Reportaže

Prijetni vtisi, ne le električna vožnja

E-mobilnost: na poti s Petrolom

Daljša vožnja z električnimi avtomobili že nekaj časa ni več popotna avantura in počasi narašča tudi število tistih, ki verjamejo v električno prihodnost osebne mobilnosti ter so se zanjo pripravljeni do določene mere prilagoditi. Da bi bil prehod lažji, pri Petrolu skrbijo tako za razvoj infrastrukture kot tudi za številna praktična orodja, ki uporabnikom omogočajo čim bolj pozitivne izkušnje na vseh poteh.

Na cesto

Verjetno ni bolj smiselnega prikaza delovanja obstoječe mreže različnih polnilnic in povezanih potovalnih aplikacij kot potovanje z električnim avtomobilom, česar se pri Petrolu, ki že dolgo ni več zgolj energetska družba v tradicionalnem pomenu, dobro zavedajo. Preden smo se odpravili na Petrol e-mobilnost 2018 (2)cesto z osmimi električnimi avtomobili BMW i3 in i3s nas je v novih prostorih Squashlanda za Litijsko cesto v Ljubljani – v pretežno leseni zgradbi na robu pasivnosti, ki je hkrati eden od Petrolovih referenčnih energetsko varčnih projektov – med drugimi za začetek nagovoril Miha Valentinčič, direktor Inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije v Petrolu: »Eden ciljev Petrola je ponuditi trajnostne rešitve za odlično ‘Energijo za življenje’ tako doma, na poti in pri poslovanju. E – na poti je praktičen prikaz naše vizije, da bomo kot eden pomembnejših regijskih ponudnikov celovitih trajnostnih rešitev energetiko, trgovino, mobilnost in napredne storitve povezali  v odlično uporabniško izkušnjo. Petrol z razvojem storitev e-mobilnosti dela velike korake v pravo smer družbeno odgovorne organizacije, kar je ena glavnih vrednot družbe. Trdno verjamemo, da bomo z digitalizacijo in inovativnimi poslovnimi rešitvami v prihodnosti še dodatno pozitivno vplivali na okolje, v katerem delujemo in živimo.«


Partner Petrola v številnih projektih elektromobilnosti je tudi podjetje BMW Group, ki je zagotovilo vozila BMW i3 za našo pot iz Ljubljane na Bled. Prodajna novost, ki prihaja na trg v novembru, sta modela i3 in i3s z novo generacijo baterij za še daljši doseg, sicer pa bavarski proizvajalec avtomobilov za leto 2025 napoveduje kar 25 elektrificiranih ter 12 izključno električnih modelov. 


Digitalizacija v pomoč 

Petrol e-mobilnost 2018 (7)Naprednejši uporabniki pametnih telefonov, kar po mojem mnenju v veliki meri drži za lastnike električnih avtomobilov, so verjetno veseli novih digitalnih orodij, ki omogočajo lažji in hitrejši dostop tako do informacij o polnilnicah kot tudi do samega postopka polnjenja. Z mobilno ali spletno (v prvem kvartalu 2019) aplikacijo OneCharge lahko vozniki preverijo lokacijo, zasedenost in delovanje posamezne polnilnice v realnem času, napolnijo vozilo z odčitanjem QR kode ali vnosom številke polnilnice ter v aplikaciji izvedejo tudi plačilo. Hkrati sta uporabnikom zagotovljena stalna pomoč in asistenca.


Petrolova mreža e-polnilnic je z več kot 100 lokacijami največja v Sloveniji, široka mreža gostovanja v Evropi, ki se nenehno širi, pa poskrbi za brezskrbno storitev tudi v tujini.


Petrol e-mobilnost 2018 (11)Ker energije ne potrebuje le avtomobil, temveč tudi voznik in sopotniki, smo si lahko z uporabo mobilne aplikacije Na poti med postankom za e-polnjenje lahko vnaprej naročili okrepčilo iz Petrolovega kotička Fresh ter ga prevzeli na njihovem bencinskem servisu na Celovški cesti, hkrati pa smo praktično preverili, kako si brez kovancev naročiti kavo v kranjski trgovini HopIN.


Trgovine HopIN so priročne prodajne točke za vsakodnevne potrebe meščanov, ki tam lahko izbirajo med prehrambnimi izdelki po konkurenčnih cenah, hkrati pa opravijo še nakup darilnih bonov, mobi kartic, vstopnic, vplačajo loterijo in športne stave ter napolnijo Urbano ali mBills.


Od polnilnice do polnilnice

Bojan Žlender z Ministrstva za infrastukturo nam je pred odhodom na pot zagotovil, da bi obstoječe stanje infrastrukture lahko zagotovilo nemoteno Petrol e-mobilnost 2018 (16)uporabo približno 4.000 električnih vozil, čeprav jih je v slovenskem voznem parku trenutno le kakih 1.700. Med razlogi za relativno počasno rast segmenta električnih vozil v Sloveniji je izpostavil pomanjkanje ponudbe novih vozil. Sicer pa je bila naša pot  speljana mimo številnih polnilnic SODO, katerih postavitev ocenjuje kot pomemben korak h začetku vzpostavitve kakovostne mreže polnilne infrastrukture v državi. Hkrati je Žlender izrazil zadovoljstvo z dejstvom, da je EU na javnih razpisih prepoznala potencial slovenskih projektov, kot sta Urban-e in Next-e.

Zelena Gorenjska

Kljub temu, da je narava v tem času pretežno v oranžno rdečih tonih, je Gorenjska kot regija zelena v pristopu k ohranjanju okolja in boljšem izkoristku energije. Petrol v nekaterih slovenskih občinah, med katerimi sta tudi Kranj in Bled, nastopa kot ponudnik celovitih energetskih rešitev. Janez Fajfar, župan Bleda, je med drugim poudaril, da gostje neprestano ocenjujejo urejenost mest, zato so zadovoljni, da jim k dobremu vtisu pomaga tudi Petrol s svojimi bencinskimi servisi in upravljanjem kar 36 polnilnih mest, hkrati pa se na Bledu tudi z drugimi projekti trudijo postati 100-odstotno zelena občina.

Novi poslovni modeli

Idej je v Petrolu očitno na pretek, saj so nam za konec predstavili še nekaj podrobnosti s področja poslovnega najema električnih vozil, ki ga nudijo pravnim osebam. Njegove prednosti so znane že iz običajnih poslovnih najemov – predvidljivi fiksni stroški v obdobju najema (3-5 let), posodobljen in vzdrževan vozni park s skrbnikom, zagotavljanje klicnega centra in pomoči na cesti ter možnost odkupa vozila po izteku poslovnega najema. Mesečni stroški najemnika so odvisni od obdobja najema in obsega vključenega vzdrževanja (paketa Premium ali Premium +), pri Petrolu pa se trudijo zagotoviti čim širši nabor znamk v ponudbi.

Ob tem poskrbijo tudi za vzpostavitev, upravljanje in vzdrževanje polnilne infrastrukture ob javnih in zasebnih objektih, zraven pa poudarjajo, da so v središču pozornosti zahteve in potrebe njihovih naročnikov. Nadgradnjo poslovnega najema predstavlja koncept korporativne souporabe vozil, ki v enačbo vključuje še morebitne potrebe zaposlenih po najetih vozilih izven delovnega časa, saj jim v Petrolu omogočajo uporabo in njen neposredni obračun.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Prijetni vtisi, ne le električna vožnja"


Ivan36
1 leto 7 meseci nazaj

Tudi NOV e-Golf ima komaj 178km dosega pri 94 kmh! Z vklučeno klimo, in NAVI + radio …. Vsaj 80km premalo za nas, ki smo od glavnih mest v oba konca po 66km +. VW e-Golf 35.8 kWh range test, http://www.youtube.com/watch?v=u55uRp0Gwhw

1 leto 7 meseci nazaj

In cena teh mini BMW -jevih škatlic, okrog 35000e z že odštetimi popusti in subvencijami, ja za tak denar pa že dobiš velik in konforten avto npr. Tiguan in še veliko podobnih, v katerih se tudi pelješ kot se spodobi za današnji čas , da o čakanju na polnjenje in dometu sploh ne govorim..

 
Atraktivni Američan v Parizu
Avtomobilski romantik, ki verjame v moč ekipe