Poraba 7,5 l/100km Največja hitrost 189 km/h Cena 29.290 eur
Plusi
 • solidno prostorna notranjost
 • opremski paket S-Edition
 • pogonski sklop
 • konkurenčna cena
 • prilagodljiv prtljažni prostor
Minusi
 • štirikolesni pogon ni na voljo s tovrstnim pogonskim sklopom
 • ločljivost zadenjske kamere v mraku
 • posamezne ergonomske nedoslednosti (avtomatski pomik zgolj voznikovega stekla, skrite tipke za vklop sedežnega gretja)
 • posamezni škripajoči plastični elementi v notranjosti

Četudi je Renaultu uspelo s Kadjarjem ustvariti precej korektnega športno uporabnega križanca, se vseeno zdi, da še vedno ostaja – podobno kot tista tretja sestra Kardashian, za katero marsikdo ne ve, kako ji je sploh ime – v globoki senci svojih bližnjih sorodnikov. Pri tem imam v mislih tako japonski Qashqai, kakor tudi romunski Duster*. Pri Renaultu sicer vztrajno širijo ponudbo Kadjarjevih pogonskih sklopov, s čimer mu želijo najti še več potencialnih snubcev, a se vseeno zdi, da to še vedno ni dovolj.

Kadjarsko cesarstvo

Japonsko-francoski kreativci imajo očitno neko nenavadno povezavo z deželo, ki je nastala na področju nekdanje Perzije, danes pa spada na tako imenovano »os zla«. In če je Nissanova prodajna uspešnica v razredu križancev dobila ime po nomadskem plemenu, ki prebiva na jugozahodu Irana, ne bi bilo prav nič čudnega, če so tudi pri njegovem Renaultovem tehničnem dvojčku imeli v mislih rodbino Kadžarov, ki je vladala v Perziji celotno 19. stoletje. Nenazadnje je bil eden od kraljev iz omenjene dinastije (Mozaffar ad-Din Shah Qajar) celo zaslužen za to, da sta se že leta 1900 pojavila v Iranu prva avtomobila, ki ju je sicer pripeljal s svojega potovanja v Belgiji. Renaultova, seveda!

RENAULT KADJAR 04Kakorkoli že, Renaultu je s Kadjarjem uspelo sploh prvič resneje nastopiti v razredu športno uporabnih vozil, saj njihovi prejšnji poizkusi niso bili ravno omembe vredni (Scenic RX-4 ter »Samsungov« Koleos). V japonsko-francoskem koncernu so namreč pri njegovem ustvarjanju dodobra sledili smernicam, ki so jih uporabili že pred leti pri Nissanovem Qashqaju, ki se je izkazal za zadetek v polno. Renaultov Kadjar tako uporablja enako koncernsko arhitekturo (CMF) ter si deli kar nekaj sestavnih delov z japonskim »bratrancem«, a vseeno deluje na zunaj dovolj samosvoje drugačen (če želite, francosko), da ju je moč ločiti že z vrha Eifflovega stolpa.

RENAULT KADJAR 11Nenazadnje je dovolj samosvoja tudi notranja arhitektura pri obeh japonsko-francoskih žlahtnikih, pri kateri si (vsaj za moje pojme) zasluži Renaultov info-zabavni sistem R-Link s 7-palčnim ekranom precej bolj pozitivno oceno. Okej, resda se ne ponaša s tako odzivnim zaslonom na dotik kot bližnja konkurenca (npr. Škoda Karoq, Hyundai Tucson), a je še vedno intuitivnejši ter sodobnejši od Nissanovega. Hkrati ponuja simpatičnejše merilnike, ki so že prešli v digitalno dobo, za odtenek več odlagalnih mest ter malce bolj prostorno zadnjo klop.

Morebitne pomanjkljivosti? Ne najbolj prepričljiva slika zadenjske kamere v mraku ter očem skriti tipki za vklop sedežnega gretja pod sprednjim naslonom za roke, pri katerih je potrebno dodobra poškiliti navzdol, da sploh ugotoviš, če je omenjeno gretje vklopljeno.

Širjenje ponudbe

Vendar pa smo pri Renaultovemu »kaškaju« že vse od začetka pogrešali malce več pogonskih opcij, saj je bilo na njegovem ceniku moč najti toliko modelov z menjalno avtomatiko, kot je SsangYongovih modelov v trenutni ponudbi na naših tleh (beri: ena). In glede na to, da je med populacijo čedalje več voznikov, ki med vožnjo ne želijo več utrujati svoje leve noge, ni presenečenje, da so morali tudi pri Renaultu razširiti svojo ponudbo.

RENAULT KADJAR 20Tako se je v lanskem letu opciji 110 »konjskega« 1,5-litrskega turbodizla, pri katerem za prenos moči skrbi dvosklopkovni menjalnik EDC, pridružila še kombinacija znanega 130-»konjskega« 1,6-litrskega dCi agregata ter brezstopenjskega CVT menjalnika, ki sliši v koncernu na ime X-Tronic. Kar pa je bilo tako ali tako vsaj malce pričakovano, saj je bil omenjeni pogonski sklop že nekaj časa na voljo tudi pri japonski žlahti – nenazadnje tudi pri večjem X-Trailu.

A če vsaj pri slednjem tovrstna pogonska kombinacija ni bila ravno tiste sorte, ki bi vozniku kratila spanec, pa se je izkazala pri Kadjaru – povsem v nasprotju s prvotnim pričakovanjem – za pozitivno presenečenje. Rahlo modificiran CVT menjalnik, pri katerem je trenje (tako tovarna) zmanjšano za 40 odstotkov, ima programiranih sedem prednastavljenih prestav, a mu vseeno ne diši preveč dinamično priganjanje. Vseeno pa preseneti z izjemno prijetnim delovanjem, česar sicer nismo ravno vajeni od tovrstnih menjalnikov, kjer svojo naravo pokaže zgolj pri polnem plinu (npr. pri pospeševanju na avtocesti), ko drži motorne vrtljaje na tistem nivoju, ki ni najbolj povšeči voznikovim ušesom (beri: visoki vrtljaji).

RENAULT KADJAR 27Vendar pa za razliko od Nissanovega X-Traila voznik nikdar nima tistega čudnega občutka, da bi menjalnik odvzel motorju preveč »žmohta« iz njegovih 130 »žrebcev«, saj nikdar ne deluje podhranjeno. Je pa seveda res, da je primerjalno z različico, pri kateri za prenos moči skrbi ročni menjalnik, debelo sekundo počasnejši pri pospeševanju od 0 do 100 km/h. Hkrati pa se ne more pohvaliti niti s pretirano nizko porabo, saj jo je le stežka moč držati pod 7 litri in pol, pa četudi je pogon speljan zgolj in samo na sprednji kolesni par.

In ravno pomanjkanje možnosti 4×4 pogona pri tovrstnem pogonskem sklopu predstavlja morda še največjo zamero, saj poznajo tovrstne kombinacije tudi že pri manjših križancih (npr. Suzuki Vitara, Volkswagen T-Roc, Hyundai Kona, ipd.). Porekli boste, da novodobni kupec novodobnega križanca tako ali tako ne išče več štirikolesnega pogona, nenazadnje tovrstne opcije z menjalno avtomatiko ne ponuja niti bližnji japonski sorodnik. Pa kljub temu le-ta še vedno najde precej več kupcev kot Renault!

Kadjarshian

Pri Renaultu so s Kadjarjem pred tremi leti ustvarili dovolj korektno športno uporabno vozilo, a se vseeno zdi, da v nobenem segmentu ne izstopa pretirano. Nenazadnje niti pri voznih lastnostih, kjer je sicer udobje na prvem mestu in ga (zanimivo!) niti 19-palčna platišča, ki so del izjemno bogatega opremskega paketa S-Edition, ne krnijo preveč. Okej, le kakšno zaporedje prečnih neravnin ga zna dodobra zmesti, saj jih ne zmore povsem »požreti«. Hkrati mu za bolj prepričljivo oceno pri vozni dinamiki manjka tako komunikativnejši volanski mehanizem, kakor tudi manj nagibajoča se karoserija v hitreje voženih ovinkih. Resda omenjene »pomanjkljivosti« niti pod razno niso kritične, a konkurenca zna to le bolje (npr. kakšna Fordova Kuga).

RENAULT KADJAR 03Resnici na ljubo, v tem elementu tudi njegova japonska žlahta ni kaj bolj prepričljiva, a se kupci na evropskem trgu vseeno opazno množičneje odločajo zanjo. Zakaj? Četudi sta z Renaultovim tehničnim dvojčkom cenovno dokaj poravnana, najverjetneje zgolj in samo zaradi boljšega renomeja, ki si ga je Nissan ustvaril v zadnjih 11 letih, odkar je na trgu. Tako pa bi morali pri Renaultu vsaj še malce razširiti ponudbo različnih pogonskih kombinacij (npr. avtomatski menjalnik s 4×4 pogonom) ter dodati še kakšno šibkejšo bencinsko verzijo, če želijo, da vsaj malce stopi iz sence svoje slavnejše žlahte.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Leta 2017 je bilo prodanih na evropskih tleh 247.199 Qashqaijev (929 v Sloveniji), 145.692 Dusterjev (1.351 v Sloveniji) ter 111.705 Kadjarjev (858 v Sloveniji). Vir: leftlanesales; ads-slo.org

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Pogonska kombinacija 1,6-litrskega dCi motorja ter CVT menjalnika, ki je bila že pred časom na voljo pri japonskem sorodstvu, je sedaj našla svoj prostor tudi v Kadjarju (pa četudi ga trenutno zaradi novih standardov merjenja porabe ni v ponudbi), kjer zelo solidno opravlja svoje delo. Menjalnik s prednastavljenimi 7 prestavami se v večini voznih režimov obnaša kot klasična avtomatika, a vseeno ne mara dinamičnega priganjanja. Žal omenjena kombinacija ni na voljo s štirikolesnim pogonom.
  9
 • Notranjost
  Korektno prostorna kabina s prepoznavno Renaultovo notranjo arhitekturo, modernejšimi in sodobnejšimi rešitvami kot pri Nissanu (info-zabavna enota, digitalni merilniki) ter posameznimi neugledno škripajočimi plastičnimi elementi.
  8
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket na ceniku S-Edition ponuja soliden izbor dodatkov, med katerimi pa bi se vseeno lahko našel vsaj še aktivni tempomat.
  9
 • Vozne lastnosti
  Udobno podvozje se ponaša s solidnim požiranjem neravnin tudi na makadamskih cestiščih. Volanski mehanizem bi lahko bil bolj gostobeseden pri sporočanju, kaj se dogaja pod kolesi, karoserija pa v hitreje voženih ovinkih za odtenek manj nagibajoča.
  7
 • Gospodarnost
  Končno ceno vozila vsaj malce blažijo tradicionalni Renaultovi popusti, ki lahko doprinesejo tudi dobre tri tisočake nižjo ceno. Poraba goriva bi lahko bila za odtenek nižja.
  7
 • Zmogljivost
  Povprečen voznik tako motoriziranega Kadjarja bo povsem zadovoljen z njegovimi zmogljivostmi, a neke pretirane drame vseeno naj le ne pričakuje. Verzija z ročnim menjalnikom je opazno hitrejša v pospeševanju od 0 do 100 km/h.
  7
 • Sklep
  Renault je pri modelu Kadjar širi ponudbo pogonskih sklopov, pri čemer imajo v mislih tudi tisto (čedalje bolj množično) skupino kupcev, ki ne marajo več ročnega prestavljanja. Žal pa v tovrstno formulo niso vključili tudi (vselej koristnega) štirikolesnega pogona, ki ga menda ne bo moč najti niti pri kozmetično olepšani verziji, ki prihaja na trg konec leta.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.790
cena testnega vozila (€) 29.290
dolžina × širina × višina (mm) 4.449 x 1.836 x 1.598
dovoljena masa vozila (kg) 1.981
emisija CO2 (g/km) 123
emisijski razred Euro6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.490
medosna razdalja (mm) 2.647
menjalnik/pogon neskončnostopenjski CVT / dvokolesni
največja hitrost (km/h) 189
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,72
osnovna cena vozila (€) 29.290
pnevmatike 225/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,5/4,4/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 11,1
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 472-1.478
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 80 x 79,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "V senci žlahte"


emozul
2 leta 8 meseci nazaj

Xxl, ali si počasen voznik, se voziš striktno po omejitvah, ter kako hitro se voziš po avtocesti? A si večino na hitri cesti? Me resno zanima, ker imaš smešno porabo.

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

Moja poraba ni nič smešno nizka. Kaj potem porečeš na tiste, ki imajo pod 6 litrov pri 130 z 145 KM bencinarjem? Ali TDI pod 5 litrov, vozi večinoma po mestu pa take cvetke? Do mesta imam 11 km regionalke, hitrost 50-70-90 (poraba 5-5,5), do vikenda 12 km, hitrost od 50,70-110, na ac imam tempomat na 130 (potraba cca 7). Mesta in kratkih relacij je mogoče 1/4 ali 1/3 vseh relacij (poraba 8+), najmanj je ac. Po cca 5000 km je povprečje bilo 6,4, zdaj po 2000 6,3.Lahko bi rekel po omejitvah, ampak zato, ker drugače ne gre, saj je precej prometa. Če ne bi prav nič pazil, bi bila mogoče liter višja. Pa bc je dokaj natančen, za razliko od Kadjara, kje je bil obup.

2 leta 8 meseci nazaj

Lahko bi rekel po omejitvah, ampak zato, ker drugače ne gre,………………

To mi zveni kot , da se opravičuješ , ker voziš po omejitvah, če bi vsi ali vsaj velika večina vozila vsaj približno po omejitvah bi bilo bistveno manj nesreč na naših cestah, npr. vZDA
in Canadi kjer imam sorodnike večina menda omejitve upošteva, saj so kazni za prekoračitev zelo visoke, ponekod lahko greš tudi v zapor zaradi prekoračitve omejitev.

VW-T4
2 leta 8 meseci nazaj

1.5dCi lahko vozim kakor mi paše in ga ne bom spravil preko 6l povprečne. Res pa se da z bencinarjem tudi doseči nizko porabo, ampak je treba bit previden in bit pozoren da voziš varčno. Pri dizlu mi tega pač ne treba. Bom pa pri naslednjem avtu tudi jaz verjetno pristal na bencin, ker ne naredim veliko km in me nekoliko višja poraba ne bi prizadela preveč.

muc396
2 leta 8 meseci nazaj

Če mi gre pa kaj na živce pri avtih, je pa avtomatska regulacija stekel samo na voznikovi strani! In nekateri imajo avtomatsko samo za odpiranje, za zapiranje pa ne!! A ne bi Renault takšne japonske fore pustil na vzhodu?

chad
2 leta 8 meseci nazaj

na avensisu (japonec) so vsa štiri okna z avtomatskim zapiranjem in odpiranjem, če gumbe do konca pritisneš.

mrtwelvetrees
2 leta 8 meseci nazaj

Pa si se vprašal kdaj, zakaj je tako ? To delajo nalašč, da dajo te opcije v dražje modele.
Ne boš verjel ampak meni pa niso bile tipke za odpiranja oken všeč pri Nisanu QQ.

2 leta 8 meseci nazaj

Pri novem QQ se vsa okna avtomatsko odpirajo in zapirajo, so tudi vse tipke na vseh vratih osvetljene ( prej niso bile vse) in z daljincem lahko na daljavo odpira ali zapiraš vsa štiri okna.

mrtwelvetrees
2 leta 8 meseci nazaj

Renault pač ima svojo politiko, tako kot pri Cliotu 1.5dci 110KM samo z ročnim menjalnikom, medtem ko je 90KM lahko z avtomatskim menjalnikom.

Kdaj boste testirali novi motor 1.3 Tce (160KM) ki se vrti v Sceniku ?

2 leta 8 meseci nazaj

Kadjar pač ni Qashqai in nikoli ne bo, čeprav sta podobna je kar veliko razlik, meni je Kadjar na zunaj kar všeč, toda ti Renaultovi števci , s tem pa se ne morem sprijazniti, saj je v primerjavi z Qashqaijem vse zelo nepregledno , imel sem to že pred leti v Meganu in se nikakor nisem navadil na to njihovo digatilizacijo in me je tudi kasneje to najbolj odvrnilo o razmišljanja o nakupu , čeprav kot pravim na zunaj mi je lep, tudi večji je od QQ, toda jaz ga pač ne menjam za QQ nikakor in tako misli kot kažejo prodajne številke kar zelo veliko kupcev. Vsake oči pač imajo svojega malarja kot pravijo.

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

CVT, ne hvala. Moj 1.6 dci je pil 5,5-6, na roke računano, drugače bc kaže večinoma 0,6 manj, tako da vam je na testu res veliko pil že po bc. 1.5 TSI 150 mi pije 6-6,5, za primerjavo. Tudi sam se sprašujem zakaj se slabše prodaja, dizajn ne more biti razlog, potem dokaj podoben Captur ne bi bil med najbolj prodajanim v segmentu. FL ki prihaja, se mi zdi korak nazaj in ne bo bistveno vplival na boljšo prodajo.

2 leta 8 meseci nazaj

Teh testnih porab goriva ni za jemati resno, saj ga na testih običajno obremenjujejo kot ga v vsakdanjem prometu malokdo,( razen seveda nekaterih , ki so nonstop z nogo na plinu), meni noben avto niti približno ni nikoli imel tako velike porabe kot so jo prikazovali na testih, pa sem imel kar veliko avtomobilov že in se povsem normalno vozim z vsakim.

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

Vem da so razlike s porabo na testu in med tvojo ali mojo porabo, tudi TSI 1.5 ima cca 8 na testih. Pri 7,5 na njihovem testu in glede na moje izkušnje z 1.6 dci, lahko sklepam, da bi pri meni težko šlo pod 6, kar je zelo podobno kod zdajšnji TSI. Pustimo zdaj smiselnost primerjave. Mislim, da sem se prav odločil, da sem se znebil dizla. Razlika v ceni goriva se tudi zmanjšuje. Dizel počasi izgublja smisel, razen pri večjih, močnejših SUVih.

2 leta 8 meseci nazaj

Večinoma se kar strinjam s teboj, poraba pa je vedno in najbolj odvisna od samega voznika in načina vožnje in seveda kje se večinoma vozi AC in veliko mestne vožnje pač porabo takoj poveča. Glede testov pa so včasih občutna odstopanja že na različnih net straneh pri popolnoma enakem vozilu, zato jaz v te teste pač ne verjamem kaj veliko je pa prav, da jih delajo in se tako izve marsikaj koristnega in zanimivega o avtomobilih , ni pa se za obremenjevati s tem.

 
Brez minusa
Eden namesto dveh