Poraba 4,7/10,4/6,7 l/100km Največja hitrost 192 km/h Cena 34.870 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • opremljenost
 • oblikovanje
 • udobni sedeži
 • prostoren osnovni prtljažnik
 • učinkovit sistem izpiranja prednjega stekla (tudi pri avtocestnih hitrostih)
 • prilagodljivost prtljažnika
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi

O minusih, ki sem jih dobro leto dni nazaj očital Peugeotu 3008 GT v tokratnem primerku ni bilo ne duha ne sluha. To pomeni, da je Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 GT Line moj prvi testni avto brez vsakršnega minusa. Test.

V teoriji bi se sicer lahko pritožil nad njegovo maloprodajno ceno, a se nisem. Upoštevaje, da so cene avtomobilov v zadnjem času praktično povsod, še posebej pa pri cestnih terencih, vsaj za moje dojemanje (in deloma tudi žep) pretirane, je jasno, da je stvar ušla z vajeti. Tu se mi zdi recimo tudi čudno, da ponujajo nekateri že od prvega trenutka prodaje popolnoma novega modela avta akcijski popust. Nekaj, s čimer so še nekaj let nazaj počakali kakšno leto dni, da je prvi naval kupcev popustil, potem so pa s popusti zvabili v salone sveže kupce.

Drug razlog, da mu nisem dal nikakršnega minusa je ta, da osebno med plusi in minusi omenjam samo stvari ali lastnosti, ki so v mojih očeh opazneje nad povprečjem ali moteče pod njim. Na podlagi te izpostavljenosti so lahko potem potencialni kupci pred nakupom bolj pozorni nanje in presodijo, ali tudi njih motijo oziroma navdušujejo v določenem avtu.

Razumem, a se ne strinjam

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_15Lanskemu Peugeotu 3008 GT zaradi njegove najzmogljivejše motorizacije, najbogatejšega paketa opreme in nekaj doplačil njegove zasoljene cene (p reko 40 evrskih tisočakov) nisem uvrstil med minuse. Posledično se mi je zdelo edino pravilno, da enako storim tudi s tokratnim primerkom. In tako sem prišel do prvega avtomobila v moji zgodovini brez minusa. Pa pomeni to, da je Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 GT Line popoln? Za marsikaterega navdušenca nad cestnimi terenci morda res, subjektivno zame pa je v najboljšem primeru optimalen. Toda že večkrat se je izkazalo, da moj okus, moje želje in moja pričakovanja v avtomobilskem svetu niso povsem sinhronizirana z okusom, željami in pričakovanji množice. Med tokratnim preizkusom sem opazil, kako veliko njegovih »bratov« se dejansko vozi po naših cestah. Pri tem se ne morem znebiti občutka, da je Francozem z njim res padla sekira v med, sam pa glede na tokratno izkušnjo priznam, da vse bolj razumem navdušenje trga. Z njim se sicer še vedno ne strinjam popolnoma, a ga vsaj bolje razumem.

Palec manj zadošča

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_17Naj se najprej ustavim pri meni običajno največjemu trnu v peti – udobju v vožnji. Kar sem očital tako 3008 GT kot tudi 5008 GT, je v 3008 GT Line v veliki meri omiljeno. Zadošča namestitev za palec manjših 18-palčnih koles, katerih pnevmatike med počasnejšo vožnjo bistveno uspešneje blažijo ostre in kratke cestne nepravilnosti. S tem je počasnejša vožnja s Peugeotom 3008 GT Line tudi zame dovolj udobna, da mi avto v času preizkusa nikoli ni začel presedati. Naj ob tem pomirim še vse, ki vam je tega res mar. Peugeot 3008 GT Line premore, kljub mehkejšim 18-palčnim pnevmatikam, še vedno med cestnimi terenci eno bolj togih nastavitev vzmetenja in z njo povezano razmeroma visoko raven vozne dinamike, vključujoč zmerno prečno nagibanje avta v ovinkih.

Dodatni prestavi spremenita vse

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_10Slabost premajhnega zanašanja samodejnega menjalnika EAT6 na motorno prožnost so se Francozi odločili odpraviti s popolnoma novim menjalnikom. Ta ima s skupno osmimi prestavami zdaj dve več kot prej. Večje število prestav so inženirji izkoristili za dve stvari. Z razširitvijo delovnega območja prestavnih razmerij so na eni strani z lažjo prvo prestavo izboljšali speljevanja, težja končna prestava pa na drugi strani niža motorne vrtljaje, trušč in tudi porabo pri večjih hitrostih. Po mojem pa je za bistven napredek v zvezi z odpravo mojega minusa zaslužna njihova povečana razdrobljenost. Že res, da ima nekaj »besede« pri tem najbrž tudi manjši nazivni navor motorja in drugače nastavljena krmilna pamet menjalnika, a program, ki samo dlje odlaša z ukazom menjalniku »prestavi navzdol«, ne bo rešil sunka navora, ki se sprosti ob vklopu nižje prestave. To pa je pravzaprav tisto, kar me je pri Peugeotu 3008 GT pravzaprav najbolj motilo.

Bolj pod nadzorom

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_26»Vmesne« prestave tovrstne preskoke zmanjšajo in s tem poskrbijo, da je možno imeti porast navora bistveno bolj pod nadzorom. V praksi se to odraža v občutku, da je vklopljena vedno prava prestava in občutku umirjenega in uravnoteženega pogonskega sklopa, ki ne »bezlja« med prestavami, kot je menjalnik EAT6 pri 180-“konjskem” dizlu. Enako tudi morebitne voznikove želje po odločnejšem pospeševanju ob bolj ali manj odločno pritisnjeni stopalki plina pogonski sklop bistveno bolj kultivirano, suvereno in brez nepotrebnih sunkov skozi pogonski sklop udejani na cesti.

Ne samo menjalnik, …

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_24… popolnoma nov je tudi motor. Osiveli 1,6-litrski BlueHDi bo v vseh Peugeotih izpodrinil popolnoma novi 1,5-litrski turbodizel BlueHDI. Ob enakem nazivnem navoru 300 Nm se ponaša novinec z 10 KM večjo močjo, po besedah Francozov bolj tihim in kultiviranim tekom, povrh vsega je pa tudi čistejši. V sistem obdelave izpušnih plinov so mu namreč primaknili tako imenovano drugo generacijo selektivne katalitične redukcije (SCR) za pretvorbo škodljivih dušikovih oksidov, ki se zanaša na vbrizgavanje sečnine, poznane tudi kot dodatek AdBlue. S tem Peugeot ponosno oznanja, da motor 1.5 BlueHDi izpolnjuje zahteve emisijskega razreda Euro 6d-Temp.

Na cesti deluje Peugeot 3008 1.5 BlueHDI 130 optimalno motoriziran. Že res, da onkraj z ZVCP-jem dopustnih avtocestnih hitrostih ne more držati tempa z močnejšimi, a upoštevajoč poldrugo tono lastne mase in aerodinamiko cestnega terenca pokrije 300 Nm in 130 KM čisto vse potrebe družinskega avta. Za svojo, recimo ji, omejeno superšportnost se več kot oddolži z zmerno porabo goriva.

Rešitev: prihranek 1.250 €

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_28V testu Peugeota 3008 GT zapisana moja ocena, da bi lahko tretji minus, vezan na prostor odmerjen za glave potnikov, »rešil« z opustitvijo strešnega okna, se je v celoti uresničila. Posledično sem lahko sedel popolnoma vzravnano in brez vsakršnega tiščanja z glavo v strop tako spredaj kot tudi zadaj. V zameno za 1.250-evrski prihranek je tam na razpolago v višino bistveno več centimetrov kot prej.

Vrsta v izumiranju

Peugeot_3008_15HDi130_EAT8_GTLine_35Peugeot 3008 1.5 BlueHDI 130 GT Line v mojih očeh še vedno ni popoln avto, a mu v točno takšni izvedbi, kot je bila na testu, nimam kaj očitati. Pravzaprav se moje tečnarjenje nanaša zgolj na njegov koncept cestnega terenca. Z njim povezan davek večje potratnosti z energijo, ki ju povzročata slabša aerodinamika in dodatna masa avta se mi zdita še vedno nepotrebna. Enak pogonski sklop, vgrajen recimo v Peugeot 308 SW, bi mi deloval bistveno bolj smiselno. Se pa vse bolj zavedam, da postajam s tovrstnim razmišljanjem, glede na vse večje navdušenje trga nad terenci vseh oblik, velikosti in dovršenosti, vrsta v izumiranju.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen, ravno prav zmogljiv in dovolj čist, da je »pokrit« še za emisijske standarde prihodnosti. V koraku s sodobnostjo gradnje je tudi samodejni menjalnik EAT8, ki šteje prestavo več. Predvsem po zaslugi njihove večje medsebojne razdrobljenosti so odpravili tudi mojo grajo menjalniku EAT6, da se premalo zanaša na motorni navor.
  10
 • Notranjost
  Prihranek 1.250 evrov in z njo povezana neizbira strešnega okna v celoti izniči mojo grajo na račun skromnega prostora za glavo v kabini. Všečno oblikovanje je dopolnjeno s kakovostnimi materiali in dobro prilagodljivostjo.
  10
 • Opremljenost
  Lepo založen paket opreme GT Line in še nekaj drobnarij s seznama doplačil je »odkljukalo« vsa moja pričakovanja po opremljenosti v družinskem avtu. Za najbolj petične je manjkalo recimo še usnjeno oblazinjenje, a odbita pika samo iz naslova blaga na sedežih bi bilo po mojem pretiravanje.
  10
 • Vozne lastnosti
  Po zaslugi palec manjših platišč bolj udoben pri počasnejši vožnji in enako dinamično navdahnjen kot prej. Da je lahko izključno samo spredaj gnan se, glede na številne primerke na cesti, očitno nihče pretirano ne obremenjuje.
  8
 • Gospodarnost
  Dober motor, dober menjalnik, dobra mehanika, uporabna in prostorna kabina ter vsesplošno všečen paket avta narekuje konkretno ceno. Je pa res, da danes, vsaj v razredu cestnih terencev, praktično ne gre drugače. Godi ugodna poraba plinskega olja.
  7
 • Zmogljivost
  130 KM in 300 Nm ni rekordno veliko, a bo povsem zadostilo potrebe družin.
  8
 • Sklep
  Strogo objektivno gledano je Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 GT Line morda za marsikoga popoln avto. No, zame je, izključno zaradi balasta privzdignjene terenske zasnove, v najboljšem primeru optimalen.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.530
cena testnega vozila (€) 34.870
dolžina × širina × višina (mm) 4.447 × 1.841 × 1.624
dovoljena masa vozila (kg) 2.000
emisija CO2 (g/km) 107
gibna prostornina (cm3) 1.499
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.505
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 192
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,7/10,4/6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4/3,9/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 11,5
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 520-1.482
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 73,5 × 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Brez minusa"


Novinec1968
3 leta 16 dni nazaj

V kolikor je Peugeot opravil težave, ki so pri njih še 10 let nazaj bile zelo pogoste, potem je zmagal in je kot kaže iz pokvarljivega račka postal lepa princeska. Oh, ko bi življenje bilo pravljica.
Ampak ga še vedno ne upam kupiti, nimam časa za morebitne izredne obiske servisov.
Na primer pri mojem P307 SW 2.0 HDI, 110KM je preden je bil star 3 leta in je bilo prevoženih 67k km odpovedalo vsaj tole:
– odpoved dvomasnega vztrajnika pred 50k km
– odpoved ESP ABS modula pri 60kkm
– permanentno javljanje napak UNBLOCK DIESEL FILTER in ANTIPOLUTION Fault, ter eksperimentiranje Rodexov in Kavčičev kako to rešiti, seveda vse na strošek lastnika
– težave s podvolanskimi stikali – za žmigavce
– težave s hupo
– zračnost v končnikih stabilizatorja že pri 50k km
– težave z EGR ventilom, pri manj kot 50k km
– menjava DPF filtra
– večkratno dolivanje izredno drage tekočine za DPF filter
več o problemih http://avtonasveti.com/peugeot-307-2001-2008/

Avto je lep, da bi vsaj bil še zanesljiv, potem je Peugeot na dobri poti, ne vem pa kako bo prepričal tiste, ki so z nakupom novega pred kakimi 10 -15 leti imeli podobne težave, kot sem jih imel jaz.

3 leta 14 dni nazaj

P307 je najbolj zgrešen Peugeot ever. Tud sam sem imel bencinarja 1.6, katastrofa. Ampak poglej P508. Razlika dan in noč. Prav tako 407 in 307 razlika dan in noč. Da o novem P508 ne govorim, lepši od VWjev in Audijev.

Novinec1968
3 leta 14 dni nazaj

Se strinjam, da je bil P307 zgrešen, vendar ko je prišel na trg je bil avto leta, na forumih ste ga neverjetno hvalili, zanj so bile čakalne vrste enako kot danes za P3008. Le kako naj vem, da ne bo enako tudi s P3008?

chad
3 leta 15 dni nazaj

Temu v ZDA rečejo -lemon car- in se z odvetnikom na hitro pogodijo za novega. Seveda pri nas to ne gre tako.

Firediver
3 leta 16 dni nazaj

Kot se je doslej pri več uporabnikih pokazalo, je bil P307 na splošno “ponesrečen” model glede okvar. Če bi bili tudi drugi modeli v preteklosti tako pokvarljivi, bi se tudi že vedelo in poznalo na prodajnih številkah Peugeota.
Je pa res, da so novinarji kiksnili z naslovom tega testa. Meni osebno gre na kozlanje, ko naletim na članek, test, reklamo, oglas, kjer se zadevo predstavi kot popolno in brez pomankljivosti. Take stvari na svetu ni, samo “akviziterji” z različno vnemo prepričujejo javnost, da je to nekaj doslej še nevidenega.

chad
3 leta 16 dni nazaj

Še en plus pri tem avtu je, da je všeč samo ljudem z okusom.

3 leta 14 dni nazaj

Ojej, nisem vedel, da nimam okusa!

3 leta 16 dni nazaj

Okusi pa so različni.

xxl
3 leta 16 dni nazaj

Meni je všeč, mogoče celo najbolj med podobnimi, ampak, ima minuse, zato se nisem odločil zanj. 🙂

Bat_zajla
3 leta 16 dni nazaj

Zame je minus to, da SUV nima v ponudbi štiri kolesnega pogona.

pskoda
3 leta 16 dni nazaj

Haha brez minusov 😂. Popolen avto ne obstaja

emozul
3 leta 16 dni nazaj

Tako čudne ugotovitve, pa že dolgo nisem zasledil.Zelo se voha, da je to…..

 
Športna?
V senci žlahte