Poraba 16,5 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 80.900 eur
Plusi
 • izjemno zmogljivo podvozje
 • vozne lastnosti na terenu
 • pogonski sklop
 • brezkompromisne terenske zmogljivosti
 • terenske pnevmatike
 • športna sedeža
Minusi
 • visoka poraba goriva
 • končna cena (opazno višja od predhodnika)

Predstavljate si skrajno bizarno situacijo, da se nenadoma zbudite v svetu, ki ga je napadel neznani virus (ne, to ni Covid), ki ljudi spreminja v zombije (ne, to niso ljubljanski protestniki). Zna biti, da bi marsikdo hitro stekel do bližjega Fordovega salona in poskušal najti brezkompromisnega Rangerja Raptor, da bi lahko z njim zbežal čim dlje. Omenjeni poltovornjak je namreč eden tistih avtomobilskih »oklepnikov«, v katerem imaš največ možnosti preživetja, če zemljo prizadane kakršnakoli apokalipsa. Celo vremenska!

Avtomobilski Hulk

DSC_5699Raptor*. Ime, ki ga ne poznajo zgolj ornitologi ter paleontologi, temveč je precej razvpito tudi v avtomobilskem svetu. Omenjena oznaka namreč označuje posebne izpeljanke Fordovih poltovornjakov, ki so v resnici malce bolj adrenalinski off-road dirkalniki. Fordovi Raptorji (različice modelov F-150, Ranger in Bronco) tako že vrsto let navdušujejo avtomobilske navdušence, malce manj pa Greto Thunberg in ljubitelje spokojnega miru v naravnem okolju. Omenjena vozila namreč ne veljajo za pretirano politično korektna v časih, ko so debate o zmanjševanju toplogrednih plinov stalno prisotne na dnevnem redu. Hja, zlobni jeziki bi ob tem omenili, da gre sicer za vozila, ki so precej odporna na novodobne klimatske spremembe, a so hkrati tudi sama dodobra pripomogla k njim.

Kakorkoli že, tovrstne »velociraptorska« predelave je bila pričakovano deležna tudi aktualna generacija Rangerja, ki ga v tehnično sorodni različici v Volkswagnovih salonih poznamo pod imenom Amarok. Za razliko od prejšnje izvedbe že v osnovi zgleda precej bolj robustno. Še posebej s sprednje strani, kjer se bohoti nadvse grozeča maska, na kateri je nameščen eden največjih avtomobilskih logotipov na trgu. Fordov pick-up tako deluje v živo še bolj ogromno, kot je v resnici, pa že v osnovni spada med večja vozila na naših cestah (5,3 m v dolžino). Avtomobil, s katerim boste le stežka obiskali kakšno manjšo garažno hišo sredi glavnega mesta, brez da bi jo zapustili s praskami na odbijačih.

DSC_5576V primerjavi z običajnim Rangerjem se ponaša z opazno razširjenimi blatniki, pod katerimi se nahajajo izjemno zmogljive terenske pnevmatike (285/70 R17), s katerimi bi se lahko – če seveda, enako kot Shaquille O’Neal, verjamete v teorijo ploščate zemlje – odpravili do konca sveta. K temu dodobra pripomorejo tudi precej dobrodušno odmerjeni vhodni in izhodni koti. Zadnji odbijač ima obenem vgrajeno še stopničko, vlečna kljuka pa je vgrajena dovolj visoko, da z njo ne boste vlekli brazde, ko se boste z Raptorjem preganjali po brezpotju.

Kralj makadama

DSC_5639Verjetno ni potrebno imeti inteligenčnega kvocienta Garija Kasparova (ali, če želite, Iris Mulej) za spoznanje, da se Fordov Raptor precej bolje znajde na makadamskih cestiščih kot na asfaltnih podlagah. Na to kaže, poleg prej omenjenih terenskih »krampar’c«, tudi 27,2-centimetrska praznina med podvozjem in tlemi. Obenem motor ščiti kar 2,3 milimetra debela zaščitna plošča iz aluminija, ki zadrži marsikateri kamniti »izstrelek« izpod koles. Vse skupaj nadgrajuje še dodobra prenovljeno vzmetenje Fox, ki s pomočjo senzorjev prilagaja delovanje vzmetenja, kar 500-krat na sekundo.

In kako vse skupaj deluje v praksi? Na kratko: Fordov poltovornjak, ki so ga predelali v športnem oddelku (Ford Performance), velja za eno redkih terenskih vozil, s katerim bi se lahko (teoretično) peljali po gozdni cesti 130 km/h na uro, pa bi imeli ob tem občutek, kot da se peljete po avtocesti. Med tokratnim testom tega nismo preizkušali, saj to poleg naše vesti in odgovornosti prepoveduje tudi Zakon o ohranjanju narave, posebnih terenskih poligonov pa je pri nas bore malo.

Vsekakor pa Fordov monstrum že med povsem običajno vožnjo na makadamskem cestišču navdaja voznika z neverjetno samozavestjo. Po gozdnih vlakah vozilo prodira tako brezkompromisno, da bi si ga v svojem voznem parku verjetno želel tudi načelnik generalštaba slovenske vojske.

DSC_5773

Ko pa voznik izbere program Baja (poimenovan po legendarni dirki na mehiškem polotoku Baja California), ki je sicer eden od sedmih prednastavljenih voznih režimov, Raptor postane v trenutku tudi sila zabaven. Nenazadnje že s svojim zvokom (bolj odprte lopute na izpušnem sistemu), saj postane precej bolj kričeč. Omenjeni vozni program obenem poskrbi, da medkolesna varnostna elektronika manj intenzivno posega v delovanje, zaradi česar vožnja postane bolj igriva (oddrsavanje zadka), a posledično tudi bolj naporna. Voznik mora namreč vsaj malce obvladati dirkaške osnove vožnje po neutrjenih poteh, če ne želi bližje spoznavati razjarjene lastnike obcestnih zemljišč, potem ko bi jim povsem nehote preuredil travnate in gozdne površine.

Ranger Raptor je obenem tudi neverjetno zmogljivo terensko vozilo, saj se ponaša tako z reduktorjem (vklop ob zaustavljenem vozilu ter preklopu menjalnika v N), kakor tudi zaporami sprednjega ter zadnjega diferenciala. Nastopaški terenski poltovornjak bodo prej zaustavile megalomanske zunanje mere kot terenski izzivi! Verjetno prav zato predstavlja precejšnjo osvežitev in že kar redkost v trenutni avtomobilski ponudbi.

Poslednji Mohikanec

DSC_5788Za dodatno dozo mačizma je tokrat poskrbela še motorizacija, saj se je testno vozilo ponašalo z – za evropski trg – sila nenavadnim bencinskim šestvaljnikom pod motornim pokrovom. Trilitrski V6 agregat EcoBoost z dvojnim turbopolnilnikom, ki ponuja kar 292 zelo zdravih »konjev« največje moči, sicer deluje v teh časih na naši strani Atlantika že skoraj tako neobičajno kot preventivno nošenje mask. Vsekakor pa omenjeni agregat, pri katerem za prenos moči skrbi 10-stopenjska menjalna avtomatika, še kako spada k filozofiji Fordovega terenskega dirkalnika, saj navdušuje z dinamiko, delavoljnostjo ter zvokom, ob katerem se ti kar samo od sebe zarosi oko ob prihajajočem neizbežnem električnem »brenčanju«.

Zaloga moči in navora je vsekakor dovoljšnja, da se tako motoriziran Raptor ne bo ustrašil še tako strmega klanca. Le pri porabi goriva boste morali zamižati na eno oko, saj zna kaj hitro preseči 20 litrov na vsakih prevoženih 100 kilometrov, če se boste preganjali izven asfaltnih cestišč. No, pa okrog 16 v običajnem voznem režimu. Preveč? Četudi ste ljubitelj tovrstnih vozil ter ameriškega življenjskega »Think big« sloga, je omenjena poraba vsekakor previsoka. Tolaži pa vas lahko misel, da boste s tako motoriziranim Fordovim poltovornjakom sicer prevozili podobno razdaljo kot s »štromarjem«, a ga boste bistveno prej natočili. Pri čemer bo strošek polnjenja celo podoben, kot na ultrahitrih električnih polnilnicah.

Terenska zabava

DSC_5514Kdor kupi najbolj divjega Rangerja v ponudbi, da bi z njim naokrog prevažal mešalnike betona ter mobilne molzne stroje, je povsem zgrešil njegovo osnovno filozofijo. Sicer gre v osnovi za delovno kljuse, a je različica Raptor le malce preveč gosposko nastrojena (dokaj prestižno notranje okolje z usnjenimi sedeži), da bi se z njo preganjali po gradbiščih in planinskih pašnikih. No, lahko pa tudi!

Fordov Raptor pa je za velik del uporabnikov atraktiven poltovornjak, ki odraža njihov življenjski slog in na katerem se večino časa prevaža športno-adrenalinska oprema. S tem je eden redkih terenskih ekstremistov, ki jih je sploh moč dobiti na našem trgu. Z bencinskim šestvaljnikom pod motornim pokrovom hkrati ponuja precej romantične spomine na čase, ko so tovrstni dinozavrski požrešneži še vladali ameriškim tlom, preden so jih v veliki meri pričele izrinjati Tesle. Žal pa tovrstna »romantika« kar precej stane.

Tekst: Urban Acman. Foto: Gašper Pirman.

* ujeda, ptica roparica

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Čudovita kombinacija šestvaljnega EcoBoost bencinskega agregata in 10-stopenjskega menjalnika še kako pristoji k osnovni filozofiji Fordovega ekstremista, še posebej zaradi svojega žlahtnega zvoka. Izjemno zmogljiv štirikolesni pogon (reduktor, zapore diferenciala).
  10
 • Notranjost
  Različica Raptor prinaša znotraj športnejše sedeže, pri katerih so bili Fordovi dekoraterji verjetno dodobra pod vtisom filma Top Gun (navdih so menda dobili pri reaktivnih letalih), boljši volanski obroč ter obilico digitaliziranih rešitev (pokončen in dobro pregleden 12,4-palčni zaslon multimedije).
  9
 • Opremljenost
  Najdražja Rangerjeva različica že v osnovi ponuja zelo bogat paket opreme, kjer ni prav nobene potrebe po doplačilih.
  9
 • Vozne lastnosti
  Izjemno zabavno terensko vozilo, ki nima konkurence na naših tleh. Vrhunsko podvozje, ki se ponaša z odličnim Foxovim vzmetenjem.
  10
 • Gospodarnost
  Nova generacija Raptorja se je dodobra podražila v primerjavi s predhodnikom, končno oceno pa hkrati zmanjšuje še precej visoka poraba, ki je tokrat le stežka padla pod 16 l/100km.
  4
 • Zmogljivost
  Novi Raptor ima končno pod motornim pokrovom bencinski šestvaljnik, ki smo ga kar nekako pogrešali v preteklosti, saj ustvari iz Fordovega poltovornjaka dovolj divjo zverino.
  10
 • Sklep
  Eden najbolj zabavnih terenskih avtomobilov na evropskih tleh zna biti zaradi svoje poltovornjaške zasnove tudi precej uporaben. S šestvaljnim bencinskim agregatom pod motornim pokrovom hkrati vnaša duh ameriškega Divjega zahoda ter nekih daljnih, že skoraj pozabljenih časov, ki bodo povsem pozabljeni v neizbežni električni dobi.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 43.750
cena testnega vozila (€) 80.900
dolžina × širina × višina (mm) 5.360 x 2.028 x 1.926
dovoljena masa vozila (kg) 3.130
emisija CO2 (g/km) 315 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 2.956
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 2.454
medosna razdalja (mm) 3.270
menjalnik/pogon 10-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 215/292 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 491 pri 2.300
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 13,0
osnovna cena vozila (€) 77.300
pnevmatike 285/70 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 16,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 13,8 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 7,9
prostornina posode za gorivo (l) 80
prostornina prtljažnika (l) 1.229 x 1.564 x 877 (mere tovornega dela)
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 85,4 x 86,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pripravljen na ekstremne razmere"


brett
28 dni 16 ur nazaj

V ZDA (primer Utah) s 405KM 3.0 motor V6 je z davkom vred 58k€ (brez 55k€). Ali so res toliko visoke marže Forda v EU oz. ali sama EU z dajatvami prispeva levji delež pribitka na ceno?!? Tudi npr. v Nemčiji se cene gibljejo od 77k€ naprej.

 
Druga stran istega kovanca
Življenje je prekratko za dolgočasne avtomobile