Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 176 km/h Cena 17.200 eur
Plusi
 • prostornost potniškega dela
 • ogromen in visok prtljažni prostor
 • nizek nakladalni rob
 • varčen dizelski agregat
 • preprosta in hitra večopravilna enota
Minusi
 • neodstranljiva zadnja klop
 • manko nekaterih pomembnih asistenčnih sistemov
 • zapleteno prostoročno povezovanje
 • hrupnost v potniški kabini
 • zadovolji osnovne potrebe, a nič več

Že ptički čivkajo, da potniški Doblo izvira iz tovornega vozila, toda vprašanje ostaja – v čem je boljši od dostavniškega brata?

Kockaste oblike

Fiat Doblo 1.6 MultiJet Panorama_1
Doblo je na voljo kot lahko gospodarsko vozilo ali kot potniški enoprostorec.

Že prvi pogled na njegovo kockasto zunanjost sporoča, da je pred videzom na seznamu prioritet njegova uporabnost. Kljub obsežni prenovi, ki je prišla šele po šestih letih, Doblo ostaja zvest svoji tradicionalni zasnovi, kar sploh ni slabo. Velika stekla, ogromna dvižna in dvoja drsna vrata v okviru potreb družine ali športnega navdušenca pomenijo ogromno. Več kot načičkan zunanji videz, ki strogo sledi zadnjim modnim smernicam, kjer mora biti avtomobil zasnovan v razmerju 1/3 stekel in 2/3 kovine. Ne, Fiatovci se v tem primeru požvižgajo na zadnje modne trende in sledijo preverjeni formuli.

Lahko tudi s sedmimi sedeži

Fiat Doblo 1.6 MultiJet Panorama_30
Pri podrti zadnji klopi nastane kar velik rob.

Testni primerek je imel sicer nameščenih prilagodljivih pet sedežev, a velikokrat spregledamo, da je Doblo lahko opremljen tudi z dodatnima dvema sedežema. V časih, ko vse več proizvajalcev vozil tlači dodatna sedišča v premajhne in težko dostopne prtljažnike, je Doblo kar nekako zapostavljen. Zaradi visoke strešne linije se zdi Italijan pravi kandidat za prevoz sedmih ljudi, vse skupaj pa trenutno predstavlja eno bolj ugodnih možnosti (doplačilo 900 evrov) za prevoz sedmih potnikov.

A verjemite mi, da Doblo svoje poslanstvo opravlja odlično tudi s petimi sedeži in ogromnim prtljažnikom. Za spremembo srednji sedež na zadnji klopi ni tesen, ravno nasprotno. Zadnja klop je sicer deljiva v razmerju 2/3 : 1/3, vendar ob podrtju ne ustvari ravnega prtljažnega dna. Ostane kar visoka polička, zato je za povečanje prtljažnega prostora morda enostavnejše, da zadnjo klop preprosto zložimo naprej. Škoda le, da druga vrsta ni popolnoma odstranljiva – s tem bi lastniki večjih športnih pripomočkov pridobili koristnih pol dolžinskega metra prostora.

Praktičnost in uporabnost

Ostajam pri potniški kabini, ki je pravzaprav največja prednost in slabost osvežene druge generacije Dobloja. Ker je Fiatov multipraktik višji kot širši je seveda nad glavami potnikov prostora še za ves njihov ego, zlahka pa se skrije še v velik predal nad vetrobranskim steklom. Da gre za v največji meri za družinsko vozilo priča že podatek o kar šestih odlagalnih predalčkih v prtljažnem prostoru, pozabili niso niti na prostor za steklenico v drsnih vratih, so pa pozabili na oba raztegljiva predala na hrbtni strani sprednjih sedežev. Čudno.

Fiat Doblo 1.6 MultiJet Panorama_15
Preprosta, trpežna in s precej trde plastike.

Praktično vrednost potniški kabini dviguje še izredno trda in na dotik neugledna plastika. Res je, da jo obrišemo s preprostim potegom krpe in je nadpovprepčno odporna na praske, vendar to je tudi vse. Ko k temu dodamo še hrupnost, ki se prenaša v notranjost od motorja in vzmetenja te Doblo v trenutku spomni na svoje gospodarsko poreklo. Glavni tekmeci, Citroën Berlingo, Renault Kangoo in Peugeot Partner pri tem bistveno ne zaostajajo, a je razlika med tovorno in potniško različico bistveno bolj poudarjena.

Napredek pri sami obliki armaturne plošče po prenovi predstavlja možnost za boljše pozicioniranje nekaterih stikal in večopravilne enote. Slednja je sicer razmeroma majhna, a ekspresno odzivna in povsem intuitivna. Malce manj je olajšana povezava z mobilnim aparatom, ki sicer deluje, le sprva je potrebno malce več potrpežljivosti.

Nič več vrat z vdolbinami

Fiat Doblo 1.6 MultiJet Panorama_7
Lahko vstop in izstop na zadnjo klop.

Ena izmed poglavitnih prednosti so stranska drsna vrata. Zaradi njih je vstop na zadnjo klop preprost, še lažje je odpiranje vrat otrokom na ozkih parkiriščih. Ker drsna vrata ne omogočajo običajne namestitve stekla s spuščanjem, so pri Fiatu s prenovo na zadnja stekla dodali sponko in omogočili vsaj stransko odpiranje, ki pravzaprav pride zelo prav.

Družine, ki potrebujejo obilico prostora, bo zagotovo razveselil podatek o 790-litrskem prtljažnem prostoru, vendar bo ta prostor dosegljiv le za najbolj močne. Če odpiranje dolgih prtljažnih vrat, vpetih na vrhu, še nekako gre, je zapiranje pravi zalogaj. Ne le, da tudi že malce starejši otroci ne dosežejo ročice, potrebno je kar nekaj moči, da težka vrata potegnemo navzdol.

V Ikeo in nazaj z okoli šestimi litri porabe
Fiatov MultiJet je veljal za odličen dizelski agregat že pred desetimi leti, sam sem si v tistih časih lastil trivratni Stilo. Če je bil v testnem Dobloju sicer nameščen nekoliko šibkejši 1,6-litrski dizelski MultiJet, pa je v primerjavi s svojim predhodnikom kar precej tišji in bistveno manj prenaša vibracije v potniško kabino. Z 88 kilovati moči gre za najmočnejši dizelski agregat v ponudbi in je tudi v mojih očeh najbolj smotrna izbira. Gre za izredno varčen paket, ki je ob dveh dodatnih potnikih in prtljažniku, polnem paketov iz Ikee, povprečno porabil malce nad šest litrov nafte, med dnevnimi opravki pa se povprečna poraba nikoli ni dvignila nad 6,5 litrov na prevoženih sto kilometrov.

Fiat Doblo 1.6 MultiJet Panorama_9
Velike steklene površine povečujejo svetlost v potniški kabini in preglednost v vse smeri.

Fiat je z dokaj obsežno prenovo poskrbel, da bo Doblo vsaj še nekaj let pomemben član v svojem segmentu. Prevlade Berlinga sicer ne more ogroziti, vendar gre za zanimiv skupek družinam prijaznih rešitev, ki običajno ne vihajo pretirano nosu nad trdo plastiko in hrupom v potniški kabini.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najbolj svetla točka celotnega paketa sta vrhunski dizelski agregat MultiJet in 6-stopenjski ročni menjalnik, ki delujeta odlično in skupaj pripomoreta k zelo ugodni povprečni porabi.
  9
 • Notranjost
  Nedvomno je ključni faktor prostornost, tako v širino kot tudi v višino, a bo zaradi skromne izbire materialov zadovoljil le bolj nezahtevne kupce, ki potrebujejo takšno vozilo predvsem za vsakodnevne vožnje, prevoz raznih večjih športnih ali delovnih pripomočkov, kjer trdo plastiko težje uničimo ter lažje obrišemo.
  7
 • Opremljenost
  Seznam opreme je kratek, a so na njem bolj ali manj vsi nujno potrebni elementi: avtomatska klimatska naprava, pametna večopravilna enota in prostoročna povezava s telefonom. Sam bi na seznam dodatne opreme dodal še tempomat in s tem pokril zahteve normalne uporabnosti.
  7
 • Vozne lastnosti
  Kljub precejšnji višini je Doblo razmeroma zanesljiv v zavojih, predvsem pa gre za udoben avtomobil.
  7
 • Gospodarnost
  Seveda je takšen paket tudi cenovno ugoden, Poleg dodatnih centimetrov dobi kupec za 17 tisočakov še nekaj nujnih kosov dodatne opreme in varčen dizelski agregat.
  9
 • Zmogljivost
  88 kilovatov se izkaže kot dober kompromis med vsakodnevno uporabnostjo, sprejemljivo povprečno porabo in pričakovanimi zmogljivostmi. Doblo niti ni namenjen dirkanju, bo pa z dovolj navora suvereno opravil z vsakdanjimi izzivi na cestah.
  8
 • Sklep
  Če se najbližji konkurenti vse bolj trudijo svoje družinske enoprostorce, ki izvirajo iz lahkih gospodarskih vozil, približati ravni osebnih vozil, pri Fiatu ostajajo zvesti tradiciji. Doblo Panorama se po zunanjem videzu ne razlikuje od različice furgon, večje razlike so v potniški kabini, a je nemogoče zgrešiti njegovo poreklo. Gre za nezahteven avtomobil, ki uporabnika sicer ne bo razvajal, a mu bo ponudil obilico prostora, nujne asistenčne sisteme, trdoživost in konkurenčno ceno.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 15.990
cena testnega vozila (€) 17.200
dolžina × širina × višina (mm) 4.406 x 1.832 x 1895
dovoljena masa vozila (kg) 2.035
emisija CO2 (g/km) 124
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 2/3/8
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.505
medosna razdalja (mm) 2.755
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 176
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 195/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4/4,3/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 13,4
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 790–3200
število valjev/ventilov 4/116
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hotel s petimi zvezdicami
Češka lokomotiva