Predstavitve

Samozavesten nastop

Jeep Gladiator in Wrangler: slovenska predstavitev

Znamka Jeep je na našem trgu bogatejša za dva člana zmogljive terenske posadke: dizelski poltovornjak Gladiator in priključno-hibridni Wrangler.

Poltovornjak se vrača

Jeep je bil v svoji prodajni paleti brez predstavnika segmenta poltovornjakov že od leta 1992, ko so zaključili proizvodnjo modela Comanche. Sodobnega Gladiatorja so tako sicer predstavili že pred tremi leti na avtomobilskem salonu v Los Angelesu, a je trajalo kar nekaj časa, da je prispel do evropskih kupcev.

Jeep Gladiator (15)Kljub temu, da dodobra ohranja lastnosti modela Wrangler, v enačbo vnaša vsestransko priročnost, prilagodljivost in uporabnost poltovornjaka. Delovni značaj dopolnjujejo napredne tehnološke rešitve ter zmogljiv in učinkovit motor, ki so tudi pri konkurentih poskrbeli, da je ta segment v preteklih letih v Evropi postal bistveno bolj zanimiv na račun izpostavljanja drugačnega življenjskega sloga.

Prepoznavna zunanjost je neločljivo povezana z oblikovalskimi potezami znamke, med katerimi izstopajo posodobljena mreža hladilnika s sedmimi režami in značilni žarometi. Zanimivo je, da je tehnika LED uporabljena tudi pri osvetlitvi kesona, ki v dolžino meri 153 cm. Sicer pa je pri oblikovanju Jeepovega poltovornjaka možnih več konfiguracij, ki med drugim vključujejo izbiro strehe (tridelna trda streha, mehka streha ali brez strehe), pokrov kesona (mehak z navijanjem, mehak ali trd tridelen), odstranljiv zgornji del vrat s stekli ter številne druge. Na voljo je več kot 90 originalnih dodatkov in zmogljivih delov programa Mopar, ki jih je mogoče kupiti ob naročilu vozila.

Jeep Gladiator (23)V popolnoma pralni notranjosti je veliko odlagalnih prostorov, pa tudi sicer je jasno, da je v Gladiatorju funkcionalnost pred obliko. Uporabniki lahko izbirajo med tekstilnimi sedeži v črni ali rumeno rjavi barvi Heritage Tan, kot dodatek pa so na voljo tudi usnjeni sedeži v črni ali rjavi Dark Saddle s poudarjenimi šivi in ledveno oporo. Zadnje sedeže je mogoče popolnoma zložiti za dostop do tovornega prostora v zadnjem delu kabine in zagotavljanje nakladalnega dna za večje predmete.

Sodobne trende vnašata infozabavni sistem UConnect četrte generacije s 7- ali 8,4-palčnim zaslonom na dotik in instrumentna plošča s 7-palčnim zaslonom TFT s prilagodljivim prikazom najpomembnejših informacij za voznika. Pri proizvajalcu seveda niso pozabili niti na vrsto sistemov za aktivno in pasivno varnost ter zaščitnih funkcij. Novost pa je med drugim še sprednja kamera TrailCam za prikaz ovir s funkcijo samočiščenja, ki zagotavlja dodatno varnost pri terenskih in drugih vožnjah.


Gladiator v številkah – dolžina: 5.591 mm, širina: 1.894 mm, višina: 1.843 mm s trdo streho oz. 1.905 mm z mehko streho, medosna razdalja: 3.488 mm, dolžina kesona: 1.531 mm, širina kesona: min 1.137 mm in max 1.442 mm, odmik od tal: 253 mm.


Gladiator ima karoserijo na šasiji, za dodatno zmogljivost, umirjeno vozno dinamiko in varnost potnikov pa so mu namenili pettočkovno vzmetenje. Pri znamki zagotavljajo, da so vozno udobje, nadzor nagiba karoserije, vodljivost, nosilnost in vlečna zmogljivost bistveno izboljšani zaradi nastavitve blažilnikov, pritrdilnih točk in strategije pritrditve na karoserijo.

Jeep Gladiator (17)Edina pogonska različica združuje 3,0-litrski dizelski motor MultiJet V-6 z močjo 194 kW (264 KM) in največjo navorsko vrednostjo 600 Nm (pri 1.400–2.800 vrt./min) ter 8- stopenjski samodejni menjalnik. Legendarne terenske zmogljivosti dopolnjuje sistem štirikolesnega pogona Selec-Trac, ki deluje v štirih načinih vožnje: 2H (dvokolesni pogon z visokimi prestavnimi razmerji), 4H Auto (stalni aktivni štirikolesni pogon v visokem območju na zahtevo), 4H Part-Time (nestalni štirikolesni pogon v visokem območju) ter 4L (štirikolesni pogon z reduktorjem). Menjava med dvokolesnim in stalnim štirikolesnim pogonom v visokem območju je omogočena do hitrosti 72 km/h, v normalnih voznih razmerah pa sistem prenaša ves navor motorja na zadnjo os.


Znak Trail Rated na Gladiatorju označuje:

 • štirikolesni pogon Selec-Trac z razmerjem za plazenje 2,72 : 1, ki je del serijske opreme pri vseh nivojih opreme;
 • zaščito podvozja in zadnjo kljuko za vleko;
 • vstopni kot 41 stopinj, prehodni kot 18,4 stopinje, izstopni kot 25 stopinj in oddaljenost od tal 25,3 centimetra;
 • pnevmatike za terensko vožnjo na litih platiščih R17 ali R18, ki so del serijske opreme;
 • prečkanje vode do globine 76 centimetrov;
 • vlečno zmogljivost do 2.721 kg in nosilnost štirikolesnega pogona 565 kg.

Novi Gladiator je na slovenskem trgu na voljo v dveh paketih opreme; za Overland je po uradnem ceniku potrebno pripraviti 67.490 evrov, za Launch Edition pa 71.490 evrov. Velja dodati, da pri končnem izračunu trgovci upoštevajo redni popust in dodatni popust v primeru izbire financiranja. Do obiska salona pa najdete nekaj več podrobnosti v priloženem ceniku.

Izključno priključni hibrid

Jeep Wrangler 4xe (1)Po priključno hibridnih izvedenkah modelov Compass in Renegade so se pri Jeepu odločili trgu ponuditi še Wrangler 4xe, ki po novem celo postaja edina pogonska različica v Evropi in s tem pomemben glasnik elektrifikacije znamke. Sodobno, zmogljivo in okolju prijaznejšo različico športnega terenca zaznamujejo “električno modri” dodatki (modre oznake, Rubicon: modra vlečna kljuka, nalepka na pokrovu motorja, logotip obrobljen z modro barvo), sicer pa Wrangler na videz ohranja zasnovo čistih linij modela z motorjem na notranje zgorevanje. Električni priključek za polnjenje se nahaja na levem sprednjem delu pokrova motorja.

Jeep Wrangler 4xe (16)Notranjost ima novo instrumentno ploščo s 7-palčnim barvnim zaslonom TFT ter 8,4-palčnim zaslonom na dotik sistema Uconnect Nav z možnostjo povezave z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto. Dodana je aplikacija Hybrid Pages za spremljanje vožnje na električni pogon. Na vrhu instrumentne plošče je nameščen prikazovalnik ravni napolnjenosti baterije za enostavno preverjanje stanja baterije, na levi strani volana spodaj pa so tipke E-Selec za izbiro enega od treh načinov vožnje (hibridni, električni, e-Save).

Pogonski sklop 4xe združuje dva električna motorja z generatorjema, 400-voltno baterijo, zmogljiv dvolitrski bencinski štirivaljnik s turbopolnilnikom in 8-stopenjski samodejni menjalnik s planetnimi gonili ZF TorqueFlite, ki Wranglerju zagotavljajo 280 kW (380 KM) moči in 637 Nm navora. Menjalnik je izveden brez pretvornika navora, kar omogočata dve namenski sklopki, ki sta hkrati ključni za delovanje voznih načinov. Generator prvega motorja je povezan z motorjem na notranje zgorevanje (61 KM in 53 Nm; deluje skupaj z bencinskim motorjem ali kot visokonapetostni generator), drugi motor z generatorjem pa je vgrajen v ohišje menjalnika (145 KM in 245 Nm; ustvarja vlečno silo in rekuperira energijo med zaviranjem). Samsungov litij-ionski baterijski sklop sestavlja 96 celic in ima nazivno kapaciteto 17 kWh (uporabne cca 85 %), nameščen pa je v dno pod drugo vrsto sedežev. Za Jeepove voznike je verjetno pomemben še podatek, da je sklop popolnoma zatesnjen, kar omogoča brodenje po vodi do globine 76 cm.

Jeep 4xe pogon

Prej omenjeni sklopki upravljata moč in navor električnega ter bencinskega motorja. Prva je nameščena med obema motorjema – ko je odprta, Wrangler 4xe vozi v električnem načinu (med bencinskim in električnim motorjem ni mehanske povezave), v nasprotnem primeru pa se  navora bencinskega in električnega motorja združita prek samodejnega menjalnika. Druga sklopka je nameščena za električnim motorjem in upravlja interakcijo z menjalnikom, s čimer izboljšuje vozne lastnosti ter učinkovitost vozila.


Znak Trail Rated na Wranglerju 4xe označuje:

 • štirikolesni pogon Selec-Trac z načinom 4LO in razmerjem za plazenje 2,72 : 1, ki je del serijske opreme pri modelih Sahara 4xe;
 • štirikolesni pogon Rock-Trac z načinom 4LO s kratkim prestavnim razmerjem 4 : 1 in elektronskima zaporama Tru-Lok, ki je del serijske opreme pri modelih Rubicon 4xe;
 • zaščito podvozja in kljuko za vleko zadaj;
 • za različice Rubicon 4xe: vstopni kot 36,6 stopinje, prehodni kot 21,4 stopinje, izstopni kot 31,8 stopinje in oddaljenost od tal 25,3 centimetra;
 • lita platišča R17 za terensko vožnjo z 32-palčnimi pnevmatikami za blatne terene (Rubicon 4xe) in lita platišča R18 s celoletnimi pnevmatikami (Sahara 4xe); 
 • prečkanje vode do globine 76 centimetrov.

Wrangler 4xe je s paketom opreme Sahara po uradnem ceniku na voljo od 68.490 evrov dalje, zmogljivejši Rubicon pa je 1.500 evrov dražji. Kot pri Gladiatorju, tudi tu ne gre za transakcijske cene, ponje se boste morali odpraviti k prodajnim svetovalcem, do takrat pa si lahko ogledate priloženi cenik.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Jeep.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Samozavesten nastop"


Gosic
1 mesec 18 dni nazaj

V besedilo bi bilo fajn dodati podatek o električnem dosegu, ki je 34 km.

Skyen
1 mesec 20 dni nazaj

Res me zanima, koliko teh modelov pri nas prodajo letno.

Skyen
1 mesec 19 dni nazaj

Hvala Urška.
Zanimivo, da se jim splača te sploh pripeljati k nam, glede na številke (govorim o Wranglerju in Gladiatorju).

 
Poudarjeni dinamika in pripadnost znamki
Pritisk na cene