Predstavitve

Podporna ekipa

Renault Express Van, Kangoo Van, Trafic Combi in SpaceClass: slovenska predstavitev

Renault je svoj položaj na trgu dostavnikov okrepil z modeloma Express in Kangoo, za večje prostorske potrebe pa se jima je pridružil še prenovljeni Trafic v izvedenkah Combi in SpaceClass.

Prilagajanje

Trg dostavnikov se že nekaj let spreminja, saj so po eni strani različice za prevoz potnikov v notranjosti postale dodobra podobne osebnim avtomobilom in v določeni meri nadomestile izginjajoči razred enoprostorcev, po drugi strani pa so se v veliki meri povečale zahteve uporabnikov, ki so svoja vozila razširili v male potujoče pisarne.

Renault tradicionalno dobro pokriva potrebe svojih strank, tako z modelno paleto kot tudi z razvejanostjo prodajne in servisne mreže. Ko je govora o pogonskih rešitvah, bo klasične rešitve dopolnjevala elektrika (Kangoo), medtem ko v nekoliko večja večja lahka gospodarska vozila (Master) uvajajo vodikove gorivne celice.

Trojica

Renault LCV Express Kangoo Trafic (17)Novost v ponudbi je najmanjši Express Van, namenjen najbolj racionalnim uporabnikom, ki tehtajo med vloženim denarjem in uporabno vrednostjo. Med glavnimi lastnostmi, s katerimi nagovarjajo uporabnike, so pri znamki izpostavili  enostavno nakladanje na račun širokih drsnih bočnih vrat (716 mm), dolžino tovornega prostora za pregradno steno (1,91 m) in njegovo zavidljivo prostornino (do 3,7 m³). Ob tem se v potniškem delu ponaša s številnimi odlagalnimi površinami in predali ter je po želji opremljen s sodobnimi sistemi, kot so sistem EasyLink in različna vozniška pomagala: sistem pomoči za preglednost za vozilom (Rear-View Assist), opozorilnik za mrtvi kot (Blind Spot Warning), pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj (Front & Rear Park Assist) ter širokokotno notranje vzvratno ogledalo (Wide View Mirror).

Novi Express Van prihaja na slovenski trg z dizelskima motorjema 1,5 Blue dCi 75 (55 kW in 220 Nm) in Blue dCi 95 (70 kW in 240 Nm) v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Kljub temu, da ga bodo pri Renaultu na določenih trgih ponudili tudi v potniški izvedenki s petimi sedeži, slednje pri nas ne pričakujemo. 

Povezava na cenik Express Van

Renault LCV Express Kangoo Trafic (3)Večji Kangoo Van je z novo generacijo dodobra preoblikovan, pri čemer največjo uporabno novost prinaša odstranitev stebrička B, kar omogoča enostavnejši dostop do tovora z boka vozila (Easy Side Access), s čimer Kangoo Van ponuja najširšo bočno odprtino na trgu (1.416 mm oz. dvakrat toliko kot pri predhodniku). Prednja vrata se odpirajo do kota 90 stopinj, okvir pa je dodatno ojačan, da nadomesti manjkajoči stebriček. S tem se je razširil tudi nabor možnosti predelav in nadgradenj, po novem je na primer možno vgraditi dodaten komplet na tečaje vpetih regalov, do predmetov pa je enostavno dostopati brez potrebe po vstopu v vozilo. Easy Inside Rack je notranji podstrešni prtljažnik za prevoz dolgih in velikih predmetov (do 2 m oz. 2,5 m), ki lahko segajo tudi nad glavo sovoznika. Uporabna prostornina tovornega prostora znaša od 3,3 do 3,9 m3 v standardni izvedenki in od 4,2 do 4,9 m³ v daljši izvedenki. V podaljšani različici ima kar 864 mm široko odprtino stranskih drsnih vrat ter se ponaša s 3.548 mm uporabne dolžine tovornega prostora. Potniški del med drugim premore 60 litrov priročnih odlagalnih mest ter je opremljen z dvema ali tremi sedeži.

Renault LCV Express Kangoo Trafic (7)Opremljen je lahko z infozabavnim sistemom EasyLink (vstopni sistem Connect R&Go) ter številnimi vozniškimi pomagali, med katerimi izpostavljajo sistem za nadzor nihanja prikolice (Trailer Swing Assist), sistem aktivne pomoči pri zaviranju v sili (AEBS – Advanced Emergency Active Braking) ter digitalno notranje vzvratno ogledalo (Permanent Rear View). Slednje svojo priročnost pokaže predvsem pri furgonih brez oken.

Novi Kangoo Van bo na voljo z motorji 1,5 Blue dCi 115, 95 in 75 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. V prvi polovici 2022 naj bi se jim pridružil še Kangoo Van E-Tech Electric, pri katerem je del pogonskega sklopa elektromotor z močjo 75 kW in 245 Nm navora. Razpoložljiv bo v izvedenki z običajno ali podaljšano karoserijo. Vgrajen ima litij-ionski akumulator zmogljivosti 44 kWh, ki zagotavlja okrog 265 km dosega (preliminarni WLTP) v odvisnosti od načina vožnje, topografije cest in zunanjih temperatur. Polnjenje lahko poteka na javnem polnilnem mestu (22 kW, polnilnik Chameleon, ca. 2 uri),na vtičnici z močjo 11 kW (trifazni polnilnik 16A, ca. 4,5 ure), na priključku wallbox (enofazni polnilnik z močjo 7,4 kW, ca. 7 ur), na ojačani vtičnici (ca. 19 ur) oziroma na navadni domači vtičnici (ca. 26 ur). S hitrim polnilnikom moči 75 kW je akumulator možno v 42 minutah napolniti do 80 odstotkov zmogljivosti (doseg 150 km v le 30 minutah).

Na koncu velja dodati še informacijo, da Renault v regiji Adriatic ne namerava tržiti potniške različice Kangooja nove generacije, saj naj zanjo ne bi bilo dovolj zanimanja. Dostavna izvedenka Kangoo Van v salone prihaja v začetku prihodnjega leta, zato zaenkrat zanjo tudi še ni uradnega cenika.

Renault LCV Express Kangoo Trafic (33)Največji izmed trojice, ki se je znašla v Renaultovi mednarodni karavani novosti, je prenovljeni Trafic za prevoz oseb. Verzijo Combi so prvenstveno namenili podjetnikom dejavnosti transporta in večjim družinam, ki naj bi jih prepričal s prostornostjo in modularnostjo, medtem ko SpaceClass nagovarja najbolj zahtevne uporabnike ter stavi na prilagodljivost različnim potrebam, prostornost in izjemno udobje. Sicer pa je osvežitev modelu prinesla nekoliko bolj dinamičen videz, optimizirano notranjost ter razširjeno ponudbo motorjev.

V notranjosti uporabnike pričaka spremenjena armaturna plošča, ki zaradi vizualne povezave s paneli vrat daje vtis povečane prostornosti. Do skupno devetim potnikom so namenili še več shranjevalnih prostorov (86 litrov, predal Easy Life pred voznikom). Combi in SpaceClass sta na voljo v dveh dolžinah in (glede na izbrano različico) ponujata prtljažni prostor od 1 do 6 m³ (1 m³ v krajši različici L1 z drugo in tretjo sedežno vrsto, 6 m³ v daljši različici L2 brez druge in tretje sedežne vrste).

Renault LCV Express Kangoo Trafic (31)V Traficu je med drugim na voljo sistem Easy Link z 8-palčnim sredinsko nameščenim zaslonom, ki je združljiv s sistemoma povezljivosti Android Auto in Apple CarPlay ter ga lahko dopolnjuje površina za indukcijsko polnjenje. Na področju vozniških pomagal pri proizvajalcu izpostavljajo prilagodljivi tempomat, sistem aktivnega mestnega zaviranja v sili, opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu ter opozarjanje na predmete v mrtvem kotu. V primeru dveh sopotniških sedežev spredaj bo za izogibanje resnejšim poškodbam poskrbela večja zračna blazina.

Med pogonskimi različicami bosta na našem trgu voljo dva dizelska motorja, novi dCi 150 (ročni menjalnik ali EDC) z dodatnimi petimi konjskimi močmi ter novi dCi 110 (ročni menjalnik).

Povezava na cenik za potniški model Trafic

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Atraktivnejši brat
Prava smer