Reportaže

Revoz je novi Clio pričakal s številnimi posodobitvami proizvodnega procesa

Začetek proizvodnje novega Clia v Revozu je direktor proizvodnje Jože Bele označil kot velik izziv in izkaz zaupanja skupine Renault.

Dodaten zagon s projektom BJA

Revoz je ena od štiridesetih tovarn skupine Renault, lani pa so proslavili pomemben mejnik štirih milijonov izdelanih avtomobilov.


Podjetje s 60-letno avtomobilsko tradicijo v regiji je s 4,5 % deležem v letu 2018 največji slovenski izvoznik. V Revoz se na delo vsakodnevno odpravi 3.400 zaposlenih (skupaj z agencijskimi delavci), od tega skoraj četrtina žensk. S proizvodnih linij, kjer dela 2.700 ljudi, trenutno v treh izmenah dnevno odpravijo 955 novih avtomobilov modelov Renault Twingo in Clio ter Smart fourfour EV. V letošnjem letu naj bi izdelali nekaj več kot 200 tisoč vozil, kar je manj kot lani (209.375), prevladujoč dvotretjinski delež Twinga bo predvidoma prevzel novi Clio, pri čemer se bodo v proizvodnji seveda prilagajali povpraševanju trgov. 


Revoz Renault Clio 2019 (1)Pred pričetkom proizvodnje novega Clia, ki ga v skupini Renault označujejo z interno oznako projekt BJA, so v Revozu izvedli številne posodobitve proizvodnega procesa. Projekt zagona proizvodnje Clia pete generacije je v Revozu trajal približno dve leti; konec leta 2017 so v tehnični center v Francijo poslali skupino delavcev, ki je sodelovala pri sestavi prvih vozil. Leto kasneje so v Revozu izdelali prvi novi Clio, od karoserijskih delov do montaže, z letošnjim junijem pa zagnali njegovo serijsko proizvodnjo, pri čemer postopno dvigujejo proizvodne količine modela. V projektu je neposredno sodelovalo več kot 700 zaposlenih, od tega 270 novincev, v povprečju pa so zaposleni opravili vsaj 50 ur izobraževanja.

90 milijonov evrov za zagotavljanje kakovosti

Revoz Renault Clio 2019 (11)Skupna vrednost naložbe je znašala 90 milijonov evrov, pri čemer so vlaganja v največji meri posegla v oddelke presernice (za izdelavo delov iz aluminija in izvajanje meritev s 3D skeniranjem), karosernice (kjer so stopnjo robotizacije dvignili na 75 % izvedbe približno 4.000 zvarnih točk na posamezni karoseriji, za kar so dodali 170 novih robotov), lakirnice (robotizacija pokrivnega lakiranja in uvedba novih barv), montaže (robotizacija namestitve stekel, nova linija kontrole kakovosti in nova preskusna steza) ter logistike (avtomatizacija pretokov z uvedbo avtomatsko vodenih vozičkov AGV, novi skladiščni objekti).

Mobilno digitalizirano delovno mesto

Revoz Renault Clio 2019 (3)Zaposleni v proizvodnji Revoza, kamor sta nas pospremila Matej Grudnik iz oddelka montaže in Tomaž Blatnik iz oddelka karosernice, imajo vse bolj digitalizirano delovno mesto, z aktivno uporabo tabličnih računalnikov za pridobivanje in vnos vseh potrebnih informacij v realnem času.

Kljub temu, da smo okretne robote pri delu lahko videli tudi že pred dobrima dvema letoma, so proizvodne hale napolnili številni novi, ki jih pri delu spremljajo kamere, proces pa se spremlja s pomočjo zaslonov na številnih nadzornih točkah. Pomembna prednost robotov je med drugim zagotavljanje enakomernosti in izjemne natančnosti izvedenih operacij, kar vpliva na končno kvaliteto izdelka. Roboti v proizvodnji prevzemajo številna fizično najzahtevnejša dela. Med zanimivejšimi procesi, ki smo jih lahko spremljali izza zaščitne ograje, je vstavljanje vetrobranskega stekla, ki ga ogromna robotska roka spretno suka in namešča na natančno določen položaj. Številne drugačne procese obdelave in spajanja pa je v proizvodnjo pripeljala tudi uporaba aluminija pri izdelavi novega Clia.

Revoz Renault Clio 2019 (4)Transport sestavnih delov po oddelkih zdaj izvaja že več kot sto avtomatskih vozičkov, ki se pomikajo po magnetnih linijah  ter oskrbujejo delovna mesta na različnih točkah proizvodnega procesa. Njihova pot je določena s proizvodnim programom, v katerega kar dva meseca vnaprej zapišejo zaporedje izdelave posameznih vozil ter temu primerno prilagodijo proces pravočasne dostave delov na posamezno delovno točko. V Revozu je delavec v proizvodnji praviloma usposobljen za tri različne procese znotraj posameznega oddelka, prav tako pa naj bi veljalo tudi, da so za vsako delovno točko usposobljeni trije delavci.

V naslednjih letih v Revozu pričakujejo nove projekte, hkrati pa bodo neprestano uvajali nove tehnologije, posodabljali proizvodni proces, avtomatizirali logistiko ter nadaljevali z digitalizacijo.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Revoz je novi Clio pričakal s številnimi posodobitvami proizvodnega procesa"


Ivan36
1 leto 4 meseci nazaj

” Včasih je bila karosernica najtežje delovno mesto v Revozu, sedaj postaja to že gospodsko delovno mesto – več ali manj nadzor in vzdrževanje robotov.” Čudi me kam so dali še vedno 700 + delavcev, če je že 75% robotika v tovarni??? Nam so dali samo 2 robota na linijo karosernice prag levo / desno, pa je odletelo 12 delavcev leta 2008!

1 leto 4 meseci nazaj

karosernica in lakirnica sta robotizirani 75 procentov , montaža pa nekaj malega

1 leto 4 meseci nazaj

ne vem po resnici povedano 😀

1 leto 4 meseci nazaj

bil sem na ogledu proizvodnje v revozu in povem vam da del obrata karosernice spominja na vojno zvezd , kamor koli sem se obrnil sami roboti, namesto viličarjev pa samovozeči vozički, res priporočam ogled proizvodnje

1 leto 4 meseci nazaj

Da ne govorimo o temu, da roboti eliminirajo varilne škarje, ki so izredno naporne za delavca. Včasih je bila karosernica najtežje delovno mesto v Revozu, sedaj postaja to že gospodsko delovno mesto – več ali manj nadzor in vzdrževanje robotov.

 
Kdo je bil Ferdinand Karl Piëch
Od upravljanja voznega parka do sistema souporabe