Reportaže

Od upravljanja voznega parka do sistema souporabe

Toyota DriveMe

Podjetja se vse resneje ukvarjajo z vprašanjem izkoriščenosti voznega parka, tokrat pa je interna rešitev prerasla v koncept souporabe vozil, ki je dostopen tudi zunanjim uporabnikom. Ker gre za Toyoto, so v ospredju okolju in uporabnikom prijaznejši hibridi.

Toyota DriveMe Kensuke TsuchiyaToyota kot vodilni globalni avtomobilski proizvajalec svoje zaveze jemlje resno. Tako je ob predstavitvi nove storitve predsednik Toyote Adria Kensuke Tsuchiya med drugim izpostavil: »Večina nas pozna kot avtomobilskega proizvajalca, vendar se danes osredotočamo na novo vizijo Toyote, na uresničevanje vizije mobilnosti za vse. Prizadevamo si za doseganje ciljev mobilnostne družbe in iskanja novih oblik mobilnosti kot odziv na različne potrebe uporabnikov. V odgovor na le – te danes predstavljamo novo obliko mobilnosti – Toyota DriveMe. Toyota se zaveda raznolikih potreb uporabnikov, ki ne vključujejo samo običajnega lastništva vozil, temveč tudi naraščajočo potrebo po skupni uporabi, kot je recimo skupna raba avtomobilov, ki jih ljudje uporabljajo zgolj takrat, ko jih potrebujejo. Vesel sem, da smo eden izmed prvih avtomobilistov, ki predstavljamo tovrstno storitev na slovenskih tleh.«

Najprej hišna aplikacija

Toyota DriveMe (5)Nakup, upravljanje in vzdrževanje voznega parka za podjetje predstavljajo strošek. Po drugi strani brez avtomobilov v poslovnem svetu pravzaprav ne gre. V primeru podjetja Toyota Adria je začetno razmišljanje o stopnji izkoriščenosti vozil ter bolj sistematičnemu spremljanju njihove rabe vodilo do sistema, ki je poskrbel za rezervacije, povezovanje uporabnikov za skupne poti ter pripravo vseh povezanih dokumentov, od pooblastil za vožnje do internih poročil. V njem hkrati za vsako vozilo vpisujejo opomnike pomembnih datumov (registracije, vzdrževanja, menjave pnevmatik). Toyota DriveMe, kot so ga uradno poimenovali, deluje preko spletne strani in kot aplikacija na pametnih mobilnih telefonih z operacijskim sistemom iOS ali Android.

Toyota DriveMe app

Gašper Picelj, vodja nove mobilnosti v Toyota Adria, je povedal, da so v nekaj mesecih uporabe iz poročil razbrali, da se je raba službenih vozil v delovnem času povečevala ter dosegla 55 %. Poleg tega se je na račun sledljivosti zmanjšalo število prekoračitev hitrosti, posledično pa zmanjšali poraba goriva ter povečala varnost. Zaenkrat še opažajo, da si uporabniki rezervirajo vozila za čas, ki je nekoliko daljši, kot dejanska raba, predvidoma iz naslova previdnosti na račun morebitnih zamud.

Korak naprej

Toyota DriveMe (6)Smiseln korak naprej so pri Toyoti videli v sodelovanju z zunanjima partnerjema, družbama BTC in AV Living Lab. BTC se s projektom Misija: Zeleno na področju obsežnega ljubljanskega trgovskega centra BTC City usmerja v energetsko učinkovitost, varčevanje z vodo, ravnanje z odpadki, družbeno odgovornost ter inovativnost. Glede na to, da območje na letni ravni beleži več kot 21 milijonov obiskovalcev in 12 milijonov vozil, je razumljivo, da je za njih izjemno pomembno tudi področje vzdržne mobilnosti. V tem okolju deluje AV Living Lab kot svojevrsten laboratorij, v katerem se lotevajo raznovrstnih mobilnostnih projektov, v zadnjem času pa tudi sodelujejo pri razvoju Toyotine nove storitve DriveMe.

V pilotski fazi je v projekt Toyota DriveMe k souporabi šestih hibridnih vozil Toyota in Lexus pristopilo šest podjetij iz BTC City Ljubljana. Nove informacije bodo po zaključenih treh mesecih delovanja pripomogle k morebitnim prilagoditvam v zagotavljanju čim boljše uporabniške izkušnje. Kasneje naj bi bila storitev ponujena več kot 30 partnerjem s skupno več kot 1.000 zaposlenimi v tem območju, končni cilj pa je seveda preizkušen poslovni model razširiti na druge lokacije in trge.

Pri Toyoti so cenik souporabe vozil oblikovali na podlagi vseh dostopnih oblik primerljivega osebnega transporta, zato menijo, da so v tem pogledu konkurenčne; za enourno uporabo na primer znašajo glede na model od 9 do 19 evrov. Hkrati pa ni odveč poudariti, da podjetjem v tovrstnih shemah souporabe lahko prihranijo ob denarju tudi čas, namenjen vzdrževanju lastnega voznega parka.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Od upravljanja voznega parka do sistema souporabe"


Bucko99
8 meseci 11 dni nazaj

Za 14 € se lahko eno uro voziš z UXom 🙂 cool 🙂

J.McLane
8 meseci 12 dni nazaj

Problem teh souporab vozil je v tem ker bo vedno premalo točk kjer lahko avto pustiš, torej plačuješ za avto tudi ko si na sestanku in avto stoji zunaj na parkirišču. Cena takega najema tako gre kar visoko, za Corollo tako daš takoj 30€ za en sestanek. To je morda zanimivo za podjetja, ki imajo zelo malo terenskega dela, takim se res ne splača kupovat službenega avta za uporabo enkrat na teden. Ampak za take primere se lahko naroči tudi taksi.

Cene dnevnih najemom so pa no-comment, duplo glede na to kar ponuja klasičen rent-a-car.

srcnik
8 meseci 12 dni nazaj

Pa dobro, tu je vključeno tudi gorivo in verjetno polni kasko… Če pri rent a carju to doplačaš, si verjetno že na višji cifri…

 
Revoz je novi Clio pričakal s številnimi posodobitvami proizvodnega procesa
Karavana nasmehov