Predstavitve

Prava smer

Jeep Compass: slovenska predstavitev

Če je znamka Jeep vrsto desetletij veljala za sinonim terenske vožnje in strašenje gozdne divjadi, se je morala v zadnjih letih dodobra prilagoditi zahtevam kupcev ter ponuditi tudi kakšen malce bolj poženščen model (beri: SUV). Med tovrstne »napadalce pločnikov« spada tudi športno uporabni Compass, ki ga v tej generacijski izvedbi poznamo od 2017, v letošnjem letu pa je doživel obširnejšo kozmetično prenovo. Resda se je Compass dodobra odmaknil od nekdanje znamkine kleno-terenske filozofije, ki se je pričela pred 80 leti, a še vedno ohranja posamezne ključne vrednote Jeepa – pustolovščino, pristnost, svobodo in strast. Še vedno pravi džip, torej!

Decentna prenova

Čeprav velika večina pravovernih ljubiteljev kultnega ameriškega proizvajalca še vedno smatra, da je Jeep brez štirikolesnega pogona kot gasilska veselica brez Golice, pa so ravno tovrstni šminkerji danes daleč najbolj popularni med njihovimi kupci. To dokazuje tudi druga generacija modela Compass, ki velja za enega najbolj prodajno uspešnih, pri čemer le malokdo pogleduje k verziji z oznako 4×4. Novodobna avtomobilska moda pač zapoveduje, da je forma precej bolj važna od vsebine. Ter da mora avtomobil že na zunaj izžarevati povsem dovolj samozavestne moči, pa četudi bi se znal ustaviti že na mokrem kuclju. A vendarle naj bi bili Jeepovi športni terenci po zatrjevanju proizvajalca precej bolj kleni od konkurence.

JEEP COMPASS 03Aktualna izvedba modela Compass, ki se je pojavila pri nas pred štirimi leti, je vsekakor izgledala že na zunaj dovolj avanturistično in všečno, da oblikovalci pri tokratni prenovi niso imeli pretežkega dela. Srednje velik SUV, ki v veliki meri spominja na večji Grand Cherokee, se po novem ponaša s širšimi režami na spodnjem delu ter še izdatnejšimi odprtinami za zajem zraka. Kupcem pa bodo ob tem na voljo tudi nekateri novi barvni odtenki karoserije (vseh skupaj je 12), ki jih bo mogoče kombinirati s črno obarvano streho ter šestimi novimi platišči.

Sodobnejši

Prenovljeni Compass, ki bo za evropski trg po novem prihajal iz Italije (FCA tovarna v Melfiju), zaradi česar naj bi se skrajšali dobavni roki za tri tedne, se obenem ponaša tudi z dodobra prenovljeno notranjostjo. Če smo pri predhodniku še vihali nosove nad ne najbolj modernimi in praktičnimi rešitvami, se je to s kozmetično prenovo dodobra spremenilo.


Compass v številkah – dolžina: 4.404 mm, širina: 1.819 mm, višina: 1.629 mm, medosna razdalja: 2.636 mm, prostornina prtljažnika: 438-1.387 litrov.


JEEP COMPASS 14Znotraj tako deluje precej bolj prefinjeno in imenitno, pri čemer je moč uzreti povsem nov zaslon multimedije (8,4- ali 10,1-palčni), znan že iz modela Renegade, nov volan ter digitalne merilnike (10,25-palčni), ki so v vseh izvedbah, razen osnovni. Skoraj tretjino večji 10,1-palčni zaslon se ponaša z visoko ločljivostjo HD ter s hitrejšim procesorjem (do 5x hitrejši). Prenovljena notranjost je obenem opremljena z novimi in prostornejšimi odlagalnimi prostori, ki so po novem večji za 4,4 litra.

Storitve Uconnect vključujejo številne funkcije, do katerih je mogoče dostopati prek mobilne aplikacije My Uconnect. Razdeljene so v več paketov, pri čemer je osnovni »My Assistant« tovarniško aktiviran in ponuja storitve nujne pomoči ob nesreči in storitve pomoči na cesti.

Obenem je bil Compass deležen posodobitve varnostno-asistenčnih sistemov, ki vključujejo sistem za opozarjanje pred trkom in opozarjanje ob nenamerni menjavi voznega pasu, prilagodljivi tempomat ter sistem za zaznavanje objektov v mrtvem kotu. Pohvali se lahko kot prvo Jeepovo vozilo s funkcijo druge stopnje avtonomne vožnje.

Varčnejši

JEEP COMPASS 06Pod motornim pokrovom prenovljenega Compassa bodo kupci lahko našli že iz Renegada poznani 1,3-litrski turbobencinski GSE motor z močjo 130 ali 150 KM ali 1,6-litrski turbodizelski Multijet agregat z najvišjo močjo 130 KM. Obenem pa sta na voljo tudi priključno hibridni različici (190 in 240 KM), pri katerih za pogon skrbi 1,3-litrski turbobencinski agregat dveh različnih moči (130 in 180 KM) ter elektroagregat z močjo 60 KM, ki je nameščen na zadnji osi. Različici PHEV sta zaenkrat tudi edini s pogonom na vsa kolesa.

Turbobencinski 1,3-litrski motor sicer temelji na modularni strukturi, je skladen s standardi Euro 6D Final in vsebuje filter GPF (filter trdnih delcev za bencinske motorje). Šibkejši je na voljo le s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko pri močnejšem za prenos moči skrbi 6-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno suho sklopko. Ponudbo motorjev zaokroža 1,6-litrski dizelski MultiJet II s 130 KM (320 Nm navora), ročnim menjalnikom in s sistemom selektivne katalitične redukcije (SCR), na voljo pa je zgolj v kombinaciji s pogonom na prednji kolesi.

Esenca terenskega duha

JEEP COMPASS 17Prenovljeni model Compass, s katerim se sicer ne smete igrati »Ike-a« Eisenhowerja po hostah, a boste z njim na pločniku vseeno delovali dovolj zastrašujoče, je že na voljo na našem trgu. Osnovna različica (1.3 GSE T4 96 kW Longitude), ki se ponaša z dovolj bogato opremo (LED žarometi, brezžično polnjenje telefona, 17-palčna platišča, kamera …) stane uradno 24.446 evrov, oglaševana vstopna cena zanjo pa znaša 21.490 evrov (zmanjšana za redni popust in dodaten popust v višini 1.000 eur, ki pa je vezan na financiranje). Novi Compass je sicer na voljo v štirih nivojih opreme (80th Anniversary, Longitude, Limited in S).

Povezava na cenik.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Podporna ekipa
N kot navdušenje