Poraba 4,3/10,1/6,8 l/100km Največja hitrost 202 km/h Cena 25.010 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.800 €) eur
Plusi
 • prožnost motorja
 • uravnoteženost med dinamiko in udobjem v vožnji
 • opremljenost
 • električno gretje prednjega stekla
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • poraba goriva
Minusi
 • vzdolžna in višinska utesnjenost na zadnji klopi
 • učinkovitost sistema za izpiranje prednjega stekla
 • nima tempomata
 • motorno bobnenje pod 1.750 vrt/min (v 4., 5. in 6. prestavi)

Športnost v vseh oblikah, velikostih in izvedbah gre zadnje čase dobro v denar. Roko na srce, velika večina tako imenovane športnosti je žal navidezne, bolj za oči. A se najdejo tudi izjeme, kjer gre za dejansko izboljšano dinamiko vožnje. Katera vrsta športnosti je vgrajena v Fiesto ST Line? Test.

Naj začnem s suhoparnim naštevanjem, kaj vse paket ST Line primakne v Fiesto. Brez nekaj dodatkov, namenjenih izboljšanju udobja in uporabnosti avta, se pokaže, da je glavnina bonbončkov paketa ST Line namenjenih optični nadgradnji avta. Športen sprednji odbijač s posebnim satovjem maske motorja, na bokih videzu primerna razširjena pragova, zadaj pa vsemu skupaj prikladen vizualno spremenjen odbijač s kromiranim zaključkom izpušnega sistema. Na prednjih blatnikih in letvicah pragov najdemo še napise ST Line, običajna 15-palčna kolesa izpeljanke Trend pa zamenjajo 17-palčna lahka platišča, a so bila ta v preizkušenem primerku proti doplačilu povečane na 18-palčna z lepljivimi pnevmatikami Michelin Pilot Sport 4 205/40 R18.

Športna nota

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_08Športnost paketa ST Line se jasno nadaljuje v kabini, kjer najdemo spodaj prirezan in prijetno odebeljen trikrak volanski obroč. Na tleh so tepihi z napisom, ja, uganili ste, ST Line. Glava prestavne ročice je deloma oblečena v »športen« aluminij, voznik in sovoznik pa sedita na športnih sedežih z nastavljivo ledveno oporo ter ravno pravšnjo bočno oporo. V kabini je imel testni primerek primaknjen še paket dirkaške rdeče barve Race, ki črnino kabine razbija z rdečimi vložki na armaturni plošči, vratnih oblogah in oblazinjenju sedežev.

Fascinira

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_18Ford primakne v paket ST Line tudi bolj togo nastavljeno športno podvozje. Za razliko od zgoraj opisane četice dodatkov, ki naredijo Fiesto ST Line športno samo na pogled, pa ji slednji dejansko vdahne nekaj dodatne dinamike med vožnjo. Pri tem se mi zdi, upoštevajoč že omenjeno 18-palčno obutev, dodatne pohvale vredna tudi izvrstna uravnoteženost Fieste ST Line med udobjem in dinamiko v vožnji. Zadeva je sicer res nastavljena malenkost bolj na stran trše vožnje, a je tudi z njim povezano nekoliko bolj izdatno pozibavanje avta na slabše vzdrževanih cestah še vedno popolnoma sprejemljivo.

Pri tem sem bil presečen, da se mi je zdela vožnja s Fiesto ST Line na nameščenih 18-palčnih platiščih in športnem podvozju še vedno udobnejša kot v sorodnem EcoSportu s 17-palčnimi kolesi in običajnim podvozjem. Po tej plati je treba Fordovcem resnično čestitati za fenomenalno dobro uskladitev med dinamiko v vožnji, ki šteje med preganjanem skozi ovinke, in udobjem v vsakodnevni vožnji – torej preostalih 95 odstotkih uporabe avta. Na tem področju Fiesta ST Line resnično fascinira.

Nadzorovano prekrmarjenje

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_30Naj na področju vozne dinamike samo še na kratko povzamem obnašanje Fieste ST Line na meji. Meja zdrsa koles je postavljena, tudi po zaslugi lepljivih Michelink Pilot Sport 4, visoko na hitrostni lestvici. Ko jo bodo redki vozniki malega Forda enkrat vendarle dosegli in presegli, pa bo nanjo opozoril z nadzorovanim oddrsavanjem zadka. Sukanja volana vešči posamezniki bodo lahko Fiesto ST Line na cestni podlagi slabše oprijemljivosti prisilili celo v oddrsavanje z zadkom. Zadeva sicer ni na ravni zabavnosti kakšnega zadaj gnanega avta, a deluje vsaj meni zabavneje kot recimo podkrmarjenje in z njim povezano siljenje nosa avta iz ovinka.

Več možnosti

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_21Fiesto ST Line je moč dobiti v povezavi s katerimkoli motorjem iz njene civilne ponudbe. To pomeni, da se jo da povezati z najšibkejšim 63-kilovatnim vstopnim 1,1-litrskim atmosferskim bencinskim anemikom, katerokoli od dveh opcij 1,5-litrskih turbodizlov ali pa z eno od razpoložljivih izpeljank litrskega turbotrivaljnika EcoBoost. Najmočnejši od slednjih premore 103 kilovate in predstavlja obenem tudi vrh »civilne« ponudbe Fieste, na moje zadovoljstvo pa je gnal tudi tokratni testni primerek.

140 KM/liter

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_13Specifična moč 140 »konjev« na liter delovne prostornine se zdi sila mamljiva. A sem sam rahlo zadržan, ko teče beseda o dejanskih 140 konjskih močeh iz vsega skupaj 999-kubičnega trivaljnika. Pri tem sicer ne pravim, da si EcoBoost ne zasluži cele kopice priznanj motor leta, ki jih je osvojil v minulih letih, saj prepriča v praksi z dobro prožnostjo od približno 1.500 vrt/min naprej, veseljem do vrtenja in predvsem zelo zmerno žejo A bi osebno vseeno raje takšno nazivno moč dobil iz prostorninsko večjega motorja – 1,4 litra bi recimo še vedno pomenilo simpatično specifično moč 100 »konjev« na liter, a bi tak motor nedvomno ponujal v uporabo tudi več navora. Ne razumite narobe, 180 Nm zna biti in tudi je poskočnih, a tako 100- kot tudi 125-»konjski« izpeljanki istega turbomlinčka jih premoreta samo deset manj, torej 170 Nm.

Le redko

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_25Najšibkejša od vseh treh me nekaj mesecev nazaj v Fiesti 1.0 EcoBoost 100 Titanium ni tako zelo navdušila, kot sem pričakoval. Srednja opcija s 125 konjskimi močmi mi je pred leti v Focusu ter nedavno tega še v EcoSportu delovala optimalno. Kar nekako nepričakovano pa me najmočnejših 140-»konjev« v tokratni Fiesti ST Line ni nič bolj prepričalo kot 125 »žrebcev« v slednjih dveh. To mi daje slutiti, da je 125 konjskih moči nek optimum za Fordov litrski trivaljnik. Ja, seveda ga je moč tudi bolj naviti, kot je Ford tudi jasno dokazal, a v praksi bo tisto nekaj več moč opaziti nekaj samo v zadnji tretjini motornih vrtljajev, kamor pa se turbomlinčki, zaradi svoje narave in z njo povezane dobre prožnosti v spodnjem območju motornih vrtljajev, v praksi le redko vrtijo.

Ford_Fiesta_10EcoB_140_ST_Line_17Je torej Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 140 ST Line športna ali ne? Marsikdo verjame, da je, saj jim za to presojo zadoščajo tudi z moje strani pohvaljeno odlično uravnoteženo in odzivno športno podvozje ter 140 »konj«. Dinamična pojava je ob vsem tem samo pika na i.

No, sam Fieste s paketom ST Line ne umeščam med športnike! Zakaj? Za začetek zato, ker je Fiesta 1.0 EcoBoost 140 tudi brez paketa ST Line enako poskočna in med ovinki zanemarljivo manj dinamično navdahnjena kot z njim. Za konec pa zato, ker se Fiesta ST Line v povezavi z vstopno motorizacijo 1.1 in njenimi 63 kilovati spogleduje s športnostjo samo od zares daleč, pa še takrat samo na videz.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Upravičeno mnogokrat nagrajen koncept motorja, ki se ponaša z zavidljivo specifično močjo 140 KM/liter delovne prostornine, a ta v praksi vseeno ne zablesti tako, kot bi človek glede na 125-»konjsko« izpeljanko pričakoval.
  9
 • Notranjost
  Višinsko in vzdolžno bolj utesnjen kot nekateri najsodobnejši tekmeci. Obilico črnine v kabini prijetno razbijejo rdeči vključki paketa Race Red, sodobnost armaturne plošče pa dopolnjujejo sredinski zaslon sistema Sync 3 in dobra ergonomija sedenja za voznika in sovoznika.
  7
 • Opremljenost
  Na že v osnovi kar prijetno založen paket opreme ST Line je imel testni primerek še za skoraj pet tisočakov dodatkov, a med njimi ni bilo tempomata. Žaromete LED so zdaj umestili v seznam doplačil.
  9
 • Vozne lastnosti
  Igla tehtnice uravnoteženosti med dinamiko in udobjem v vožnji je s športnim podvozjem in nizkopresečno 18-palčno obutvijo nagnjena rahlo bolj na stran vozne dinamike. Zanimivo je, da je moč Fiesto ST Line moč spraviti v nadzorovano prekrmarjenje.
  8
 • Gospodarnost
  25 evrskih tisočakov je veliko denarja za tako »majhen« avto, pa naj bo še tako napolnjen z opremo in močjo. Tako kot pri 100-»konjski« Fiesti tudi tu godi zmerna poraba goriva glede na zmogljivosti.
  7
 • Zmogljivost
  Z zalogo moči in navora pripraven tako za umirjeno in zadržano vožnjo kot tudi na energično preganjanje skozi ovinke.
  7
 • Sklep
  Pohvalno je, da Fiesta ST Line tudi s športnim podvozjem in nizkopresečno obutvijo premore izvrstno uravnoteženost med udobjem in dinamiko v vožnji. Za vse, ki ne morete mimo športnega izgleda avta, bo ST Line pravšnja izbira. Ostalim pa, po zaslugi odličnosti osnovne Fiestine mehanike, svetujem »obvoz«. Sam bi namreč raje prihranil nekaj denarja ali ga pretvoril v kakšen zares uporaben dodatek.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.190 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.800 €)
cena testnega vozila (€) 25.010 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.800 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.040 × 1.735 × 1.476
dovoljena masa vozila (kg) 1.650
emisija CO2 (g/km) 118
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.144
medosna razdalja (mm) 2.493
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 202
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103 (140) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 180 pri 1.500-5.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,1
pnevmatike 205/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,3/10,1/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3/4,6/5,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 292 – 1.093
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9 × 82,0
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Športna?"


2 leta 8 meseci nazaj

Ogledal sem si fiesto in na zunaj kar dobro izgleda, znotraj pa ta štrleči lcd vse pokvari.

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

Ne bom primerjal opreme, ampak, za ta denar raje Polo GTI. Oblikovno mi je itak, kr neki.

svetilnik
2 leta 8 meseci nazaj

To je itak nakladanje(cena), saj za ta denar dobiš fiesto ST in ta je primerljiva in kar malce boljša od polota GTI. Sam sicer vozim fiesto 140KM.

frgo
2 leta 8 meseci nazaj

Fiesta je nasplošno ugoden voz, kar slovenski kupci cenijo in jih vsak mesec kupijo 10. ST line so pa zagotovo že obe prodali.

 
Zvezda kompaktnega razreda
Brez minusa

Več vsebin

Novice

Fiesta R2 je Fordova vstopnica v svet dirkanja

Novice

Očetje, na vaše veselje je tukaj petvratna Ford Fiesta ST

Testi

Gosposki mačkon

Ford Puma 1.0 Ecoboost ST-Line X Vignale
Testi

STarleta

Ford Fiesta ST 1.5 EcoBoost