Predstavitve

Preganja sivino

Citroën C3 Aircross: slovenska predstavitev

Prenovljenemu C3 AirCross so pri slovenskem zastopniku, v skladu s preteklo dobro prakso razbijanja monotonije na slovenskih cestah, namenili brezplačno rdečo kovinsko barvo.

 

Zrela eleganca

Ne gre za mojo pogruntavščino, z zgornjo besedno zvezo so prenovljeni C3 Aircross označili Citroënovi tržniki, da bi kar najbolje ponazorili prehod iz igrive v bolj premišljeno fazo. Še bolj, ker gre za prodajno izjemno pomemben model, ki mu ne sme zmanjkati goriva za drugi del generacijskega cikla.

Citroen C3 Aircross (20)Spremembe so na zunaj najbolj vidne na sprednjem delu, ki je bolj izrazit na račun preoblikovanih prednjih žarometov v tehniki LED, razširjenega logotipa dvojne puščice ter prenovljene okrasne rešetke z geometrijskim motivom in srebrno sivim zaključnim elementom z barvnimi vstavki. Hkrati še vedno stavijo na individualiziran pristop: ko gre za zunanjost, je na voljo kar 70 kombinacij, ki jih tvori sedem različnih barv karoserije, štirje barvni paketi ter dve barvi strehe. Videz lahko poudarijo nova platišča dimenzij 16 ali 17 palcev z diamantno ali povsem črno končno obdelavo.


C3 Aircross v številkah – dolžina: 4.160 mm, širina: 1.760 mm, višina: 1.640 mm, medosna razdalja: 2.600 mm, prostornina prtljažnika: 410/520-1.289 l.


Citroen C3 Aircross (4)V notranjosti za povečano uporabnost skrbi vzdolžni pomik zadnjih sedežev (150 mm) v razmerju 1/3:2/3.  Sovoznikov naslon sedeža je lahko preklopljiv, kar po potrebi prinese 2,40 metra dolžine za prevoz predmetov. Velike steklene površine in panoramska steklena streha z možnostjo odpiranja poskrbijo za zračnost prostora, kar poleg sedežev Advanced Comfort dodatno pripomore k dobremu počutju potnikov.

Devet palcev

Citroen C3 Aircross (12)Med posodobitve spada še večji sredinski zaslon infozabavnega sistema, ki v najboljših dveh paketih opreme meri devet palcev (v osnovi sedem palcev). Infozabavni sistem ima poleg navigacije lahko tudi funkcijo Mirror Screen (združljiva z Android Auto in Apple CarPlay). Med opcijami sta še brezžično polnjenje pametnega telefona in Citroën Connect Assist, pri znamki pa niso pozabili niti na ducat sistemov za pomoč vozniku, med katerimi so projicirni zaslon, sistem prepoznave prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočeno hitrost, sistem Active Safety Brake, samodejni preklop luči, prostoročni dostop in zagon ter parkirna tipala ali kamera za pomoč pri vzvratni vožnji. Za premagovanje ovir so mu namenili opcijski sistem Grip Control s funkcijo nadzorovanega spusta (Hill Assist Descent), s pomočjo katerega naj bi se reševal iz težjih situacij.

Bencin ali dizel

Pogonska paleta vključuje bencinski različici PureTech 110 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in PureTech 130 s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom ter dizelski različici  BlueHDi 110 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in BlueHDi 120 s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Citroen C3 Aircross (24)Uradne cene za prenovljeni C3 Aircross se pričenjajo pri 17.620 evrih za PureTech 110 s paketom opreme Feel. Pri zastopniku so pojasnili, da za slednjega, z dodanim paketom Auto (samodejna klimatska naprava, samodejni brisalci s senzorjem za dež, 16-palčna platišča iz lahke litine X Cross z diamantnim učinkom), ob izbiri hišnega financiranja kupec plača opazno manj (16.951 evrov), a je za tovrstne pogovore bolje v katerega od znamkinih salonov. Če nameravate za financiranje poskrbeti sami, je popust nekoliko nižji (750 evrov), sicer pa več podrobnosti o cenah in opremi najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Preganja sivino"


wildbliw
1 mesec 3 dni nazaj

Ali se je sploh kaj spremenilo? (Z izjemo malo več robustnosti pri prednji maski.) Ne kritiziram modela, ampak v poplavi konkurence (še celo hišnih primerkov) je tale malo “out” kljub osvežitvi. Moje mnenje je, da bi morali pokazati kaj več. Tudi barva je nekako preživeta in k temu avtu ne pristoji ravno najbolje.

mrtwelvetrees
1 mesec 3 dni nazaj

Kakšni menjalniki pa so samodejni, še vedno robotizirani ? Žarometi so “smart” – se prilagajajo vožnji, zasenčeni ?

drugmirko
1 mesec 3 dni nazaj

ne… klasični Aisinov avtomatik s pretvornikom navora.
in, ne… če misliš na matrične led žaromete, pol niso. tega Citroenu pri Stelantisu ne dovolijo. če misliš na avtomatski preklop kratkih/dolgih, pa lahko da… sej je to samo vprašanje senzorja na sprednji šipi. kak višji paket opreme bi to lahko imel…

drugač pa…. lajkam obliko novih led žarometov (veliko bolj kot tiste na C4), nove maske pa ne…

 
Stikala kot znak prestiža
Začetnik nove smeri