Predstavitve

Smiselno sodelovanje

Fiat 124 Spider in Abarth 124 Spider: slovenska predstavitev

Fiat si je osnovo za dvosedežni kabriolet s spredaj nameščenim motorjem in zadnjim pogonom sposodil pri Mazdi ter mu nadel legendarno ime 124 Spider.

Znano ime

Fiat 124 Abarth_6Fiat 124 Spider je že dolgo nazaj očaral srca avtomobilskih navdušencev in slavnih oseb, bil je glavna zvezda v filmih, televizijskih nadaljevankah in uspel tudi kot dirkalno vozilo. Vse našteto mu je uspelo še preden sta Fiat in Mazda združila moči ter ustvarila novodobno reinkarnacijo kultnega kabrioleta.

V preteklosti je italijanski proizvajalec vozil ustvaril lepo zbirko brezstrešnih modelov, ki so se zapisali v zgodovino. Začeli so leta 1956 z modelom 1100 Spider in deset let kasneje naredili znameniti 124 Spider. Kasneje so se dokazali še z modelom X1/9, v devedesetih letih pa z Barchetto.

Kljub bogati zgodovini so pri izdelavi kabrioleta 21. stoletja za pomoč poprosili Mazdo. No, tudi Mazda je pri razvoju potrebovala partnerja, saj manjše prodajne številke ne dopuščajo razvoja petičnega modela, Fiat pa je izkoristil priložnost in na vrhunsko arhitekturo z odličnimi voznimi lastnostmi namestil svojo lupino.

Povezan z zgodovino

Fiat 124 Spider se v videzu močno opira na predhodnika iz šestdesetih let. Oblikovalski Fiat 124 Abarth_9
center v Torinu je delo opravil z odliko ter ohranil kar nekaj potez in lastnosti izvirnega avtomobila iz leta 1966. Vitko silhueto odlikujejo klasična bočna linija, nizko težišče, nazaj pomaknjena potniška kabina in dolg pokrov motorja, kot pri pravem športnem avtomobilu. Povezavo z zgodovinskim modelom ohranjajo tudi zgornja šesterokotna mreža hladilnika, izbočena dela na pokrovu motorja in drzne vodoravne zadnje luči. Žarometi v tehnologiji LED in zadnje luči dajejo vozilu izraznost, pomembna podrobnost pa je še v zadnjih lučeh, ki zaradi delov v barvi karoserije oblikujejo svetilno površino obročaste oblike in stil povzemajo po najmanjšem modelu 500.

Ne spreminjaj po nepotrebnem

Fiat 124 Abarth_13Italijani so bili pametni ter niso tratili denarja in časa. Preizkušeno tehniko so pustili pri miru in poleg prilagoditve videza uporabili dva svoja motorja. Vzdolžno nameščen šibkejši 1,4-litrski prisilno polnjeni agregat MultiAir s 103 kilovati moči je vgrajen v običajno različico, močnejši 1,4-litrski prisilno polnjen agregat MultiAir pa ima 125 kilovatov moči, na voljo je v modelu Abarth 124 Spider.

Časa niso zapravljali niti v potniški kabini, ki je na las podobna tisti iz Mazde MX-5. Kar seveda ni nič slabega, saj gre za eno boljše zasnovanih notranjosti, ki s sedenjem blizu podlage, hitrim in preprostim mehanizmom odpiranja strehe pričara prvinski občutek za volanom.

Športnik z imenom Abarth

Poleg ”civilne” različice so pri Fiatu svojega kabrioleta poslali še na obdelavo v delavnice Marfiori, Fiat 124 Abarth_12kjer za športni pedigre poskrbijo izkušeni inženirji oddelka Abarth. Od šibkejšega brata se loči po nekaterih karoserijskih dodatkih, predvsem pa je različica Abarth opremljena z dodatnimi barvnimi kombinacijami. Oplemenitena potniška kabina se pohvali z vrsto atraktivnih dodatkov in je oblečena v usnje in alkantaro. Poleg močnejšega motorja ima nameščeno še mehansko zaporo diferenciala, zavorni sistem Brembo in vzmetenje proizvajalca Bilstein.

Užitek ni poceni

Fiat 124 Abarth_2Za ljubitelje kabrioletov, ki se radi odlično peljejo in uživajo v vsakem kilometru, je Fiat 124 Spider na voljo od 26.990 evrov dalje. S paketom Lusso, ki prinaša večji zaslon večopravilne enote, vzvratna tipala, 17-palčna platišča, samodejno klimatsko napravo in oblazinjenje v usnju, se cena zviša na 29.490 evrov. Doplačilo za samodejni menjalnik znaša okrogla dva tisočaka. Pa Abarth? Za ekskluzivnega športnika bo potrebno pripraviti vsaj 36.990 evrov oziroma 39.490 evrov s samodejnim menjalnikom.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Smiselno sodelovanje"


srcnik
1 leto 2 dni nazaj

Lahk bi še alfo naredl z 1.8 TBI, recimo da nekak naslednik GTV-ja oz. starega spiderja 🙂 Če ne druzga bi bil vsaj lep, ker meni tole (črn pokrov, rdeča ogledala) mal preveč kičasto deluje.

tha_man
1 leto 2 dni nazaj

Japonska izdelava z italijanskimi motorji, kaj češ boljšega? Še posebej s škorpijonom na znački. Super je, da so šli v retro dizajn, ker se tako res loči od futuristično oblikovane Mazde, škoda le, da niso še notranjosti spremenili v tem slogu.

pskoda
1 leto 2 dni nazaj

Te klopce so vzel iz fergusona

Polo78
1 leto 2 dni nazaj

Znotraj, če na volanu ne bi bilo Abarth znaka, bi mislil, da sedim v čistokrvni Mazdi. Ker vse je isto, od števcev, gumbov, stikal, celo ročna je na “napačni” strani, hehe. Še bolj očitna je podobnost v običajni verziji, kjer tudi ni teh prešitih delov z logotipom od Abartha. In se strinjam s tem, da to zna biti eden najbolj kakovostnih fiatov.

vinci
1 leto 2 dni nazaj

Ta 124 (Mazda) pa sedici (Suzuki) sta najbolj kakovostna fiata.

xxl
1 leto 2 dni nazaj

Mazda in Suzuki sta OK,še posebej slednji z dizelskimi motorji,mar ne?!

vinci
1 leto 2 dni nazaj

Ne!

 
Pripravljen na sodobne izzive
Spomladanski prepih

Več vsebin

Novice

Lahko dražji Fiat 124 Spider zasenči kultno MX-5?

Predstavitve

Smiselno sodelovanje

Fiat 124 Spider in Abarth 124 Spider: slovenska predstavitev
Novice

Poklon legendi: Fiat 124 Spider

Novice

Fiat Abarth 124 GT s trdo streho iz ogljikovih vlaken in Fiat 124 Spider S-Design

Novice

Poletje bo začinil novi Fiat 124 Spider

Novice

Fiat resno v pripravo roadsterja 124 Spider

Testi

Protisredstvo avtonomni vožnji

Fiat 124 Spider 1.4 Multiair Turbo Lusso
Novice

Fiat dviguje napetost pred prihodom športnega 124