Novice

Poudarjeni dinamika in pripadnost znamki

Peugeot 308: slovenska predpremiera

Peugeot 308 je še eden od prodajno uspešnih modelov, ki ga na našem trgu pričakujemo v začetku prihodnjega leta, predstavniki znamke pa od njega tudi v tretji generaciji pričakujejo veliko.

Novi obraz znamke

Ogromna levja glava v središču maske novega 308 že na prvi pogled poudarja vtis odločnosti, ki so jo novincu z drznimi potezami namenili oblikovalci znamke. S tem, da je kot prvi dobil čast nositi novi logotip, je še dodatno pridobil na pomenu ter hkrati prevzel odgovornost pri preboju v višji cenovni segment, kamor po novem meri Peugeot.

Zunanjost nove generacije je skladna s trenutnimi oblikovalskimi smernicami znamke, dimenzijsko pa jo v primerjavi s prejšnjo generacijo zaznamujejo daljša skupna dolžina (105 mm), medosna razdalja (55 mm) in večja širina (48 mm). Oblikovanje je podrejeno aerodinamični učinkovitosti in optimalnemu prehajanju zraka. Že v osnovni različici bodo na voljo sprednji žarometi v tehniki LED, opcijsko pa si bodo uporabniki prvič lahko omislili tudi matrično LED izvedbo.

Prepoznavno drugačen

Nadgrajeni i-Cockpit ohranja načelo osredotočenosti na voznika, po zaslugi novo oblikovane sredinske konzole z višje nameščenimi režami prezračevanja pa naj bi pridobili nekaj prostora. Pomembna pridobitev je še novi multimedijsko-informacijski sistem s sredinsko nameščenim 10,1-palčnim zaslonom na dotik ter opcijo brezžičnega povezovanja MirrorLink, ki bo po napovedih zastopnika imel slovenski vmesnik, po uporabniški izkušnji pa naj bi se približal pametnim telefonom. Za varnost in udobje potnikov bo skrbel skupek najsodobnejših asistenčnih sistemov


Peugeot 308 je, enako kot prihajajoča Opel Astra, nastal na platformi EMP2, zato ni presenečenj niti pri pogonskih različicah. Klasične pogonske sklope zastopata 1,2-litrski bencinski trivaljnik v različicah z 81 kW in 96 kW moči (Puretech 110 in Puretech 130, ki je na voljo tudi v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom) ter 1,5-litrski štirivaljnik s 96 kW moči (BlueHDi 130 s 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Priključno-hibridni različici (Hybrid 225 e-EAT8 in Hybrid 180 e-EAT8) z litij-ionsko baterijo kapacitete 12,4 kWh naj bi z enim polnjenjem zagotavljali okrog 60 km električnega dosega; za polnjenje bo serijsko vključen enofazni polnilnik  moči 3,7 kW, za doplačilo pa enofazni polnilnik z močjo 7,4 kW.


Prvo srečanje je bilo kratko in brez preizkusnih voženj, kar pomeni, da smo enega prvih primerkov sicer uspeli pregledati in pretipati, a vam po drugi strani ne moremo postreči s kakšnimi svežimi informacijami. Za vse, ki novi 308 že težko pričakujete, morda le podatek, da bodo predvidoma prvi avtomobili v pooblaščeni mreži že januarja, uradni začetek prodaje pa so pri zastopniku znamke napovedali za marec 2022. Karavan 308 SW naj bi se kombilimuzinski izvedenki na trgu pridružil nekaj mesecev kasneje, o električnem predstavniku pa zaenkrat še vsi molčijo.

Avtomobilizem.com (Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Poudarjeni dinamika in pripadnost znamki"


2 leta 4 meseci nazaj

Niti enega pametnega pogona.

xxl
2 leta 4 meseci nazaj

Lepa barva. Astra mi deluje precej nižja, tole pa kot Tipo.

 
Premierno predstavljen Kijin Niro
Mercedes-Benz Vision EQXX pred skorajšnjim razkritjem