Testi

Citroën DS3 Racing – Žepna raketa

Poraba l/100km Največja hitrost 235 km/h Cena 31.290 eur
Plusi
 • zunanji izgled
 • položaj za volanom
 • prednja sedeža
 • motor in menjalnik
 • lega in vodljivost
 • odzivnost in neposrednost volana
 • poraba goriva (za motorne zmogljivosti)
Minusi
 • (ne)uporabnost zadnje klopi
 • neudobno podvozje na cestah slabše kakovosti
 • trakcija v zaprtih ovinkih
 • audio sistem nima USB vhoda

Francozi že nekaj let uspešno tekmujejo v reliju. Vse do danes v ponudbi niso imeli modela, ki bi njihove uspehe dostojno promoviral tudi v vsakdanjem prometu. No, zdaj ga imajo in mala žepna raketa sliši na ime DS3 Racing. Test.

Da je DS3 Racing nekaj posebnega, pričata naslednji dejstvi. Prva je, da jih bodo izdelali vsega skupaj le 2000 primerkov, druga pa, da ga, zelo verjetno tudi zaradi prve posebnosti, sploh ni v rednem ceniku med ostalimi DS-trojkami. Zunanja podoba male rakete v črno-oranžni barvni kombinaciji z Racing nalepkami, poudarjenimi koloteki in odbijači s pripadajočimi spojlerji in nizkopresečnimi 18-palčnimi kolesi kristalno jasno sporočajo značaj in poslanstvo malega Citroëna. Sem majhen, a zmorem (nizko) leteti.

Že v njegovi civilni podobi je DS3 nadvse simpatičen malček, kar smo potrdili tudi v našem prvem testu različice DS3 THP 150 Sport Chic. Z Racingom so vse skupaj začinili ravno toliko in točno tam, kjer se izdelku izpod rok Citroën Racing oddelka najbolje poda.

Še en dokaz, da znajo

Nedvomno je glavni adut DS3 Racinga njegovo turbosrce 1.6 THP 200. Iz 1,6-litrskega štirivaljnika, ki ima v sebi tudi nekaj malega nemške pameti iz BMW-ja, so namreč s pomočjo zmogljivejšega turbopuhala, spremenjene krmilne elektronike in bolj odprtega izpušnega sistema, iztisnili kar 152 kilovatov nazivne moči in 275 Nm največjega navora. Pri tem je omembe vreden akustični vložek malega Citroëna, ki je posledica športnejše nastavljenega izpuha. Zvok je namreč še en bolj posrečenih spremljevalnih elementov Racinga, saj je po eni strani njegov bariton ravno prav glasen, da izvabi nasmeh na obraz voznika in sovoznika ter pozornost mimoidočih. Pri tem pa z decibeli nikoli ne postane utrujajoče naporen, četudi že glasbe iz vgrajenega audio sistema, vsaj pri večjih hitrostih, ne bo moč poslušati brez da bi glasnost le tega odločneje ojačali.

Zanimivo je, da motor, kljub dirkaškim zmogljivostim na papirju, na cesti na prvo žogo ne izpolni vseh turbo pričakovanj. Daleč od tega, da bi motorček deloval podhranjeno, saj od recimo 2000 vrt/min naprej postreže z več kot dovolj navora, a za resno igro z njim ga je vendarle treba držati čim bližje podstrešja razpoložljivih motornih vrtljajev, vsekakor pa vsaj nad 5000 vrt/min. Ob tovrstni uporabi postane Racing prava mala raketa, saj mu ne glede na hitrost sape preprosto ne zmanjka. Agregatu, ki mu pripisujem tudi odlično odzivnost in dobro kultiviranost, če slednja v tovrstnem avtu sploh kaj šteje, se izvrstno poda tudi izjemen šeststopenjski ročni menjalnik. Z njim Francozi še enkrat dokazujejo, da vendarle znajo narediti menjalnik, ki ga bo voznik z užitkom uporabljal.

V simbiozo z vsakim

Citroënu je uspel še en veliki met. DS3 Racing je avto, s katerim najdejo vsi uporabniki sebi najbolj ustrezno simbiozo. Je avto, ki zmore zadovoljiti manj izkušene za divjanje naravnost, in je avto, ki zna z izkušenejšimi skozi ovinke. Vsekakor je priporočljivo, da so slednji resnično vešči sukanja volana, saj zna presenetiti s hitrim zadkom. Slednji zna namreč, še posebej v primeru hladnih pnevmatik, ob razbremenitvi med nenadnim odvzemom plina ali celo zaviranjem, hitro presenetiti s prekrmarjenjem oziroma pobeglim zadkom, ki pa je po zaslugi zelo odzivnega in natančnega volana ter veščega voznika za njim dobro lovljiv. Značaj podvozja se občutno spremeni v primeru ogretih pnevmatik, saj se zmore takrat DS3 Racing peljati nesramno hitro.

Že res, da mali Citroën Racing presenetljivo dobro nastopa v kategorji šprinta do največje hitrosti, a zares pisani na pločevino so mu ovinki, še posebej tisti hitrejši. Pri zaprtih ovinkih namreč pride do izraza ena njegovih redkih zamer… trakcija. Le redek avtomobil je zmožen zares učinkovito spraviti zgolj preko prednjih koles dobrih dvesto konj na cesto. Osebno poznam vsaj dva neposredna tekmeca (Mini JCW in Renault Clio RS), ki zmoreta to bolje od DS-a. Že res, da nekaj malega odtehta v DS-u vgrajen dober in vozniku prijazen stabilizacijski sistem ESP, ki je mimogrede tudi v celoti izklopljiv, a še bolj bi se mu podala zapora diferenciala.

Muka enih in užitek drugih

Tisti bolj izkušeni bodo vsekakor cenili omejeno nagibanje karoserije med ovinki in togo nastavitev vzmetenja, ki jo dopolni še 18-palčna nizkopresečna obutev. Že res, da kombinacija slednjih, predvsem na slabših cestah, poskrbi za kar nekaj stresanja DS-a in sopotnika v njem, a zmoreta obenem tudi vozniku vedno znova izvabiti prešeren nasmeh.

Ko velikost ne pomaga dosti

Do tu vse lepo in prav. Citroën DS3 Racing je žepna raketa, ki najtesnejši konkurenci tesno diha za vrat. Zamer ima malo, odlik, če ste pravega kova, pa zelo veliko. Je pa res, da, ko steče beseda o evrih, ne bo dovolj samo biti pravega kova… veliko več bo štelo biti ustrezno podkovan. Navsezadnje 31.290 evrov, na kolikor pri Citroënu cenijo testni primerek, nikakor ni malo denarja. Ampak: rakete nikoli niso bile ravno poceni. Pri tem ne pomaga niti dejstvo, da teče beseda o žepni izvedbi le te. Zato vsem, ki si jo lahko privoščite… moje iskreno zavidanje.

Več o Citroënu DS3 Racing si lahko preberete na uradni spletni strani.

Besedilo Peter Humar. Fotografije Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Manjka mu tisto malo agresivnosti, ki jo tako naviti turbobencinarji običajno premorejo. Sicer brez pripomb.
  9
 • Notranjost
  Glede na utesnjenost v zadnjem delu namenjen predvsem vozniku in čisto malo tudi sovozniku.
  7
 • Opremljenost
  DS3 z vrha ponudbe pušča le malo neizpolnjenih želja.
  9
 • Vozne lastnosti
  Nezahteven za povprečnega uporabnika, zabaven za izkušenega voznika.
  9
 • Gospodarnost
  Ni poceni, a ponuja za odšteti denar obilico »konjev« in tudi nekaj dirkaškega pedigreja.
  6
 • Zmogljivost
  Lahko je nesramno hiter in pika.
  10
 • Sklep
  Zna biti pohleven, a v pravih rokah tudi glasno zabaven. Vsekakor ga zavidljivo priporočam vsem, ki si ga lahko privoščijo.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 31.290
dolžina × širina × višina (mm) 3962 x 1717 x 1443
dovoljena masa vozila (kg) 1597
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1598
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1165
medosna razdalja (mm) 2464
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 235
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 152 (207) pri 6000
največji navor (Nm pri vrt/min) 275 pri 2000-4500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 29.990
pnevmatike 215/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km)
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,7/4,9/6,4
pospešek 0-100 km/h (s) 6,5
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 285-980
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 77,0 × 85,6
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Citroën DS3 Racing – Žepna raketa"


MRV
8 leta 5 meseci nazaj

za ta dnar dobiš že avto

8 leta 7 meseci nazaj

Se ga da dobit tudi za manj €….zadnjič bi ga je trgovec v MB ponujal za 25.990€…akcijsko iz zaloge seveda….

dvorjan
8 leta 7 meseci nazaj

Res je, doplacilo nad 1.6 THPjem je v primeru DS3 Racing res drasticno in tezko je upraviciti 10 jurjev skozi material in optimizacijo. Pac igrajo na karto ekskluzivnosti, ker jih bo samo dva tisoc narejenih. Vsi ostali bodo vec kot zadovoljni z DS3 Sport 1.6 THP, ki ga za “dva ali tri jurje” spravijo na prakticno enak nivo, ce imajo tako zeljo …

Marek_
8 leta 7 meseci nazaj

Predrag…

Renault_user
8 leta 7 meseci nazaj

Dober, a predrag…

 
Chevrolet Captiva 2.2. LT – Pripravna in všečna
Peugeot iOn – Levček na baterije