavil Oplov šef Michael Lohscheller: “To je … prvi Opel, ki je električen že ob prihodu na trg, kar dokazuje Oplovo električno usmeritev.”

Mokka druge generacije je zasnovana na koncernski modularni platformi CMP ter ima ob kratkih previsih v primerjavi s predhodnico minimalno povečano medosno razdaljo (+2 mm), kljub temu da je kar 12,5 cm krajša od prejšnje generacije (4,15 m). V notranjosti je prostora za pet potnikov, prtljažnik pa sprejme do 350 litrov prtljage.

Mokka je prvi model znamke, ki ima digitalni kokpit naslednje generacije. Izkušnja uporabnika naj bi bila zato bolj jasna in pregledna, informacije pa osredotočene na to, kar voznik resnično potrebuje. Instrumentalna plošča povezuje dva prikazovalnika s širokim zaslonom; tisti pred voznikom meri v najboljši izvedbi 12 palcev.

Med naprednimi asistenčnimi sistemi bodo v Mokki lahko na voljo prilagodljivi regulator hitrosti ACC s funkcijo Stop & Go, sistem za aktivno pozicioniranje na voznem pasu (usmerja v sredino voznega pasu), sistem za osvetlitev (prilagodljivi matrični žarometi IntelliLux s 14 elementi LED, sicer serijsko LED spredaj in zadaj) ter panoramska 180-stopinjska vzvratna kamera.

Razvojniki so bili med drugim usmerjeni v zmanjšanje mase vozila, v primerjavi s prejšnjo generacijo so uspeli prihraniti do 120 kg. Hkrati je bila povečana vzvojna togost karoserije (pri električni različici je z nizko nameščeno strukturo baterije večja do 30 %).

Mokka-e je opremljena z elektromotorjem moči 100 kW (136 KM) in največjim navorom 260 Nm. Vozniku so na voljo trije prednastavljeni vozni načini, Normal, Eco in Sport, sicer pa je hitrost električne vožnje omejena na 150 km/h, kar v voznem režimu Normal omogoča do 322 kilometrov dosega z enim polnjenjem (preliminarni podatki WLTP). Energija je shranjena v 50-kWh bateriji. V standardni opremi je med drugim vključen sistem za hitro polnjenje (DC 100 kW), s katerim lahko baterijo v pol ure napolnimo do 80 %. Mokka-e je pripravljena tudi na druge različne možnosti polnjenja (od enofaznega do trifaznega z 11 kW) ter prihaja na trg z osemletnim jamstvom za baterijo.

Prodaja Mokke-e naj bi se začela proti koncu letošnjega poletja 2020, v prodajnih salonih pa bo na voljo v začetku leta 2021.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz in Nvidia poglabljata sodelovanje
Volkswagen Arteon po novem v dveh različicah