Predstavitve

Veliko varnosti v manjšem paketu

Volvo XC60: slovenska predstavitev

V uredništvu smo ga že težko pričakovali, enako pa verjetno velja tudi za vse tiste, ki so do sedaj vozili njegovega predhodnika. Novi Volvo XC60, ki se nam je prvič predstavil spomladi v Ženevi, je končno na voljo tudi pri nas – zaenkrat v nekoliko omejenih količinah.

Pomanjšan XC90

Brez dvoma gre za vroč model, saj me je kar nekaj prijateljev spraševalo kdaj prihaja, kakšen je in kakšne naj bi bile njegove cene. Meni se je po prvem srečanju v Ženevi zdel kot nekoliko pomanjšan XC90, kar je seveda povsem logično, saj ga že na prvi pogled zaznamuje značilno znamkino prečiščeno oblikovanje z markantnim svetlobnim podpisom v podobi prednjih Thorovih žarometov. Konec koncev si delita tudi zasnovo, prilagodljiva  platforma SPA, na kateri sloni celotna serija 90, je postala tudi osnovni gradnik modela, ki je na zunaj dobrih 26 centimetrov krajši od XC90.

Volvo XC60 (10)Sicer pa se je prvi vtis izkazal kot pravilen in pod črto izjemno pozitiven. Volvo XC60 je na pogled izjemno skladnih dimenzij, v notranjosti pa ponuja podobno prostornost in eleganco kot XC90. Enako velja za ergonomijo voznikovega delovnega prostora ter za nabor varnostnih ter asistenčnih sistemov, ki so jih nekoliko posodobili. Če vam je začetnik aktualne generacije znamkinih športno uporabnih vozil torej všeč, vam bo nedvomno tudi njegova manjša različica, ki ima, mimogrede, 76 mm krajšo medosno razdaljo.

Glede na to, da imata skupen še nabor razpoložljivih pogonskih sklopov, je dobra novica pravzaprav ta, da se v enakih pogojih manjši XC60 obnaša celo bolj suvereno ter je še bolj naklonjen dinamiki kot večji in težji XC90. Kako zelo mu odgovarjajo pravzaprav vsi vozni pogoji, smo lahko preverili danes na poti do Olimja in nazaj, kjer ni manjkalo avtocestne, umirjene in bolj dinamične vožnje skozi ovinke. Ob zaključku, ko je bilo potrebno le še vrniti ključe, pa bi se najraje obrnila ter ponovila izkušnjo.


Bencinski pogonski sklopi: T5 A AWD (187 kW / 254 KM), T6 A AWD (235 kW / 320 KM) ter hibridni T8 Twin Engine A  (235 kW + 65 kW / 320 KM + 87 KM)

Dizelski pogonski sklopi: D4 A AWD (140 kW / 190 KM), D5 A AWD (173 kW / 235 KM). V naslednjem letu naj bi se jim pridružil D3 s prednjim pogonom.


Še bolj varen?

Volvo XC60 (20)Znano je, da je XC90 odličnjak preizkusov v trčenjih in vrednotenja varnosti po metodah EuroNCAP, v novem XC60 pa so pri predstavniku znamke izpostavili tri varnostne sisteme, s katerimi se približujejo uresničenju vizije znamke, po kateri se po letu 2020 v vozilih Volvo ne bo nihče več težje poškodoval ali izgubil življenje.

Prvi sistem je City Safety, ki skrbi za preprečevanje trkov z vozili, kolesarji, pešci ali večjimi živalmi in deluje v območju hitrosti med 50 km/h in 100 km/h na način, da samodejno aktivno poseže v krmiljenje, če zazna, da se voznik ne bo mogel izogniti oviri.

Naslednji je sistem Oncoming Lane Mitigation za izogibanje trku z nasproti vozečimi avtomobili, ki deluje v območju med 60 km/h in 140 km/h ter poseže v krmiljenje, kadar ugotovi, da je voznik zapeljal na nasprotni vozni pas, od koder se približuje nasproti vozeče vozilo. V tem primeru samodejno preusmeri XC60 nazaj na njegov vozni pas. Tretji izmed učinkovitih sistemov varovanja pred nesrečami je sistem BLIS zaznave mrtvih kotov, ki samodejno vrne vozilo znotraj voznega pasu v primeru, da bi zaradi voznikove namere sicer prišlo do trčenja z vozilom na sosednjem pasu.

Ne manjka ponudbe

Novi XC60 bo na našem trgu na voljo v treh opremah, ki se med seboj razlikujejo predvsem po zunanjih oblikovalskih elementih in vrsti izbranih materialov v notranjosti – Momentum, Inscription in R-Design. Cene za bencinsko gnane izvedenke se začnejo pri 53.655 evrih, za dizelske pa bo potrebno odšteti vsaj 50.665 evrov. Če vam seveda ne bo uspelo ujeti katerega izmed akcijskih vozil s paketom Momentum+ D4 A AWD in znatnim prihrankom, ki postavi izhodiščno maloprodajno ceno na 46.990 evrov.

Redni cenik si lahko ogledate na tej povezavi, akcijski pa na tej povezavi.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

 

 

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Veliko varnosti v manjšem paketu"


1 leto 2 meseci nazaj

Glede na to , da je meni najpomebnejša notranjost in udobje in so mi odvratni stoječi zasloni na armaturkah , bi glasoval za Volvo ali Alfo. Vozil nisem nobenega od teh, zato se odločam na podlagi fotografij.

xxl
2 leta 4 meseci nazaj

Žal si ga malo kdo lahko privoščil.

jack86
2 leta 4 meseci nazaj

A narod pa ima 40k€ za octavio?

chad
2 leta 4 meseci nazaj

Samo na enem yt kanalu sem videl pravi odziv tega ekrana v realnem okolju, ostali ne upajo pokazat ali pa so premalo časa z avtom.

JG2
2 leta 4 meseci nazaj

Fantastičen avto.

 
Prostorni križanec in tehnološko prenovljena kompaktna družina
Brez kompliciranja, prosim