Poraba 7,4 l/100km Največja hitrost 224 km/h Cena 41.456 eur
Plusi
 • zmogljiv motor
 • vozne lastnosti
 • notranja prostornost
 • ergonomija voznikovega delovnega prostora
 • ozvočenje Canton
 • izjemno prilagodljiv prtljažni prostor
 • simpatični dodatki RS
 • domislice Simply Clever
Minusi
 • slaba resolucija zadenjske kamere
 • prtljažno dvojno dno zahteva doplačilo
 • skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • menjalnik ne omogoča natančnega (centimetrskega) premikanja
 • odzivnost menjalnika v normalnem režimu

Eden najbolj slavnih čeških športnikov vseh časov, legendarni tekač Emil Zatopek*, poznan pod nadimkom »Češka lokomotiva«, je že pred desetletji trdil, da morajo imeti najboljši dolgoprogaši tudi nekatere lastnosti eksplozivnih sprinterjev, saj morajo biti sposobni celo med najdaljšimi distancami kadarkoli pokazati mišice ter krepko pospešiti naprej. Zdi se, da v avtomobilskem svetu tovrstne atribute precej prepričljivo udejanja tudi najhitrejši Škodin maratonec v ponudbi, ki zna biti na svoji (teoretično neprekinjeni) 1.100 kilometrski distanci prav tako hudičevo živahen.

Bohemian Rhapsody

Škodina linija RS (Racing Sport) že od nekdaj dodobra razburja. Športno dinamična serija vozil, ki se je v sodobni zgodovini proizvajalca iz Mlade Boleslave prvič pojavila leta 2000, je namreč rezervirana za vozno uživaške avtomobile. Znala je navduševati celo največje skeptike, ki so imeli v povezavi z znamko Škoda še pred kratkim asociacije na plansko gospodarstvo, diktaturo proletariata ter risanko »A je to!«.

A kljub temu, da imajo pri Škodi v ponudbi tudi urnejše, krepkejše ter dražje produkte (npr. Superb 2.0 TSI 4×4 206kW, prihajajoči Kodiaq), se vseeno zdi, da je ravno linija RS tista, pri kateri so se Čehi še najbolj potrudili in hkrati predstavlja vrhunec znanja njihovih inženirjev. Tako dajejo RS-i vedeti, da ne gre zgolj za dolgočasne Volkswagnove derivate, temveč ohranjajo delček lastne identitete, v kateri je zajet duh uspešne dirkaške zgodovine iz 70-ih let prejšnjega stoletja (model 130 RS). Oziroma po domače – verzije RS so dovolj samosvoje, da jih ni moč označiti za preznačkane GTI-je! In pika.

ŠKODA OCTAVIA RS COMBI 2.0 TDI 4X4 DSG 03

Tako je moč najti tudi pri tretji generaciji družinske Octavie (ki sicer čaka že na skorajšnjo prenovo) najbolj razgrajaško strupeno enačico, pri čemer ponujajo najbolj varčnim dirkačem še turbodizelsko gnano različico. Resda 184-»konjski« TDI ni ravno zadnji krik Volkswagnove mode, saj imajo na svojih policah že novejše (190 KM) ter tudi precej eksplozivnejše (240 KM) alternative. A kakorkoli že, tovrstno motorizacijo še vedno lahko ocenimo za dovolj spodobno in prepričljivo v vseh voznih režimih, da lahko tudi dizelsko gnani RS-a brez skrbi označimo za (kolikor toliko) športno dinamičnega. Pa četudi se vseskozi pojavlja precej resno vprašanje o smiselnosti »traktorskega« zvena v avtomobilu, ki želi ponuditi esenco filozofije vročih kombilimuzin.

Tečejo maratonci častni krog?

ŠKODA OCTAVIA RS COMBI 2.0 TDI 4X4 DSG 23

Kratica RS pri družinsko nastrojeni Octaviji sicer označuje posamezne športne elemente zunanjosti (strešni spojler, zadnji difuzor, dvojna zaključka izpušnega sistema, športna platišča ter rdeče obarvane zavorne čeljusti) ter notranjosti (drugačen volanski obroč, alu stopalke, športna sedeža), zaradi česar se že od daleč loči od bolj »plebejskih« različic. Da o strupeno zeleni karoserijski barvi, značilni za športnejše različice Škod, niti ne govorim! In kar sama od sebe kliče k preganjanju med ovinki ter draženju naključnih rekreativnih dirkačev.

Okej, dizelski agregat, ki je v kombinaciji s štirikolesnim pogonom sicer na voljo zgolj z menjalno avtomatiko ter v družinsko bolj uporabni karavanski izvedbi, iz RS-a ravno ne ustvari ultimativnega dirkalnega stroja. Tovrstni pogonski sklop, ki ga je moč najti tudi pri terensko nastrojenem Scoutu ter prestižni Octavijini izvedbi Laurin & Klement, pa bo tako bistveno bolj všeč malce bolj adrenalinsko nastrojenim družinskim očkom, kot pa »fast & furious« mulariji.

ŠKODA OCTAVIA RS COMBI 2.0 TDI 4X4 DSG 27

A 184 dizelskih »žrebcev« ter 380 njutonmetrov, ki se prikažejo že pri dovolj nizkih 1.750 vrtljajih, je vseeno povsem dovolj živahnih in delavoljnih, da boste lahko med hitrejšimi tudi na prehitevalnem pasu nemških avtocest. Pri čemer omogoča v kombinaciji z dvosklopčno menjalno avtomatiko ter ob solidnem dometu s polnim tankom goriva tudi precej nestresna daljša popotovanja.

Vendarle pa me (med ljudstvom tolikokrat opevani) menjalnik DSG tokrat ni navdušil, saj je v normalnem režimu premalo odziven ter med počasnejšo vožnjo predolgo vztraja v visokih prestavah. Rešitev je premik ročice v položaj S (ali preklop doplačilnega voznega profila v športni način), zaradi česar postane menjalnik precej bolj odziven in hipen, a zna kasneje predolgo vztrajati v prenizkih prestavah. V praksi to pomeni ali nizkofrekvenčno bobnenje v 6. prestavi pri 60 km/h (cca. 1.100 vrtljajev) v položaju D ali tuljenje v 3. prestavi pri 80 km/h (cca. 3.200 vrtljajev) v položaju S.

ŠKODA OCTAVIA RS COMBI 2.0 TDI 4X4 DSG 11Omenjeni športni profil hkrati poskrbi še za otrditev volana, bolj živčno stopalko za plin ter bolj športen motorni zvok, ki pa je zgolj generiran prek zvočnikov. Pri tem zna biti zvočni doživljaj  – podobno kot najnovejši glasbeni hit Jana Plestenjaka – na začetku (začuda) še dokaj všečen, a ti prične kaj hitro presedati. Čehi so hkrati v letošnjem letu dodali opcijo štirikolesnega pogona (sklopka Haldex pete generacije), ki poskrbi med malce bolj poskočno gonjo RS-ovih »žrebcev« za bistveno boljši oprijem ter dokaj uspešno zmanjšuje podkrmarjenost. Pohvalno!

Navkljub zelo solidnim voznim lastnostim, pri čemer si še posebno zahvalo zasluži izjemno uravnoteženo podvozje, ki je kljub precej nizkopresečnim pnevmatikam (225/35 R19) lahko tudi dovolj družinsko udobno (požiranje neravnin), pa se nisem mogel otresti občutka, da RS z dizlom v nosu izgubi delček svojega (poldirkaškega) karakterja. In že zaradi tega bi se sam naokrog raje preganjal z 230-»konjsko« dvolitrsko alternativo TSI, pa četudi bi s polnim rezervoarjem prevozil okrog 170 kilometrov manj (upoštevajoč tokratno porabo, ki se je ustavila pri 7,4 litrih na 100 km ter povprečno porabo uporabnikov na spletni strani spritmonitor).

Res pa prodajne številke kažejo, da so tovrstni dinamični dizelski »maratonci« med kupci še vedno precej zaželeni, pri čemer je tudi agregat TDI precej popularen med vozniki Octavie RS. In zdi se, da navkljub raznim aferam in čedalje strožjim okoljevarstvenim zahtevam iz Bruslja njihova priljubljenost še vedno ne pada. Zanimivo!

Chanometer

ŠKODA OCTAVIA RS COMBI 2.0 TDI 4X4 DSG 06

Bila bi napaka, če bi dizelsko gnano Octavio RS v karavanski izvedbi postavili ob bok klasičnim (bolj ali manj) vročim  kombilimuzinam! Pri Škodini dizelski »lokomotivi« gre namreč primarno za odlično motorizirano družinsko (ali službeno) vozilo, ki navdušuje z že poznano Octavijino uporabnostjo, prilagodljivostjo in racionalnostjo ter se hkrati ponaša z malce bolj dinamičnimi voznimi lastnostmi. S tem predstavlja dovolj zanimivo dopolnitev ponudbe v modelski družini, da nikakor ne odžira mesta niti tehnično identičnima alternativama (Scout ter verzija L & K), niti večjemu Superbu. Pohvalno!

Nekaj začudenja bi sicer znala vzbuditi zgolj njena cena, ki je povsem na istem nivoju primerljivih nemških »bratrancev«. A je hkrati potrebno vedeti, da pri Octaviji – kar še najbolj kaže ravno različica RS – že nekaj časa ne gre več zgolj za cenejši Volkswagnov nadomestek.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Emil Zatopek – legendarni češki tekač na dolge proge (od 5.000 m do maratona), dobitnik štirih zlatih olimpijskih medalj (leta 1948 in 1952), ki je zaradi svojega sopihanja med tekom dobil nadimek »Češka lokomotiva«.

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dovolj zmogljiv in eksploziven dizelski agregat, da ni potrebe odstranjevati z maske značke RS, ki predstavlja Škodin pogled na športnost. Prepričljiv štirikolesni pogon tudi na spolzkem, malce manj navdušujoča menjalna avtomatika.
  8
 • Notranjost
  Že poznana prilagodljiva in prostorna notranjost srednje velikega Škodinega modela, ki je pri različici RS dodatno ozaljšana z nekaterimi športno-dinamičnimi detajli. Nova generacija Octavije se lahko, zahvaljajoč platformi MQB, pohvali s hvalevredno prostornejšo zadnjo klopjo.
  10
 • Opremljenost
  Da bom lahko kadarkoli pri Škodinem avtomobilu, v katerem se je skrivalo za kar 10 tisočakov dodatne opreme, še karkoli pogrešal, je veljalo še pred kakšnimi petimi leti za nekaj nepredstavljivega. Pri dani ceni so tako še vedno manjkali sprednja parkirna tipala, nekateri asistenčni sistemi ter - ob usnjenih sedežih - vsaj hlajenje le-teh.
  9
 • Vozne lastnosti
  Vrhunsko uravnoteženo podvozje, začinjeno z ravno prav komunikativnim volanskim mehanizmom. Odlično!
  10
 • Gospodarnost
  Četudi gre pri štirikolesno gnanem RS-u za najdražjo različico na ceniku, še vedno govorimo o ceni, ki pri premijski konkurenci predstavlja zgolj osnovne verzije.
  7
 • Zmogljivost
  Štirikolesni pogon poskrbi za kar šest desetink hitrejše pospeševanje od 0 do 100 km/h, če ga postavimo ob bok običajnejši verziji 2.0 TDI RS.
  9
 • Sklep
  Četudi Octavia RS izgubi z dizlom pod motornim pokrovom nekaj svojega (pol)dirkaškega karakterja, še vedno predstavlja simpatično kombinacijo družinskosti in športnosti, pri kateri lahko zjutraj nestresno prepelješ otroke v šolo in se popoldan na poti domov sproščaš.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 32.424
cena testnega vozila (€) 41.456
dolžina × širina × višina (mm) 4.685 x 1.814 x 1.449
dovoljena masa vozila (kg) 2.063
emisija CO2 (g/km) 131
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 4 leta (200.000 km)/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.572
medosna razdalja (mm) 2.680
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 224
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135/184 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750-3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,5
pnevmatike 225/35 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,8/4,6/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 7,7
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 590-1.580 (z rezervnim kolesom)
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81x95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Češka lokomotiva"


RedBaron
3 leta 5 meseci nazaj

Octavia je dober avto, vendar ne več najcenejši… hvala bogu je na trgu velika izbira.

dask
3 leta 5 meseci nazaj

Zanimivo, pri vseh kritikah komentatorjev tule, na cesti od leta 2000 nikoli ni bilo toliko Škod RS kot ravno tegale modela. Pa so bile cenejše od konkurence….

pskoda
3 leta 5 meseci nazaj

Jaz sploh ne maram škod. Oblika mi nikakor ne potegne je pa ta avto veliko predrag pa še star motor ima

maniaxxx
3 leta 5 meseci nazaj

istega kot tvoj seat ( sicer kaj sploh je razlika med tem in 190 konjskim razen v nastavitvah ). Oblika je pa stvar okusa

cashy
3 leta 5 meseci nazaj

Glede na tvojo izjavo sploh ne razumem, zakaj imaš tak nick, kot ga imaš 😀

chad
3 leta 5 meseci nazaj

Tudi ko sem bil do daske nažgan se nisem spomnil, da bi šel to kupit.

Firediver
3 leta 5 meseci nazaj

V takem stanju bi raje kupil..VW? 🙂

Firediver
3 leta 5 meseci nazaj

Zakaj bi morala biti z opremo tako dobro naložena Škoda sploh kaj cenejša? Mislim, da je s sedanjim renomejem objektivno in upravičeno na takem nivoju. V primerjavi z VW-jem pa sploh!

 
Logičen napredek
Martin Krpan v smokingu