Poraba 7,3 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 92.400 eur
Plusi
 • zmogljiv in dovolj varčen hibridni pogonski sklop
 • zanimivo oblikovanje, ki izstopa v primerjavi s konkurenco
 • izbira in obdelava materialov notranjosti
 • izjemno udobje vožnje
 • poraba pri mestni vožnji
Minusi
 • upravljanje z vmesnikom Remote Touch
 • aktivni tempomat ne deluje pod hitrostjo 40 km/h
 • poraba pri vožnji na avtocesti

Relacija Obala – Ljubljana, nedelja zvečer, gneča na avtocesti, po možnosti še kakšna kapljica dežja. Se bere znano? Človek si težko predstavlja, da je mogoče ob prihodu domov iz avtomobila izstopiti sproščen. Po vožnji z Lexusom RX je to bistveno lažje …

Izrazito drugačen

Zgodba se lahko začne s pretežno hipotetičnim vprašanjem, katerega izmed večjih in razkošnejših športnih terencev bi si omislili, če bi imeli približno sto evrskih tisočakov viška? Seveda, ob predpostavkah, da bi jih sploh namenili nakupu novega avtomobila ter da vam je takšen tip avtomobila všeč. S prvim pogojem sem v realnosti verjetno omejila populacijo na nekaj odstotkov, z drugo pa jo še dodatno oklestila …

Lexus RX 450 Hybrid_1Če jih razdelim bolj ali manj čez prst, se bo večina dobro situiranih zagovornikov klasike zapodila v salone Mercedes-Benza. Vsi (večno) mladi, ki si želijo pustiti nekaj več vtisa z dinamično vožnjo, bodo razmišljali o BMW-jih. Nekoliko bolj zadržani se bodo morda našli v Audiju ali, zadnje čase zelo aktualnem, Volvu.

Potem pa nam ostanejo še tisti, ki so dovolj samozavestni, da jim je bolj ali manj vseeno za reakcije okolice in se obenem ne vidijo v katerem izmed prej naštetih. Slednjim se zdi verjetno zanimiv nekoliko uporniški videz japonskega Lexusa in cenijo drugačen pristop, s katerim se pri znamki lotevajo svojih avtomobilov in kupcev. Ter, nenazadnje, v ospredje postavljajo udobje in umirjenost (hibridne) vožnje ob s strani potrošnikov večkrat potrjeni zanesljivosti te prestižne japonske znamke.

Poudarek na podrobnostih

Oblikovno Lexus RX sledi in nadgrajuje zgodbo manjšega NX, ki je bil ob uvedbi za znamko prelomen model, saj so se resno lotili večanja prepoznavnosti za tekmo s premijsko konkurenco. Na tem mestu Lexusu lahko priznam, da postaja vse drznejši in vse bolj provokativen, kar je prav osvežujoče. In kjer je NX začel, RX nadgrajuje – le v nekoliko bolj umirjenem, njegovemu rangu primernejšem tonu.

Lexus RX 450 Hybrid_19Poleg očitnih dimenzijskih prirastov se zdi še največja razlika v izbiri in obdelavi materialov notranjosti, še bolj, če sedimo v modelu z vrha ponudbe. Tudi zato sem že na začetku govorila o okvirno sto tisočakih viška, saj verjamem, da vstopni modeli v tem segmentu enostavno nimajo prave privlačnosti.

Dizel? Ni potrebe.

Podobno je moje mnenje o pogonu: Lexus RX je v moji (pa verjetno še v kakšni) glavi povezan s hibridnim pogonskim sklopom, čeprav imajo ob njem v ponudbi tudi turbobencinsko različico 200t. In da, za razliko od prestižne konkurence pri Lexusu ni nikakršne potrebe po uvedbi dizelskega modela.

Čar hibrida se kaže tako v umirjeni mestni vožnji, kjer se v območjih omejene hitrost lahko za določen čas prepustiš tišini izključno električnega pogona, kot tudi pri bolj dinamični vožnji. Glede na to, da ne gre za priključni hibrid, sta dolžina in hitrost izključno električnega načina zelo omejena, a mu tega ne štejem za slabost, saj kljub temu omogoča sprejemljivo kombinirano porabo. Slednje seveda velja ob primernem deležu počasnejše mestne vožnje. Skok na avtocesto in težja noga na stopalki za plin povsem spremenita naravo in porabo tega hibrida, triinpollitrski šestvaljni bencinski agregat pač ne more dati vsega od sebe brez primerne količine goriva.

Lexus RX 450 Hybrid_15A bo, ne glede na izbrani prednastavljeni vozni način (Eco/Comfort/Normal/Sport S/ Sport S+), vožnja z njim, na vseh podlagah in pri vseh hitrostih, v prvi vrsti udobna. Konec koncev so inženirji udobju vožnje namenili precej pozornosti, saj so se lotili tako hrupa in vibracij v notranjosti, kot tudi izboljšanja vodljivosti, udobja in stabilnosti na cesti, predvsem s pomočjo sistema variabilnega vzmetenja (AVS), ki nadzira dušilno silo blažilnikov v vsakem kolesu posebej. In prav to je eden izmed razlogov, da se vožnje z njim  v vseh razmerah spremenijo v užitek, brez neželenih motenj iz okolja.

Pikolovsko

Običajno vožnja z novim Lexusovim modelom od mene v začetku zahteva malo več uvodnega privajanja, saj njihove rešitve nekoliko odstopajo od konkurenčnih. Edina točka, kjer nikakor ne najdemo skupnega jezika, je upravljanje izbirnih menijev informacijsko-zabavnega sistema s pomočjo miški podobnega vmesnika Remote Touch, ki je za moj okus premalo natančen, saj je včasih izbiranje po sicer logičnih menijih precej nerodno in zamudno. Hm, mogoče bi ga morala na test prevzeti za dlje časa? 😉

Lexus RX 450 Hybrid_17Ampak to je res bolj ali manj lovljenje podrobnosti, verjemite mi, da se ga zaradi vmesnika niti slučajno ne bi branila. Se pa, v primeru Lexusa in ostalih prestižnih konkurentov, vedno znova vprašam, kaj je pravzaprav tisto, kar dobro situirane kupce dokončno prepriča v nakup. In če ni vse odločeno že v trenutku, ko govorimo o znamki, si mislim – pa me popravite, če se vam zdi, da brcam v meglo – da sta res prepričljiv nastop svetovalca v salonu in zadosten manevrski prostor za barantanje o končni ceni veliko bolj pomembna od stvari, ki nas zmotijo na testih.

Prepletanje tradicije in napredne tehnike

Zame je ena največjih posebnosti Lexusovih modelov spoštovanje načel in tradicije japonske kulture, v kateri so našli navdih za oblikovanje, izbiro materialov, pristop k obdelavi in splošno filozofijo mojstrovin, ki so vsaka na svoj način hkrati prikaz naprednih tehničnih rešitev. Pri nekaterih, na primer hibridnem pogonskem sklopu, so uspeli zadržati status pionirja in vodje v industriji, pri drugih, kot so sodobna pomagala za večje udobje in varnost, pa se trudijo razviti svojevrsten celosten pristop in poskrbeti, da asistenčni sistemi ne bodo povečevali varnosti zgolj najbogatejših kupcev.

Pri Lexusu RX praktično ni nevtralnih odzivov, lahko vam je všeč ali pa niti najmanj. Name je pustil odličen vtis, tako z obliko kot tudi z vozniško izkušnjo.

Besedilo: Urška Radolović. Fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odlična kombinacija 3,5-litrskega bencinskega šestvaljnika in dveh elektromotorjev v pogonskem sklopu, ki ga usklajuje elektronsko uravnavan menjalnik CVT in uporabniku daje prednosti prilagodljivega štirikolesnega pogona E-Four.
  10
 • Notranjost
  Izbrani kvalitetni materiali, lepa obdelava, prostorna notranjost - pravzaprav vse, kar bi si želeli oziroma kar bi v njem pričakovali. Za potnike na vseh sedežih je prostora dovolj, voznikov sedež je izdatno nastavljiv, zadnji sedeži so električno preklopljivi. Le prtljažnik je, zaradi hibridnega pogonskega sklopa, nekoliko manj prostoren, ga pa zato lahko odprete med drugim tudi zgolj s pomikom roke v bližino Lexusovega emblema.
  10
 • Opremljenost
  Ker je govora o Lexusu RX z vrha ponudbe, mu pravzaprav ni kaj dodati, opremljen je tako s celotnim naborom varnostno asistenčnih dodatkov kot tudi s kopico lepotnih poudarkov, ki so del paketa F Sport Premium in ga sicer polepšajo, a ga ne naredijo nič bolj športnega.
  10
 • Vozne lastnosti
  Vožnja z Lexusom RX 450h je pravi užitek, saj je v prvi vrsti sproščujoča in udobna. Morda v dinamiki vožnje res ne dosega vodilnega položaja, ampak resno mislim, da to ne bo razlog, da se potencialni kupec ne bi odločil za njegov nakup.
  9
 • Gospodarnost
  Na tej točki se seveda podirajo vse kalkulacije, saj kljub njegovi sposobnosti varčne vožnje v hitrostno omejenih mestnih središčih (3,6 l/100 km) in zmerni skupni porabi ob precejšnji stopnji samokontrole na avtocestah, pri tej nakupni ceni res težko govorimo o kakršnikoli gospodarnosti.
  5
 • Zmogljivost
  Glede na konfiguracijo pogonskega sklopa je verjetno vsem jasno, da zmogljivosti precej presegajo potrebe vseh načinov vožnje, ki so na običajnih cestah še v mejah varnosti in zdrave pameti. Njegova najvišja hitrost je elektronsko omejena, bolj kot z najvišjo hitrostjo pa prepričuje s pospeševanjem.
  10
 • Sklep
  RX je Lexusov vlečni konj, 450h pa je po mojem mnenju izbran primerek sodobnega prestižnega športnega terenca z odličnim hibridnim pogonskim sklopom. Besedice "izbran" nisem uporabila slučajno, saj to obenem pomeni, da ni in nikdar ne bo splošno všečen, temveč bo še naprej polariziral publiko. Sama mu slednje štejem za prednost in ne slabost.
  9

Tehnični podatki vozila

baterije Ni-Mh (288 V)
cena testnega vozila (€) 92.400
dolžina × širina × višina (mm) 4.890 x 1.895 x 1.685
dovoljena masa vozila (kg) 2.715
elektromotor sinhronski elektromotor s permanentnimi magneti
emisija CO2 (g/km) 127
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/prerjavenje/mobilna) 3 leta (ali 100.000 km)/3 leta/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 3.456
kompresija (1:) 13,0
masa praznega vozila (kg) 2.175
medosna razdalja (mm) 2.790
menjalnik/pogon neskončnostopenjski samodejni / električni štirikolesni E-Four
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 230 (313) pri 6.000, nazivna trajna moč 173 (235)
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 193 (263) pri 6.000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) spr. 50 (68), zad. 123 (167)
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 335 pri 4.600
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) spr. 139, zad. 335
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 91.200
pnevmatike 235/55 R20
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/5,5/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 7,7
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 510–1.583
število valjev/ventilov 6 / 24
vrsta motorja polni hibrid
vrtina × gib (mm) 94,0 x 83,0
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene spredaj in zadaj
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Mojster zena"


pskoda
6 leta 2 dni nazaj

Pretežak je posledično večja poraba, slabši pospeški oz večja moč zato dražja registracija. Elektrika v takem avtu je brezveze, ker to ni mestni avto

cashy
6 leta 2 dni nazaj

ali ni registracija enaka za vse nad 130kW in 3.000ccm?

nejc1
6 leta 2 dni nazaj

Ne, že dolgo je še kar nekaj različnih razredov nad 130 kw, vsaj pri nekaterih zavarovalnicah, cestnina je pa tudi še 3000-4000 ccm in potem najvišji razred je nad 4000 ccm.. Res pa da kdor si lahko kupi tak avto mu par stotakov na leto gor ali dol ne bi smelo predstavljati problema..

JG2
6 leta 2 dni nazaj

Poleg XC90 meni top Suv v rangu +/- 100k eur. Res je super, pa še hibrid!

whitee
6 leta 3 dni nazaj

Fenomenalne slike. Pohvale fotorgrafu/fotografinji.

 
Rezultat vztrajnega dela
Globalen