Predstavitve

Stikala kot znak prestiža

Audi Q4 e-tron: slovenska predstavitev

Četrti baterijsko-električni model znamke Audi bo v dveh karoserijskih različicah bodoče kupce skušal navdušiti s prostornostjo in inovativnimi tehničnimi rešitvami, kar so pri proizvajalcu podkrepili z zadostno mero prestiža, da ga ločuje od koncernskih sorodnikov skupne arhitekture.

Vsestranska predstavnika nove dobe

Prva kompaktna električna športna terenca za znamko pomenita mejnik v oblikovanju električnih vozil. Kombinacija racionalnih zunanjih mer in dobro premišljenih razmerij skupaj s koncernsko arhitekturo MEB prinaša nepričakovano prostornost, ki so jo nadgradili s prepoznavnim in izrazitim progresivnim oblikovanjem. Slednje še bolj izstopa v primeru kupejevske izvedenke Sportback, ki jo pri nas lahko pričakujemo v začetku prihodnjega leta.

Audi Q4 e-tron (8)Sprednji del ob prepoznavni maski z drugačno izvedbo znamkinega emblema prinaša zanimivo novost v obliki žarometov LED, ki omogočajo prilagoditev svetlobnega podpisa v eni od štirih prednastavljenih izvedb (izbira preko sistema MMI). Vetrobransko steklo je postavljeno dokaj pokončno, sicer pa je zunanjost polna oblikovalskih elementov, ki blagodejno vplivajo na aerodinamične lastnosti vozila. Zadek je prepoznaven po značilnih lučeh, ki ju povezuje svetlobni pas, napis e-tron pa se nahaja nad spodnjo zaščitno oblogo.


Q4 e-tron v številkah – dolžina: 4.588 mm, širina: 1.865 mm, višina: 1.632 mm (Sportback 1.614 mm), medosna razdalja: 2.764 mm, prostornina prtljažnika: 520-1.490 litrov (Sportback 535-1.460 litrov.)


Audi Q4 e-tron (18)Pri opisovanju notranjosti, kjer so uporabili kar nekaj trajnostno naravnanih materialov, so pri zastopniku znamke navedli zanimivo primerjavo s Q7, od katerega ima Q4 e-tron celo za 2 cm večjo dolžino potniškega prostora (183 cm). Razmestitev dobro opisuje še podatek, da potniki na zadnji klopi sedijo približno 7 cm višje kot prednja potnika. Ko je govora o shranjevalnem prostoru, ga Q4 e-tron za razliko od nekaterih električnih modelov sicer nima pod sprednjim pokrovom, lahko pa za shranjevanje polnilnih kablov uporabimo prostor pod prtljažnim dnom, ki ima v ta namen deljen pokrov za lažje dostopanje. Oba modela lahko vlečeta priklopna vozila s težo do 1.000 kilogramov (z zavorami, pri vzponu do 12 %; izvedbe quattro do 1.200 kilogramov).

Usmerjen k vozniku

Audi Q4 e-tron (22)Armaturna plošča je oblikovana z mislijo na potrebe voznika, še posebej je to vidno po umestitvi sredinskega zaslona (do 11,6 palcev), ki ga spremlja zavidljivo število stikal za upravljanje osnovnih nastavitev – prav to je očitno podrobnost, ki bo v prihodnje ločevala premijske izdelke od nekoliko cenejših. Na lebdeči sredinski konzoli je izbirnik prestav, pod njo pa predal za pametne mobilne naprave.

Volanski obroč je v sklopu deželne opreme prirezan spodaj in zgoraj, na njem so površine za upravljanje z dotikom s haptično povratno informacijo, ki se odzivajo tako na drsanje kot tudi na pritiske. Dodatno novost predstavlja opcijski projicirni zaslon z dodatkom obogatene resničnosti v izvedbi projekcije na virtualni razdalji 10 m pred vozilom, omembe vredno pa je še, da je Audijev partner na področju avdio sistemov po novem ameriški Sonos.

Štiri različice

Audi Q4 e-tron bo kupcem na voljo v štirih pogonskih različicah, šibkejši imata pogon na zadnji kolesni par ter najvišjo hitrost omejeno na 160 km/h, močnejši pa štirikolesni pogon ter najvišjo hitrost omejeno na 180 km/h. Vstopni Q4 35 e-tron ima edini manjšo kapaciteto baterije (55 kWh bruto/51,5 kWh neto), medtem ko so ostale opremljene z baterijo 82 kWh bruto (76,6 kWh neto). Doseg različic je seveda odvisen od številnih pogojev, v idealnih razmerah pa z enim polnjenjem po normativu WLTP znaša 341 km za Q4 35 e-tron, 521 km za Q4 40 e-tron, 490 km za Q4 45 e-tron quattro in 488 km za Q4 50 e-tron quattro.

polnjenjePrvič v vozilu znamke Audi najdemo položaj izbirne ročice B (brake) za vožnjo z eno stopalko; ta dopolnjuje tristopenjski sistem nastavitev  regeneracije zavorne energije, ki ga upravljamo z obvolanskimi ročicami. V povezavi z vozno dinamiko lahko še omenim, da so opcijsko oz. pri določenih paketih opreme med ostalim na voljo športno podvozje (karoserijo zniža za 15 milimetrov oz. poviša za 10 mm z izhodiščnih 180 mm odmika komfortnega podvozja) podvozje z uravnavanjem blaženja, progresivno krmiljenje ter sistem prednastavljenih voznih profilov Audi Drive Select. Ponudba platišč obsega dimenzije od 19 do 21 palcev in vključuje več aerodinamično prilagojenih oblik.

Cene za novi Q4 e-tron se pričenjajo 46.450 evrih za Q4 35 e-tron, primerljivi Sportback (naročila so že odprta) je dražji za dobra dva evrska tisočaka. Podrobnosti najdete v priloženem ceniku, še več pa boste izvedeli v salonih znamke, kjer vam bodo pojasnili tudi ugodnosti, povezane z montažo domačih polnilnih postaj in rešitve za polnjenje na poti.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Audi.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Stikala kot znak prestiža"


tha_man
1 mesec 1 dan nazaj

Arrmaturka je nice. Minimalističen retro-moderen driver centric dizajn s krasno integriranim zaslonom, lepo umeščenimi zračniki in fizičnimi tipkami za klimo in radio – ena redkih kul armaturk v novih avtih. Škoda le za strahotno grd volan, ki je povrh vsega brez pravih gumbov (kar je za moje pojme še hujši fail, kot če jih ni na armaturi, haptični feedback gor ali dol) in tale spodnji “lebdeči” del, ki mi zgleda malce out of place in me povrh vsega spominja na Cliota. Sicer je nedvomno bolje fiksiran kot v slednjem, ampak vseeno…

Polo78
1 mesec 2 dni nazaj

Žalostno kam smo prišli, da so ročna stikala znak prestiža, kdo bi si to mislil še par let nazaj…

matejxx
1 mesec 4 dni nazaj

Audi je res še eden redkih proizvajalcev, ki znajo narediti lepo notranjosti.

Cefizelj
1 mesec 1 dan nazaj

Cela armatura mi deluje zelo 80ta Knight rider style. Če bi bil še Hasselhoff zraven…. Ne paše glih v sodobnost 🙂

drugmirko
1 mesec 3 dni nazaj

niti ne več, ker tale “sekirica dizajn” je že kr malo “čez rob”… in tudi sedeži zgledajo hudo žalostno za avto, ki celo v najbolj “plešasti” varianti stane skoraj 50 jurjev… 🙁

matejxx
1 mesec 3 dni nazaj

Armaturka je ena najlepših v novih avtih. Glede sedežev, je pa “in” to da je eko. Potem se pa ne sme več uporabljati usnja, potem pa izpadejo takšni sedeži.

drugmirko
1 mesec 2 dni nazaj

hajd… itak pravijo, da majo “vsake oči svojga malarja”, ampak meni so ble Audijeve armature včasih lepše. če že mora bit v “oglato in v več štukih”, so mi recimo Peugeotove lepše… s prevlekami bi se vseeno lahko bolj potrudli sej, če so ekološke še ne pomeni, da morajo zgledat brezveze…

PsyOps
1 mesec 5 dni nazaj

Volan me spominja na A4, letnik 96

 
Najmanjši električni Mercedes
Preganja sivino