Predstavitve

Znanilec sprememb

SsangYong Korando: slovenska predstavitev

Znamka SsangYong se po krajši prekinitvi na slovenski trg ponovno vrača z novim Korandom, ki smo si ga lahko ogledali na lanskem ženevskem salonu. Kupci, ki dajo priložnost različnim znamkam, bi v njem lahko našli zanimivo nakupno alternativo.

Korejski terenski specialist

SsangYong Korando (6)Znamko SssangYong so kupci pri nas sicer že spoznali od blizu, a je v zadnjih letih nekoliko izgubila zalet in z novim Korandom na način začenja na novo. Njeni začetki segajo v sredino šestdesetih let preteklega stoletja, ko so poleg tovornjakov in avtobusov izdelovali tudi terenska vozila za ameriško vojsko, v prvi polovici osemdesetih pa so formalno predstavili prvo generacijo Koranda. Po burnem obdobju je SsangYong od leta 2011 v lasti indijske skupine Mahindra, prvi model, predstavljen po zamenjavi lastnika, pa je Tivoli, ki naj bi k nam v osveženi obliki prišel letos poleti.

Med Mahindine akvizicije spada tudi italijanski oblikovalec Pininfarina, kar naj bi prispevalo tudi k videzu novega Koranda, zasnovanemu na konceptu SIV-2 iz leta 2016. Za Korando pri znamki pravijo, da je na pogled med drugim eksploziven in robusten, njegove linije pa primerjajo z napetimi mišicami vrhunskih športnikov.

Če smo nekoliko manj pesniško navdahnjeni, je oblikovan kot tipičen terenec s številnimi zaščitnimi dodatki, svojo sodobnost pa kaže z izrazitimi prednjimi in zadnjimi svetilnimi elementi v tehniki LED. V primerjavi s predhodnikom je daljši, širši in nižji ter potnikom v uporabo ponuja prednosti daljše medosne razdalje.


Korando v številkah – dolžina: 4.450 mm, širina: 1.870 mm, višina: 1.620 mm (1.629 mm s strešnimi nosilci), medosna razdalja: 2.675 mm, odmik od tal: 164 mm (D1.6)/182 mm (G1.5T), pristopni kot: 18,8°, izstopni kot: 25,1°, prostornina prtljažnika: 551-1.248 litrov.


SsangYong Korando (1)V notranjosti deluje prostorno, materiali se zdijo premišljeno izbrani, precej poudarka pa so posvetili tudi številnim dodatkom, ki zagotavljajo večje udobje uporabnikov. Med tovrstnimi so na primer ogrevanje vseh sedežev, dvostopenjsko hlajenje prednjih sedežev, ambientalna osvetlitev in samodejno električno odpiranje prtljažnih vrat (ki je sicer nekoliko nelogično omejeno samo na različice s samodejnim menjalnikom).

Pet zvezdic

Pri Korandu so izkoristili priložnost in s petimi zvezdicami EuroNCAP dokazali, da so pripravljeni na tekmo s številnimi konkurenti. Drugače povedano to pomeni, da ima model na seznamu serijske in dodatne opreme številna sodobna pomagala s področja pasivne in aktivne varnosti, med katerimi so aktivni radarski tempomat, sistem ohranjanja položaja na voznem pasu, sistem za zaznavo vozil v mrtvem kotu, opozorilo na ovire ob vzvratni vožnji, samodejno senčenje dolgega snopa žarometov, prepoznava prometnih znakov in drugi.

SsangYong Korando (12)Prikaz najpomembnejših podatkov pred voznikom je v osnovni različici izveden na 3,5-palčnem LCD zaslonu, za doplačilo pa so na voljo 10,25-palčni digitalni merilniki Super Vision. Sredinski zaslon infozabavne enote meri v vstopni izvedbi Fresh 4 palce, medtem ko je v bogatejših paketih Style in Executive velik 8 palcev, sistem pa podpira tudi prikaz vzvratne kamere ter povezljivost Apple CarPlay in Android Auto.

En bencinski, en dizelski

V motorni paleti Koranda sta dve možnosti – ljubiteljem bencinskih motorjev je na voljo 1,5-litrski turbobencinski štirivaljnik s 120 kW (163 KM) moči in 280 Nm največjega navora, medtem ko je za zagovornike dizelskih motorjev tu 1,6-litrski dizelski štirivaljnik s 100 kW (136 KM) moči in 300 Nm navora (324 Nm v izvedbi s samodejnim menjalnikom).

Oba motorja sta na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom (Aisin, doplačilo 1.800 evrov) ter omogočata kombinacijo z dvo- ali štirikolesnim pogonom (doplačilo 2.000 evrov).

Do konca leta pri znamki napovedujejo še električno različico.

Cene za novi Korando se pričenjajo pri 20.990 evrih (Fresh 1.5 T-GDI), ki jih gotovinski popust zniža za 2.000 evrov, dodatni popust na financiranje pa še za 2.500 evrov. Vse ostale podrobnosti, kot običajno, najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Znanilec sprememb"


miapan
2 meseci 13 dni nazaj

Zunanjost so dobro zadeli po svojem prototipu SIV-2. Drugače pa je avto precej večji od Vitare in Dusterja, cenovno je pa na nivoju suzukija. Če želiš Dusterja moraš biti zaenkrat prikrajšan za nekaj varnostnih pripomočkov, ki so jih sedaj komaj začeli dobivati Renaulti.

srcnik
2 meseci 16 dni nazaj

Se vidi da ima KMAG prste vmes… Spet neke teoretične pogojevane cene… :/

RedBaron
2 meseci 18 dni nazaj

Kar všečna zadeva… v času “pumpanja” cen je kar dobrodošla alternativa. Bi jo imel raje kot dacio… čeprav, si je tudi ssangyong privoščil fiasko na EuroNCAP… pri modelu tivoli, se je strgal zadnji varnostni pas… 🙁

meganer
2 meseci 19 dni nazaj

Sem sedel v njemo …… in je res kar nekaj avtomobila. Samo ko gledaš dizel in avtomatik …. ni več poceni.
Pa zopet kritika čez njihovo financiranje …….. (kot KIA)

xxl
2 meseci 19 dni nazaj

Soliden avto za solidno ceno. Sicer kar nekaj, danes pomembnih funkcij za doplačilo tudi pri najvišjih paketih opreme, pa vendar. Rad. temp. za doplačilo samo pri avtomatiku, škoda.

frgo
2 meseci 19 dni nazaj

Cenovno (z bedastim financiranjem) je komaj kaj dražji od dusterja, tam pa je rad. tempomat kvečjemu v nasproti vozečih vozilih.

meganer
2 meseci 19 dni nazaj

Tudi ta z radar …… ni ravno poceni. Je pa notri dosti večji od Dusterja in boljši materiali.

cashy
2 meseci 18 dni nazaj

kaj pa primerjava s Suzuki Vitaro? Bi bila bolj na mestu?

meganer
2 meseci 18 dni nazaj

V velikosti nikakor. Ta je bol Tiguan. Tudi večji od Kuge, ….. prostorsko in prvi vtis je zelo “orng” avto.
Nisem pa šel v detaijle. Zanimiv kdir išče bencinarja in ročni menjalnik. Samo kaj ko bo žez 5 čet 8000.

Novinec1968
2 meseci 17 dni nazaj

Aktualni Korando ni večji od aktualne Kuge.

meganer
2 meseci 17 dni nazaj

V prostornosti …

 
Prostorski čudež
Merilo razreda