Poraba 4,9 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 16.780 (s popustom v višini 2.050) eur
Plusi
 • varčen dizelski agregat
 • zmerna cena za precej prostora
 • ravno dno pri preklopljenih zadnjih sedežih
 • pregledna in preprosta večopravilna enota
 • nizek nakladalni rob
Minusi
 • le 5-stopenjski samodejni menjalnik
 • preveč plastična notranjost
 • odvečna klavirska plastika na volanskem obroču
 • pomanjkanje varnostnih sistemov
 • ločljivost kamere za vzvratno vožnjo
 • ročno odpiranje zadnjih stekel

Ko sem pred več kot tremi leti sedel za volan povsem novega karavanskega Clia, sem takoj vedel, da so pri Renaultu naredili uspešnico. Clio je postal najbolje prodajani model v Sloveniji. Večino prodaje sicer predstavlja kombilimuzina, vendar je, glede na zaljubljenost Slovencev v karavane in dejstvo, da je Clio Grandtour precej poseben predstavnik segmenta, uspeh na dosegu rok.

Za Cliom je razburljiva preteklost, saj je v več kot četrt stoletja doživel številne vzpone in padce. Od prepričljive prve generacije, preko športnega odličneža z oznako Williams in vse do dvomljivih 1,5-litrskih dizelskih agregatov – Slovenci smo Cliu stali ob strani, v dobrem ali slabem. Morda tudi zato do danes še ni bilo avtomobila, ki bi imel takšen slovenski pridih. Zdaj pa bo postal še nekoliko bolj naš, saj bo tovarna Revoz februarja prihodnje leto začela s proizvodnjo prenovljenega Clia, ki smo ga na slovenski predstavitvi na hitro že spoznali.

Ko vrag vzame šalo

Renault Clio Grandtour Limited Energy dCi90_6Ob pogledu na najnovejši Renaultov izdelek, ti hitro postane jasno, zakaj se Clio dobro prodaja. Gre za skupek izredno posrečenih elementov, ki so združeni v dobro delujočo celoto. Pravzaprav se enako pokaže tudi pri karavanu, kjer so za moj okus linije še bolj skladne, nekaj dodatnih centimetrov pa mu zagotovo dobro pristaja. Verjetno je vsak izmed vas na cesti že opazil razne nore kombinacije, ki so krasile novega Clia. Sam sem srečal precej ponesrečenih personalizacij, od črno-oranžne do belo-rdeče-črne. Saj vem, da imajo vsake oči svojega malarja, na koncu pa naj tudi vsak s svojim avtomobilom dela, kar želi. Zaradi mene ga lahko obarva tudi v maskirne barve.

Zdaj se verjetno sprašujete, zakaj filozofiram v prazno? Morda me je res malo zaneslo, toda želel sem povedati, da Clio želi biti kul. Z igrivo zunanjostjo, bogato paleto osebnih prilagoditev in svetlečo potniško kabino igra predvsem na note tistih kupcev, ki si želijo izstopati. Še posebej v tako obleganem segmentu, kjer s svojim mladostniškim videzom kupce nagovarjajo Ford Fiesta, Peugeot 208, Mazda 2 in Opel Corsa. Iz tega bobna bi izvzel le Škodo Fabio, ki s svojim resnim in že kar preveč dolgočasnim videzom le stežka sledi bolj igrivim in atraktivnim tekmecem.

Preverjena izbira

V pričakovanju novosti sem za volanom spoznal, da paket Limited ne prinaša bistvenih Renault Clio Grandtour Limited Energy dCi90_17izboljšav. Pod pokrovom motorja se je skrival preverjeni 1,5-litrski dizelski agregat s 66 kilovati moči, ki je sodeloval z (le) 5-stopenjskim menjalnikom. Ničesar novega ni opaziti niti pri varnostnih sistemih, Clio Grandtour je sicer opremljen s sistemom za samodejno zaviranje v sili, to pa je pravzaprav vse. Tekmeci so ga prehiteli, saj že ponujajo napredne sisteme, ki so čedalje pogosteje prisotni v tem razredu. Tako sem pogrešal vsaj sistem za zaznavo vozil v mrtvem kotu, če ne celo sistema za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu. V družinskem avtomobilu so takšna pomagala zlata vredna.

Kaj torej prinaša Limited?

Za doplačilo 700 evrov so vanj vključeni samodejna klimatska naprava, sprednja impulzna električna stekla, samodejni vklop daljinskih luči in brezstična kartica. Te dodatke bi lahko vključeval že malce bolje založeni paket, Limited pa bi moral prinesti kakšen slajši bonbonček v obliki dodatne varnostne opreme.

Dodatnih 21 centimetrov

Renault Clio Grandtour Limited Energy dCi90_3Karavanski Clio je od običajne različice daljši za 21 centimetrov in ponuja dodaten prostor izključno v prtljažniku. Slednji tukaj meri 443 litrov, v primeru podrtja zadnje klopi, ki je deljiva v razmerju 60/40, pa se odpre prostornina 1.380 litrov. Ker gre pravzaprav za skoraj edinega predstavnika v segmentu, je težko najti primerjavi s tekmeci. Škoda Fabia Combi ima večji prtljažni prostor, a deluje izjemno dolgočasno. Seat Ibiza je že bolj razgibana, vendar ima v zadku manjši prtljažni prostor.

Več kritik leti na njegovo notranjost, oblikovno Clio že izgublja rdečo nit z novim Meganeom. Merilniki so še vedno eni lažje berljivih in bolj preprostih, dovolj avangardni za francoskega kralja in še vedno Renault Clio Grandtour Limited Energy dCi90_18_dovolj jasni za starejše voznike. Dejansko še najbolj zmoti pretirana uporaba trde plastike. Res je, da je ta material bistveno bolj odporen na umazanijo in praske, vendar lažje čiščenje in vzdrževanje ne opravičujeta dejstva, da Clio za 18 tisočakov na vratnih panelih nima niti krpice blaga. Marsikdo bi spregledal zatikajoče obvolanske ročice, mene pa je to povsem iztirilo. To se je dogajalo že prej, morda so pri Renaultu čakali na prenovo modela in prihod novih ročic. Ker je prenovljeni model že zapeljal na naše ceste, sem očitno prepozen, da bi Francozom svetoval, naj končno že vgradijo ročico, ki omogoča aktivacijo brisalcev na ukaz voznika. Zdaj je namreč nameščena le opcija, ki samodejno upravlja s hitrostjo.

Renault Clio Grandtour Limited Energy dCi90_1

Clio ostaja odlična izbira za družine, ki si večjega karavana ne morejo privoščiti ali pa enostavno ne potrebujejo več kot toliko prostora. Testni Clio je cenovno dosegljiv karavan, ki ponuja vse osnovne elemente – večji prtljažni prostor, zapeljivo zunanjo obliko, pregledno notranjost in nujno potrebne kose dodatne opreme. Pretirano vas ne bo razvajal, razen z udobjem vožnje, a bo zadostil potrebam racionalnega lastnika.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat je preverjena izbira, ki navduši s svojo varčnostjo. Krivico mu dela 5-stopenjski ročni menjalnik, saj ni najbolj natančen in je pri vožnji po avtocesti glavni krivec za povečano glasnost v potniški kabini.
  8
 • Notranjost
  Preprosta in pregledna potniška kabina je polna trde in klavirske plastike. Za moj okus jo je bistveno preveč, vendar karavansko različico znotraj rešujejo praktične rešitve, kot so ravno dno prtljažnega prostora, nizek nakladalni rob, veliko odlagalnih površin, dvojno dno prtljažnika in prostornost na zadnji klopi.
  8
 • Opremljenost
  Ko je Clio pred leti zapeljal na ceste je bil dodobra založen z dodatno opremo, ki je bila na ravni konkurence. Danes je, kljub nekaterim dodatkom, ki so postali samoumevni, na tem področju nekoliko podhranjen - gledano predvsem z vidika varnostnih sistemov in nekaterih nelogičnih doplačilnih opcij.
  7
 • Vozne lastnosti
  Pravzaprav nič posebnega. Zanesljiv družinski avto, ki stavi na udobje, dinamiko pa pušča v ozadju.
  7
 • Gospodarnost
  Konkurenčno ceno podpira varčen dizelski agregat. Pri proizvajalcu sicer obljubljajo povprečno porabo pod štirimi litri, vendar se je na testu ustavila malce pod petimi litri. V umirjenem ciklu se giblje okrog štirih litrov in pol na prevoženih sto kilometrov, na avtocesti je bližje šestim litrom.
  9
 • Zmogljivost
  Ob praznem vozilu je 66 kilovatov še dovolj, ob polnjem prtljažniku in dveh otrocih zadaj pa je potrebno močneje pritiskati na stopalko za plin. Ker gre za družinsko vozilo, sta seveda zanesljivost in varčnost na prvem mestu, kar vsaj do neke mere opravičuje Renaultovo izbiro, da bo DCi 90 najmočnejši agreat v ponudbi.
  7
 • Sklep
  Renault je preverjenemu receptu dodal paket Limited, ki prinaša nekaj kosov dodatne opreme, vendar v osnovi ne prinaša bistvenih novosti. Gre za zadnji poskus iskanja kupcev pred prihodom prenovljenega modela, ki bo prinesel oblikovno svežino in spremembe v motorni paleti.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.500
cena testnega vozila (€) 16.780 (s popustom v višini 2.050)
dolžina × širina × višina (mm) 4.267x1.732x1.506
dovoljena masa vozila (kg) 1.711
emisija CO2 (g/km) 85
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 2/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.461
masa praznega vozila (kg) 1.185
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 66 (90) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 220 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
pnevmatike 195/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 3,5/3,1/3,3
pospešek 0-100 km/h (s) 12
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 443/1.380
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 76x80,5
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "V objemu udobja in praktičnosti"


muc396
3 leta 8 meseci nazaj

S slike ne znam razbrati ali ima prtljažnik prag ali ga nima? Megane karavan ga nima, kar je res uporabno. Sicer je res všečen, cena pa previsoka, tudi s popustom.

ggorenc
3 leta 8 meseci nazaj

Še zmeraj ne znaš testov pisati. Tako banalne napake v tekstu, da je mojega osnovnošolca doma sram. Danes vsak lahko postane “novinar”. Na konkretna vprašanja pa ne znaš odgovoriti, ker se ne spoznaš.

3 leta 8 meseci nazaj

Zakaj ima radio gumb na desni strani? Sej nismo v Angliji.
Saj vem, obvolanske komande. Vseeno.

frgo
3 leta 8 meseci nazaj

Pretirano vas ne bo razvajal, razen z udobjem vožnje, a bo zadostil potrebam racionalnega lastnika.

Tole, 17 jurjev in racionalni voznik ne grejo skupaj

RedBaron
3 leta 8 meseci nazaj

Skoraj 17 jurjev in oznaka LIMITED…. zadnje šipe pa na “vinto”… to mi ne gre skupaj…

 
Globalen
Ruši mite