Poraba 8,1 l/100km Cena 36.780 eur
Plusi
 • prožnost dizelskega agregata
 • povprečna poraba
 • vozne lastnosti
 • držalo za mobilni telefon
 • prilagodljivost sedežev
Minusi
 • prtljažna vrata so težka, zato jih je težje zapirati
 • nima opcije električnega odpiranja stranskih vrat
 • ročna klima
 • sistem Sync je zastarel

Ford se je s Transitom dokaj pozno podal v svet tonskih lahkih gospodarskih vozil. Po tovorni različici je kmalu pripravil tudi potniško različico Tourneo Custom z osmimi ali devetimi sedeži, ji dodal številne varnostne rešitve, izredno prilagodljivo sedežno postavitev in odlične vozne lastnosti. Američani niso spali na lovorikah in so Tourneu namenili še družino dizelskih agregatov EcoBlue.

Dolgo ime, z razlogom

Ford Turneo Custom 2.0 EcoBlue H1 L1_8Pri Fordu so si želeli nekoliko olajšati poimenovanje ter poskrbeti za prepoznavnost določenih različic v modelni družini. Ime Tourneo je namenjeno družini kombiniranih dostavnikov, Custom opisuje njegovo velikost, Ecoblue pa označuje vgrajeno novo generacijo dizelskega motorja. Tourneo Custom izdelujejo v dveh različnih dolžinah, L1 predstavlja krajšo različico, ki je primarno namenjena družinski rabi. Od daljše izvedenke L2 je krajša za skoraj 40 centimetrov; H1 je oznaka za njegovo osnovno višino.

Zasluženo

Tournea sem preizkusil že pred časom, sicer v daljši izvedenki L2, z devetimi sedeži in starim 2,2-litrskim Ford Turneo Custom 2.0 EcoBlue H1 L1_37dizelskim agregatom, ter že takrat ugotovil, da gre za odličen potniški kombi za vloženi denar. Američani so za svoj produkt prejeli prestižno nagrado kot najboljši dostavnika leta. Ker očitno ne želijo spati na lovorikah, so starejši dizelski agregat poslali v pokoj in ga zamenjali z družino dizelskih agregatov EcoBlue.

Nova arhitektura motorja omogoča zmanjšanje trenja in čistejše zgorevanje. Ford je pri novem agregatu EcoBlue prvič uporabil nizkovztrajnostni turbopolnilnik z materiali raketnega motorja, ki omogoča delovanje pri višjih temperaturah, in povsem nov visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva z večjo odzivnostjo, tišjim delovanjem in natančnejšo oskrbo z gorivom. Dvolitrski motor so razvile ekipe Fordovih inženirjev v Veliki Britaniji in Nemčiji ter je na voljo v treh različicah moči, s 77, 96 ali 125 kilovati.

Ford Turneo Custom 2.0 EcoBlue H1 L1_2Zmanjšali so trenje in za 13 odstotkov zmanjšali porabo goriva. Ford prvič uporablja sistem vgrajenega polnilnega zbiralnika z zrcalno sliko, ki natančno uravnava pretok zraka v valje – s pretokom v smeri vrtenja urnih kazalcev za prvi in drugi valj ter v obratni smeri za tretji in četrti valj. Ta simetrična razporeditev zagotavlja enotno mešanje goriva in zraka v zgorevalnih komorah vseh štirih valjev, kar je inženirjem omogočilo natančnejši nadzor načina, kako zgoreva gorivo v motorju. Pri uravnavanju postopka zgorevanja so pri računalniških simulacijah upoštevali več kot 1.400 dejavnikov, ki vplivajo samo na dviganje ventila in krmiljenje.

Najmočnejši član družine EcoBlue je bil vgrajen v testni primerek, skupaj z bogato dodatno opremo bo v prvi vrsti navdušil dinamične očete oziroma samostojne podjetnike, ki prevozijo veliko kilometrov s polno zasedenimi sedeži.

Še boljši

V praksi se prej opisane tehnične rešitve pokažejo v najlepši luči z zmanjšanjem vibracij in hrupa, ki jih ustvarja agregat. Če je Ford Turneo Custom 2.0 EcoBlue H1 L1_13ostareli 2,2-litrski agregat zadovoljil potrebe po moči in navoru, je 125-kilovatni EcoBlue naredil še korak naprej. Izredno tih agregat je nadpovprečno poskočen, zahvaljujoč 405 njutnmetom navora pa 4,9 metra dolgega in 2.332 kilogramov težkega Tournea z lahkoto premakne z mesta. Težave mu ne povzročajo niti avtocestne hitrosti, kjer zlahka, tudi ob zapolnjenih sedežih, doseže hitrost 130 km/h.

Ker gre za najmočnejši adut v družini EcoBlue, so njegove zmogljivosti pričakovane, presenečenje pa je zagotovo povprečna poraba. V prvi vrsti moram priznati, da sem večino poti opravil sam, a me je s povprečno porabo goriva okoli osmih litrov povsem prepričal. Številčne družine ali podjetja za prevoz potnikov bodo zaradi dodatne mase lahko opazile nekoliko večjo porabo goriva, a, če je za družinske uporabnike smiseln pogled proti manj močnim in nekoliko cenejšim opcijam, je Tourneo s preizkušeno močjo idealen sopotnik voznikov, ki večino časa zadaj prevažajo večje število potnikov.

Želi se kosati z osebnimi vozili

Ford Turneo Custom 2.0 EcoBlue H1 L1_15Tourneo Custom je še vedno prijazen do voznika. Z odličnim položajem za volanom, volanskim obročem, vzetim iz osebnih vozil, in ogromnim, res ogromnim številom odlagalnih površin, je najboljši voznikov prijatelj v pravem pomenu besede. Ker želi biti karseda podoben osebnim vozilom, so vanj namestili skoraj vso poznano Fordovo tehnologijo, med katero spada tudi sistem Sync, preko katerega lahko glasovno ukazujemo radiu, prostoročno povežemo telefon, dodatno pa je sistem zmožen v primeru resnejšega trka in sproženih zračnih blazin tudi samodejno poklicati reševalno službo.

Ne gre za najlepšega predstavnika na cesti, a to v tem segmentu ni eden glavnih dejavnikov. Med pomembnejšimi lastnostmi pa je nedvomno izredno dodelano podvozje. Tourneo ima celo vektoriranje navora in me je še drugič prepričal z voznimi lastnostmi, hkrati pa zna prav  dobro požirati neravnine. A kljub temu gre v prvi vrsti za udoben kombi, zato kar bodo hvaležni predvsem potniki v drugi in tretji vrsti.

Ultimativni družinski voz

Tako opremljen in gnan Tourneo Custom bo na naših cestah našel le malo družin, saj je cena za Ford Turneo Custom 2.0 EcoBlue H1 L1_29osemsedežni družinski kombi že krepko čez trideset tisočakov. Ker gre za krajšo različico z osmimi sedeži, je namenjen družinam in manj podjetnikom, slednji naj svoj pogled raje usmerijo k daljši različici z devetimi sedeži. Še vedno pa ostaja Tourneo Custom odličen izbor v svetu kombiniranih dostavnikov. Z novo družino motorjev EcoBlue, ki je na voljo v treh različnih močeh, je povsem konkurenčen tekmecem v segmentu.

Besedilo, fotografije in video: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Če je bil Turneo Custom že prej, s prostorninsko večjim agregatom, odličen, je sedaj s 125-kilovatnim novim agregatom EcoBlue še za razred boljši.
  10
 • Notranjost
  Notranjost vse bolj spominja na tisto iz osebnih vozil, še vedno pa glavni adut ostajajo ogromno predalov, prilagodljivost sedežev, držalo za mobilnik in odlična preglednost. Z novo generacijo naj popravijo le osrednjo enoto po vzoru njihovih osebnih vozil in bom skoraj brez pripomb.
  9
 • Opremljenost
  Turneo Custom je potniški kombi za zasebnike, ki vsakodnevno opravljajo prevoze, ali pa za res veliko družino. Res je, da ni več najcenejši, a je opremljen z lepim naborom varnostno-asistenčnih sistemov.
  9
 • Vozne lastnosti
  Kljub velikosti je zadovoljivo agilen in v voznih lastnostih poseka vse tekmece. Pri manevriranju je sicer potrebno malce več prostora in previdnosti, toda po nekaj dnevih uporabe gre vse bistveno lažje.
  8
 • Gospodarnost
  Malce več kot 36 tisočakov ni malo, a bi se, realno gledano, zlahka odrekel usnjenim sedežem in izbral šibkejši agregat. Končna cena bi bila v trenutku sprejemljivejša.
  7
 • Zmogljivost
  Gre za najmočnejšo različico, ki je novost v ponudbi. Navorsko bogat motor zlahka premakne Turnea, tudi če so znotraj zapolnjeni vsi sedeži in je prtljažnik poln.
  10
 • Sklep
  Ford Turneo je bil že pred prihodom novega dizelskega agregata EcoBlue prava uspešnica, saj je odlično združeval vsakodnevno uporabnost, varnost, vozne lastnosti in stroške uporabe. Z novim agregatom je še nekoliko bolj varčen in tišji na avtocestah.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 28.680
cena testnega vozila (€) 36.780
dolžina × širina × višina (mm) 4.972 x 1.986 x 1.984
dovoljena masa vozila (kg) 3.140
emisija CO2 (g/km) 163
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16.5:1
masa praznega vozila (kg) 2.332
medosna razdalja (mm) 3.300
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 125 (170)
največji navor (Nm pri vrt/min) 405 pri 1.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
osnovna cena vozila (€) 31.770
pnevmatike 215/65 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,0/5,9/6,3
prostornina posode za gorivo (l) 80
prostornina prtljažnika (l) 992-2.148-3.621
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Z modrim srcem še za odtenek boljši"


RedBaron
3 leta 2 meseci nazaj

A ta motor je samo fordov, ali je plod sodelovanja s PSA?

mavrica
3 leta 2 meseci nazaj

No , to je pa lepo prebrati, da je ocena za motor čista 10, saj je bil fordov dizelski motor 2.2 120 ps, ki so ga vgrajevali v prejšnjo serijo Boxer, Jumper (l. 2005-2014) prava polomija. Je pa ta Transit na sliki bolj slabe izdelave; sedeži so že sedaj nagubani, plastika vidno cenena, zadnji sedeži nametani…

Fnatic
3 leta 2 meseci nazaj

Vse lepo in prav samo so me pa zmotili sedeži. Poglej kako se takoj pozna na sedalnem predelu vse nagubano.

 
Stara zanesljivka
Najprej videz