Poraba 7,3 l/100km Največja hitrost 204 km/h Cena 29.060 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • izvrstne vozne lastnosti
 • voznikova ergonomija
 • sistem odpiranja/zapiranja platnene strehe
 • zvok motorja
Minusi
 • pomanjkanje odlagalnih površin
 • neimpuzna stikala za odpiranje stekel
 • prostor za glavo ob zaprti strehi

Ste razdraženi, slabe volje in celo rahlo depresivni? Ste zjutraj vstali z levo nogo, se v službi sprli s svojim šefom, obenem pa vam živce žrejo nenormalno dolgi oglasni bloki med ogledom vaše priljubljene turške telenovele? Obstaja rešitev! Mazdini strokovnjaki že skoraj 30 let ponujajo izdelek, poznan pod kodnim imenom »MX-5«, ki uspešno lajša omenjene tegobe. A previdnost naj vseeno velja! Ob prekomerni uporabi Mazdinega produkta se namreč lahko pojavijo pri pacientih tudi nekateri stranski učinki v obliki blagega glavobola, izdatno opečenega vratu ter uničene pričeske, ki jo lahko rešijo zgolj in samo največji umetniki striženja.

Legenda

MAZDA MX-5 03Če v svetu avtomobilizma že od nekdaj velja nenapisan rek, da kjer je Toyotin Land Cruiser, tam je tudi pot, potem bi lahko veljalo tudi to, da je zabava tam, kjer je Mazdin MX-5. Najpopularnejši roadster vseh časov na zemeljski obli je namreč postal v zadnjih treh desetletjih sinonim za (žepu še dovolj prijazen) užitek v vožnji ter že sedaj velja – podobno kot Volkswagen Golf v nekem drugem vzporednem vesolju – za svojstveno institucijo. In ne le to! Mali brezstrešni dvosed hkrati predstavlja daleč najbolj prepoznavno ikono japonskega proizvajalca iz mesta, ki je doživelo eno najstrašnejših usod v človeški zgodovini (beri: Hirošima), oziroma gre za model, ki morda še najbolje definira znamkino »nekaj-v-zvezi-s-konjem-in-jezdecem« filozofijo.

In glede na tradicionalno japonsko (skorajda že fundamentalno) željo po popolnosti, tako verjetno ne bi smelo biti preveliko presenečenje, da so imeli strokovnjaki z daljnega vzhoda v omenjenih treh desetletjih več kot dovolj časa, da so ustvarili pravo perfekcijo na štirih kolesih. Tovrsten napredek tako sedaj dodobra uteleša četrta generacija japonske reinkarnacije nekdanjih britanskih »uživačev« (npr. MG in Triumph) ter predstavlja enega najbolj pristnih cestnih hedonistov, ki si jih je moč omisliti za približno 25 evrskih tisočakov (oziroma za 4 več v primeru Takumija).

MAZDA MX-5 09In ravno slednja akcijska verzija, ki jo pri Mazdi že od nekdaj označujejo z oznako »Takumi«, bi znala še najbolj zadovoljiti najširši spekter potencialnih kupcev – ki pa jih je na Slovenskem, roko na srce, med letom moč prešteti zgolj na prste rok dveh mizarjev*. Kakorkoli že, omenjeni paket prinaša precej bogat spisek opreme (tudi z navigacijo, ozvočenjem Bose in žarometi LED), novo sivo karoserijsko barvo, beige usnjeno oblazinjenje sedežev ter unikatno, a precej prepoznavno vijoličasto obarvano platneno ostrešje, ki bi znalo navdušiti tudi tiste malce bolj nežne osebke. Vsi, ki pa se vam zdi tovrstna barva strehe le malce preveč (če uporabim malce bolj politično korekten izraz) »feminilna«, pa predlagam, da se rajši vozite naokrog z zloženo. In če sem povsem iskren, bi morala biti vožnja z odprto streho tako ali tako že v osnovi zapovedana v Navodilih za uporabo Mazdine Miate.

Kurja polt

Vijolična streha gor ali dol, tiste prave metuljčke v trebuhu, mravljince po koži ter permanenten nasmeh na ustnicah boste zares doživeli šele tedaj, ko se boste z malo Mazdo prvič zapodili med ovinki. Pri modelu MX-5 gre pač že od samega začetka za ultimativno cestno igračo, kjer boš našel svojo osebno srečo bistveno prej med vijuganjem po zavitih ovinkih, kot pa med kakšnim ekshibicionističnim razkazovanjem pred bližnjo oštarijo. Pa četudi, roko na srce, zna tudi mala Mazda s svojimi izjemno erotičnimi zunanjimi linijami uloviti nemalo poželjivih pogledov. Ne le ženskih, da ne bo pomote!

MAZDA MX-5 05

A vseeno, kdor ob nizki masi vozila, ki ne preseže niti ene tone, vrhunsko uravnoteženem volanskem mehanizmu, športno kratki prestavni ročici ter izjemno igrivem zadnjem pogonu, še vedno raje lovi poglede mimoidočih kot pa zadek svojega avtomobila med ovinki, naj čimprej obišče Mazdin salon in brž vrne ključe avtomobila. To je pač avtomobil, ki kar kliče k temu, da odpreš v slabih treh sekundah njegovo ostrešje ter se ob izmišljevanju najbolj neumnih izgovorov zapelješ od točke A do točke B skozi vmesne točke C, D, E in F. Oziroma, da obereš vse tiste poti, ki jih pri Garminu označujejo s pojmom »okrog riti v žep«.

Brez kršenja CPP

»Jinba Ittai!« sem tako vsakokrat zavpil, ko sem predramil Mazdinih 130 »žrebcev« v (skoraj) sredinsko nameščenem 1,5-litrskem atmosferskem bencinskem agregatu, brez da bi točno vedel, kaj sem sploh bleknil. Ter ob tem povsem odmislil, da bi lahko bil volanski obroč dodatno globinsko nastavljiv (kar se bo sicer zgodilo ob jesenski prenovi, ko ga bo možno za 3 cm izvleči), kabina pa malce bolj prijazna tako višje raslim potnikom (neprimerna za osebke, višje od 190 cm), kakor tudi tekmovalcem oddaje The Biggest Loser (240 kg največje obtežitve).

MAZDA MX-5 14

In ne le to! Ob izjemno prvinskih voznih užitkih, ki jih zagotavlja vrhunsko uravnoteženo podvozje, fantastičen volanski mehanizem ter na moč zabaven zadnji pogon, ki omogoča tudi kakšno (nič kaj strašljivo) »twerking« cestno vragolijo, pa zna obenem navdušiti celo tiste osebke, ki si ne upajo več sesti v avto, če ni opremljen z najsodobnejšimi varnostno-asistenčnimi pripomočki. Radarski tempomat v MX-5? Ah, dajte no!

Pri Mazdini prodajni uspešnici gre hkrati tudi za tiste vrste cestnega epikurejca, v katerem je moč doživeti vozniško ekstazo brez tega, da bi moral voznik kakorkoli kršiti cestno-prometne predpise. Zatorej ni prav nobeno presenečenje, da je lahko že različica, v kateri se vrti najšibkejša motorna verzija, povsem dovolj zabavna in ni prav nobene resnejše potrebe, da bi pogledoval k močnejši, ki se bo sicer jeseni lahko pohvalila še z 20 »konjiči« več. Tako je vstopni 1,5-litrski atmosferski agregat povsem soliden, saj je izjemno delavoljen že pri nizkih vrtljajih, se dodobra razživi nad štirimi tisočaki in ne jenja vse do sedmih, ko okolico napolni z izjemno prijetno rezkim zvokom. Kurja polt in potne srage na hrbtu zagotovljene! Pri čemer bo za dodaten permanenten nasmešek na obrazu poskrbel še izjemno natančen ročni menjalnik s športno kratkimi gibi ročice.

Poraba goriva? Je sploh važna? Okej, ni previsoka, kogar to sploh še zanima …

Hobi vozilo

Marsikdo se sprašuje, zakaj za vraga sploh obstajajo vozila, kot je Mazdin roadster. Saj gre za povsem nepraktično vozilo, v katerem ne moreš peljati niti svojih otrok, niti enotedenske špecerije iz trgovine. Pa kaj! Nenazadnje se s tovrstnimi »malenkostmi« ni ubadalo več kot milijon zemljanov, ki so do sedaj zapeljali v svojo garažo (oziroma nadstrešek, saj gre pri MX-5 v praksi le redkokdaj za prvi družinski avto) malo Mazdino igračo.

MAZDA MX-5 01Potrebno je pač vedeti, da gre pri Mazdi MX-5 več ali manj za povsem prostočasno vozilo, ki je namenjeno izključno in samo uživanju. Ter se lahko obenem pohvali tudi z dovolj ugodno ceno, zaradi česar je skorajda povsem brez konkurence (razen Fiatovega dvojnika 124 Spyder) v avtomobilskem svetu.

In verjemite mi, v tistih dneh, ko ste slabe volje, ko vam živce parajo šefi v službi in ko vas v obup spravlja trenutno notranjepolitično dogajanje okrog Janeza in Marjana, zna že polurni pobeg v naravo z Mazdino prodajno uspešnico ter ležerno križarjenje ob odprtih strehi delovati kot pravi balzam za vašo dušo. Preverjeno!

Tekst in foto: Urban Acman.

* v lanskem letu je bilo prodanih na našem trgu 14 Mazd MX-5

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija vstopnega 1,5-litrskega bencinskega agregata, ki prepriča z veseljem do vrtenja, ter izjemno natančnega 6-stopenjskega menjalnika športno-dinamičnih manir, je dovolj solidna, da ni nobene pretirane potrebe, da bi morali pogledovati k močnejši opciji.
  10
 • Notranjost
  Resda bodo imeli za njegovim volanom precejšnje težave prekomerno raščeni osebki, v nezavidljivem položaju pa bi se znali znajti tudi vsi tisti, ki trpijo za kroničnimi hrbteničnimi težavami, a se vseeno ponaša z dovolj vzorno ergonomijo. Potnika morata vzeti v zakup tudi precej skopo odmerjena odlagalna mesta.
  8
 • Opremljenost
  Kdor na spisku dodatne opreme (še vedno) išče najsodobnejše asistenčne sisteme, ki sicer dodobra razbremenijo delo voznika, je verjetno povsem zgrešil osnovno filozofijo Mazdine MX-5.
  9
 • Vozne lastnosti
  Vrhunsko uravnoteženo podvozje, ravno prav obtežen volanski mehanizem ter izjemno zabaven zadnji pogon so verjetno zadosten razlog, da velja mali Mazdin roadster za enega najbolj zabavnih izdelkov v tem cenovnem rangu.
  10
 • Gospodarnost
  Iz prizme gole racionalnosti je 30 evrskih tisočakov za uživaško brezstrešno vozilo, pri katerem je uporaba precej sezonsko obarvana, še vedno precej veliko denarja. Iz perspektive čustev pa ponuja ravno Mazdin roadster verjetno največjo količino užitkov na vložen evro.
  8
 • Zmogljivost
  Mazda MX-5 dokazuje, da je za doživetje vozniške ekstaze (ob odprti strehi) tudi 130 »žrebcev« pod motornim pokrovom povsem dovolj.
  9
 • Sklep
  Mazda MX-5 že 30 let velja za enega najbolj uživaških hobi avtomobil(čk)ov, ki lahko predstavlja zgolj in samo tretje družinsko vozilo. In spada v podoben rang prevoznih sredstev kot 8 tisočakov vreden cestni bicikel, namenjen rekreativnemu udejstvovanju, ali pa 15 tisočakov drag motocikel, ki ugleda sončno svetlobo le ob poletnih nedeljskih popoldnevih.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.990
cena testnega vozila (€) 29.060
dolžina × širina × višina (mm) 3.915 x 1.735 x 1.225
dovoljena masa vozila (kg) 1.215
emisija CO2 (g/km) 139
emisijski razred Euro6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 5 (150.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.496
kompresija (1:) 13
masa praznega vozila (kg) 975
medosna razdalja (mm) 2.310
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/zadaj
največja hitrost (km/h) 204
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 7.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 150 pri 4.800
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 9,4
osnovna cena vozila (€) 28.490
pnevmatike 195/50 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,9/4,9/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 130
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja atmosferski bencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 85,8
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Antidepresiv"


Blinder
1 leto 11 meseci nazaj

Vsi se slinite nad tem avtom, noben pa nima jajc ga kupit.

meganer
1 leto 11 meseci nazaj

Problem je ker je treba imeti pripravljenih 25000+ za “dušo” To pa nekako pri naših plačah ne gre.

Ivan36
1 leto 11 meseci nazaj

Ja ni teh 26000€ +, zato, ker ni VW ali ABM! Če bi bila to Audi ali MB bi šla za 45000€ v 10.000 kosih na leto!

tha_man
1 leto 11 meseci nazaj

Sem jo fural in gre za teh 130 atmosferkih konjev presenetljivo dobro, sploh ne bistveno slabše od tretje generacije z 2.0 motorjem in 30 konji več. Nižja teža se pozna. Sicer je pa katerakoli generacija MX5 eden od ultimativnih uživaških avtov v svojem cenovnem razredu – nizko sedenje, zadnji pogon, odziven motor, kratki hodi menjalnika, natančen volan in seveda odprta streha. To je čisto druga dimenzija vožnje kot z navadnim avtom, ne glede na konje. Celo ko voziš po predpisih, čeprav si z lahkoto med najhitrejšimi na cesti, sploh v ovnkih.

meganer
1 leto 11 meseci nazaj

Z mx5 oz. 124 bi se pa z največjem veseljem zapeljal za kako uro, dve. Ni vse v konjih …… za uživat. Ali imajo kje testno za posodit, če mogoče kdo ve. V mojih očeh – stroj.

pskoda
1 leto 11 meseci nazaj

Haha pospeše je pa hud. Ta avto ima prešvoh moped in mu manjka vsaj 100hp.
Za manj kot 29k€ kot je ta dobiš recimo clia rs, fiesta st,… ki so več kot dovolj uživaški + so še uporabni

nered
1 leto 11 meseci nazaj

2.0 Sky-G je drugace 205HP motor cipiran dol na 165 (EU), 155 (US), 145 (EU), 120 (EU/US). Se ga da odpreti na 184-194HP. Je pa nepotrebno Mazda 6 je tezja pa je z 145HP motorjem popoln uzitek. V MX-5 bos pogresal tistih 100HP vec do trenutka ko speljes. Drugace pa naslednje leto prihaja Sky-X z 200-240HP.

4momo
1 leto 11 meseci nazaj

Ni vse v pospeških 😉 https://www.youtube.com/watch?v=tQ3x462rlmg pa je 2.0-160KS (predelan kakšnih 20-30ks več?) Jaz bi tudi imel kakšnega konja več 🙂 ampak v ovinkih ga teško kdo dohaja. Preverjeno 😛

1 leto 11 meseci nazaj

Hud video 4momo.

4momo
1 leto 11 meseci nazaj

Top uživaški avto! Preverjeno, doma imamo tretjo generacijo 😉

 
Prostoren potovalnik
So si premislili?