Predstavitve

Navdih v uspešni preteklosti

Citroën Berlingo: slovenska predstavitev

Najlepši primer tega, kako zelo je Citroën začel povezovati svojo sedanjost z zanimivo in uspešno preteklostjo, je bila včerajšnja zbirka klasičnih dostavnikov članov Citroën kluba Slovenije, ki so se postavili ob bok trem generacijam Berlinga.

Korenine

Citroen Berlingo 2018 (17)V (ponovnem) iskanju prave identitete znamke so se pri francoskem proizvajalcu avtomobilov že pred časom odločili, da bi znala biti dober navdih prav njihova preteklost, v kateri so se po videzu in lastnostih uspešno ločevali od ostalih. V tem smislu se pravzaprav vračajo k osnovam, posebnostim njihovih modelov, ki so navduševale kupce. V isti sapi pravijo, da se želijo ponovno preleviti v spoštovano in zaupanja vredno znamko, da strankam ne bo najpomembnejša višina prodajnega popusta.

Pri Berlingu bo to morda še najlažje, saj gre ob modelu C3 za nihovo največjo prodajno uspešnico, ki kroji vrh segmenta t.i. družinskih enoprostorcev. Po drugi strani pa je seveda nekaj odvisno tudi od tega ali se bodo uspeli s partnerskima Peugeotom Rifterjem in Oplom Combo Life primerno razvrstiti v srcih in denarnicah aktivnih posameznikov, družin in podjetnikov.

Oblika, ki definira prostor

Citroen Berlingo 2018 (20)Berlingo tretje generacije so zasnovali na kombinaciji platform, spredaj koncernska modularna EMP2 poskrbi za možnosti uporabe sodobnih tehničnih rešitev, medtem ko so za optimalno nosilnost zadaj posodobili staro Berlingovo osnovo RG5. Ob kratkih previsih in škatlasti obliki nudi novinec idealno zunanjo obliko za prostorno notranjost, ki je po novem še bolj praktična in prilagodljiva.

V zunanji podobi sledi glavnim oblikovalskim elementom novodobnih Citroënov, zato tam izstopajo dvodelna zasnova prednjih žarumetov, zaščite Airbump ter kontrastna barvna shema, ki jo še poudarijo črnina stebrička A in barvni vstavki. Ob osmih barvah karoserije in dveh zunanjih barvnih paketih (bel ali oranžen) je uporabnikom na voljo 24 različnih kombinacij simaptične zunanjosti.


Berlingo v številkah – dolžina: M 4.403 mm, XL 4.753 mm; širina: 1.848 mm; višina: M 1.844 mm, XL 1.849 mm; medosna razdalja: M 2.785 mm, XL 2.975 mm; prostornina prtljažnika: M 597-983-2.126 litrov, XL 850-1.538-2.693 litrov.


V notranjosti prevladujejo vodoravne poteze, ki dajejo občutek (še večje) širine, poseben čar pa prostoru v krajši različici M lahko prinese panoramska streha Modutop, ki ima nameščen električno pomičen zastor za zaščito pred soncem. Pod njo je v potniškem delu nekoliko spuščena in osvetljena sredinska konzola, kjer je še nekaj dodatnega odlagalnega prostora, dopolnjuje pa jo notranji 60-litrski strešnji prtljažnik, dostopen iz potniškega in prtljažnega dela, ki lahko nosi do 10 kilogramov.

Uporabnost na prvem mestu

Citroen Berlingo 2018 (13)Povsem jasno je, da je v Berlingu poleg prostornosti najbolj pomembno to, kako lahko uporabimo razpoložljivi prostor. Tri ločene sedeže druge vrste je moč enostavno zložiti v ravno prtljažno dno iz potniškega dela, spomladi 2019 pa bo na voljo tudi opcija Magic Flat, ki prinaša vzvod za preklop naslonov v prtljažniku in preklopljiv sovoznikov sedež za prevoz daljših predmetov (M do 2,70 m, XL do 3,05 m). Po potrebi sta v Berlingu v obeh dolžinskih izvedenkah na voljo dodatna sedeža tretje vrste, dostop do sedežev zadaj pa olajšajo široka drsna bočna vrata.Za piko na i ima Berlingo na voljo lahko tudi ločeno odpiranje stekla prtljažnih vrat.

V korak s časom

Vloga sodobnih sistemov je za uporabnike sicer različno pomembna, a sodoben avto v praksi ne more biti več brez pametnih pomagal, ki olajšajo delo vozniku in naredijo vožnjo bolj prijetno za vse potnike. V Berlingu jih bo (serijsko ali za doplačilo) na voljo skupno 19, med njimi pa so barvni projicirni zaslon, sistem nadzora mrtvih kotov, opozarjanje na nevarnost trka pred vozilom z aktivnim zaviranjem v sili, prilagodljivi tempomat (od konca leta 2018), električna parkirna zavora, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, parkirna asistenca, sistem Grip Control s pomočjo pri spustu po strmini Hill Assist Descent, sistem za nadzor stabilnosti vlečne naprave in številni drugi. Seveda so ob tem pri znamki poskrbeli tudi za tehnologije povezljivosti ter brezžično polnjenje pametnih telefonov.

Tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom

motorji BerlingoNabor bencinskih različic motorja z delovno prostornino 1,2 litra obsega  izvedenki PureTech 110 in PureTech 130, ki bo na voljo tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Dizelske alternative so zasnovane na 1,5-litrskem agregatu in obsegajo BlueHDi 75, BlueHDi 100 in BlueHDi 130.

Na žalost nam ob predstavitvi pri zastopniku niso posredovali cenika za novi Berlingo, zato smo ga dodali naknadno (14.09. op.a.) ter je na voljo na tej povezavi. Za začetek pa nekaj osnovnih številk, s katerimi so vsaj nekoliko potešili našo radovednost. Vstopna izvedenka M Live z motorjem PureTech 110 naj bi bila po najugodnejšem scenariju (popust in financiranje) na voljo od 14.900 evrov dalje. Najdražja na ceniku naj bi bila kombinacija XL Shine BlueHDi 130 s sedmimi sedeži za 24.350 evrov. Med bolj iskanimi pa naj bi bila različica Feel BlueHDi 100 s petimi sedeži za približno 17.000 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Navdih v uspešni preteklosti"


chad
3 leta 4 meseci nazaj

Dvakrat sem se peljal z berlingotom, povsem štorasta vožnja se mi je zdela. Neverjetno koliko družin shaja s tem kot z glavnim avtom.

Firediver
3 leta 4 meseci nazaj

V primerjavi s katerim vozilom? Da nisi primerjal s kakšno limuzino/karavanom…

mrtwelvetrees
3 leta 4 meseci nazaj

A se samo meni zdi da je sprednji nos avtomobila zelo visok ? (sprednji parkirni senzorju bodo nuja ob nakupu avtomobila)

whitee
3 leta 4 meseci nazaj

Nisi edini. Meni deluje zelo neskladen nos glede na ostalo obliko. Na primer Rifter je dosti bolje oblikovan.

Firediver
3 leta 4 meseci nazaj

Dobro vidiš…
Jaz bi dodal, da ti barvni vložki želijo malce “pod prisilo” razbiti masivnost figure – v primerjavi s prejšnjim “zašiljenim” modelom je novi Berlingo bolj kombijevsko nabit.

 
Za bolj zabavno vožnjo
Zgledna skladnost in prostornost