Predstavitve

Gonilna sila

Kia Sportage: slovenska predstavitev

Kiina prodajna uspešnica je v svoji peti generaciji prvič dobila različico, prilagojeno željam in zahtevam evropskih kupcev.

Regijski pristop

Kia Sportage (4)Sportage je prvič v zgodovini modela s prehodom na platformo N3 dobil svojo evropsko različico, ki je med drugim nekoliko krajša, tako po skupni dolžini kot tudi medosni razdalji, ter z z nižjim težiščem, večjo togostjo in številnimi nastavitvami prilagojena našim cestam. Zunanjost je usklajena z aktualnimi oblikovalskimi smernicami znamke, vključno z izrazitim sprednjim delom ter spremenjenimi stranskimi linijami, ki so v primerjavi z južnokorejsko in ameriško različico prilagojene krajši medosni razdalji in previsom.

Zunanjost so pri znamki opisali kot elegantno, sodobno in hkrati mišičasto. Kiin oblikovalski jezik Združeni kontrasti ji prinaša sodobno masko s prepoznavnimi futuristično oblikovanimi dnevnimi lučmi v tehniki LED in opcijskimi matričnimi žarometi LED, ki so del pametnega sistema sprednje osvetlitve (IFLS). Zadnje luči povezuje vodoravna linija, ki poudarja širino vozila. Atraktivni videz lahko po želji dopolnjuje kontrastna črna streha pri različici GT-line, ki poudarja profil in dinamičen C-stebriček. Pri izbiri barve zunanjosti je glede na paket opreme na voljo skupno 13 možnosti, izgled pa zaokrožuje nabor  platišč v dimenzijah od 17 do 19 palcev.


Sportage v številkah – dolžina: 4.515 mm, širina: 1.865 mm, višina: 1.645 mm, medosna razdalja: 2.680 mm, prostornina prtljažnika: odvisna od pogonske različice sega od min 526-1.715 litrov (dizelski blagi hibrid) do max 591-1.780 litrov (bencinski 1.6 T-GDI).


Kia Sportage (18)Notranjost deluje znano, saj so njeni ključni elementi dodobra podobni tistim iz električnega modela EV6. Sredinska ukrivljena površina v najboljši izvedbi združuje digitalni 12,3-palčni zaslon prikaza potovalnih informacij pred voznikom in zaslon na dotik infozabavnega sistema enakih dimenzij (vstopne različice opreme imajo manjši 4- oz. 4,2-palčni zaslon pred voznikom in 8-palčni zaslon infozabavnega sistema). Nastavitve in nadzor funkcij avtomobila potekajo preko večnamenskih kontrolnikov, ki se odzivajo na dotik uporabnika, kljub digitalizaciji pa so se pri Kii odločili ohraniti ob površinah na dotik tudi nekaj klasičnih fizičnih gumbov. Proti vozniku usmerjena sredinska konzola ima stikalih za prilagajanje udobja potnikov (opcijsko) še gumb za prilagoditev prednastavljenega voznega načina (različni glede na pogonski sklop) ter vrtljivi gumb oz. ročico menjalnika.

Na področju uporabnosti se za večjo prilagodljivost prostora naslon zadnjih sedežev lahko zloži v razmerju 40:20:40, zadnja sedeža pa se zložita s preprostim potegom stranskega vzvoda. Glede na pogonsko izvedenko lahko novi Sportage vleče do največ 1.650 kg, največja dovoljena statična navpična obremenitev priključne naprave pa znaša 100 kg.

Skupek naprednih pomagal

Kia Sportage (2)Eno od pomembnejših poglavij, ko je govora o napredku modela v novi generaciji, je skupek vozniških pripomočkov, ki jih znamka trži pod skupnim imenom DriveWise. Ob serijskih (za ohranjanje vozila na voznem pasu, samodejno zatemnitev dolgih luči, preprečevanje naleta s prepoznavo pešcev, kolesarjev in divjadi, prepoznavo znakov …) je tu še vrsta naprednih, kot so preprečevanje naleta s funkcijo zavijanja v križišču, sistem za pomoč pri vožnji na avtocesti, napredni prilagodljivi tempomat in skupek rešitev za enostavnejše parkiranje vozila.

Obsežna elektrifikacija pogonskih sklopov

Motorno paleto, ki je trenutno na voljo na našem trgu, sestavljata klasična 1,6-litrska štirivaljnika v bencinski T-GDI (110 kW/150 KM) in dizelski CRDi (85 kW/115 KM) izvedenki s sprednjim pogonom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Štirikolesni pogon in sedemstopenjski menjalnik DCT sta na voljo le v kombinaciji blago hibridnih pogonskih sklopov z obema prej navedenima agregatoma ter v primeru bencinskega T-GDI z dvema izvedbama moči (110 kW/150 KM oz. 132 kW/180 KM).

Kia Sportage (5)Prvo novost predstavlja dvo- ali štirikolesno gnani bencinski hibridni Sportage s sistemsko močjo 169 kW (230 KM), ki znani agregat dopolnjuje z elektromotorjem (44 kW/60 KM), litij-ionskim polimernim baterijskim sklopom 1,49 kWh ter 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vrh ponudbe pa bo, predvidoma od spomladi dalje, predstavljal dvo- ali štirikolesno gnani priključno-hibridni bencinski sklop (195 kW/265 KM) z elektromotorjem 67 kW/91KM), 13,8-kilovaturno litij-ionsko polimerno baterijo in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Cene za novi Sportage se pričenjajo pri 29.999 evrih za paket LX Start z bencinskim motorjem 1.6 T-GDI. Uradna cena je prilagodljiva navzdol glede na izbrani način financiranja nakupa, a vam bodo o tem več povedali v salonih znamke in pri izbranih finančnih podjetjih. Podrobnosti o paketih opreme in drugih pomembnih številkah pa najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Gonilna sila"


8 meseci 7 dni nazaj

Obup. Grdo.

meganer
8 meseci 8 dni nazaj

Zmaga Kijin cenik na njihovi spletni strani.
6000eur dražja, da imaš brezobrestni lizing ?
Pač ….. kija

meganer
8 meseci 7 dni nazaj

Mi je pa full čudno, da se katera ustanova ne spotakne v to zavajanje.

a4
8 meseci 9 dni nazaj

izgleda kot moderna Lada riva

xxl
8 meseci 9 dni nazaj

Takšna, kot je na reklamah, bela z črno streho, še gre, ker, mogoče je malce preveč nekih linij. Rahlo kičasto. Ne bom rekel, da je nebi imel, HEV ali PHEV.

srcnik
8 meseci 9 dni nazaj

Kak pa notranjost izgleda češko (predvidevam da samo v cenejših verzijah) … Lahko bi se vsaj malo potrudili in integrirali tiste ekrane, ne pa tako amatersko vstavljeni, kot da smo leta 80, pa še tedaj so imeli lepše vgrajene radie… Da pa ne bom samo grajal, mi je pa zunanjost zelo všeč, ker je tak malo odbita, pa samosvoja…

McLaren
8 meseci 6 dni nazaj

In tak dizajn se hitro postara. Podobno kot pri Meganu mk2 k je bil zanimiv prvo leto.

 
Podoben, a drugačen
Trajnostno naravnan