Poraba 5,4 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 28.418 eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • motor in menjalnik
 • dovršena notranjost
 • opcija Drive Select
 • varčen motor
Minusi
 • utesnjenost na zadnji klopi
 • majhen prtljažnik
 • cena vozila in dodatne opreme
 • brez nekaterih samoumevnih pripomočkov (tempomat)

Audijev mali mestni avtomobil je, podobno kot Guccijeva ženska torbica ali moška ročna ura Omega, ravno še dovolj dragocen (beri: drag), da bo v dandanašnji družbi brž označen za modnega in šik. Ter hkrati ustrezno prestižen, da je z njim moč paradirati tudi v kakšnem bolj mondenem okolju.


Minaudière*

Velmožje v Ingolstadtu so kar nekaj časa zavistno opazovali svoje južno-bavarske sosede, kako si s »svojim« Minijem režejo velik kos profitabilne pogače v razredu (ekskluzivnih) malih mestnih avtomobilov. Zatorej so leta 2010 na ceste splavili model A1, s katerim so pričeli tudi sami nagovarjati tiste (petičnejše) kupce, ki se želijo tudi po mestnih središčih voziti v stilu. Pri čemer je bilo še najbolj pomembno, da mini Audi, podobno kot ženski minaudière, navdušuje s stilom in pridihom luksuznosti, manj pa z racionalno praktičnostjo.

A ker bo Minijev rival v letošnjem letu upihnil že peto rojstnodnevno svečko, so morali Audijevi »dermatologi« opraviti vsaj manjši lepotilni poseg. Prenovljeno verzijo je tako moč prepoznati po rahlo spremenjenih odbijačih, preoblikovanih zunanjih retrovizorjih, drugačnejših lahko-kovinskih platiščih ter po »spremenjeni trasi« sprednjih in zadnjih žarometnih LED diod. Zgolj najbolj natančni, ki se naokrog sprehajajo z metrom v roki, pa bodo hkrati ugotovili, da je petvratna različica Sportback (po prenovi pri nas ni več na voljo trivratne verzije) sedaj daljša za 20 milimetrov. Žal pa tokratna prenova ni doprinesla večjega spektra živahnejših karoserijskih odtenkov, ki bi, podobno kot pri simpatičnemu Fiatu 500, nekako bolj pristajali k radoživi filozofiji mini Audija.

Babuška

Marsikdo se dandanes priduša nad Audijem (ter ostalimi premijskimi proizvajalci), da postajajo njihovi novodobni modeli čedalje bolj podobni drug drugemu in jih je na daleč že zelo težko ločiti med sabo. A omenjena »copy-paste« tehnika, s katero sicer želijo poenotiti skupno identifikacijo svojih modelov, ima hkrati tudi precej pozitiven učinek, saj tudi najmanjšim »kapel’cam« v ponudbi namenjajo pri notranjem interierju podobno dozo prefinjenosti in prestižnosti, kot pri svojih zastavonošah (beri: večjih modelih).

Tako se zaradi dovolj izbranih notranjih materialov – pa najsi gre za mehko obložene plastične oplate ali pa za hladen aluminij – tudi v Audijevem »malčku« počutiš dovolj gosposko. Le zavedati se je potrebno, da njegovi precej omejeni notranji proporci kaj hitro pokažejo svoje meje, kar bodo na precej neudoben način občutile glave zadaj sedečih odraslih potnikov. In nenazadnje tudi v precej plitev prtljažnik je, podobno kot v modni ženski neseser, moč zbasati zgolj najnujnejše (kozmetične) potrebščine.

Najmanjša Audijeva »babuška« po letošnji kozmetični prenovi v notranjosti sicer ni doživela drastičnejših sprememb, še najbolj opazna pa sta nova opremska paketa v ponudbi – Design in Sport. A facelift bi vseeno lahko poskrbel za skorajda že obvezno slovenizacijo info-zabavnih naprav ter za popolnoma ničelno doplačilo nekaterih samoumevnih kosov opreme (tempomat, zadnji parkirni piskači, dežni senzor, sprednji komolčni naslon).

Moj »dragi« zmore

Najprestižnejšemu malčku v Volkswagnovem koncernu, pri katerem se prične cenik v tistih sferah, kjer se končuje Fabijin, so med letošnjo kozmetično revitalizacijo dodobra osvežili tudi motorno ponudbo. Med ogljikovodično manj oporečnimi agregati, ki bodo lahko v ponudbi vse do leta Euro7, se je znašel tudi modificiran 1.6 litrski TDI, ki je sedaj za 8 kilovatov močnejši ter za 7g CO2/km snažnejši od predhodnika. Ter velja v kombinaciji z dvosklopčnim sedem-stopenjskim avtomatskim menjalnikom S-Tronic za drugo najdražjo verzijo na ceniku – takoj za sladostrastnim 231 »konjskim« S1.

Kljub začetnim pomislekom, da »traktorska« motorizacija ne spada v tolikanj ekscentričen avto, kot je mini Audi, pa je omenjena pogonska kombinacija ponudila med tokratnim testom zadovoljivo dozo dinamičnih občutkov. Velik delež pri tem ima menjalna avtomatika s precej intuitivnim in nezaznavnim delovanjem, ki dodobra izkorišča motorne zmogljivosti, a si rahlo (že poznano DSG) kritiko zasluži med počasnimi manevri, saj nikakor ne omogoča natančnega (centimetrskega) premikanja. Za dodatno dozo voznih užitkov poskrbi še serijski sistem Drive Select (paket Sport), ki dodatno prilagodi karakteristike motorja in menjalnika.

Precej draga igrač(k)a, ki si sicer osnovo deli s »plebejskima« bratrancema, Polom in Ibizo (platforma PQ25), se lahko pohvali z zanesljivo in uravnoteženo lego na cestišču ter z vzorno vodljivostjo, ki jo omogoča modificiran elektro-hidravlični volanski mehanizem. A je vseeno potrebno priznati, da malemu Audiju manjka še kar nekaj manjših »faceliftov«, da bo lahko ujel igrivega Minija.

Chanometer

Mini Audi je po tokratni prenovi še vedno dovolj luksuzen modni dodatek, s katerim je moč paradirati tudi pred najbolj »hip« mestnim lokalom letošnjega poletja. In četudi ni tako retro šik in »fensi« kot Fiatov 500, niti ni toliko avantgarden kot DS3 in niti ni toliko vozno navdušujoč kot gokartski Mini, pa lahko že zgolj in samo zaradi svojih štirih bleščečih prstanov pri marsikomu predstavlja precejšen predmet poželenja. Pri čemer so vsakršne (ne)smiselne debate o racionalnosti in primerjave s »plebejskimi« predstavniki B segmenta (Polo, Ibiza & Co.) vsaj toliko plodne, kot če bi želeli svoji boljši polovici dopovedati, da se lahko na večerno zabavo odpravi s planinskim nahrbtnikom, namesto z Guccijevo torbico.

Tekst in foto: Chan

* ženski modni dodatek oziroma okrasna škatlica, ki je namenjena najosnovnejšim (kozmetičnim) potrebščinam in se lahko uporablja kot substitut večerni torbici.

Več o Audiju A1 pa na uradni strani.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  1.6 litrski TDI, ki je sedaj za 8 kilovatov močnejši ter za 7g CO2/km snažnejši od predhodnika, ponuja skupaj s sedem-stopenjskim S-Tronic menjalnikom, kateremu je moč očitati zgolj (poznano DSG) nezmožnost počasnega premikanje med parkiranjem, precej simpatično kombinacijo, ki pa verjetno ne bo našla veliko kupcev.
  9
 • Notranjost
  Mini Audi navdušuje s prefinjenostjo in luksuznostjo večjih modelov, a je hkrati potrebno vedeti, da je vanj, podobno kot v ženski minaudière, moč zbasati zgolj najnujnejše (kozmetične) potrebščine.
  9
 • Opremljenost
  Kljub ceni vozila, pri kateri lahko kupec pogleduje k Volkswagnovemu Passatu 2.0 TDI Highline, pa Audijev malček še vedno ni premogel tempomata, USB, …
  6
 • Vozne lastnosti
  Najmanjši Audi v ponudbi se lahko pohvali z zanesljivo in uravnoteženo lego na cestišču ter z vzorno vodljivostjo, ki jo omogoča modificiran elektro-hidravlični volanski mehanizem.
  9
 • Gospodarnost
  Kljub zelo spodobni porabi goriva, ki je na relacijski vožnji znašala konkretno pod 5 litri, pa se zgodba o potencialno gospodarnosti konča že ob povsem osnovni ceni vozila, krajšega od štirih metrov.
  5
 • Zmogljivost
  Kljub začetnim pomislekom, da »traktorska« motorizacija ne spada v tolikanj ekscentričen avto, kot je mini Audi, pa je omenjena pogonska kombinacija ponudila med tokratnim testom zadovoljivo dozo dinamičnih občutkov.
  8
 • Sklep
  Mini Audi je po tokratni prenovi še vedno dovolj luksuzen modni dodatek, s katerim je moč paradirati tudi v najbolj mondenih okoljih.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 28.418
dolžina × širina × višina (mm) 3.973 x 1.746 x 1.422
dovoljena masa vozila (kg) 1.720
emisija CO2 (g/km) 97
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 (podaljšano jamstvo za 3. in 4. leto)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.275
medosna razdalja (mm) 2.469
menjalnik/pogon 7-stopenjski S-tronic/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85/116 pri 1.500-3.250
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
osnovna cena vozila (€) 25.040
pnevmatike 215/45 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,3/3,4/3,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 270-920
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 79,5x80,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ko lev iztegne kremplje
Fizika udari nazaj