Predstavitve

Podoben, a drugačen

Volkswagen Taigo: slovenska predstavitev

Znamka Vokswagen je na slovenske ceste pripeljala novega križanca kupejevskih linij, ki dopolnjuje modelno paleto v segmentu B.

Majhen in atraktiven

Volkswagen Taigo (6)Majhni avtomobili naj bi v lanskem letu na našem trgu po podatkih zastopnika predstavljali skoraj polovico vseh prvič registriranih novih osebnih vozil. Uporabniki tega segmenta pa že nekaj let jasno sporočajo svojo naklonjenost nekoliko dvignjenim karoserijskim izvedenkam, ki jih označujemo za križance in se po deležu bližajo dvotretjinskemu deležu tega velikostnega razreda. Če se navežemo na statistiko, je torej nekoliko bolj razumljivo in smiselno, da znamke ponujajo celo več različic podobno velikih križancev, kot je to primer s Volkswagnovima modeloma T-Cross in Taigo.

Če je prvi že dovolj dobro znan, bo Taigo to šele postal. Zanimiv naj bi bil predvsem vsem, ki bolj cenijo edinstven oblikovalski pristop kot zgolj klasične robustne dodatke in večjo oddaljenost od tal, ki so sicer značilni za vse križance. Kupejevsko padajoča strešna linija, atraktivni oblikovalski paketi in številni dodatki za individualizacijo nagovarjajo mlajšo publiko in tiste, ki se bolj odzivajo na emocionalni pristop v avtomobilskem oblikovanju.

Videz pred strogo funkcionalnostjo

Volkswagen Taigo (3)Strogo objektivno gledano je Taigo v primerjavi  s T-Crossom nekoliko daljši (na račun zadnjega previsa), a ima nižjo strešno linijo in nudi nekoliko nižji položaj sedenja. Stranski del ob padajoči strešni liniji zaznamujejo ostre linije, ki skupaj z velikimi platišči in (v nekaterih paketih kontrastnimi) obrobami kolesnih ohišij poudarjajo terenski značaj. Sprednji in zadnji del odlikuje izrazit svetlobni podpis v tehniki LED, ki s prečnimi elementi dodatno poudarja širino vozila. Paketa opreme Style in R-Line, ki predstavljata različni oblikovalski usmeritvi Taiga, sta serijsko opremljena z matričnimi žarometi IQ.Light in prečno svetlobno linijo v mreži hladilnika.

Taigo je kupcem na voljo v osmih barvah, ki jih je v okviru paketa Roof Pack mogoče kombinirati s kontrastno črno streho (izjema je seveda črn lak). Velikost platišč se glede na izbrani paket  giblje med 16 in 18 palci.


Taigo v številkah – dolžina: 4.266 mm, širina: 1.757 mm, višina: 1.515 mm, medosna razdalja: 2.554 mm, prostornina prtljažnika:  440-1.222 litrov.


Volkswagen Taigo (22)V notranjosti ga armaturna plošča in upravljalski elementi nezmotljivo povezujejo z aktualnim Polom. Pred voznikom je digitalni kokpit, ki v vstopni izvedbi meri 8 palcev, medtem ko verzija Pro meri 10,25 palcev ter vozniku lahko postreže z več informacijami v različnih prednastavljenih pogledih. Sredinska konzola je usmerjena proti vozniku, nad njo je nameščen zaslon infozabavnega sistema MIB3 (osnovni 6-palčni, sicer 8- oziroma opcijski 9,2-palčni s sistemom Discover Pro). Zasnova na platformi MQB mu hkrati prinaša številne dodatke s področja voznega udobja in varnosti, ki so bili v preteklosti rezervirani za vozila višjih razredov. Vozniku bodo standardno na voljo npr. pomoč za zaviranje v sili, sistem za ohranjanje voznega pasu in sistem za spremljanje osredotočenosti voznika na vožnjo, opcijsko oz. v višjih paketih opreme pa bodo med ostalimi na voljo še sistem, ki omogoča delno samodejno vožnjo (IQ.Drive Travel Assist), prilagodljivi radarski regulator hitrosti z upoštevanjem omejitev, sistem za zaznavo pešcev in kolesarjev ter parkirni pomočnik.

Bencinska klasika

Volkswagen Taigo (10)Med pogonskimi izvedenkami osnovo predstavlja litrski trivaljnik TSI, ki ima šibkejši različici 70 kW (95 KM) nazivne moči in je sparjen s 5-stopenjskim menjalnikom, njegovo nadgradnjo pa predstavlja izvedba z 81 kW (110 KM) nazivne moči in 6-stopenjskim  ročnim menjalnikom oziroma 7-stopenjskim menjalnikom DSG. V vrh ponudbe sodi 1,5-litrski agregat TSI (1150 kW/150 KM) s 7-stopenjskim menjalnikom DSG, ki je rezerviran za opremo R-Line.

Trenutno v ponudbi še ni vstopne različice Taiga, ki naj bi dopolnila paleto nekje v sredini prihodnjega leta. Kljub temu, da naj bi se njena cena okvirno gibala okrog 18.000 evrov, zanjo po izkušnjah iz drugih modelov pri zastopniku ne pričakujejo posebnega zanimanja. Začetni paket opreme je tako trenutno Life, ki v kombinaciji z motorjem 1.0 TSI po ceniku stane 19.461 evrov. Več podrobnosti najdete v priloženem ceniku in tehničnih podatkih (vsebujejo sestavo paketov opreme).

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

27 komentarjev za "Podoben, a drugačen"


denis099
3 meseci 25 dni nazaj

je že kaj boljša plastika kot v T-CROS? tam je na rangu golfa II… se vračajo v preteklost 😉

berlonso
3 meseci 27 dni nazaj

Videl v salonu ob T-Rocu in T-Crossu in proti tema dvema deluje precej “Indijsko”.
Šokiran nad cenami Pola 18k€ za srednjo opremo, 1.0 in rocni menjalnik.

mavrica
3 meseci 28 dni nazaj

manjka še 2.0 tdi

xxl
3 meseci 28 dni nazaj

Kar všečen. Ne vidim pa smisla v tem modelu, če imajo še T-Roc v ponudbi. Leta 2018 sem za T-Roc 1,5 TSI manual, dobro opremljen, vsa asist. pomagala, plačal 22 000 € s 11% popustom.

ban
3 meseci 28 dni nazaj

2017 sem za golfa dobil 13 % pousta ?

3 meseci 28 dni nazaj

2004 sem za golfa dobu 12%… in kaj zej ? govorimo o zdaj ne pa včasih…

3 meseci 28 dni nazaj

za 11% popust si mogu biti dober znanec salona

Firediver
3 meseci 28 dni nazaj

xxl ima vedno zelo dobre ponudbe..no, vsaj tako izgledajo.

xxl
3 meseci 28 dni nazaj

Ma ne no. Od cenika se dobi 10-11% popusta. To je, vsaj takrat, bila stalnica. Največ profitiraš lahko pri cenitvi starega. Pri višjih cenah odkupa (15-20 000) tudi več kot 2000 €.

muc396
3 meseci 28 dni nazaj

Sami športni terenci… Bo sploh še kdo delal karavane? Saj nismo vsi upokojenci.

 
Ključne lastnosti za uspeh
Gonilna sila