Poraba 6,1/20,1/9,3 l/100km Največja hitrost 235 km/h Cena 28.890 eur
Plusi
 • motorna prožnost
 • prednja sedeža (bočni oprijem)
 • udobje pretikanja menjalnika
 • ESC popolnoma izklopljiv (Race)
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • lega in vodljivost
 • resnična »ročnost« avta (Race)
Minusi
 • pri 3.000 vrt/min pretirano »bobnenje« izpušnega sistema
 • razmeroma počasno pretikanje navzdol (tudi v Race)
 • neudobno vzmetenje (za vsakodnevno uporabo)
 • neučinkovitost elektronske »zapore« diferenciala
 • zvočna izolacija kabine (piš vetra pri večjih hitrostih)

Se spomnite Clia R.S. 16 z 275-»konjskim« agregatom iz Megana R.S. 275? Navkljub silno pozitivnemu sprejemu koncepta s strani javnosti, so Francozi nekaj mesecev po njegovi predstavitvi zagotovili, da bo ostal samo koncept. So si dve leti kasneje s Cliom R.S. 18 premislili in prvotni koncept vendarle spravili do serije? Test.

Logika poimenovanja bi to lahko dopuščala. Leta 2016 je bil Clio R.S. 16, leta 2018 je Clio R.S. 18. Dodatno je Megane R.S. 275 zdaj že upokojen, njegov naslednik koristi drug, še malo močnejši, agregat, torej bi v teoriji lahko »star« agregat transplantirali v aktualni Clio R.S.. Žal se Francozi s tovrstnim razmišljanjem ne strinjajo. Morda zato, ker je bil tehnični poseg v koncept leta 2016 prevelik, da bi se tržno izplačal, dodatno pa se verjetno tudi bojijo, da bi se izrazito vozno talentiran in zmogljiv Clio R.S. z 275 »konji« preprosto preveč zažiral v prodajo svežega Megana R.S.

Enim je všeč, meni pač ne

Renault_Clio_RS_18_16No, Renault Clio R.S. 18 je tu, z R.S. 16 ima pa skupnega samo črkovni del imena in dejstvo, da ga žene štirivaljni turbobencinski agregat. Podrobnejši pregled tehničnih podatkov in spiska opreme pokaže, da gre pri Cliu R.S. 18 pravzaprav za nadgradnjo Clia R.S. Trophy 220. Pri tem moram kar takoj zatreti upanje, da je 18 vsaj po moči neka vmesna stopnja med R.S. 16 in R.S. Trophy. Njegov motor z menjalnikom je namreč identičen tistemu v Trophyju, kar pomeni 1,6-litrski turbobencinar z največ 162 kilovati oziroma 220 konjskimi močmi ter 260 Nm navora (280 Nm ob aktiviranem začasnem overboostu v določenih voznih pogojih). Menjalnik ravno tako ohranja Trophyjeve na kratko preračunane prestave, zaradi katerih se recimo med vožnjo po avtocesti s 130 km/h motor vrti z dobrimi tremi tisočaki naminuto. Zadeva bo sama po sebi športnim navdušencem jasno všeč, meni pa je v času uporabe na daljših poteh začela vse bolj presedati.

Vprašanje dodane vrednosti »Akrapoviča«

Renault_Clio_RS_18_20Dopuščam možnost, da je to posledica kombinacije mojega generalnega stremenja k udobju in nenapornosti vožnje z avtom ter številke EMŠO. Neodvisno od tega mi zmogljivi avti še vedno predstavljajo veliko zadovoljstva in užitkov, je pa res, da ne čutim nikakršne potrebe po tem, da bi moral avto zajetno konjenico razkazovati naokoli s pojavo ali z glasnim izpuhom. Za razliko od »mojega« testnega Clia R.S. Trophy 220 izpred slabih treh let ima R.S. 18 danes serijsko primaknjen Akrapovičev izpušni sistem. Tega ima, mimogrede, po novem tudi različica Trophy. O resnični dodani vrednosti Akrapovičevega izpušnega sistema v Cliu R.S. 18 pa se, vsaj v moji glavi, poraja nekaj dvoma. Pregled podatkov o motornih zmogljivostih pred tremi leti (brez Akrapoviča) in danes (z njim) so namreč do zadnje potankosti identične. Tu je še obljubljeni prihranek na masi, a o tem ni ne duha ne sluha niti v podatku o lasni masi avta, niti na cesti. Tam, vsaj jaz, osebno in strogo subjektivno ter brez konkretnih meritev, ocenjujem, da ni avto ne na ravnini niti med ovinki zaradi izpušnega sistema kaj hitrejši.

Absolutno glasnejši

Renault_Clio_RS_18_30Absolutno in neizpodbitno pa je Clio R.S. s tem izpušnim sistemom glasnejši. In to občutno glasnejši. Če me slaba tri leta nazaj motorno bobnenje Trophyja z Renaultovim izpuhom ni niti toliko zmotilo, da bi ga omenil v besedilu, je tega zdaj z Akrapovičevim izdelkom za moja ušesa preprosto preveč. Daleč najhujše je v območju okoli omenjenih 3.000 vrt/min, ko predvsem pospeševanje s polnim plinom povzroča v kabini sila neugodno in glasno »grmenje«.

Šminka

Renault_Clio_RS_18_15Pregled opisa preostalega dela avta tako razkrije, da je 18 v primerjavi s Trophyjem pravzaprav samo kozmetično dodelan. Na črnem karoserijskem laku so komaj vidni počrnjeni napisi in Renaultovi znaki, ki so pri ostalih Cliih kromirani. Črnina se nadaljuje na platiščih z znakom v sredini na kontrastno rumeni podlagi. Kontrast živo rumenih elementov na črni podlagi se nadaljuje v spodnjih delih vrat in sprednjem odbijaču, nekaj športne »dramatičnosti« pa naj bi mu zagotovile še nalepke na bokih in celo na strehi. Namen vseh teh oblikovnih dodatkov je približati model grafični podobi letošnjega Renaultovega dirkalnika Formule 1. Ali jim je uspelo, presodite sami.

Kristalno jasno je,

Renault_Clio_RS_18_19…, da je pod črto Clio R.S. 18 tehnično identičen Cliu R.S. Trophy. Zato, če iščete hitrega Clia in vam je malo mar navidezne podobnosti z aktualnim Renaultovim bolidom, lahko mirno poseže po Trophyju in hkrati prihranite 800 evrov.

Besedilo in foto: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Osebno mi je Trophy brez Akrapoviča bolj všeč. Avto je šel kot puščica pri tem je pa na svoje delo zmerno glasno opozarjal. Še vedno zmoti dokaj počasno menjavanje prestav navzdol, tudi v najbolj ostrem načinu Race.
  9
 • Notranjost
  Odlična prednja sedeža poskrbita za obilico bočnega oprijema. Vse ostalo je kot v vsakem drugem Cliu, vključno z za dirkalnike neznačilno petvratno zasnovo avta. Glede na testnega Clia TCe 120 se mi je zdel R.S. 18 glasnejši s stališča piša vetra okoli kabine.
  7
 • Opremljenost
  Top Clio R.S., a bi sam, če bi res izbiral med obema, raje posegel po manj »nakičenem« Trophyju.
  9
 • Vozne lastnosti
  Še vedno fantastična oprijemljivost Michelinovih Pilotk Super Sport. Strogo tehnično gledano tudi izvrstna vodljivost in lega, a zaradi obilice elektronike »vmes« nekako brez prave duše.
  9
 • Gospodarnost
  Ja, 220 »konj«, ko se jih koristi, je še vedno zelo žejnih.
  7
 • Zmogljivost
  Identičen Trophyju, zato pač tudi tu čista desetka.
  10
 • Sklep
  Čeprav ime spominja na divji koncept iz 2016, je serijska uresničitev samo še ena reinkarnacija Trophyja. Komur izgled avta in navidezna povezanost z bolidom Formule 1 nekaj pomeni, lahko poseže po njem. Vsi ostali pa vedite, da je tehnično in mehansko identičen 800 evrov cenejšemu Cliu R.S. Trophy.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 28.890
dolžina × širina × višina (mm) 4.090 × 1.732 × 1.432
dovoljena masa vozila (kg) 1.711
emisija CO2 (g/km) 135
gibna prostornina (cm3) 1.618
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 1.204
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 235
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 162 (220) pri 6.050
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 (280) pri 2.000-5.600
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,3
osnovna cena vozila (€) 27.390
pnevmatike 205/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1/20,1/9,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6/5,1/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 6,6
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 300-1.146
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 79,7 × 81,1
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "So si premislili?"


Fnatic
1 leto 10 meseci nazaj

Tukaj se strinjam. Mora bobnet ja ampak meni osebno je tudi de*ilno, ko bobni pri 20kmh v 2.prestavi. Imam enega soseda, ki ima ravno nekaj podobnega. Sredi noči pride domov, območje umirjenega prometa, avto bobni kot na dirkališču. Malo mi gre na živce ampak še bolj ostalim in tudi njemu osebno. Sem imel sam prej eno igračko, ki je pokala prav lepo. Ampak ko so se zavrteli obrati. Vžgal si ga, je lepo zamolklo predel, počasi speljal in vse ok. Potem pa si ga pohodil in se je razbesnel. To je bil pravi užitek..

pskoda
1 leto 10 meseci nazaj

Elektronska zapora je slabša kot mehanska samo bi res lahko kaj več napisali zakaj je dobila minus

whitee
1 leto 10 meseci nazaj

Ja tak avto pač mora bobnet. Če pišete pod pomankljivost delovanje elektronske zapore diferenciala, sem pričakoval še kakšno besedo več na to temo.

jack86
1 leto 10 meseci nazaj

Drugic si izklopi slusne aparate. Taka igracka mora bobmeti..

Firediver
1 leto 10 meseci nazaj

Glede na “ugotovljene” pomankljivosti dobivam občutek, da ta avto ni ne za dirkališče in ne za vsakdanjo rabo. Torej – neuporaben!

 
Antidepresiv
V ozadju