Predstavitve

Vztrajajo

Hyundai i10: slovenska predstavitev

Hyundai i10 je sicer najmanjši model v ponudbi znamke, a zanj pri proizvajalcu ob prehodu v tretjo generacijo še posebej podarjajo dejstvo, da je popoln v smislu svoje zrelosti in založenosti s sodobnimi pripomočki.

Na veliko

Hyundai i10 2020 (3)Pri svojem predstavniku segmenta A znamka Hyundai poudarja pristop demokratizacije sodobne tehnike za vse njihove kupce, ne glede na velikost modela, ki ga kupujejo. Tako je tudi i10 bolj odrasel, nekoliko manj po zunanjih merah ter toliko bolj po sposobnosti zadovoljevanja različnih vsakodnevnih potreb uporabnikov.  Zaenkrat pri proizvajalcu torej vztrajajo v razredu malih avtomobilov, kjer se sicer na račun obveznih varnostnih pripomočkov in vse strožjih emisijskih standardov postopoma dvigujejo stroški in maloprodajne cene vozil.


i10 v številkah – dolžina: 3.670 mm, širina: 1.680 mm, višina: 1.480 mm, medosna razdalja: 2.425 mm, prostornina prtljažnika: 252-1.050 l.


Za zunanje oblikovanje i10 je značilen kontrast med gladkimi površinami in ostrimi potezami. V primerjavi s predhodnikom deluje nekoliko bolj dinamično, med drugim tudi na račun poudarjeno široke (+20 mm) in znižane (-20 mm) pojave.  Široka prednja maska z vgrajenima dnevnima lučema v tehniki LED naj bi poudarila športen karakter, za dodaten poudarek pa lahko poskrbijo do 16-palčna platišča in kontrastno (črno ali rdeče) lakiranje strehe.

Hyundai i10 2020 (12)Prednji del kabine oblikovno zaznamuje vzorec satja, ki se z zunanjosti ponovi na armaturi, oblogah vrat in ob straneh sredinske konzole. Mali i10 je lahko zasnovan kot štiri- ali petsedežnik (doplačilo 280 evrov), v obeh primerih pa 40 mm daljša medosna razdalja v primerjavi s prejšnjo generacijo prinaša nekaj več prostora na zadnjih sedežih. Tudi prtljažni prostor je, ne glede na to, kaj bi pričakovali od izjemno kratkega zadnjega previsa, za ta razred spodobno prostoren in opremljen s po višini nastavljivim dvojnim dnom.

Brez zadrege

Tisto, kar i10 naredi privlačnejšega predvsem mlajšim kupcem, je sposobnost povezovanja s pametnimi telefoni preko sistemov Apple CarPlay in Android Auto ter prikaz na do 8-palčnem sredinskem zaslonu (samo vstopna oprema Life ima 3,8-palčni zaslon). Ob tem je opcijsko na voljo tudi brezžično polnjenje mobilnikov, pretok informacij med vozilom in uporabnikom pa dodatno spodbuja aplikacija Bluelink, ki naj bi jo na slovenskem trgu v lokalnem jeziku dočakali okvirno konec letošnjega leta.

Hyundai i10 2020 (17)Za aktivno varnost skrbi paket vozniških pripomočkov SmartSense, ki obsega za ta razred hvalevreden seznam, na katerem so med drugim sistem za preprečevanje naleta z zaznavo pešcev (FCA), samodejno senčenje žarometov (HBA), pomoč za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA), nadzor voznikove zbranosti (DAA) in pameten sistem za prepoznavo znakov omejitve hitrosti (ISLW). Z izjemo zadnjega so vsi vključeni že v osnovni paket opreme.

Tri- ali štirivaljnik

V skladu s potrebami velikostnega razreda so se pri znamki odločili kupcem ponuditi dve bencinski pogonski izbiri iz družine MPi. Skromnejši litrski trivaljnik v uporabo daje do 49 kW (67 KM) moči ob 96 Nm najvišjega navora, močnejši 1,2-litrski štirivaljnik pa premore 61 kW (84 KM) moči in do 118 Nm navora. Oba sta lahko na voljo s 5-stopenjskim ročnim ali 5-stopenjskim avtomatiziranim ročnim menjalnikom.

Po vzoru večjih modelov je tudi v paleti i10 na voljo različica s paketom N-Line, ki ji ob lepotnih dodatkih pripada še nov litrski trivaljnik z oznako T-GDi. Ta ima 73,6 kW (100 KM) moči ter do 127 Nm navora, na voljo pa je izključno s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom (690 evrov doplačila). V prodaji naj bi bil od letošnjega poletja dalje.

Cene za novi i10 se pričenjajo pri 9.970 evrih za izvedenko Life z litrskim trivaljnikom MPi, več podrobnosti o drugih kombinacijah in paketih opreme pa najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Vztrajajo"


Firediver
2 meseci 25 dni nazaj

Rahlo nevsakdanje dimenzije gum in 36 litrski rezervoarček. Kot da ne sme biti avtonomije kaj več kot 500-600km.

xxl
2 meseci 25 dni nazaj

Simpatičen, mogoče zadek ni najbolj posrečen, nekako zastarelo mi deluje, nič kaj po evropskem okusu. Z najmočnejšim motorjem bo že posegal v razred Cliota Tce 100.

 
Daleč od sive miške
Prostorski čudež