Novice

Več kot 900 sprememb za Toyotin Yaris

Pri Toyoti so se prenove malega Yarisa lotili temeljito – za osvežitev modela so porabili 90 milijonov dolarjev in izboljšali več kot 900 sestavnih delov.

Tokrat bi težko govorili le o manjši prenovi, saj so pri Toyoti občutno predelali svojega Yarisa. S kozmetičnimi spremembami zunanjosti so avtomobil vizualno povečali, kljub temu, da ostaja dimenzijsko enak predhodniku. Na sprednjem delu vidimo nameščen bistveno večjo masko hladilnika in širše žaromete, na poti do zadka pa so znižali linijo. Toyotin oblikovalski studio v Evropi se je domislil novih odbijačev, svežih oblik aluminijastih platišč in dnevnih luči LED. Precej presenetljivo so spremenili tudi zadek, kjer so namestili bolj izrazite žaromete ter vse skupaj zapakirali v dva nova barvna odtenka – Tokyo Red in Hydro Blue.

Še več novosti je v potniški kabini, kjer v prvi vrsti prednačijo novo oblazinjenje, paketi in barvne opcije. Ena izmed večjih pridobitev je 4,2-palčni zaslon med merilniki, ki je na voljo že pri srednjemu paketu. Opazna novost so še prezračevalne šobe v obliki propelerjev, modra osvetlitev in drugačna stikala na prenovljeni centralni konzoli.

Seveda so spremembe tudi očem skrite. Za začetek se je poslovil 1,33-litrski bencinski agregat, ki ga bo zamenjal atmosferski 1,5-litrski bencinski agregat. Proizvede 82 kilovatov moči in 136 njutnmetrov navora ter za popeševanje od 0-100 km/h potrebuje 11 sekund. V primerjavi s starim agregatom naj bi bil 12 odstotkov bolj varčen.

Desetino močnejši motor je nameščen na novih nosilcih, ki prinašajo bolj udobno vožnjo ter manj prenosa vibracij v potniško kabino. Inženirji so prenovili še blažilnike in nekoliko izboljšali kvaliteto vožnje. Elektronski servoojačevalnik nudi boljši odziv, svoje delo pa opravlja z manj mehanskega trenja. Za konec so v izpušni sistem namestili dodaten blažilec zvoka, izboljšali prednjo gred in namestili drugačen podokvir.

Češnja na vrhu torte je prihod nove športne različice, ki jo bodo pokazali na salonu v Ženevi, skupaj z ostalimi prenovljenimi različicami. Yaris Sport bo imel vgrajen 156-kilovatni bencinski agregat, zato so pričakovanja javnosti vse prej kot majhna.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Več kot 900 sprememb za Toyotin Yaris"


Bucko99
7 leta 2 meseci nazaj

Zanimivo da so šli na ”upsizing” z motorjem za razliko od ostalih… hibrid bo ostal enak ?

cashy
7 leta 2 meseci nazaj
mrtwelvetrees
7 leta 2 meseci nazaj

“4,2-palčni zaslon na dotik” je to točno ? Ali ni to nekam majhno ?

7 leta 2 meseci nazaj

Tole na sliki že na pogled niti približno ni 10cm diagonale. Za aktualno Yarisko ima Toyota zapisano sledeče: 7″ zaslon na dotik s Toyota Touch 2. Razen če ni to spet ena iz med neumnih rešitev pri Toyoti (da je v nižjih paketih druga multimedia z manjšim ekranom – ampak diagonala, ki je že pri telefonu že bolj izjema kot pravilo!?).

 
Prestižni tretma za legendarni razred G
V Ssangyongu bomo stekla premikali s potegom prsta