Predstavitve

Še bolj oster

Porsche Cayenne: slovenska predstavitev

V salonu vozil Porsche v Ljubljani se bodo s tretjo generacijo modela Cayenne lahko spoznali prvi potencialni slovenski kupci. Za bencinskimi izvedenkami prihajata še priključni hibrid in dizelska različica.

Sredi priprav

Mi smo si ga tokrat lahko res le na hitro ogledali v salonu vozil Porsche v Ljubljani, kjer so bili sredi priprav za večerni dogodek, namenjen sedanjim in bodočim srečnim lastnikom.  Po drugi strani smo vam o njem pravzaprav že posredovali vse najpomembnejše informacije, ko so ga pri znamki javno razkrili konec avgusta, poleg tega pa smo si ga septembra že ogledali tudi na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.


Novi Cayenne je zasnovan na koncernski arhitekturi MLB; masa praznega vozila se je zmanjšala z 2.040 na 1.985 kg. Novo osnovno podvozje lahke gradnje ima sprednjo premo z ločenimi vodili in večvodilno zadnjo premo z elektronskim krmiljenjem. Z izjemo aktivnega sistema blaženja PASM (serijsko pri Cayennu S) so vsi sistemi podvozja razviti na novo. Za porazdelitev moči Cayenne uporablja aktivni štirikolesni pogon, sistem Porsche Traction Management (PTM) pa pogonsko moč variabilno razporeja med pogonskima gredema.

Model je ohranil enako medosno razdaljo (2.895 mm), a je po novem nekoliko daljši (+63 mm) in nižji (-9 mm). Na videz deluje nekoliko širše (širina 1.983 mm), pri skupni dolžini 4.918 mm pa je med drugim pridobil sto litrov prostornine v prtljažnem delu (770 l). Nameščen je na dimenzijo večja kolesa (od 19 do 21 palcev) ter prvič opremljen s širšimi pnevmatikami in platišči na zadnji premi.

Zadek zaznamujejo luči s tridimenzionalno grafično podobo in neprekinjenim pasom svetlečih diod. Serijsko je opremljen z žarometi v tehniki LED, ki jo kot opcija nadgrajuje sistem Porsche Dynamic Light System (PDLS) z različnimi svetlobnimi profili. Vrh ponudbe predstavljajo novi LED-matrični glavni žarometi s sistemom PDLS Plus s 84 posamično krmiljenimi diodami, ki skrbijo za optimalno osvetlitev.


Hud kot (kajenski) poper

Cayenne je s prihodom na trg leta 2002 precej spremenil potek zgodovine prestižne znamke športnih avtomobilov iz Stuttgarta. Po eni strani je šlo za povsem netipičnega predstavnika znamke, po drugi pa je s svojimi prodajnimi številkami poskrbel za precejšnje zadovoljstvo ob analizi prodajnih razultatov. Številke so pač izjemno pomembne in predpogoj za obstoj.

Zdaj je na trgu že njegova tretja generacija, kar pomeni, da je brez dvoma prepričal precejšnje število uporabnikov, pri zastopniku pa so nas spomnili na to, od kje pravzaprav izvira njegovo ime – Cayenne naj bi bil namreč oster kot kajenski poper (ki je pravzaprav zmlet čili), po voznih lastnostih pa naj bi se kljub zasnovi športnega terenca želel približati legendarnemu modelu 911. Hkrati zatrjujejo, da je prav v vozni dinamiki nova generacija še bistveno bolj prepričljiva od dosedanjih.

Najprej bencinski, kasneje ostale pogonske različice

Porsche Cayenne (3)Cene na slovenskem trgu so v primerjavi z nemškimi, ki smo vam jih navedli ob razkritju, seveda opazno višje: za osnovno izvedenko Cayenne s trilitrskim bencinskim šestvaljnikom (250 kW/340 KM) je potrebno odšteti vsaj 93.214 evrov, za Cayenne S z 2,9-litrskim šestvaljnikom (324 kW/440 KM) pa 117.463 evrov – oba modela sta že dobavljiva.

Različica Cayenne Turbo s štirilitrskim osemvaljnikom (404 kW/550 KM) bo na voljo od začetka naslednjega leta po cenah od 192.157 evrov dalje. Spomladi lahko pričakujemo še priključno-hibridno različico E-Hybrid, medtem ko bo poletje prineslo dizelsko izvedenko.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Še bolj oster"


10 meseci 16 dni nazaj

V taki koreti bi me bilo sram voziti se, čeprav samo kot sopotnik.

 
Prišel in prepričal
Pogumno na teren