Predstavitve

Najmanjši električni Mercedes

Mercedes EQA: slovenska predstavitev

EQA je in naj bi tudi v prihodnje ostal najmanjši električni avtomobil znamke Mercedes, a mu kljub vstopnemu položaju v primerjavi z večjimi družinskimi člani prav nič ne manjka.

Eden izmed razlogov je zagotovo v odločitvi proizvajalca, da napredne tehnologije, ki so bile včasih rezervirane za najdražje modelne družine, že nekaj časa demokratično preusmerja v prodajno paleto. Prav nobenega razloga torej ni, da si ne bi omislili manjšega in zelo bogato založenega baterijsko-električnega križanca, če je to nekaj, kar si želite.

Mercedes EQA (8)Pri znamki menijo, da takšna vozila  še posebej zanimajo uporabnike, ki opravijo večino voženj v urbanih okoljih, medtem ko si za vikende privoščijo daljše izlete. Pričakujejo, da je avtomobil izdelan kakovostno, a kljub temu cenijo trajnostne rešitve in samosvoje oblikovanje. So ljubitelji novih tehnologij, kakršna je v EQA na primer uporabljena za prilagodljivo navigacijo, ki vključuje posebnosti vožnje brez lokalnih emisij (časi polnjenja glede na mrežo polnilnic po poti) ter pri izračunu poti med drugim upošteva vremenske razmere, topografijo, trenutno prometno situacijo ter nenazadnje individualen slog vožnje. Izkušnjo električne vožnje naj bi z integriranim sistemom plačevanja po sistemu mesečnih obračunov v prihodnosti tudi v Sloveniji nadgradila storitev Mercedes me Charge, ki že pokriva več kot 500.000 polnilnih mest v 31 državah (od tega več kot 200.000 v Evropi).

Jasen oblikovalski odklon

Mercedes EQA (10)Kljub temu, da je vsebinsko EQA tesno povezan z modelom GLA, so mu oblikovalci namenili dovolj drugačno zunanjost, ki ga uvršča v električno družino EQ. Sprednji del ima značilno črno masko, ki ima pri določenih paketih (AMG Line, Edition 1) dve kromirani lameli. Serijsko sta nameščena žarometa v tehniki LED s samodejnim preklopom med zasenčenimi in dolgimi lučmi, ki ju v prepoznaven svetlobni podpis povezuje sredinska osvetljena linija. Podobna povezovalna linija definira tudi zadnji del s sredinsko nameščenim emblemom, pod njim pa je na zadnjem odbijaču nameščena registrska tablica.

Novi EQA se ponaša s koeficientom zračnega upora 0,28, pri čemer učinkovitost na področju aerodinamike ob številnih karoserijskih dodatkih zagotavljajo popolnoma zaprt sistem nadzora zraka za hlajenje ter gladko in skoraj popolnoma zaprto podvozje. Drugi dejavnik učinkovitosti je serijsko vgrajena toplotna črpalka, kjer presežna toplota električnega pogonskega sklopa ogreva potniško kabino.

Na seznamu opcij je med drugim na voljo električno pomična kljuka, ki v štirikolesno gnanih izvedenkah omogoča vlečne zmogljivosti do 1.800 kg, v primeru spredaj gnanega vstopnega modela EQA 250 pa dovoljuje vleko prikolice do 750 kg oziroma obremenitev vlečne kljuke z do 80 kg.


EQA v številkah – dolžina: 4.463 mm, širina: 1.834 mm, višina: 1.620 mm, medosna razdalja: 2.729 mm, prostornina prtljažnika: 340 litrov.


Mercedes EQA (19)V notranjosti je razlik z GLA nekoliko manj, ob drugačem naboru oblazinjenj (paket opreme Electric Line vključuje kombinacijo usnja z materialom iz recikliranih PET steklenic) in opcijskih poudarkih v barvi rožnatega zlata (namesto kromiranih) so zanimivi tudi svetlobni elementi, kot je na primer točkovna osvetlitev armaturne plošče pred sovoznikom s pomočjo optičnih vlaken v eni izmed 64 barv.

Nepogrešljivi del uporabniške izkušnje v EQA predstavljata znani infozabavni sistem MBUX in aplikacija Mercedes me, hkrati pa je model opcijsko opremljen s številnimi naprednimi vozniškimi pomagali (serijsko aktivni asistent za ohranjanje smeri in aktivni zavorni asistent), ki povečujejo udobje in varnost v vožnji.

Ena baterija za vse

Mercedes EQA (4)Pri proizvajalcu menijo, da lahko ob sistematičnih izboljšavah in integraciji vseh pogonskih ter porabniških komponent z eno samo kapaciteto baterije (66,5 kWh neto) zadovoljijo različne potrebe uporabnikov. Litij-ionski baterijski sklop (5 modulov z 200 celicami) pod dnom vozila z enim polnjenjem omogoča do 426 km vožnje v dvokolesno gnani različici, medtem kot znaša doseg pri štirikolesnih izvedbah 432 km (WLTP). Za polnjenje na domači stenski polnilni postaji (AC do 11 kW) z 10%-100% je okvirno potrebno nekaj manj kot šest ur, medtem ko hitro polnjenje (DC do 100 kW) v pol ure dopolni baterijo od 10 %-80 %. V pomoč pri optimizaciji dosega z enim polnjenjem je na voljo aktivni nadzor nad dosegom, ki deluje v kombinaciji z avtomatsko regeneracijo D Auto.

Pogonski sklop doponjujejo asinhroni pogonski elektromotor za pogon prednjih koles ter brezstopenjski samodejni menjalnik s fiksnim prestavnim razmerjem in diferencialom, v primeru modelov 4Matic pa še dodatni sinhroni elektromotor zadaj. Kupcem so tako na voljo pogonske kombinacije EQA 250 (140 kW/190 KM) po izhodiščni ceni 54.900 evrov, EQA 300 4Matic (168 kW/228 KM) po izhodiščni ceni 59.900 evrov ter EQA 350 4Matic (215 kW/292 KM) po izhodiščni ceni 62.900 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Najmanjši električni Mercedes"


wildbliw
10 meseci 3 dni nazaj

Meni se pa zdi kar simpatičen. Za razliko od večjih MB električarjev ta ne deluje nedodelan, niti cenen. Res, da osnovna bočna linija deluje rahlo korejska, kot celota pa ne. Nekoliko ponesrečen je tisti razpotegnjen žvečilni gumi zadaj, ki služi svetlobni signalizaciji. Prav zaradi tega deluje z zadnje strani EQA za razliko od GLA zelo suhoparno. Notranjost se mi zdi dobro rešena in za razliko od konkurence še ni pretiravanja z ekrani. Edino tile zračniki in volan nekoliko bodejo v oči.

cc09
10 meseci 4 dni nazaj

Kam smo prišli. Če bi že dal 50 jurjev za tak avto, bi vseeno raje vzel hyundaija.

10 meseci 6 dni nazaj

Izgubljen je prestiž, s temi ekrani so mi vsi avti postali enaki.. Že ena vsrana Honda E je noter 3* bolj prestižna

cashy
10 meseci 6 dni nazaj

To je šele začetek. Ko bomo dosegli popolno avtonomnost vožnje, bo cela prednja šipa samo en velik ekran.

xxl
10 meseci 5 dni nazaj

Upam, da čim pozneje, ker jaz lahko samo gledam naprej, ko me kdo pelje, drugače bruham. Že, če ne vozim sam, mi je slabo, še posebej po ovinkih in pogostemu bremzanju.

 
Naslednje poglavje
Stikala kot znak prestiža

Več vsebin

Predstavitve

Najmanjši električni Mercedes

Mercedes EQA: slovenska predstavitev