Predstavitve

N kot navdušenje

Hyundai družina modelov N: slovenska predstavitev

Pred dobrimi tremi leti smo lahko na naših cestah prvič preizkusili i30 N, s katerim je znamka Hyundai pričela novo zgodbo serijskih modelov, začinjenih s tehniko iz motošporta. Zdaj družina N šteje že tri člane, z njo pa raste tudi število navdušencev, ki cenijo iskrivost dodobra različnih avtomobilov.

Zabava v vožnji

Če za začetek malo ponovimo: črka N povezuje Hyundaieve športne modele z globalnim razvojnim centrom v Namyangu, pa tudi z Nürburgringom oziroma stezo Nordschleife, kjer so opravili obsežne preizkuse pred končnimi izboljšavami. Znamka namreč svoje uspešno udejstvovanje v motošportu s pridom izkorišča za testiranje novih tehnologij, zbrane izkušnje in znanje pa med drugim prenaša na modele N. Za slednje so si zadali tri temeljna pravila: avtomobil mora biti odličen v zavojih, športnik za vsak dan ter po potrebi primeren za dirkalno stezo.

Hyundai N 2021 (5)Čeprav so modeli N med seboj precej različni, so vsak po svoje prvenstveno namenjeni zabavi v vožnji. Vsakemu izmed njih smo se na našem portalu že posvetili, najprej zdaj že prenovljenemu i30 N v kombilimuzinski in Fastback izvedenki, kasneje manjšemu in po svoje še bolj zabavnemu i20 N, nazadnje pa še Koni N, ki na svoj način odraža globalen trend prevlade križancev na vseh področjih.

Podobnosti in razlike

Za vse tri je pričakovano značilno, da so pri znamki v osprednje postavili zmogljivosti in vozne lastnosti. V primeru i30 N in Kone N je srce pogona dvolitrski turbobencinski agregat. V standardni izpeljanki v i30 N premore 184 kW (250 KM) moči in 353 Nm navora ter preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika žene prednji kolesni par. Opcijsko je na voljo dvosklopkovni menjalnik N DCT z osmimi prestavami in sklopkama v oljni kopeli. Izbira paketa N Performance med drugim dodaja nekaj moči (206 kW/280 KM) in navora (392 Nm), kar za 0,2 sekunde skrajšuje pospešek do 100 km/h na 5,9 sekund.

Hyundai N 2021 (17)Enake zmogljivosti ponuja agregat v Koni, a je na voljo izključno v kombinaciji z menjalnikom DCT s tremi namenskimi funkcijami: N Grin Shift, N Power Shift in N Track Sense Shift. Prva maksimalno poveča zmogljivost motorja in menjalnika (do 20 sekund) ter skrajša prestavne čase menjalnika; ob vklopu se prične odštevanje na merilniku ter kaže, koliko sekund je še ostalo za to funkcijo, preden jo voznik lahko znova uporabi, pa mora počakati vsaj 40 sekund. N Power Shift se vklopi, ko voznik zapove pospeševanje z 90 ali več odstotki plina (preprečuje izgube navora med pretikanjem v višjo prestavo in kolesom zagotavlja polno moč). N Track Sense Shift krmilna elektronika menjalnika optimizira pretikanje glede na zaznane vozne razmere – ko so pogoji na dirkališču popolni za dinamično vožnjo, se samodejno vklopi. V športni vožnji izbere pravilno prestavo in čas pretikanja na podlagi parametrov vožnje in vedenja voznika, da omogoči optimalne rezultate.

Hyundai N 2021 (16)V i20 N 1,6-litrski turbobencinski motor razvije do 150 kW (204 KM) moči in 275 Nm navora, povezan je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Najvišja hitrost znaša 230 km/h, s pospeševanjem od 0 do 100 km/h pa opravi v 6,2 sekundah. Model tehta le 1.190 kg, enako kot i20 Coupe WRC, s čimer nudi enega najboljših razmerij med maso in močjo v segmentu.

Kona N in i30 N sta poleg delne elektronske zapore diferenciala (eLSD, ki je pri i20 N na voljo opcijsko) opremljena s sistemom elektronsko krmiljenega vzmetenja (ECS), ki nadzira silo dušenja ter izboljša upravljanje in stabilnost. Vozniki lahko spremenijo togost vzmetenja z enostavnim pritiskom na gumb ter prilagodijo vožnjo pogojem vožnje oziroma trenutnim potrebam.

Želje in globina denarnice

Kupce tovrstnih športnikov pri nakupu zagotovo vodita vsaj dva dejavnika: želje oziroma pričakovanja, ki jih imajo od nabritega avtomobila, ter njihova cena glede na zmogljivosti. Če že na prvem področju govorimo o povsem subjektivnih dejavnikih izbire, pa je nekoliko drugače pri denarju. Cene za i20 N se namreč pričenjajo pri 22.900 evrih, za i30 N pri 28.490 evrih in Koni N pri 37.900 evrih.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "N kot navdušenje"


svetilnik
2 leta 5 meseci nazaj

I20 N sem vozil že pol leta nazaj in moram priznati, da je res prava igračka. Odličen avto za to ceno.

Skyen
2 leta 5 meseci nazaj

Glede na to, da je Clio RS umrl, sem vesel da se je pojavila zelo dostojna nova alternativa v i20N. Upam, da bodo tudi kupci..

maniaxxx
2 leta 5 meseci nazaj

Ravno rs MK3 se je zamenjal z i20n v familiji…razen fieste ST drugega.tako ni

cashy
2 leta 5 meseci nazaj

Hyundaije N serije sem zelo redko srečal na naših cestah. Res pa, da hot hatchev na sploh ne vidim pogosto…

 
Prava smer
Kritičen moment