Predstavitve

Tista vmes

Mazda CX-30: slovenska predstavitev

Pri Mazdi so s CX-30 vnesli nekaj zmede v sicer jasno poimenovanje njihovih modelov. Ker so Mazdo CX-4 že pred časom namenili izključno kitajskemu trgu, so za zapolnitev niše med CX-3 in CX-5 uporabili novo skovanko, ki jo bodo morali zato še nekaj časa pojasnjevati kupcem.

Prilagoditev

Mazda CX-30 (2)V aprilu 2016 so pri Mazdi, izključno za kitajski trg, predstavili CX-4, po velikosti dimenzijsko usklajeno ter hkrati oblikovno odmaknjeno od CX-5 na račun izrazito padajoče strešne linije, ki je bila v tistem obdobju (sploh za ciljni trg) pravi modni hit. Ko je bilo kasneje potrebno poimenovati prihajajoči model kompaktnega križanca, po zunanjih merah uvrščenega med CX-3 in CX-5, so mojstri komunikacij potrebovali nekaj novega. Nekako logično je, da so se z imenom simbolično naslonili na povezavo s svežo Mazdo3, začetnikom novega obdobja, tako v smislu nadgrajene tehnične zasnove, kot tudi v prečiščenosti oblikovalske filozofije Kodo.

V središču pozornosti

Mazdo CX-30 smo lahko prvič videli na avtomobilskem salonu v Ženevi, kjer so nam na razstavnem prostoru namenili en sam primerek, seveda pošteno oblegan. Pol leta kasneje je model tudi v slovenskih prodajnih salonih, kar zagotovo enako razveseljuje trgovce ter ljubitelje križancev, ki pri Mazdi do zdaj še niso našli takšnega ravno pravih mer za njihove potrebe.


CX-30 v številkah – dolžina: 4.395 mm, širina: 1.795 mm, višina: 1.540 mm, medosna razdalja: 2.655 mm, odmik od tal: 175 mm, prostornina prtljažnika: 430 – 1.406 litrov (8 litrov manj z avdio sistemom Bose).


Kot smo lahko videli že pri Mazdi3, najnovejši modeli japonskega proizvajalca iz Hirošime od preteklih odstopajo tudi po še bolj premišljenem naboru kvalitetnih materialov, njihovi natančni obdelavi in bogati založenosti z opremo. Vse našteto izdelke pomika v smer premijske konkurence, pa če nam je to všeč ali ne.

Mazda CX-30 (23)Minimalistična eleganca zunanjosti, kjer so oblikovalci odstranili še nekaj (nepotrebnih) potez, se prenaša v notranjost. Tam ostaja v središču pozornosti voznik, ki so mu namenili vse potrebno za optimalno namestitev ter nenaporno obvladovanje kompaktnega križanca v vožnji. Vozniku so najpomembnejše informacije med drugim na voljo tudi na serijsko nameščenem prikazu s projekcijo na vetrobransko steklo  ter 8,8-palčnem sredinskem zaslonu infozabavnega sistema Mazda Connect s priročnim vmesnikom za upravljanje na sredinski konzoli.

Podobno kot pri Mazdi3, so vse CX-30 že v vstopni opremi založene s številnimi vozniškimi pomagali, med katerimi so svetila (žarometi, smerniki, zadnje luči) v tehniki LED s samodejnim preklopom dolžine snopa, prilagodljiv tempomat, sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na promet za vozilom, sistem za nadzor voznikove zbranosti, prepoznava prometnih znakov, pomoč pri upoštevanju hitrostnih omejitev ter sistem GVC+

Tehnika 2.0

V primeru CX-30 nadgrajeno arhitekturo SkyActiv dopolnjuje možnost izbire štirikolesnega pogona i-Activ AWD, usklajenega s sistemom GVC+ za optimalno porazdelitev navora v različnih zahtevnejših voznih okoliščinah, kar uporabnikom križanca prinaša dodatno zaupanje v sposobnosti njihovega avtomobila.

SPCCIMed pogonskimi opcijami je ob bencinski G-122 (90 kW/122 KM) s tehnologijo izklopa valjev ter dizelski D-116 (85 kW/116 KM) zagotovo najbolj pričakovana bencinski Skyactiv-X (132 kW/180 KM)*. Slednja omogoča nadzorovan kompresijski vžig (SPCCI – Spark Controlled Compression Ignition) mešanice goriva in zraka v motorju z notranjim zgorevanjem, kar prinaša v primerjavi s klasičnim bencinskim motorjem boljši izkoristek in večjo zmogljivost. Oba bencinska agregata sta opremljena s 24-voltnim hibridnim sistemom M Hybrid.

Vse tri pogonske različice so v osnovi na voljo z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, nadgrajene pa so lahko s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom in/ali štirikolesnim pogonom.

Vse v paketih 

Mazda CX-30 (4)Ob dobro založeni osnovni CX-30 se ponudba nadgrajuje z opremami Plus, GT in GT Plus, ki jih tvorijo (pretežno vezane) kombinacije paketov, posvečenih varnosti (Safety), kvaliteti zvoka (Sound), razkošnejšim dodatkom (Luxury) ter opaznejši zunanjosti (Style) – njihova vsebina vam bo bolj jasna ob pregledu priloženega kataloga. Da bi znali ovrednotiti vsebino, pa je nepogrešljiv cenik, kjer boste med drugim lahko videli, da se cene  CX-30 pričenjajo pri 22.290 evrih za G-122. Doplačilo za enako opremljeno D-116 znaša 2.100 evrov, Skyactiv-X (z oznako X180) pa je na voljo šele z opremo GT, zato je tudi cenovna razlika nekoliko višja (3.100 evrov).

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: MMS.

*V Mazdi3 bo na voljo od septembra, v CX-30 pa od oktobra 2019 dalje.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tista vmes"


mrtwelvetrees
3 leta 6 dni nazaj

Jaz sem malo skeptičen glede vzdržljivosti teh novih motorjev pri vseh proizvajalcih. Nove tehnologije in baterije pa “mini” hibride prinašajo stroške ko bo vozilo staro 10 let ali še prej če bo veliko kilometrov. Dokler je garancija je ok.

 
Predrznost na kvadrat
Tri izbire v enem modelu