Predstavitve

Spomladanski prepih

Toyota Yaris: mednarodna predstavitev

Navkljub temeljiti prenovi, kjer so se strokovnjaki lotili izboljšav in osvežitve na praktično vseh področjih, mali Toyotin Yaris ostaja v svoji tretji generacijski etapi.

Kupujemo z očmi

Toyota Yaris FL 2017 (21)Med vožnjo z Yarisom po okolici Amsterdama sem se lahko le čudila neverjetnim barvam praktično neskončnih polj tulipanov, hijacint in ostalih, meni neznanih rož. Če sem odkrita, se na rože ne spoznam kaj dosti in imam vse prej kot zelene prste, ampak pogled je bil vreden postanka … no, ne enega, vsaj desetih. Bi pa v idiličnih primestnih naseljih ob kanalih zelo težko živela. Če ne zaradi drugega, ker bi me sosedje verjetno hitro izselili s prisilno odredbo zaradi pritožb na račun neurejenosti okolice.

Toyota Yaris FL 2017 (25)Nizozemci imajo svoja polja rož in kmetijskih pridelkov verjetno še bistveno raje kot jaz, saj predstavljajo velik del njihovih izvoznih prihodkov. So pa nekoliko manj kot jaz naklonjeni vožnji z avtomobili. Precejšen delež vsakodnevnih voženj opravijo kar na kolesih, ki smo jih srečevali na vsakem kilometru njim prirejenih cest v naseljih.

Po podatkih Združenja evropskih proizvajalcev avtomobilske industrije ACEA imajo na Nizozemskem najnižji delež novo registriranih avtomobilov z dizelskim agregatom*, slednji je znašal v letu 2016 le malo več kot 18 % in se je v primerjavi z letom prej zmanjšal za okroglih deset odstotnih točk. Nizozemce torej, v primerjavi z ostalimi prebivalci EU, bistveno bolj motijo emisije škodljivih snovi iz dizelskih avtomobilov. Seveda njihove nakupne odločitve pogojuje davčna politika države**, ki pred registracijo vozila primerno podraži avtomobile z višjo emisijo škodljivih snovi.

Kljub temu pa se verjetno tudi Nizozemci, kot naj bi to v splošnem veljalo za kupce segmenta B, med cenovno primerljivimi malimi avtomobili v veliki meri odločajo na podlagi njihovega videza. In prav zato – no, sem le prišla do bistva – je toliko bolj pomembno, da tudi Toyotin Yaris ostaja svež in s tem konkurenčen številnim tekmecem v segmentu.

90 za 900

Če sem si že za uvod vzela nekaj več vrstic, vsaj ne bom ponavljala že zapisanega: o tem, kako so pri Toyoti porabili 90 milijonov evrov za prenovo 900 elementov malega Yarisa, ste si pri nas pred časom že lahko prebrali v novicah. V ozadju sprememb pa so štiri glavne točke, v katere so usmerili pozornost: oblikovanje, ki je po novem bolj dinamično in prefinjeno, izboljšave hibridnega pogonskega sklopa, nov 1,5-litrski bencinski agregat ter varnost.


Prednji del Yarisa je oblikovan v slogu oblike katamarana, z novo masko in spremenjenimi žarometi, medtem ko so področje okrog znamkinega emblema nekoliko poenostavili. Yarisova drža je optično širša, poudarjena sta nižje težišče in atletski profil, ki ga z boka okrepijo okrasne letve v spodnjem delu. Notranjost je osvežena z naborom novih barvnih kombinacij ter nadgradnjo videza merilnikov.


Spet večja delovna prostornina

Po trendu zmanjševanja delovne prostornine motorjev so se tudi pri Toyoti odločili za preobrat v smeri iskanja prave prostornine za potrebe posameznega avtomobilskega segmenta, ki bi hkrati zadoščala vse strožjim okoljskim standardom. Odgovor za Yaris so našli v 1,5-litrskem štirivaljnem bencinskem agregatu, razvitem za potrebe zadovoljevanja emisijskih normativov Euro 6c v pogojih beleženja porabe po bolj realnem postopku RDE (Real Driving Emission). Z novim motorjem nadomeščajo 1,33-litrski bencinski motor.


1,5 dual VVT-IE bencinski štirivaljnik s štirimi ventili na valj deluje v Ottovem ali Atkinsovem ciklu za optimalno učinkovitost v različnih voznih razmerah; delovna prostornina 1.496 ccm, kompresijsko razmerje 13.5:1, najvišja moč 82 kW/111 KM @ 6.000 vrt./min., najvišji navor 136 Nm @ 4.400 vrt./min., toplotna učinkovitost bencinskega motorja 38,5%, na voljo je z ročnim 6-stopenjskim ali neskončnostopenjskim samodejnim menjalnikom Multidrive S (doplačilo 1.100 €).


Bencinski štirivaljnik izdelujejo v Toyotinem obratu na Poljskem in je član družine motorjev ESTEC, usmerjene v visoko toplotno učinkovitost. ki ob boljših zmogljivostih in prijetnejši vožnji uporabnikom obljublja do 12 % nižjo porabo (po NEDC).

Na prvi vožnji se njegove prednosti v primerjavi z litrskim trivaljnikom niso izkazale, dokler smo se prevažali v naseljih z nizko omejitvijo hitrosti, medtem ko je bilo po le nekaj minutah vožnje na avtocesti več kot jasno, kje so njegove prave odlike, saj se je izkazal z odlično odzivnostjo in umirjenim delovanjem.

Tišji, bolj uglajen

Toyota Yaris FL 2017 (27)Ena Yarisovih bistvenih prednosti s tekmeci ostaja možnost izbire hibridnega pogonskega sklopa, ki ga tudi po prenovi tvorijo 1,5-litrski bencinski motor moči 74 kW, 45-kilovatni elektromotor, nikelj-metal hidridna baterija kapacitete 6,5 Ah ter menjalnik s sistemom planetnega gonila. Čeprav se sklop v osnovi ni spremenil, so se precej ukvarjali s področji, kjer so imeli uporabniki do sedaj največ pripomb: glasnostjo delovanja, predvsem ob pospeševanju, udobjem vožnje, upravljanjem ter natančnostjo krmiljenja.

Občutljivi na ceno

Na področju varnosti je bila strategija ob posodobitvi Yarisa usmerjena v serijsko opremljenost malega mestnega avtomobila s paketom TSS (Toyota Safety Sense), a pri slovenskem zastopniku znamke menijo, da so pri nas kupci v tem tržnem segmentu izredno občutljivi na cene. Zato so jim želeli prepustiti odločitev o nakupu paketa asistenčnih sistemov, namesto da bi ga vključili v opremo in sorazmerno podražili avtomobil.


TSS – Toyota Safety Sense vključje: sistem predhodne zaznave in opozorilo na trčenje s samodejno aktivno pomočjo pri zaviranju, opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, samodejno uravnavanje svetlobnega snopa, senzor za dež in prepoznavo prometnih znakov (ni pri paketu Luna). Cena za paket TSS v Sloveniji znaša 400 evrov.


Vroči Yaris GRMN

Toyota Yaris GRMN

Proti koncu leta naj bi Yarisovo paleto na trgu dopolnila športna različica, ki so jo posvetili vrnitvi v svetovno reli prvenstvo WRC ter z njeno uvedbo poskrbeli za še nekaj več pompa ob prenovi malega mestnega junaka, ki v evropski prodaji znamke predstavlja kar četrtino vseh enot.

Zmogljivi Yaris smo si sicer že lahko ogledali v Ženevi, predstavljal naj bi vezni člen med znamkinim udejstvovanjem v WRC in “civilno” različico Yarisa. Svojega izzivalca med malimi vročimi kombilimuzinami so pri Toyoti opremili s kratico GRMN, ki naj bi po eni od interpretacij pomenila Gazoo Racing Mastering Nürburgring. Pod pokrov motorja ima nameščen 1,8-litrski bencinski motor moči 154 kW (210 KM), opremljen je z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom in prednjim pogonom, nastavitve podvozja pa so opravili po obsežnem preizkušanju na stezi Nordschleife. Ob ostalem je zanimivo še, da bodo v njem vozniki vrteli enak športen usnjen volanski obroč z rdečo oznako sredinskega položaja, kot je sicer nameščen v modelu GT86.

Brez dizlov, z večjim deležev hibridov

Kljub temu, da na slovenskem ceniku še najdemo cene za modele z dizelskim motorjem, ti v praksi odhajajo.  Pri znamki pa se usmerjajo k uresničevanju vizije, da bodo v njihovi prodaji do leta 2020 kar polovico vseh enot predstavljali avtomobili s hibridnim pogonom. V skladu s tem pospešujejo prodajo tudi s posebnimi pogoji, ki so slovenskim kupcem na voljo že od meseca marca in bodo veljali vsaj do konca junija. Vstopna cena za Yaris s hibridnim pogonom znaša 13.950 evrov, za bencinski model z litrskim motorjem v trivratni izvedbi 11.600 evrov in z novim bencinskim 1,5-litrskim motorjem v trivratni izvedbi 12.400 evrov. Doplačilo za petvratne modele znaša 400 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*http://www.acea.be/statistics/tag/category/share-of-diesel-in-new-passenger-cars

**https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/cars/bpm/calculate_and_pay_bpm/bpm_tariff/

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Spomladanski prepih"


mrtwelvetrees
2 leta 7 meseci nazaj

Plug-in hibrid bo tudi ?

srcnik
2 leta 7 meseci nazaj

Zunaj je grši, je pa pri toyoti za pohvaliti hibrid, ki je bistveno bolj primeren za v mesta kot pa dizli (kateri sedaj zaradi cen goriv v mestih prevladujejo)

 
Smiselno sodelovanje
Prikupen videz in ognjevito srce