Novice

Velika petletka Sergia Marchionneja

Sergio Marchionne, izvršni direktor skupine Fiat Chrysler Automobiles, je danes predstavil grandiozen petletni načrt, s katerim bo italijansko-ameriški navezi povrnil ugled in jo zopet zasidral med najbolj priznane proizvajalce vozil. Alfa Romeo bo dobila pogon na zadnji kolesi, prodaja Jeepa se bo povzpela na dva milijona prodanih enot, Fiat pa bo posodobil svojo modelno paleto, med drugim s prihajajočim kompaktnim križancem Fiat 500X

Alfa Romeo

Zdajšnjo skromno izbiro modelov bo pri Alfi Romeo nadomestila nova serija vozil z zadnjim ali štirikolesnim pogonom, ki bo uspešno konkurirala najboljšim nemškim tekmecem. Vsa vozila, kot tudi njihovi motorji, bodo izdelana v Italiji. Giulietto bo zamenjala družinska kombilimuzina, ki bo lahko konkurirala BMW seriji 3. Ob njej načrtujejo še limuzino višjega razreda kot neposredno tekmico BMW seriji 5.

Alfino ponovno vstajenje se bo začelo v drugi polovici leta 2015 s prihajajočo Giulio, ki pa predstavlja le enega izmed osmih novih modelov. Med njimi sta še dva nova crossover športna terenca, za leto 2015 pa so obljubili tudi prihod nove, še bolj divje 4C. Obenem so zagotovili, da model Mito ostaja in trenutno ne načrtujejo njegove zamenjave. Predvidevajo, da se bo prodaja s trenutnih 74.000 do leta 2018 dvignila na 400.000 prodanih enot.

Fiat

Tudi pri Fiatu nameravajo pošteno prevetriti ponudbo. Odrekli se bodo crossoverju Sedici in modelu Bravo. Nadomestila ju bo poenostavljena družina serije 500 z novim družinskim članom Fiat 500X, ki bo zapeljal na ceste v začetku leta 2015. 500X bo imel gene Jeepa Renegadea in bo imel večji pomen predvsem z vidika splošne uporabnosti. Konkuriral bo predvsem Nissan Jukeu in Škodi Yeti.

Nova družina Fiatovih vozil bo začela svoj pohod v začetku leta 2015 s prihodom kombilimuzine, limuzine in družinskega karavana. Med njimi bo povečana različica Pande, nova crossover Panda, ki bo konkurirala Nissan Qashqaiu (prihaja leta 2017). Leta 2018 pa bo na ceste zapeljala popolnoma prenovljena Panda.

V načrtih proizvodnje vozil Alfa Romeo niso vključili novega Spiderja, zato se predvideva prihod podobnega vozila proti koncu leta 2015. O skupnem sodelovanju z Mazdo smo že poročali in lahko predvidevamo, da pripravljajo skupen projekt, ki bo temeljil na Mazdi MX-5, a bo opremljen s Fiatovo ali Abarth značko.

Fiat načrtuje dvig prodaje s trenutnih 1.5 milijona na 1.9 milijona enot do leta 2018.

Jeep

Pri Jeepu Marchionne načrtuje 20% višjo prodajo  vozil med leti 2013 in 2018 s trenutnih 789.000 tisoč na 1.9 milijona enot. Največji delež bodo prispevali majhni kompaktni športni terenci, med njimi tudi Renegade, ki bo na ceste zapeljal proti koncu leta 2014. Še preden se je Renegade začel prodajati, pri Jeepu že načrtujejo njegovo osvežitev leta 2017, takrat bodo predstavili tudi prenovljenega Grand Cherokeeja in zamenjali legendarnega Wranglerja. Že leto prej načrtujejo popolnoma novega družinskega terenca s štirikolesnim pogonom, ki bo zamenjal modela Compass in Patriot.

Paradni konj, ki bo predstavljen sredi leta 2018, bo imenovan Grand Wagoneer in bo predstavljal neposredno konkurenco že uveljavljenim modelom kot so Land Rover Discovery, Mercedes GL in prihajajoči BMW X7.

Ferrari

Vse do leta 2018 bodo pri Ferrariju vsako leto predstavili nov visoko zmogljiv model z vgrajenim osem- ali dvanajstvaljnim motorjem. Vsak model bo imel štiriletni cikel, ki ga bo nasledil nov štiriletni cikel v različici M. Primer iz prakse je zdajšnji 458 Speciale, ki bo v proizvodnji še štiri leta.

Na podlagi teh podatkov lahko predvidevamo, da bo na ceste leta 2015 zapeljala še močnejša verzija Ferrarija FF, leta 2016 F12 Berlinetta in leta 2017 zamenjava za 458 Speciale. Poleg ”standardnih” serij vozil bodo predstavili tudi posebne serije superšportnikov, ki bodo namenjeni najbolj premožnim kupcem. Zaslužek bodo poskušali povečati tudi z unikatno personalizacijo in licenčnimi produkti Atelier.

Pri Ferrariju se bodo tudi v prihodnje držali pravila, da letno ne bodo izdelali več kot 7.000 vozil, čeprav bi bilo moč proizvodne kapacitete povečati do 10.000 enot.

Chrysler

Leta 2016 bo predstavljen nov vstopni model Chrysler 100, ki bo predstavljal konkurenco vozilom razreda C (Ford Focus, Volkswagen Golf, Škoda Octavia). Kmalu bo sledila  predstavitev novega modela 200. Chryslerjevo vsesplošno uporabno vozilo Grand Voyager bo ostalo v prodaji vse do leta 2018. Obljubljena je priključna hibridna različica za leto 2017, za leto 2018 pa napovedujejo večjega športnega terenca s štirikolesnim pogon, ki bo prav tako imel tudi hibridno tehniko. Istega leta bodo predstavili še srednje velikega kompaktnega križanca, ki bo cenovno pozicioniran nad modelom 200.

Z razširjeno paleto vozil načrtujejo dvig prodaje s trenutnih 350.000 na 800.000 do leta 2018. S temi prodajnimi številkami bi se vrnili v leto 2005, ko so dosegli zavidljivih 801.460 enot.

Maserati

Pri Maseratiju so razveselili z novico o izdelavi športnega avtomobila z imenom Alfieri, ki je bil predstavljen kot koncept na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu. Kupejevska različica bo prišla v letu 2016, leta 2017 pa lahko pričakujemo še prihod kabrioleta. Kupce bodo poskusili odvzeti predvsem Jaguarju F-Type in Porscheju 911.

Alfieri bo poganjal 305-kilovatni (410 konjskih moči) turbinsko gnani šestvaljnik s pogonom na zadnji par koles. Turbobencinski motor bo imel še dve močnejši izpeljanki, prva  različica bo imela 335 kilovatov (450 konjskih moči), najmočnejša verzija  pa 387 kilovatov (520 konjskih moči); pri obeh bo na voljo le štirikolesni pogon.

GranTurismo coupe bo svojo zamenjavo dobil šele leta 2018. Poganjal ga bo bencinski agregat z dvema turbinama, ki bo proizvedel 411 kilovatov (552 konjskih moči). Pogon na zadnji kolesi bo standarden. Uradno je bil potrjen tudi prihod prvega športnega terenca iz Maseratija. Levante bo prišel leta 2015, imel bo izključno štirikolesni pogon, pod pokrovom motorja pa bo šestvaljni bencinski motor z dvema turbinama v dveh izvedbah. Prva bo imela 257 kilovatov (345 konjskih moči) in druga 312 kilovatov (419 konjskih moči). Na voljo bo še osemvaljnik s 411 kilovati (552 konjskih moči) ter družina šestvaljnih dizelskih motorjev, kjer bo imel najšibkejši 184 kilovatov (247 konjskih moči), srednji 184 kilovatov (247 konjskih moči) in najmočnejši 250 kilovatov (335 konjskih moči).

Pri Maseratiju so napovedali dvig prodaje s 15.400 na 75.000 vozil do leta 2018.

SRT in Dodge

Znamka SRT ne bo več poslovala samostojno, saj se po dveh letih vrača pod okrilje znamke Dodge.

Leta 2015 bo doživel prenovo Viper, leto kasneje bo posodobljen še Dart; ta bo konec leta 2016 dobil različico SRT, ki mu prinaša turbo in štirikolesni pogon. V istem letu prihaja novi Journey, ki se ga bo oddelek SRT lotil leto kasneje. Leto 2017 bo vmesne modelske prenove deležen Durango.

Največ sprememb se bo pri znamki Dodge zgodilo ob zaključku petletnega načrta, leta 2018, ko nameravajo predstaviti limuzino in kombilimuzino segmenta B ter poleti uvesti nova modela Challenger in Charger. Konec leta 2018 bosta slednja dobila še svojo SRT obdelavo.

Že letos naj bi iz proizvodnje prišel zadnji Avenger, leta 2016 pa nameravajo zaključiti s prodajo modela Grand Caravan.

Znamka načrtuje skromno rast od obstoječih 596.300 enot v 2013 na 600.000 enot v letu 2018, pri čemer v letošnjem letu pričakujejo opaznejši padec.

Lancia

Eno od bolj zanimivih vprašanj je ostalo napol neodgovorjeno, saj so o znamki Lancia govorili le znotraj evropskih načrtov. V predstavitvi so navedli, da nameravajo “reorganizirati mrežo v skladu z načrtom, da Lancia postane znamka, ki se vozi v Italiji.” Glede na to, da nimamo drugih podatkov, lahko le sklepamo, da bo znamka znotraj skupine obstala, a samo na domačem trgu.

Avtomobilizem.com (Vir: AutoExpress, Jalopnik, Autoblog. Foto: FCA)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evropski kupci Mustanga ne bodo gledali finalne tekme Lige prvakov UEFA
Še bolj divji Focus RS