Reportaže

Avto v objektivu – Fotografska stojala

Vsak hobi fotograf enkrat pride tudi do točke, ko se odloči, da je čas za nakup fotografskega stojala. Naj bo za fotografijo avtomobilov, ljudi ali zvezd. V večini primerov je izbira stativa odvisna od globine žepa posameznega fotografa.

Prvo vprašanje, ki se pojavi, je: ”Sem že kdaj napravil posnetek, ki sem ga potreboval, a je bila slika stresena?” V kolikor ste odgovorili z da, je čas, da začnete razmišljati o nakupu stojala. Ali pa o objektivu, ki ima vgrajeno stabilizacijo, s čimer malenkostno izničite možnost zamegljene slike.

Teža

Najpomembnejša stvar pri nakupu stativa je njegova teža in teža, ki jo lahko nosi. Osebno mi teža samega stativa ne predstavlja nikakršnega problema, saj ga s seboj ne nosim daleč. V kolikor pa imate namen z njim hoditi v hribe ali na potovanja, bo teža stativa zelo velik dejavnik. Nikakor si ne želite s seboj, poleg druge fotografske opreme, prenašati še dvo- ali celo tri-kilogramski stativ.

Pravilo, ki se rado izkaže v praksi, pa nam pravi, da težji kot je stativ, večjo težo lahko prenese. In seveda velja tudi obratno. Zelo težko je najti kompromis med težo in nosilnostjo stativa. Na trgu so se pojavili tudi karbonski stativi, katerih glavna prednost je minimalna teža ob hkratni visoki nosilnosti. Kot se vam verjetno že dozdeva, je največji problem karbonskih stativov cena, ki sega v višave.

Stabilnost

Večina lažjih in cenejših stativov ima zelo tanke in nestabilne nosilne noge, ki poskrbijo, da se lahko vaš fotoaparat med fotografiranjem nemalokrat zatrese. Zato je potrebno pri nakupu stativa biti tudi pozoren tudi na njegovo stabilnost in debelino nosilnih nog. Paziti je potrebno, da noga stativa ni sestavljena iz preveč raztegljivih palic. Več kot jih je, bolj bo stativ nestabilen.

Sistem zapiranja

Zapirala, ki poskrbijo za tesno zaklepanje nog med raztegovanjem in dodajanjem višine, so še ena izmed mnogih stvari na katere mora biti kupec pozoren. Poznamo zapirala, ki se zapnejo, ali pa sistem z vijačenjem. V vsakem primeru je vsak sistem primeren, izbira je predvsem na vas – kaj vam najbolj ustreza. Sam imam raje zapirala, predvsem zato, ker je upravljanje z nogami stativa hitrejše.

Višina

Poznamo različne višine stativov, ki se lahko raztegnejo tudi vrtoglavo visoko. A najpomembnejši faktor pri nakupu je višina, na kateri boste stativ največ uporabljali. Sam vedno priporočam največjo višino stativa vsaj do takšne višine, kot ste visoki sami. Zakaj je to pomembno? Ko bo stativ popolnoma iztegnjen in bo najvišja višina stativa 30 cm nižja kot ste visoki sami, vam bo prekleto žal, da si niste kupili višjega stativa. Hvaležna vam bosta tudi vaš križ in hrbet, ker se jima ne bo potrebno ob vsakem posnetku sklanjati.

Glave

Sedaj ste kupili primeren stativ, toda potreben je nakup glave, ki bo skrbela za premikanje fotoaparata na vašem stativu. Poznamo več vrst glav – video, panoramske in krogelne glave. Za amaterskega uporabnika je najprimernejša krogelna glava. Omogoča preprosto uporavljanje in nešteto možnih pozicij. Da nakup le ni tako preprost, je potrebno tudi pri nakupu glave paziti na težo, ki jo glava lahko prenese. V večini hobi DSLR fotoaparatov bo vsaka glava dovolj ”močna”, v primeru večje in dražje opreme pa je že potrebno prebrati specifikacije glave.

Predlagam na primer stativ Manfrotto 055xprob in eno izmed Manfrottovih krogelnih glav. Komplet bo malce dražji, toda kvaliteten in zanesljiv. Primerne so seveda tudi glave drugih proizvajalcev – kvalitetne a z zmerno ceno so Suriu stojala in glave. Kot ponavadi tudi v tem primeru velja upoštevati stari rek – ”Kolikor denarja, toliko glasbe.”

Besedilo: Gašper Pirman

Fotografije: Manfrotto.com, Sirui.com

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avto v objektivu – Bliskavica
Michelinove visoko zmogljive pnevmatike iz Nyíregyháze