Predstavitve

Merilo razreda

Volkswagen Golf: virtualna slovenska predstavitev

Kljub temu, da je precej slovenskih avtomobilskih trgovcev že zaprlo svoje salone za javnost, sta bili za ta teden napovedani še dve slovenski premieri, ki se jih bomo v skladu s situacijo lotili tako, kot se jih pač lahko – na daljavo.

Sinonim

Kljub temu, da ima v razredu kompaktnih vozil številne dostojne tekmece, jih ni malo, ki segment C še vedno označujejo kot Golfov razred. K temu poleg prodajnih rezultatov zagotovo pripomoreta tako njegova tradicija, ki izvira iz sredine sedemdesetih let preteklega stoletja, kot tudi sposobnost združevanja številnih naprednih lastnosti v všečni (politično korektni) obliki.

The new Volkswagen GolfTudi z zunanjim videzom osme generacije so pri proizvajalcu dali vedeti, da se držijo preverjene formule zadržane elegance, ki so ji pod površino dodali obširen nabor naprednih vsebin. Kako zelo subtilne so lahko spremembe, kaže tudi podatek, da novi Golf deluje nižji, bolj razpotegnjen in s tem dinamičen, pa čeprav njegove zunanje mere ne odstopajo bistveno od predhodnikovih. Optimizacija karoserijskih delov mu je po drugi strani prinesla manjšo čelno površino in nižji količnik zračnega upora (0,275). Enako kot pri ostalih sodobnih modelih so oblikovalci namenili posebno pozornost estetiki številnih svetlobnih elementov, izvedenih v tehniki LED (najboljša izvedba so matrični IQ.Light z dinamičnim uravnavanjem dolgih luči Dynamic Light Assist).


Golf v številkah – dolžina: 4.284 mm, širina: 1.789 mm, višina: 1.456 mm, medosna razdalja: 2.636 mm, prostornina prtljažnika: 381-1.237  litrov.


VW GOLF 8

Za razliko od zunanjosti je v notranjosti izrazito poudarjen Golfov prehod v digitalno dobo. Model, zasnovan na najnovejši izvedbi koncernske modularne prečne platforme (MQB), namreč med drugim nima več klasičnih merilnikov, ki jih nadomešča velik serijski 10,25-palčni zaslon pred voznikom (Innovision Cockpit). Na položajih nekdanjih stikal so po novem številne površine na dotik, upravljanje in dostop do infozabavnih vsebin sistema MIB3 pa je v precejšnji meri vezano tudi na meni, dostopen preko sredinsko nameščenega zaslona (serijsko 8,25″ in opcijsko 10″). Za dodatek je možno Golf upravljati z glasovnimi ukazi s prepoznavo naravnega govora.

Vsesplošni digitalizaciji sledi tudi izpostavljanje storitev povezljivosti (We Connect) in možnostni nadgradnje obstoječih funkcionalnosti preko Volkswagnovega portala We – v primeru Golfa bo z We Upgrade med drugim omogočen naknadni nakup sistema Light Assist, ambientne osvetlitve, sistema za prepoznavanje znakov in drugih.

The new Volkswagen GolfV seznamu vozniških pomagal mu že serijsko pripadajo sistemi Front Assist za nadzor prometa, komunikacija vozila z drugimi vozili in okolico Car2X, zaznavanje utrujenosti voznika ter tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje ACC, na seznamu doplačil oziroma pri višjih paketih opreme pa so našteti še sistemi ParkPilot/Park Assist, Travel Assist, Emergency Assist in kamera za vzvratno vožnjo. Več podatkov o vsebini posameznih opremskih paketov najdete na tej povezavi.

Obsežna pogonska paleta

V Golfovi paleti so na voljo trije klasični bencinski in dva dizelska motorja, ki ju dopolnjuje motor na zemeljski plin (1.5 TGI s 96 kW/131 KM). Naštetim so pri znamki dodali še dve različici priključnega hibrida, ki ima za osnovo 1,4-litrski TSI (110 kW/150 KM). Močnejša izvedba nosi oznako GTE, njena sistemska moč znaša 180 kW, medtem je ta pri šibkejši manjša za 30 kW (150 kW). Oba Golfa eHybrid sta opremljena z novo litij-ionsko baterijo s kapaciteto 13 kWh.

VW GOLF 8

Bencinske pogonske izbire slonijo na vstopnem litrskem trivaljniku 1.0 TSI (81 kW/110 KM) z ročnim menjalnikom oziroma različnih izvedbah 1,5-litrskega TSI s tehnologijo upravljanja valjev ACT v dveh izvedbah moči  – 96 kW/131 KM ali 110 kW/150 KM – z ročnim ali avtomatskim menjalnikom DSG (v tem primeru jih imenujejo e-TSI, saj jih dopolnjuje tehnologija blagega hibrida na račun uporabe 48V baterije in 48V jermenskega zagonskega alternatorja). Dizelska izbiraje zasnovana na dvolitrskem štirivaljniku TDI s 85 kW/115 KM ali 110 kW/150 KM moči z ročnim ali avtomatskim menjalnikom DSG.

Pri novem avtomatskem menjalniku DSG gre za implementacijo tehnologije shift-by-wire, kjer prestavni gumb in menjalnik nista več fizično  povezana, izbira voznika je torej elektronsko posredovana menjalniku. Za deaktivacijo parkirne zavore in premikanje vozila je na voljo
mehansko zasilno odklepanje.


Pogonska paleta Golfa naj bi se v prodaji širila postopoma, po uvodnih kombinacijah bo 1.0 TSI 81 kW z ročnim menjalnikom za naročanje na voljo predvidoma v maju, agregati 1.4 TSI 150 kW/180kW, 2.0 TSI 180 kW, 2.0 TSI 235 kW v avgustu, 2.0 TDI 147 kW GTD z DSG menjalnikom v septembru, 1.5 TSI 110 kW z ročnim menjalnikom v oktobru, 1.5 eTSI 96 kW z DSG menjalnikom, 1.5 TGI 96 kW z ročnim menjalnikom, 2.0 TDI 85 kW z DSG menjalnikom, 2.0 TDI 110 kW z ročnim menjalnikom v novembru, 2.0 TSI 140 kW 4M pa v letu 2021.


Cene za novi Golf se pričenjajo pri 19.974 evrih za vstopno opremo s trivaljnim bencinskim TSI. Dodatni podatki o cenah modelov in opreme so v priloženem ceniku.

Avtomobilizem.com (Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Merilo razreda"


chad
1 leto 2 meseci nazaj

Res tehnološko napreden, moj bmw ima to in še več že zdavnaj par let.

Novinec1968
1 leto 3 meseci nazaj

Meni je avto super, ampak te retro barve so mi pa katastrofalne.

Bucko99
1 leto 3 meseci nazaj

Nikjer nisem zasledil zakaj ni/ne bo 1.6 TDIja ?

Skyen
1 leto 3 meseci nazaj

Ukinili so 1.6 motor, odslej se začne z 2.0 s 116 konji, potem je 150KM in naprej.

nejc1
1 leto 3 meseci nazaj

Odkar je v veljavi WLTP merjenje izpustov tudi ni več nekih velikih prednosti manjšega motorja…

1 leto 3 meseci nazaj

Po moje je problem pri izgledu to, da je preveč lepih stvari na kupu, ki pa pač ne pašejo skupaj. Npr sprednje luči so mi bolane, hauba isto, zadek… ko pa daš vse skupaj je pa kr slabo.

1 leto 3 meseci nazaj

Mi lahko kdo pove, kaj je na tej škatli tako tehnološko naprednega?

ban
1 leto 3 meseci nazaj

Vsed se notr pa boš videl.

J.McLane
1 leto 3 meseci nazaj

Tehnološko naprednost težko vidiš zgolj, če se usedeš v avto. Bi pa rad videl seznam, kaj je tisto, kar ga postavlja pred ali vsaj ob bok konkurenci. Če sam na hitro pogledam opazim tole:
– infotainment z raznimi touch drsniki in drugimi naprednimi načini upravljanja. Nek približek OTA, bomo videli kako bo to delovalo
– asistenčni sistemi, ki naj bi bili bolj zanesljivi in napredni kot konkurenca v tem razredu?
– 1.5 eTSI 48V mild hybrid, ampak na papirju obljublja enako porabo kot 130 KM TSI z ročnim menjalnikom
– Priključni hibrid, sicer na osnovi starega 1.4 TSI GTE, z večjo baterijo za več dosega

drugmirko
1 leto 3 meseci nazaj

J.Mc…
…a pol češ rečt, da ventilacijo in klimo štelaš tako, da morš najprej meni zamenat, pol pa še s prstom po tačskrinu drajsat? a ni blo prav to zadnjih 5-7 let največji greh zarad kterega se je PSAjeve avtomobile na križ prbijalo? se ne spomnem testa v kterem se ne bi jamralo čez to, zdej je pa nenadoma “tehnološko napredno”?

1 leto 3 meseci nazaj

Tudi jaz se sprašujem isto. Mene osebno v psajevem vozu to nikoli ni motilo, ker precej malo šarim po teh nastavitvah, vem pa da so vsi to grajali. Ko ima golf praktično vse na screentouch, je pa to tehnološko napredno. Pa naj razume kdor more.

1 leto 3 meseci nazaj

Hibridov ne maram, te touch badarije je konkurenca imela par let nazaj, asistenčnih sistemov nikoli ne vklopim, materiali so povprečni, ob trših pritiskih slišiš čričke po armaturki… presežek res.

 
Znanilec sprememb
Skok med številno konkurenco